Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zasilanie lodówki absorpcyjnej z przetwornicy

RadekNet - 2025-06-03, 09:46
Temat postu: Zasilanie lodówki absorpcyjnej z przetwornicy
Cześć!

Znajomy jest tuż przed wymianą lodówki absorpcyjnej na kompresorową - stara działa tylko na 230V, a nie chce się bawić w serwis czy naprawy. Ale, że to jeszcze chwilę potrwa, na razie zastanawiamy się czy ten model przetwornicy
https://www.polskieprzetw...ips-1000s-1000w
uciągnie grzałke starej lodówki?

Radek

Kazik II - 2025-06-03, 10:14

RadekNet napisał/a:
uciągnie grzałke starej lodówki?

Mała lodówka absorbcyjna potrzebuje pewnie nie więcej niż 100 W.

Adampio - 2025-06-04, 14:27

RadekNet napisał/a:
czy ten model przetwornicy uciągnie grzałkę starej lodówki?
Sprawdź jaki masz bezpiecznik na zasilaniu lodówki z 12V. U mnie jest to 12A, czyli u mnie grzałka ma poniżej 150W.
Skoro ma chodzić na 12V to zakładam, że rozważasz zasilanie jej z przetwornicy podczas jazdy, i wtedy taka przetwornica da sobie rade z zapasem, nawet gdyby był tam mocniejszy bezpiecznik. Ale jeśli masz przetwornicę dopiero kupić to na pryszcz Ci czysty sinus, skoro za 1/4 tej ceny kupisz sinus modyfikowany? No chyba że kupujesz docelowo i tylko chwilowo chcesz ja wykorzystać do lodówki?

RadekNet - 2025-06-05, 09:35

A tam nie ma innej grzałki dla 12V i dla 230V? Wtedy sprawdzanie bezpiecznika dla grzałki 12V nie miałoby sensu :)

Przetwornica z czystym sinusem, bo po zmianie na kompresorową bedzie taka potrzebna, a i inne urzadzenia można z niej zasilić bez problemu.

Adampio - 2025-06-05, 11:17

RadekNet napisał/a:
A tam nie ma innej grzałki dla 12V i dla 230V? Wtedy sprawdzanie bezpiecznika dla grzałki 12V nie miałoby sensu
Może za duży skrót myślowy zastosowałem. Chodziło mi o możliwie najprostsze oszacowanie mocy jeszcze działającej grzałki, bo raczej mało prawdopodobne, aby grzałka na 230V ISTOTNIE różniła się mocą od tej na 12V. Jak masz na grzałce przemiennoprądowej tabliczkę znamionową z podaną mocą, albo jej moc możesz znaleźć w dokumentacji serwisowej, to oczywiście nie musisz sprawdzać wartości tego bezpiecznika.
SlawekEwa - 2025-06-05, 11:23

120 W/ 130W moc jednej i drugiej :spoko
RadekNet - 2025-06-05, 12:35

Te dane na pewno są napisane na tylnej ściance lodówki ;)

Własnie wpadłem na to, że wystarczy jak podepniemy kampera przez licznik energii i bedzie wszystko jasne.

Adampio - 2025-06-05, 15:28

RadekNet napisał/a:
Te dane na pewno są napisane na tylnej ściance lodówki
No to wygrałeś w totka, bo na mojej nie ma już żadnych naklejek.
adaml61 - 2025-06-05, 19:48

RadekNet napisał/a:
uciągnie grzałke starej lodówki
Tylko skąd weźmiesz tyle prądu aby ją cały czas zasilać , to nie kompresor który pracuje cyklicznie .
Skwarek - 2025-06-05, 20:41

adaml61 napisał/a:
RadekNet napisał/a:
uciągnie grzałke starej lodówki
Tylko skąd weźmiesz tyle prądu aby ją cały czas zasilać , to nie kompresor który pracuje cyklicznie .

Takie lodówki też mają termostat podłączony do grzałek i ustawiając temperaturę regulujesz pośrednio cykliczność włączeń grzałki.
Przynajmniej wszystkie moje lodówki tak miały ;)

AMIGO - 2025-06-05, 23:10

Może parę obrazków pomoże coś rozjaśnić w temacie :bajer ?
Skwarek - 2025-06-06, 15:34

To pobór prądu przez grzałkę. Ciekawe ile prądu bierze średnio gdy lodówka jest już wychłodzona do zadanej temperatury a grzałka się włącza i wyłącza by tylko ją podtrzymać ?
adaml61 - 2025-06-09, 05:12

Skwarek napisał/a:
Takie lodówki też mają termostat podłączony do grzałek i ustawiając temperaturę regulujesz pośrednio cykliczność włączeń grzałki.
Przynajmniej wszystkie moje lodówki tak miały
Tylko ta sprawność , kompresor to 3/4 godziny i temperatura zadana uzyskana , absorbcja to doba .Dlaczego zostały wycofane jako AGD do domu , bo są nie ekonomiczne , u mnie w rodzinie takowa była , bezawaryjna, lecz jak zaczynała pracować to tarczy w liczniku nie był widać tak się kręcił .
AMIGO - 2025-06-09, 21:59

Skwarek napisał/a:
To pobór prądu przez grzałkę. Ciekawe ile prądu bierze średnio gdy lodówka jest już wychłodzona do zadanej temperatury a grzałka się włącza i wyłącza by tylko ją podtrzymać ?

Nigdy wcześniej nie sprawdzałem jej pod tym kątem ale po Twoim zapytaniu załadowałem ją do pełna jak do podroży, tyle tylko że bez piwa, ,,moc''na max, i przez cały dzień oraz kawałek dnia następnego z doskoku ją obserwowałem.
Nie zauważyłem aby się wyłączała. Ciągle i równo doiła z przetwornicy 0,3 A, schładzając wnętrze i zawartość do ok. sześciu stopni (przy temperaturze zewn. ok. 24 st). Akumulator pokazywał ciągły pobór prądu w okolicach ok. 7 A. Jeśli więc odjąć te 0,4 - 0,5 A, które konsumuje sama przetwornica, to znaczy, że ta schładzarka na zaspokojenie swojego apetytu na prąd potrzebuje ciągle ok. 6,5 A, czyli z grubsza biorąc tyle, ile mówi tabliczka znamionowa.

Ps.Po tym doświadczeniu, mimo wieloletniej i bezawaryjnej służby z jej strony, przestaję nazywać to urządzenie lodówką :diabelski_usmiech :haha:

RadekNet - 2025-06-10, 09:14

Czyli mamy około 170Ah na dobę. Minus to co wpompują solary i alternator.
Przetwornica i tak będzie potrzebna do lodówki kompresorowej, więc nie zaszkodzi przetestować czy sie sprawdzi z absorbcyjna :)

orkaaa - 2025-06-10, 09:45

Nie ma sensu / poza sytuacjami awaryjnymi / zasilać absorpcyjnej z przetwornicy !!!
Zasada działania sprawdzona w praktyce najlepsze efekty chłodzenia są na gazie , potem 230 v potem 12 v. Co do samej przetwornicy to inna sprawa z moich doświadczeń wynika że pełny sinus 2000/4000 . Jakiej firmy to już sprawdź inna. Ja mam greencella ale pewnie inne firmy też dają radę.

AMIGO - 2025-06-10, 16:32

Wszystko co napisałeś to ,,świynto prowda'' :pifko
W tej rzeczywistości w której obecnie przebywam, gaz niestety wiąże się z dodatkowymi kosztami, przeglądami, itp. upierdliwościami, więc raczej się w to pchał nie będę. Fakt, miło wspominam bezgłośne działanie gazowego ogrzewania i tejże schładzarki, ale docelowo jednak musi być jakaś prawdziwa lodóweczka :spoko

Adampio - 2025-06-12, 12:48

orkaaa napisał/a:
Co do samej przetwornicy to inna sprawa z moich doświadczeń wynika że pełny sinus 2000/4000 .
Ale do czego potrzebne są aż dwa kilowaty mocy AC?
robba - 2025-06-12, 14:59

mozesz zapewne jakąś mała 250W przetwornice bez sinusa zaprzegnąć.
nie ma tu tez rozruchu więc kazada pojdzie. zapewne starczyłaby taka 150W (beczułki) ale zapewne nie wytrzymałaby takiego obciązenia w dłuższym czasie i dlatego piszę o 250W.
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-samochodowa-12v-230v-250w-500w-usb-ge-13686208085?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_ss&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22386750924&utm_keyword=&gad_source=1&gad_campaignid=22386750924&gclid=CjwKCAjw9anCBhAWEiwAqBJ-cxYKCIOh_IulMRX81IZHoix6oRUtueeMq4ieN4cK-1ybNZNSibJX_xoCC4UQAvD_BwE
powinna wytrzymać choć gwarancji nie dam....
ale co prądu zje ta lodówka to masakra....

inna:
https://swiatbaterii.pl/przetwornice-samochodowe/37494-green-cell-przetwornica-samochodowa-12v-na-230v-300w600w-inwerter-napiecia-modyfikowana-sinusoida-outlet.html?gad_source=1&gad_campaignid=22634205749&gclid=CjwKCAjw9anCBhAWEiwAqBJ-c6_51t-rao8Oav5WcZETSRTpj2LTHsWmd1qxamFT5ikwzk2Ysn2vQRoCHuQQAvD_BwE