Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - No i co z tą Grecja

K125 - 2025-06-04, 21:19
Temat postu: No i co z tą Grecja
Witam koleżanki i kolegów .
Przez te nowe przepisy to mam niezłego rebusa jechać tam czy nie .Ładują te mandaty czy nie ryzykować i być o kilka stówek ojro lżejszym jak policja wdroży w życie plan rządu ,czyli j...,karać nie wynagradzać.
Zatem może w jednym wątku znalazły by się informacje tych co teraz tam są jak to wygląda .
Bo gdy czytam tu i ówdzie to opinie są różne .

Pozdrawiam

Kazik II - 2025-06-04, 22:25

Kol. Cyryl przytaczał 20.05 grecki komunikat z którego coś wynikało albo i nic nie wynikało:
jedynie ważne jest stwierdzenie, że można się zatrzymywać kamperem (pojazdem mechanicznym) w każdy miejscu dozwolonym przepisami, ale nie ma określenia co jest rozumiane jako zatrzymywanie się."
Więc zapewne grecka policja która na ogół nie jest specjalnie wredna ale i też niezbyt pracowita, ma zgryz co z tym fantem zrobić więc nie robi nic. Bo ten komunikat to jakby pisała wyrocznia Pytia: można albo i nie można ale nie wiadomi co i gdzie i jak.
Ja bym w każdym razie poczekał aż sprawa będzie bardziej klarowna bo nie wiadomo co nagle może się wydarzyć. Ja bym nie jechał, bo nie nauczyłem się spać z otwartym jednym okiem i uchem. :bajer

Andrzej 73 - 2025-06-04, 23:49

My zmieniliśmy kierunek na Włochy.
Może do przyszłego roku coś się wyklaruje. :spoko

orkaaa - 2025-06-05, 06:10

Ja też zmieniłem plany Turcja .
adaml61 - 2025-06-05, 07:01

Byłem ponad miesiąc , cisza spokój , raz kazali schować krzesełka i pojechali dalej , ale to było w miejscu gdzie ruch jak na Marszałkowskiej ,tłumy Greków i co chwilę ktoś przyjeżdża . stałem dwa dni a policja była z 4 razy . W innych miejscach bardziej spokojnych nawet nikt nie zwracał uwagi . Poprzednio byłem 5 lat temu , było tak samo ,wtedy z jednego miejsca kazali mi odjechać i tyle . Na plus , bardzo mało Niemców , więc jest luźniej .
K125 - 2025-06-05, 18:11

Poczekamy może ktoś teraz będzie w czerwcu lub od połowy to coś powie lub podpowie ,Jak nie to kierunek albo Włochy albo Turcja
K125 - 2025-06-05, 18:18

Trzeba poczekać na opinie tych co się odważyli i pojechali teraz w czerwcu to coś powie lub podpowie ,Jak nie to kierunek albo Włochy albo Turcja.
Choć szkoda bo się na tą Grecję człowiek nastawił po drodze zahaczył o Ochryd a tak dupa .
Jakość do tych Włoch mnie nie ciągnie (A jakieś fajne miejscówki we Włoszech otrzaskane macie ?)

Andrzej 73 - 2025-06-05, 18:49

K125 napisał/a:
A jakieś fajne miejscówki we Włoszech otrzaskane macie ?)

A jaki rejon Ciebie interesuje?

MILUŚ - 2025-06-05, 19:00

Apulia :mrgreen:
adaml61 - 2025-06-05, 19:25

Toskania i jej dzikie termy .Zależy co dla Ciebie jest fajne . We Włoszech są same fajne miejsca,góry , jezior , zabytki ,fajne morze .teraz też miałem być we Włoszech , ale pogoda wygoniła mnie do Grecji . Włochy są drugim krajem na świecie , po Nowej Zelandii pod wzgledem atrakcyjności turystycznej
K125 - 2025-06-05, 20:32

Jeśli chodzi o Włochy to nie wiem pewnie Toskania Apulia
mischka - 2025-06-05, 20:56

K125 napisał/a:
Jakość do tych Włoch mnie nie ciągnie

To po co się zmuszać?

K125 - 2025-06-05, 21:31

Bo cieplutko a Chorwacja oblatana ,Albania ładna ale jak to w post komunie, wszędzie burd.....,Do Hiszpanii daleko za mało wolnego zostają Włochy kraj piękny wina doskonale oliwki, inne frykasy też zwiedzać jest też co więc wyboru nie ma zbytnio , ale przez lata region traktowany był jak tranzyt na prom do Afryki .Wstyd powiedzieć nie zwiedzałem jakoś specjalnie
Andrzej 73 - 2025-06-05, 22:22

Gdzie byś się w Italii nie znalazł to jest co oglądać.
Spać na dziko można praktycznie wszędzie. My wybieramy miejscówki z Park4night
Generalnie w sezonie we Włoszech stajesz tam gdzie jest area sosta lub gdzieś nad możem gdzie stoją kampery
Również korzystamy z kempingów na kartę ACSI za 20 kilka Euro /dobę
:spoko

Andrzej R. - 2025-06-06, 06:45

K125 napisał/a:
,Jak nie to kierunek albo Włochy albo Turcja

Turcja fajna tylko pomiedzy wjazdami przerwa 185 dni a w tym roku Turcja już była, jesieną w planach Grecja. Poczekamy, zobaczymy.
Pozdrawiam

adaml61 - 2025-06-06, 06:52

Przełęcze , Stelvio -2760 :shock: , Gavia -2620 :shock: , Niyolet -2610 :shock: wrażenia - to trzeba przeżyć osobiście . Dzikie termy Saturnia . Miasteczko Civita Bagnoriego , Tivoli i Pałac z parkiem , Caserta ,Arbarabelo , i długo by wymieniać , jak gorąco góry w zasięgu aby odpocząć od skwaru . Fakt tak malowniczych plaż jak w Grecji nie jest zbyt dużo . Byłem wiele razy i będę , Włochy nr. 1 , Grecja dla mnie to plażowanie . Nie będę Cię przekonywał , czym nas mniej tym lepiej :szeroki_usmiech
AMIGO - 2025-06-06, 09:38

Adaś, pięknie to ująłeś.... :pifko
...i nawet te radary i odcinkowe pomiary nie są w stanie tego popsuć, choć cosik widać że chyba nawet im samym to już nieco przeszkadza :diabelski_usmiech ,
https://www.msn.com/de-de...9c7b4d7cc3&ei=8

Nie tylko zresztą nam się tam podoba. Ostatnio opowiadał mi kolega, jak to podróżując w maju znależli sobie piękną, spokojną miejscówkę (dwa auta, dwie rodziny), rozłożyli grillowy obóz i było super, cisza, spokój, sielanka, po prostu Kalabria.
,,Gdy się jednak ściemniać miało, to się wtedy okazało'', że nie są sami i że nieopodal przy dyskretnym ognisku koczują jacyś Afroitalianie. Nie sprawdzali ilu ich było, ani kto był bardziej przestraszony. Spakowali migiem cały majdan i zakotwiczyli kilkanaście kilometrów dalej, w bardziej cywilizowanym miejscu, ale on na samo wspomnienie po miesiącu jeszcze czuje się nieswojo.
No, ale z każdej wyprawy trzeba coś zapamiętać i jemu się to udało :haha:

adaml61 - 2025-06-06, 12:15

Ja się staram jeździć przepisowo , a szczególnie na obczyźnie , jak się nieraz trafi jakieś drobny mandacik, niema bólu , w kraju też sie przytrafia . A tych radarów i odcinków u nas chyba mniej niema .Mnie się włamali, i co mam omijać , w każdym kraju są złodzieje , nauczyło mnie to tyle że nawet na 5 minut niczego co by kusiło złodzieja nie można zostawiać na wierzchu , raz nie schowałem bo to 5 minut i pod kamerami, szyba wybita . Przy gorącej rzece na Termopilach też leży pełno rozbitych szyb i nikt ich nie omija . Taki urok podróżowania kamperem .
Cyryl - 2025-06-06, 12:22

adaml61 napisał/a:
Ja się staram jeździć przepisowo , a szczególnie na obczyźnie , jak się nieraz trafi jakieś drobny mandacik, niema bólu , w kraju też sie przytrafia...

ja też.

mamy tolerancję 10km/h, więc w obszarze zabudowanym można jeździć bezkarnie do 60 km/h.

ostatnio zapłaciłem w 2022 w Żywcu 61 km/h, w 2023 na Łotwie 61 km/h, i w tym roku Czechy 61 km/h.

za każdym razem mandat około 100zł, ale czy to nie pech?

WaldekR - 2025-06-06, 14:45

Cyryl trochę się zmieniło.
Dzisiaj za przekroczenie prędkości do 10km 50zł i 1 punkt. Przerobiłem na sobie mając 57/50

SlawekEwa - 2025-06-06, 15:42

WaldekR napisał/a:
Dzisiaj za przekroczenie prędkości do 10km 50zł i 1 punkt. Przerobiłem na sobie mając 57/50

a jak by było 52/50 i błąd urządzenia pomiarowego 3% ? :chytry

WaldekR - 2025-06-06, 15:51

SlawekEwa napisał/a:
WaldekR napisał/a:

a jak by było 52/50 i błąd urządzenia pomiarowego 3% ? :chytry

W takiej sytuacji można by było dyskutować.
Ten który mnie zatrzymał stwierdził iż zatrzymuje za przekroczenie prędkości o minimum 5km
Ja zacytowałem pozycję z taryfikatora mandatów.
Chyba rzecznik teraz zaczyna działać coś w tej sprawie.

SlawekEwa - 2025-06-06, 16:10

WaldekR napisał/a:

W takiej sytuacji można by było dyskutować.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego Słowacy na "50" jadą 45 km/h i teraz już wiem :bajer

Kazik II - 2025-06-06, 17:40

WaldekR napisał/a:

Na szczęście tylko wyjątkowo upierdliwym policjantom chce się wystawiać mandat za takie przekroczenie prędkości. Dwa razy jakaś pani policjantka się upierała - może jej wpadłem w oko :bajer :haha: Ale ten od pary wybił jej skutecznie z głowy, uznając że to niewarte całej pisaniny.
Fotoradary też mają zazwyczaj ustawiony wyższy limit.
Większość aut które miałem (a uzbierałoby się tego sporo) zawyżała wskazania na liczniku i to jakoś działało. Bo chociaż się o tym wie, to i tak jakoś to działa powstrzymująco.

Cyryl - 2025-06-07, 08:09

według prawa, https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000281/O/D20140281.pdf
błąd pomiaru prędkości poza laboratorium jest 3km/h dla prędkości do 100km/h i 3% dla prędkości powyżej 100km/h.

jednak zwykle policjanci nastawiają radary na najniższą prędkość 60km/h (na ograniczeniu do 50km/h) nie zawracając sobie głowy niższymi przekroczeniami.

SlawekEwa - 2025-06-07, 11:05

Cyryl napisał/a:
jednak zwykle policjanci nastawiają radary na najniższą prędkość 60km/h (na ograniczeniu do 50km/h) nie zawracając sobie głowy niższymi przekroczeniami.

nie kuś licha , bo
WaldekR napisał/a:

Najgorzej jak jadąc w terenie zabudowanym 98km/h można stracić prawko, bo policjant zmierzył 101 km/h :shock:

Kazik II - 2025-06-07, 11:26

SlawekEwa napisał/a:
Najgorzej jak jadąc w terenie zabudowanym 98km/h można stracić prawko, bo policjant zmierzył 101 km/h :shock:

Kara za "niewinność" ??? :shock:
Nie jestem zbytnim rygorystą, ale jazda z takimi prędkościami w terenie zabudowanym to jest proszenie się o nieszczęście. I to w dodatku bardziej cudze niż swoje.

SlawekEwa - 2025-06-07, 12:52

Kazik II napisał/a:
ale jazda z takimi prędkościami w terenie zabudowanym to jest proszenie się o nieszczęście

To był tylko przykład, że w Polsce z policjantem nie wygrasz i żadne tolerancje szybkości nie są mu znane :-P

K125 - 2025-06-08, 21:39

adaml61 napisał/a:
Przełęcze , Stelvio -2760 :shock: , Gavia -2620 :shock: , Niyolet -2610 :shock: wrażenia - to trzeba przeżyć osobiście . Dzikie termy Saturnia . Miasteczko Civita Bagnoriego , Tivoli i Pałac z parkiem , Caserta ,Arbarabelo , i długo by wymieniać , jak gorąco góry w zasięgu aby odpocząć od skwaru . Fakt tak malowniczych plaż jak w Grecji nie jest zbyt dużo . Byłem wiele razy i będę , Włochy nr. 1 , Grecja dla mnie to plażowanie . Nie będę Cię przekonywał , czym nas mniej tym lepiej :szeroki_usmiech

Namówiłeś mnie 😀

adaml61 - 2025-06-09, 05:03

Zobacz moją relację , może coś ci podpasuje .https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=32930&postdays=0&postorder=asc&start=0
K125 - 2025-06-11, 20:17

adaml61 napisał/a:
Zobacz moją relację , może coś ci podpasuje .https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=32930&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zobaczę jasne że tak dzięki :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-06-22, 17:26

GRECJA wspaniała bez tłumów.ów,zaliczyliśmy wszystkie nasze miejsca.Probkemjedeb c,erwiec juz upały,nic poza tym,jak zwykle.Moze napiszę jakąś relację,ale juzwiekowa no i problem ze zm iejszanuem fot na kamper Team.Dla swoich piszę z fotami na faceboku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-06-25, 13:14

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
GRECJA wspaniała bez tłumów.,zaliczyliśmy wszystkie nasze miejsca.Problem czerwiec juz upały,nic poza tym,jak zwykle.Moze napiszę jakąś relację,ale ja już wiekowa no i problem ze zmn iejszaniem fot na kamper Team.Dla swoich piszę z fotami na faceboku.

adaml61 - 2025-06-26, 07:52

KOMUNIKAT PRASOWY
Ateny, 23 czerwca 2025 r.
Nowy Kodeks Drogowy – Ustawa 5209/2025 (Dz.U. nr 100)

Stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. z zadowoleniem przyjmuje uchwalenie Ustawy nr 5209/2025 (Dz.U. nr 100) – Nowego Kodeksu Drogowego, przyjętego przez grecki parlament 11 czerwca 2025 r.

W odniesieniu do przyczep kempingowych (zarówno ciągnionych, jak i motorowych) art. 38 wprowadza jasne i przejrzyste regulacje dotyczące ich parkowania w terenie zabudowanym i poza nim, logicznie określając, gdzie mogą się zatrzymywać tysiące greckich i zagranicznych podróżujących tymi pojazdami.

Art. 4, ust. 69 precyzyjnie definiuje cechy przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych) pod względem konstrukcji, przeznaczenia oraz możliwości zamieszkiwania podczas postoju z wykorzystaniem ich wyposażenia.
W TERENIE ZABUDOWANYM:

✅ Przyczepy motorowe: Dopuszcza się parkowanie do 7,5 m długości bez ograniczeń czasowych. Dla pojazdów dłuższych niż 7,5 m – maksymalnie 24 godziny.
✅ Przyczepy ciągnione: Dopuszcza się postój do 24 godzin.
POZA TERENEM ZABUDOWANYM:

Zgodnie z art. 38, ust. 6, na obszarach niezabudowanych parkowanie przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych) reguluje ust. 5.
Parkowanie jest dozwolone bez ograniczeń długości i czasu w wyznaczonych do tego miejscach lub na poboczach dróg. W przypadku braku takich miejsc – jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, równolegle do osi drogi, o ile nie jest to zabronione.
ZAMIESZKIWANIE PODCZAS POSTOJU

Art. 4, ust. 69 szczegółowo określa wymogi konstrukcyjne i wyposażenie przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych), potwierdzając ich przeznaczenie do zamieszkiwania podczas postoju.
ISTOTNY POSTĘP DLA SPOŁECZNOŚCI KEMPINGOWEJ

Nowe prawo:
✅ Gwarantuje równe prawo do poruszania się i parkowania przyczep kempingowych na greckich drogach, na tych samych zasadach co inne pojazdy.

S.E.A.R.T.E. będzie nadal współpracować z władzami i instytucjami państwowymi, aby poprawiać warunki i promować rozwój stylu życia oraz turystyki związanej z podróżowaniem przyczepami kempingowymi.

Przyczepy kempingowe są zaprojektowane do nieustannej podróży w harmonii z naturą, promując styl życia, który w pełni szanuje środowisko.
Ochrona naszych naturalnych zasobów to nie tylko obowiązek prawny, ale i moralna odpowiedzialność każdego z nas. Nasze stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. zawsze będzie stać na straży tych wartości.

Z wyrazami szacunku,
Zarząd S.E.A.R.T.E.

K125 - 2025-07-03, 20:16

Jednak startujemy do Grecji 30 lipca . Polećcie jakieś sprawdzone fajne kempingi nie za miliony monet .Bo tak myślę by rezerwować może na wszelki wypadek jak faktycznie okaże się że gonią 😠 na dzikusa

Pozdrawiam

DarKu - 2025-07-29, 10:35

Byliśmy w Grecji, głównie na Chalkidiki. Częściowo spędziliśmy czas na kempingu Oelia – mogę go polecić, to naprawdę fajne miejsce. Problemem, jak wszędzie, jest jednak dostępność miejsc bez rezerwacji. Za 6 osób i naszego kampera płaciliśmy 62 € za dobę. Na kempingu jest restauracja z normalnymi cenami oraz mały, ale bardzo dobrze wyposażony sklepik – co ważne, ceny są rozsądne, a nie 3 razy wyższe jak to bywa.

Poza tym byliśmy na Sithonii, gdzie spędziliśmy trochę czasu "na dziko". Obyło się bez kontroli policyjnej, chociaż na kempingu spotkaliśmy Polaków, których policja przegoniła z plaży – tym razem skończyło się bez mandatu. W drodze powrotnej spotkaliśmy Słowaków, którzy w sześć aut stali na dziko przez dwa tygodnie i również nie dostali mandatu. Więc zasadniczo to loteria.