|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - W Polskę jedziemy. 2025.
ZbigStan - 2025-06-09, 21:18 Temat postu: W Polskę jedziemy. 2025. 09.06.2025. W tym roku tak nam się poukładało, że od stycznia nigdzie nie mogliśmy pojechać. Mając trochę wolnego ruszyliśmy na północ, z ogólnym celem dotrzeć nad Bałtyk. Wyjechaliśmy dość późno i przed wieczorem zatrzymaliśmy się w Rydzynie, 51.78745 16.67013, pod zamkiem króla Stanisława Leszczyńskiego. Zdążyliśmy zrobić spacer po miasteczku i wokół zamku.
SZEJK - 2025-06-09, 21:58
Chętnie pojadę z Wami!!!!
Robert-4 - 2025-06-09, 22:30
Dajcie znać gdzie nad ten Bałtyk, bo moze coś podpowiem, lub pomogę - woda, szara, kot. Lub gdzie stanąć, co zobaczyć.
pozdrawiam
R
tomiy - 2025-06-09, 22:31
Jak zawsze siadam w 1 rzędzie
ZbigStan - 2025-06-10, 08:50
Skorpion, SalutElla, Aviator, Rakro1, dziękuję za piwa, a wszystkim za odwiedziny. Pozdrawiam.
Robert-4 pojedziemy od Kołobrzegu na wschód, jeśli masz podpowiedzi co do miejscówek i serwisów to chętnie skorzystam. Pozdrawiam.
Robert-4 - 2025-06-10, 11:49
ZbigStan napisał/a: | Skorpion, SalutElla, Aviator, Rakro1, dziękuję za piwa, a wszystkim za odwiedziny. Pozdrawiam.
Robert-4 pojedziemy od Kołobrzegu na wschód, jeśli masz podpowiedzi co do miejscówek i serwisów to chętnie skorzystam. Pozdrawiam. |
Tak na szybko do zwiedzania:
1. skansen w klukach
2. Łeba - wydmy ruchome (teraz fajnie wiało może być widać pozostałości sprzętu zostawionego przez armię Romla - trenowali tutaj przed inwazją w Afryce. Wyrzutnie rakiet V2
3. Warto przepłynac się kajakiem po Piaśnicy wypływa z jeziora Żarnowieckiego i płynie się do Dębek, przywożą do miejsca startu
4. Polecam nocleg w Lubkowie nad jeziorem żarnowieckim, jest wiata ze stołami, powinny być czynne (chyba do 18) toalety i łazienka za opłatą
5.o tej prze roku da się stanąć w Karwii na parkingu lub na parkingu leśnym przy ujściu Czarnej Wody
6. Jastrzębia Góra, Władysławowo mniej przyjazne, ale jeśli pojedziecie na półwysel helski to na płatnych parkingach jest drożej (np. Kuźnica) niż na polach kempingowych w Chałupach
7. Co do Helu nie mam doświadczeń kamperowych
8. W swarzewie warto zobaczyć pałac - bywał tam Sobieski
9. Spać o tej porze możesz w Rewie lub nad samą zatoką w Mechelinkach, ale tam sie wszystko zmienia z miesiaca na miesiąc
10. Stegna, Krynica i dalej bez doświadczeń - mieszkam nad morzem, więc jeżdżę w inne rejony, ale wiem, że jest duży i był ostatnio bezpłatny parking przy przekopie
Jeśli bedziesz wracać przez kaszuby serwis i nocleg masz za free u mnie w Tokarach
pozdrawiam
R
peja76 - 2025-06-10, 12:49
Zbyszku, czy dzisiaj jechaliście z Poznania w kierunku na Piłę koło 10h?
Cyryl - 2025-06-10, 16:57
Zbyszek, niedaleko macie do Drzonkowa, tam od piątku Mistrzostwa Polski Oldbojów w Siatkówce.
kolega z drużyny za moja namową kupił kampera, więc brać kamperowa wśród dojrzałych siatkarzy się powiększa.
ZbigStan - 2025-06-10, 20:15
Robert-4, Dziękuję za informację, szczególnie pkt 3, 4 i 11 , . Pozdrawiam
peja76, Tak, w tym czasie byłem w okolicach Obornik Wlkp, ale nikt do mnie nie machał. Pozdrawiam.
Cyryl, Z nad morza do Drzonkowa dość daleko, życzę sportowych sukcesów. Pozdrawiam.
peja76 - 2025-06-10, 20:26
ZbigStan napisał/a: | peja76, Tak, w tym czasie byłem w okolicach Obornik Wlkp |
Nie jechałem kamperkiem tylko Jeepem na Poznań, nie byłem pewny kto jedzie wiec nie machałem bo by se kto pomyślał....
Miłego wypoczynku i pozdrawiam
ZbigStan - 2025-06-10, 21:03
10.06 Dzień zaczął się słonecznie, ale im dalej na północ tym chłodniej i deszczowo. Około południa zatrzymaliśmy się w Chodzieży, 52.99727 16.942922 , nad jeziorem. Przez Piłę, Wałcz, Czaplinek, Białogard dotarliśmy do Kołobrzegu. Zatrzymaliśmy się na parkingu przy drodze Grzybow-Dźwirzyno 54.164227 15.47322,a w przerwie między opadami byliśmy na krótkim spacerze nad morzem. Miejscówka jest przy drodze o sporym ruchu i na noc zdecydowaliśmy się przenieść do Grzybowa, 54.162031 15.48418. Parking jest duży i pusty, ale przed wjazdem jest znak zakazu postoju dla kamperow. Jest przed sezonem i na jedną noc zdecydowaliśmy się tu zostać.
Darson - 2025-06-10, 21:14
Robert-4 napisał/a: | Tak na szybko do zwiedzania | i takie wpisy się ceni
Darson - 2025-06-10, 21:19
ZbigStan, z chęcią potowarzyszę w wyprawie.
W pracy , na nockach mam dużo czasu do czytania 😉
I browar za relację
ZbigStan - 2025-06-10, 22:02
Mam problem z grzaniem wody przez trume. Czy znacie jakiś serwis na wybrzeżu?
Jak nie rozwiąże problemu to mam bunt na pokładzie i szybki powrót do domu.
peja76 - 2025-06-10, 22:29
Podjedź w to miejsce https://www.kamperykolobrzeg.pl/
Oni się dopiero rozwijają i nie wiem czy już mają serwis ale zapytac można, jak nie to cię może gdzies pokierują.
Mają tam też kampersystem więc przy okazji możesz zrobic servis kampera.
adaml61 - 2025-06-11, 14:31
Za to że Ci się chce pisać
ZbigStan - 2025-06-11, 14:35
adaml61, za to że chce Ci się pomagać. Pozdrawiam.
adaml61 - 2025-06-11, 19:20
Myślę że kiedyś w realu będzie to piwko . Fajnie że się udało i wyjazd uratowany .
ZbigStan - 2025-06-11, 20:58
11.06. W nocy padało, wiało i trzęsło kamperem. Wstaliśmy w kiepskim nastroju, w zimnym kamperze, ze świadomością konieczności szybkiego powrotu do domu i naprawy nie działającej trumy. Jeszcze wieczorem umieściłem informacje o awari naszej "kotłowni" i rano otrzymałem kilka porad, w tym jedną od Adaml61, która rozwiązała nasz problem. Nastrój od razu się poprawił. Przenieśliśmy się na parking leśny koło Dźwirzyna 54.163222 15.45195, gdzie stoimy w towarzystwie kilku kamperów. Zrobiliśmy dwie wycieczki rowerowe, do Dźwirzyna i do Grzybowa oraz kilka spacerów plażą. Do południa wiało, ale z każdą godziną było spokojniej i więcej słońca. Camperteam potwierdził swoją moc, dzięki, której możemy kontynuować naszą podróż.
mc099 - 2025-06-12, 21:35
ZbigStan, Czy na parkingu pomiędzy Dźwirzynem a Grzybowem nie stoi aktualnie znak zakazu wjazdu dla pojazdów powyżej 2,5T. Byliśmy w zeszłym roku i taki znak niestety stał przed wjazdem.
ZbigStan - 2025-06-12, 22:01
Darson Dziękuję za piwo.
mc099 Ten znak dalej tam stoi, przed sezonem parking prawie pusty i większa tolerancja.
Pozdrawiam.
ZbigStan - 2025-06-12, 22:50
12.06 Rano pojechaliśmy, za poradą Peja76 zrobić serwis w firmie Kampery Kołobrzeg. Jest tam sklep z akcesoriami kamperowymi, stanowiska do naprawy i wypożyczalnia kamperów. Powiedziałem o awari TRUMY i od razu zaoferowali się pomóc, ale przyczyny problemu nie znaleźli, podali namiar na Camperservis w Pile, a tam dowiedziałem się, że ich specjalista od trumy będzie jutro w Dźwirzynie i może zdiagnozować przyczyny awari.
Na opinie najładniejszej trasy rowerowej w Polsce zasługuje wg rowerzystów w plebiscycie Gazety Wyborczej, drogą rowerowa Kołobrzeg - Ustronie Morskie. Sprawdziliśmy i potwierdzamy.
Po południu wróciliśmy na parking leśny.
Darson - 2025-06-13, 01:51
A to było z tą Trumą ? Podzielisz się ?
Ostatnia fota, BEAUTY 🤩
Cyryl - 2025-06-13, 07:25
korzystając z dobrych prognoz pogody w niedzielę lub poniedziałek po mistrzostwach jedziemy z Drzonkowa nad morze, chyba do Pogorzelicy.
adaml61 - 2025-06-13, 08:12
ZbigStan napisał/a: | Powiedziałem o awari TRUMY i od razu zaoferowali się pomóc, ale przyczyny problemu nie znaleźli, podali namiar na Camperservis w Pile, a tam dowiedziałem się, że ich specjalista od trumy będzie jutro w Dźwirzynie i może zdiagnozować przyczyny awari | Nikt niczego nie zdiagnozuje , po prostu na chwile zginął impuls na jakiejś dziurze i tyle , dopiero jak pojawi się na stałe będzie problem , wiesz jak zresetować , ewentualnie poprawić wszystkie wtyczki i tyle . U mnie się tak nieraz dzieje jak wypalę gaz do konica . raz się udaje reset z pozycji panela , drugi raz muszę na piecu , ten typ tak ma . Powodzenia , miłej podróży .
westa76 - 2025-06-13, 16:04
Jadę z wami, fajnie, że zmierzacie w moim kierunku, jak będziecie potrzebować jakiejś pomocy na żuławach wal jak w dym.
Pozdrwionka
Mariusz
ZbigStan - 2025-06-13, 21:58
13.06. Dzień luzu. Spacery plażą i opalanie. Przenieśliśmy się na Kamping "Biała Mewa" w Dźwirzynie.
Jacek L. - 2025-06-14, 16:47
ZbigStan napisał/a: | 13.06. Dzień luzu. Spacery plażą i opalanie. Przenieśliśmy się na Kamping "Biała Mewa" w Dźwirzynie. |
Śledzimy Was, jak zwykle! :-)
Pozdrowienia i
ZbigStan - 2025-06-14, 20:51
Skorpion, Cyryl, Jacek. L Dziękuję za piwa. Miło z Wami podróżować. Pozdrawiam.
Westa76 awaria TRUMY zmieniła nasze plany, ale Żuławy nam się podobają, a szczególnie domy Mennonitów. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2025-06-14, 21:26
14.06. W Dźwirzynie na kampingu "Biała Mewa" ma powilon że sprzętem kamperowym firma Camp-Service z Piły i dzisiaj rano fachowiec od nich zdiagnozował awarie i wymienił uszkodzony element. Czekaliśmy na naprawę, bo po pierwszym udanym resecie truma odmówiła współpracy.
Dzisiaj był cieplejszy i słoneczny dzień i kilka godzin spędzilismy na plaży, wreszcie przydał się parawan. Przy bryzie od morza nie czułem gorąca i trochę się przypiekłem.
Lubimy, szczególnie Beatka, oglądać ogrody i na powrocie chcielismy zobaczyć Ogród Dendrologiczny w Przelewicach. Byliśmy tam o 16tej i odbiliśmy się od bramy bo że względu na wieczorne pokazy, dzisiaj był wcześniej zamknięty. Zobaczymy go innym razem.
Na noc wybraliśmy Barlinek 52. 993375 15.220114. Sympatyczne miasteczko nad jeziorem, szczycące się Emanuelem Laskerem Szachowym Mistrzem Świata.
ZbigStan - 2025-06-14, 21:33
CD Barlinek
ZbigStan - 2025-06-15, 21:27
15.06. Dzisiaj bez zwiedzania. W drodze powrotnej nie było korków, ani Tirów, nawet przyjemnie się jechało nowymi ekspresówkami. Wczesnym popołudniem byliśmy w domu i zakończyliśmy krótki, bo tygodniowy wyjazd nad morze. Inne tegoroczne podróże będę dopisywał do tego tematu. Dziękuję za piwa i komentarze. Pozdrawiam.
LukF - 2025-06-16, 07:48
ZbigStan,
Dziękuję za relację, PL zawsze fajna do zwiedzania
ZbigStan - 2025-06-16, 19:54
Skwarek, Skorpion, Luk.F Dziękuję za piwa, za zamknięcie tysiąca i rozpoczęcie nowego. Na to konto otworzę prawdziwe za zdrowie wszystkich fundatorów, którzy mają udział w osiągniętym 1000 . Mam nadzieję, że będzie okazja, aby przy spotkaniu coś z tego zapasu naruszyć. Serdecznie pozdrawiam.
Robert-4 - 2025-06-16, 23:54
Nadal zapraszam na wybrzeże
pilocik - 2025-06-17, 09:02
My byliśmy na kempingu Biała Mewa w dniach 8,06 - 13,06 . Szkoda że się nie spotkaliśmy .
Endi - 2025-06-25, 10:23
ZbigStan napisał/a: | ... Przenieśliśmy się na parking leśny koło Dźwirzyna 54.163222 15.45195, gdzie stoimy w towarzystwie kilku kamperów.... |
UWAGA ! Miejscówka nieaktualna..
https://miastokolobrzeg.pl/wiadomosci/36012-koniec-samowolki-nad-morzem-kampery-juz-nie-wjada.html
Przykre...
Robert-4 - 2025-06-25, 12:50
Zobaczymy, czy teraz znikną te śmieci i kupy co to niby kamperowcy zostawiali. Głupi ludek nie chce kasy z turystyki - nie jeżdżę.
jak9009 - 2025-06-25, 13:21
Bandyci! Lobby hotelarskie w takich miejscowościach aż bije po oczach.
peja76 - 2025-06-25, 19:37
Moi drodzy, to nie tak, sami jesteśmy sobie winni, no może nie my wszyscy ale przez co nie których. Ja mam w Grzybowie/Kołobrzegu rodzinę, jestem tam bardzo często, w tym miescu zrobił się dziki kemping, nikt nie ma nic przeciwko kamperą które stoją jak osobówki na parkingu, ludzie byli oburzeni tym że tam biwakują. W weekendy wszyscy stawali w poprzeg, przedsionki, markizy porozwijane i jak na kempingu. To jest zwykły parking, ludzie z zewnątrz nie mieli gdzie stanąć, stoliki, krzesełka, grill na parkingu!!! Nie dziwię się że pogonili, to samo było w Gdańsku w porcie. Jak dla mnie szkoda takich miejsc, ale jak nie umieją się zachować to jest jak jest, my jak jedziemy w takie miejsce to siedzimy w kamperze, na ławeczce idziemy na plażę..... a nie biwakujemy!!! Biwakowanie a parkowanie to dwie zupełnie inne rzeczy.
Nie mogę sie doczekać aż skończy się sezon, znów będzie spokojnie
Darson - 2025-06-26, 07:35
Proponuję przenieść dyskusję do odpowiedniego tematu - mamy taki.
Nie zaśmiecajmy ZbigStan, jego wątku, bo nie wypada.
Cyryl - 2025-06-26, 08:43
a my jedziemy jutro do Nieporętu na turniej plażówki oldbojów i stajemy w Porcie Piława, gdzie na czas turnieju możemy stać i dostaniemy klucze od sanitariatów.
ponieważ jesteśmy emerytami, więc nie opłaca się wracać do Wrocławia, więc na tydzień gdzieś skoczymy jeszcze lub zostaniemy w Nieporęcie jak będzie fajnie i będzie kemping.
|
|