Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Norwegia. Ważenie, nadwaga kamperów.

Janusszr - 2025-06-11, 09:01
Temat postu: Norwegia. Ważenie, nadwaga kamperów.
Czy miał ktoś do czynienia w Norwegii z ważeniem swojego kampera i może podzielić się wiedzą, jak to wygląda w praktyce?
Otworzyłem nowy wątek, bo te ważenie w Norwegii owiane jest jakąś tajemnicą. Nie można nigdzie uzyskać wiarygodnych informacji, poza straszeniem, że już za kilogram nadwagi sroga kara.
Sam osobiście nigdy nie uświadczyłem żadnej stacji pomiarowej.

MILUŚ - 2025-06-11, 16:52

Byłem cztery razy w Norge i nigdy nikt mojego kampera nawet nie próbował ważyć .
Tylko zaznaczam .....ostatnio tam byłem w 2019 roku :spoko

Janusszr - 2025-06-12, 08:12

MILUŚ napisał/a:
Byłem cztery razy w Norge i nigdy nikt mojego kampera nawet nie próbował ważyć .
Tylko zaznaczam .....ostatnio tam byłem w 2019 roku :spoko

Jadę tam piąty raz i nigdy żadnej wagi nie widziałem. Raz widziałem policjanta siedzącego na stołeczku z suszarką. Z kilometra był widoczny.
Byłem świadkiem takiego widoku.
Jedzie przed nami kamper na polskich blachach. Środkiem drogi. Wyprzedza nas radiowóz na sygnale. Kampera przed nami nie może wyprzedzić, bo ten jedzie środkiem drogi. Trwało to z 10 minut, zanim zawalidroga ustąpił miejsca. Z tego co wiem, to żadnych konsekwencji nie było. Tym kamperem powoził kolega z naszego forum :diabelski_usmiech

niebieski-n2 - 2025-06-12, 08:25

wstyd
grzegunio - 2025-06-12, 14:36

Podróżując po Norwegii od 2006 roku nigdy nie mieliśmy "przyjemności" ważenia samochodu.
I niech tak zostanie :wyszczerzony: