Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Turcja - Turcja - czy ktoś teraz wypoczywa?

siwydaniel - 2025-06-17, 14:20
Temat postu: Turcja - czy ktoś teraz wypoczywa?
Witam, czy kogoś z szanownego grona kamperuje w Turcji? Ruszam 18.06 z Polski na Istambul, gdzie planuje spędzić 2-3 dni i potem ruszam na część zachodnią wybrzeża i będę wybrzeżem jechał w dół do Marmaris. Może jakieś spotkanie w krainie czaju?
Stukan Arkadiusz - 2025-06-18, 09:44

Dzień dobry mam podobny plan ale w połowie lipca start Słowacja Węgry Rumunia parę dni Bułgaria parę dni i Turcja Mam pytanie odnośnie noclegu w Istambule jak planujesz nie znalazłem kempingu w centrum i chyba będzie jakiś hotelik na 4-5 dni w samym centrum bardziej Mi chodzi o spokojne poczucie klimaciku niż zwiedzanie choć pewnie coś zwiedzimy
Rwaldi - 2025-06-18, 13:02

witam.
Hoteli w Istambule bez liku do wyboru do koloru w.g własnej opcji i zasobów portfela, natomiast co do parkingu to już mały problem ale do rozwiązania. Parking płatny strzeżony przy nadbrzeżu nie daleko latarni ul.Kenediego ( 700 LT) za dobę skąd nie daleko do centrum i zwiedzenia najciekawszych zabytków czy miejsc Istambułu wg. własnego uznania.Sorki ale współrzędnych nie posiadam.

siwydaniel - 2025-06-18, 13:10

Dokladnie ten parking kolo latarni jak pisal mij poprzednik. Teren monitorowany , jest też chyba stróż a co najwazniejsze na piechotkę w stronę zabytków w Istambule to jakieś 20 minut. Patrzyłem jeszcze na plac kolo boiska, który jest na Park4Night ale piszą że jest obecnie zamknięty z powodu remontu.
Rwaldi - 2025-06-18, 13:13

Jedyna wskazówka to na przeciwko parkingu znajduje się Istanbul Festival
Rwaldi - 2025-06-18, 13:18

Jest tez w centrum camig park też przy ul. Kenediego ale tylko z nazwy i za kasę 25 Euro po utargowaniu ale nie przypomina kamper parku -ciasno i bez żadnych udogodnień jak WC woda czy tez prąd - jednym słowem porażka i pod bardzo stromą górkę trzeba wjechać bez możliwości manewrowania.
Rwaldi - 2025-06-18, 13:20

A co do parkingku koło latarni to nie aktualne tam kamperów nie wpuszczają
orkaaa - 2025-06-18, 13:20

A nie da się wejść na Google i skopiować koordynaty ???
To bardzo praktyczna wiedza. Wyobraź sobie że wjeżdżasz do Stambułu kamperem gdzie manewry są utrudnione i szukasz miejsca a jedyną wskazówką to informacja że gdzieś, koło czegoś. Taka wskazówka jest cenna gdy mamy możliwość zatrzymać się. Postarajcie się i wrzućcie koordynaty GPS . Proszę bo też mam w planach Stambuł i wszelkie wskazówki mile widziane.

siwydaniel - 2025-06-18, 13:21

Parking przy latarni
N41°00'05.9" ; E28°58'39.0" (41.001626, 28.977498)

Stukan Arkadiusz - 2025-06-18, 13:49

Wielkie dzięki za info a z tymi koordynatami to bez przesady każdy chyba dokładnie sam sprawdzi co jak gdzie dokładnie jest bardziej chodzi o jakiś pomysł ,podpowiedź .Raczej nie będzie spania w kamperze a tylko parking strzeżony żeby bezpiecznie stał a noclegi w hoteliku w samym centrum ,jeszcze raz bardzo dzięki za info poszukam tego parkingu
Rwaldi - 2025-06-18, 14:11

Jak wejdziesz na google i dasz ten festiwal i troszkę przybliżysz to powinna wyświetlić się ikonka z przystankiem autobusowym a za tym przystankiem wyświetla się biała ślepa droga to jest ten parking, o którym wspomniałem wyżej. Jest strzeżony i można spać w kamperze ponad to 200 m dalej jest też stacja benzynowa nie pamiętam jakiej firmy ale fajna i też w razie potrzeby można skorzystać - to takie wskazówki proste ale może nawet chłopskie ale czasami potrzebne-(o tym raczej nikt nic nie mówi nie pisze,a życie nas prostuje).- i namierza cele.
Rwaldi - 2025-06-18, 14:17

sorki, że tak w tylu postach ale jeszcze jedno co nasuwa mi się sprostowanie - zaczerpnąłem języka co do nazwy Istambuł i Stambuł - lepiej mówić czy pytać o Istambuł - podobno sprawy polityczne tu też się wkradają
emek - 2025-06-18, 16:23

My ruszamy w połowie lipca na trzy kampery, po drodze przez Bułgarię na pare dni potem kierunek Turcja ale jakie rejony to się okaże co dalej z konfliktem zbrojnym bo tu wszystko może się zmienić.
Cyryl - 2025-06-18, 18:04

My ruszamy pod koniec września i
siwydaniel - 2025-06-19, 21:58

Ja dziś nocuje koło Maglavit. Nad samym Dunajem, po drugiej stronie brzegu Serbia a obok Bułgaria. Jutro rano po śniadanku lecimy na Istambuł, zobaczymy jak granicą i czy będą kolejki w piątek na wjeździe. Sprawdzę czy ten parking dozorowany z P4N kolo boiska co niby się zamknął na 2 miesiące na remont już się otworzył ) teoretycznie 14.06 powinien skończyć się remont) Jeśli będzie lipa to lecę pod latarnię, jeżeli i tu nie wpuszczają kamperów to idę pod ten duży kolo stadionu. W każdym razie napiszę co i jak.
andrzej627 - 2025-06-19, 22:03

Stukan Arkadiusz napisał/a:
.Raczej nie będzie spania w kamperze a tylko parking strzeżony żeby bezpiecznie stał a noclegi w hoteliku w samym centrum

Jedziesz kamperem, a będziesz spał w hotelu?

Andrzej R. - 2025-06-20, 10:49

Rwaldi napisał/a:
Jak wejdziesz na google i dasz ten festiwal i troszkę przybliżysz to powinna wyświetlić się ikonka z przystankiem autobusowym a za tym przystankiem wyświetla się biała ślepa droga to jest ten parking, o którym wspomniałem wyżej.

Dzień dobry , to jest namiar na to miejsce https://maps.app.goo.gl/AvwdwvM6CrsQpu9c8
41.00218, 28.94907 doba 800 lir i jest liczone 24godz. od godziny wjazdu, miła fajna obsługa.
Pozdrawiam

joko - 2025-06-20, 13:51

andrzej627 napisał/a:
.Raczej nie będzie spania w kamperze a tylko parking strzeżony żeby bezpiecznie stał a noclegi w hoteliku w samym centrum

Jedziesz kamperem, a będziesz spał w hotelu?

To się nazywa karawaning hybrydowy :szeroki_usmiech

Uprawiam od wielu lat z powodzeniem . Są takie lokalizacje , gdzie jest to wygodniejsze , praktyczniejsze , przyjemniejsze, bezpieczniejsze i generalnie mądrzejsze jak stanie po krzaczorach , czy w środku zatłoczonego miasta :spoko

Turcja bez chociaż kilku dni w hotelu to Turcja stracona :bigok

Stukan Arkadiusz - 2025-06-20, 15:33

Witam wszystkich
Co do spania w hotelu ,pewnie ze jak bym mógł spać w samym centru w kamperze to tak bym zrobił ale nie ma kempingu w centrum a dojeżdżać codziennie 50 km trochę kiepski pomysł ,a ja chcę poczuć klimat miasta spokojnie dobra kawka jeszcze leprze jedzonko miejscowe i bez pośpiechu totalny luz .Przeszlo mi po głowie czy nie wziąć 2 rowerków z domu elektrycznych Ele to chyba głupi pomysł żeby po Stambule tak się poruszać może się mylę ,może ktoś coś wie albo tak zrobił W hotelach spałem jak jechaliśmy z przyczepa 2 noce na Krecie i parę razy w Barcelonie ,pamiętam jak wracaliśmy z Krety to na autostradzie w Serbi były ronda to był szok ,Czekam na relację z parkingów

Andrzej R. - 2025-06-21, 08:39

Witam wszystkich
Co do spania w hotelu ,pewnie ze jak bym mógł spać w samym centru w kamperze to tak bym zrobił ale nie ma kempingu w centrum a dojeżdżać codziennie 50 km trochę kiepski pomysł ,a ja chcę poczuć klimat miasta spokojnie dobra kawka jeszcze leprze jedzonko miejscowe i bez pośpiechu totalny luz .Przeszlo mi po głowie czy nie wziąć 2 rowerków z domu elektrycznych Ele to chyba głupi pomysł żeby po Stambule tak się poruszać może się mylę ,może ktoś coś wie albo tak zrobił W hotelach spałem jak jechaliśmy z przyczepa 2 noce na Krecie i parę razy w Barcelonie ,pamiętam jak wracaliśmy z Krety to na autostradzie w Serbi były ronda to był szok ,Czekam na relację z parkingów

to jest namiar https://maps.app.goo.gl/AvwdwvM6CrsQpu9c8
41.00218, 28.94907 doba 800 lir i jest liczone 24godz. od godziny wjazdu, miła fajna obsługa. Rowerem chyba nie najlepszy pomysł, pieszo trzeba uważać, dla mnie to miejsce odpowiadało na zwiedzanie miasta, nawet bez potrzeby korzystania z taksówek czy komunikacji.

Pozdrawiam

siwydaniel - 2025-06-21, 23:11

Tali mały update. Na granicy bulgarsko-tureckiej korek na 30 minut ( piątek wiec niemieccy - turcy wracali do siebie). Zostałem skierowany do hangaru na dokładniejszą kontrolę przez celników z Turcji. Wjazd do hangaru, znów dokumenty do kontroli, weryfikacja zielonej karty, sprawdzanie wszystkich schowków, otwieranie szafek, lodówki, łazienki i jak otworzyłem garaż i zobaczyli skuter to wymiękli :wyszczerzony: . Doszło sprawdzanie skutera, otwieranie schowka w nim, czy ma.zielona kartę, gdzie ma numer ramy itp, itd. Zeszło ze 2 godziny, potem rozpętała sie burza z gradem :shock: i jak już myślałem, że już koniec pechowego dnia, to bankomat zjadł kartę i życie stalo się piekne. Oczywiście nie było mowy o jeździe do Istambułu ze względu na srodek nocy, wiec zmiana :kwiatki: decyzji i dziś było zwiedzanie Troji i kąpiel w morzu.
Istambuł musi poczekać, lecimy w dół wzdłuż wybrzeża w kierunku na Marmaris.

siwydaniel - 2025-07-01, 23:01

Witam serdecznie, tym razem już z Istambułu. Muszę potwierdzić, iż parking przy latarni nie przyjmuje już kamperów. Nie można pobrać biletu przy wjeździe i człowiek z budki macha nerwowo rękoma aby odjechać. Mając do wyboru parking przy stadionie za 1500 litrów bez wody, prądu, WC itp. zdecydowaliśmy sie udać na taki kamperplac 41.058534, 29.035061Jest prąd, woda, wifi, prysznic, WC za cenę 40bEuro za noc więc niewiele więcej. Z utrudnień to dalej do starej części miasta i wjazd trochę ostry. Mając 7,4 metra długości przychaczylem lekko końcówka zderzaka tylnego o asfalt.
Reszta miejscówek z P4N opisana jako kamperplace nadal nieczynna.