|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W³ochy - Lipiec we W³oszech
Jacek! - 2025-06-28, 16:40 Temat postu: Lipiec we W³oszech Witam Wszystkich,
planujê w po³owie lipca podró¿ kamperem do W³och, wyjazd z Krakowa na 2 tygodnie.
Mo¿e kto¶ podrzuciæ jakie¶ ciekawe miejsca gdzie warto siê zatrzymaæ i gdzie nie bêdzie dzikich t³umów?
Wiem, ¿e podobne w±tki by³y ju¿ na tym forum, ale popularno¶æ ró¿nych regionów/miejscówek jest mocno zmienna.
Dla dodatkowych informacji napiszê, ¿e wyjazd dla 2 doros³ych + 2 nastolatków.
Planujemy spêdzaæ czas aktywnie ( bardziej my ni¿ dzieci 😊).
Z góry dziêkuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jacek
Darson - 2025-06-29, 10:04
Trzech kolegów z forum w³a¶nie pisze relacje z W³och.
Poczytaj, a na pewno co¶ ciekawego dla siebie znajdziesz 😉
Jacek! - 2025-06-29, 11:02
Na pewno skorzystam z sugestii z innych postów.
Domy¶lam siê ¿e na forum jest wiele ludzi, którzy zwiedzili W³ochy wzd³u¿ i wszerz.
Gdyby jeszcze kto¶ z kamperowiczów co¶ podrzuci³ bêdê wdziêczny.
Pozdrawiam
Jacek
Andrzej 73 - 2025-06-30, 16:35
Co konkretnie Ciebie /Was interesuje? W³ochy to zró¿nicowany kraj trzeba wiedzieæ gdzie i co siê chce zobaczyæ.
Jacek! - 2025-07-01, 10:21
Pocz±tkowo planowali¶my jechaæ nad jezioro Garda i Como, ale czyta³em, ¿e w tym okresie jest tam mnóstwo ludzi.
Szukamy raczej regionów we W³oszech gdzie nie bêdzie ekstremalnych upa³ów.
Jako alternatywa zastanawiamy siê nad wyjazdem w region Trentino-Alto Adige np. Trydent potem nad jezioro Ledro, ponoæ jest du¿o spokojniej i mniej ludzi ni¿ nad Gard±/Como.
Pytanie czy rzeczywi¶cie tak jest i czy mo¿e kto¶ to potwierdziæ ewentualnie poleciæ jakie¶ kempingi/ noclegi na dziko?
Ewentualnie my¶leli¶my te¿ o Toskanii, ale bardziej rejony Apeninów ( Casentino, Garfagnana, pó³nocna Umbria).
Andrzej 73 - 2025-07-01, 11:54
Dwa dni temu w Toskanii by³o bardzo gor±co blisko 40 st.
Obecnie w l±dzie gor±c , tetylko bli¿ej morza ch³odniej ale i tak powy¿ej 30 st.
Obecnie jeste¶my na Kalabrii , ludzi ma³o i spokojnie. Polecam.
Jacek! - 2025-07-01, 16:05
Podejrzewam, ¿e w Kalabrii nie jest raczej ch³odniej ni¿ w Toskanii 😊?!
Masz jak±¶ wiedzê/mo¿esz siê wypowiedzieæ na temat tego drugiego regionu o którym pisa³em?
¯yczê mi³ej dalszej czê¶ci podró¿y 👋
Andrzej 73 - 2025-07-01, 17:38
W Kalabrii jest 32 w Toskanii by³o 39
Chodzi o Umbrie?
Generalnie przy morzu jest ch³odniej ni¿ w ladzie , pogoda siê zmienia jak w Polsce. Raz jest gor±co bli¿ej Wenecji raz na po³udniu. Wiadomo jak chce siê jechaæ latem to przewa¿nie jest we W³oszech gor±co.
Teraz jeste¶my ko³o Nicotery , bo w Tropie go¶æ na le¿aku w Ciccio mówi nam " jest fulla i mo¿ecie stan±æ na wje¼dzie i czekaæ a¿ siê co¶ zwolni". Jak mamy czekaæ aby siê wcisn±æ pomiêdzy Roller Team , a Rimora z którego maj± mi zagl±daæ do kubka porannej kawy , to stwierdzili¶my ¿e dziêkujemy.
Obrali¶my kierunek na kemping Mimoza z basenem w cenie tego stellplazu w Tropie. Resztê objedziemy skuterem.
Jacek! - 2025-07-01, 22:49
Chodzi³o mi o Umbrie ewentualnie Trydent.
Do Kalabrii raczej siê nie bêdziemy zapêdzaæ bo trochê za daleko.
Mamy jeszcze kilka dni to bêdziemy siê zastanawiaæ.
Nie planujemy wcze¶niej nic rezerwowaæ tak wiêc na spontanie 😊.
|
|