|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Odgłosy ze skrzyni chyba walek sprzęgłowy co robić?
Kazik II - 2025-07-19, 17:52 Temat postu: Odgłosy ze skrzyni chyba walek sprzęgłowy co robić? Dziś zwrócił moja uwagę odgłos nieznacznego szumu (dzwonienia terkotania) po puszczeniu sprzęgła na jalowym biegu. Poza tym skrzynia dziala zupełnie prawidlowo. Zapewne luz łożyska walka sprzęgłowego. Przy wciśniętym sprzęgle cisza. Nie wiem czy jazda ok.1500 km do domu jakoś mi się uda aby zająć się tym po powrocie. Nie jest to głośne ale lekkie terkotanie słychać. Proszę o poradę bo nie wie co robić w tej sytuacji
SlawekEwa - 2025-07-19, 18:30
Kazik II napisał/a: | Dziś zwrócił moja uwagę odgłos nieznacznego szumu (dzwonienia terkotania) po puszczeniu sprzęgła na jalowym biegu. |
Dwumasę ma ?
przemo.d - 2025-07-19, 18:41
To lozysko na wałku sprzęgła z opisu jeszcze i 50kkm tak przejedziesz .
DI STEFANO - 2025-07-19, 19:06
Spokojnie, nie jest źle, w spokojnej jeździe do domu zawiniesz bez problemu.
Kazik II - 2025-07-19, 23:23
OK dzięki w takim razie jadę spokojnie do domu a na miejscu niech mechanik oceni co z tym dalej
adaml61 - 2025-07-21, 13:02
Mi się wydaje że bolączka tej skrzyni , tylne łożysko wałka pośredniego i terkoczące koła 6 biegu , jak wrócisz zdemontuj dekiel , daje się bez problemu na aucie , zweryfikuj stan łożyska i jak będzie ok. wlej nowego oleju , nie tak jak pisze instrukcja 2,7 tylko z 3,5 litra . I zrób to bo luz na tym łożysku potrafi wybić obudowę .
Kazik II - 2025-07-21, 19:39
Spróbuję coś podziałać kiedy wrócę. Na razie może uda mi się dolac trochę oleju przez ten dekiel jeśli tak jak piszesz dostęp jest latwy. Na razie dzięki
adaml61 - 2025-07-21, 20:28
Oleju przez dekielek nie dolejesz , olej przez odpowietrznik na górze skrzyni , Trzeba zdjąć taki czarny kapselek z odpowietrznika i przy pomocy butelki z wężykiem nalać oleju . Z taką szumiącą skrzynią wróciłem z 2 tyś .km
Kazik II - 2025-07-23, 21:12
Znalazłem ten dekielek. Łatwo się zdejmuje. Czyli mogę wlewać olej już bezpośrednio w ten otwór?
SlawekEwa - 2025-07-24, 09:05
Kazik II napisał/a: | Czyli mogę wlewać olej już bezpośrednio w ten otwór? |
Cytat: |
Oleju przez dekielek nie dolejesz , olej przez odpowietrznik na górze skrzyni |
|
|