Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W TV, Internecie - Kampery na celowniku z³odziei.

Darson - 2025-07-27, 06:55
Temat postu: Kampery na celowniku z³odziei.
Kampery na celowniku z³odziei
AMIGO - 2025-07-27, 14:25

Dziêki ¿e przypominasz o sprawach niby tak oczywistych :diabelski_usmiech :spoko :spoko
MILU¦ - 2025-07-27, 14:36

AMIGO napisa³/a:
Dziêki ¿e przypominasz o sprawach niby tak oczywistych :diabelski_usmiech :spoko :spoko

A ciekawe ilu z nas ma typowe dla kampera ubezpieczenie zgodne z w/w informacjami ? :bajer

Darson - 2025-07-27, 15:13

Ja mam ubezpieczenie norweskie.
Nie wiem, ile kosztuje OC kampera w PL ?
Czy jest jaka¶ extra dop³ata dlatego, ¿e to kamper ?
Czy normalnie od pojemno¶ci, wieku itp ?
O¶wieæcie mnie, proszê.

W Norwegii jeszcze bior± pod uwagê planowan± ilo¶æ kilometrów do przejechania.
Im wiêcej, tym dro¿ej.
Przy zawieraniu ubezpieczenia, podaje siê stan licznika, który jest wpisywany do umowy.
Jest to weryfikowane przy przegl±dzie, bo ilo¶æ kilometrów jest wpisana do systemu i ka¿dy mo¿e to sprawdziæ.

joko - 2025-07-30, 16:06

W Polsce ilo¶æ przejechanych kilometrów te¿ ma wp³yw na wysoko¶æ stawki za OC .
Nie jest to jaka¶ zale¿no¶æ liniowa, ale widzê po swoich samochodach, ¿e to ile ka¿dy zrobi³ w roku poprzednim ma znaczenie.
Za dupowoza wychodzi mi najwiêcej , pomimo ¿e to ma³o warte byle co, a za samochód który jest od niego z 10 razy dro¿szy , ale robi max z 2000km rocznie stawka OC to 60% dupowoza.
Ubezpieczenie OC jest nie dla nas tylko dla tych , którym ewentualnie zrobimy jak±¶ szkodê , wiêc znaczenie ma bardziej kto je¼dzi ni¿ czym je¼dzi .
Ilo¶æ przejechanych kilometrów te¿ siê w to wpisuje, bo im niej je¼dzimy tym mniejsza szansa ¿e komu¶ zrobimy "gara¿" :ok

Odno¶nie AC to siê nie orientujê , bo od wielu lat nie p³acê tej daniny i nie pasê ubezpieczeniowych byczków :spoko

SlawekEwa - 2025-07-30, 22:28

Cytat:

To maj± dostêp do CEPiK-u ? :shock:

joko - 2025-07-31, 00:20

SlawekEwa napisa³/a:
Cytat:

To maj± dostêp do CEPiK-u ? :shock:

Widaæ maj±
Algorytmu w/g którego firmy ubezpieczeniowe licz± wysoko¶æ stawki OC dla konkretnego pacjenta, nie znaj± nawet ich agenci.
Wrzucaj± dane w system i siê liczy , a co z czego wynika to ju¿ tajemnica.
Wiele czynników wp³ywa na to ile ostatecznie p³acimy i raczej takie kwestie jak wysoko¶æ zni¿ek, historia szkodowo¶ci , czy marka i model samochodu nale¿± do g³ównych , ale nie jedynych.
Dwa samochody zarejestrowane na mnie , ta sama marka , ten sam model , dwa lata ró¿nicy rocznikowej, jeden zrobi³ w poprzednim roku 900km , drugi prawie 7 tys km , ró¿nica w OC 150 zeta ..... przypadek .... nie s±dzê :spoko

Ubezpieczenie OC p³acone za ka¿dy samochód z osobna to jake¶ totalne nieporozumienie. To ubezpieczenie powinno byæ na osobê (kierowcê) a nie samochód . Masz 10 samochodów i za ka¿dy musisz p³aciæ , a w danym momencie mo¿esz prowadziæ tylko jeden, ale zni¿ki po szkodzie odbieraj± za wszystkie , a nie za ten którym wydzwoni³e¶ :bajer

Speedo - 2025-07-31, 08:02

joko napisa³/a:
Dwa samochody zarejestrowane na mnie , ta sama marka , ten sam model , dwa lata ró¿nicy rocznikowej, jeden zrobi³ w poprzednim roku 900km , drugi prawie 7 tys km , ró¿nica w OC 150 zeta ..... przypadek .... nie s±dzê

ja w³a¶nie siedzê nad okienkami i kupujê na pewnej znanej porównywarce - dwa takie same auta, z tym samym silnikiem 2.0 dyszel 140KM, roczniki 2008 i 2009, w obu przypadkach deklarujê przebieg roczny "poni¿ej 5tys km", jeden stoi g³ównie w gara¿u, drugi je¼dzi co dzieñ do pracy i robi jakie¶ ponad 20kkm rocznie co najmniej. Cena za ten co stoi 340 za ten co je¼dzi 440 (ten sam ubezpieczyciel) - teoretycznie ten przebieg to jedyna ró¿nica miêdzy nimi, czyli musz± sprawdzaæ w CEPIK, tyle ¿e ja jako janusz muszê podaæ VIN w CEPIK a u nich VIN podaje siê dopiero po wyborze oferty, widocznie maj± jaki¶ ³atwiejszy dostêp do bazy po numerze rejestracyjnym...