| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kupno kampera w Norwegii - czego szukać
PiotrCz - 2025-08-17, 14:45 Temat postu: Kupno kampera w Norwegii - czego szukać Witam,
Sprzedaliśmy naszego terenowego kamperka i rozglądamy się za czymś większym (bardziej ucywilozowanym - na pokład wkracza syn liczący obecnie jedną wiosnę).
Na razie mieszkamy w Norwegii, więc to jest rynek na którym szukamy naszego przyszłego domku na kołach.
Założenia:
1. raczej coś używanego (roczniki 2015-2020), ale lepszej jakości i niskim przebiegiem (poniżej 50 tys km). Konstrukcja bez drewna, żeby nie miało co gnić.
2. Minimum 4, ale preferowane 5 osbób (z tyłu dwa łóżka łączone w jedno duże i z przodu opuszczane).
3. Osobno łazienka i prysznic.
4. Obowiązkowo podwójna podłoga, fajnie byłoby znaleźć coś z Alde.
5. Dopuszczalna zarówno integra jak i półintegra.
6. Cat prawa jazdy B (idelanie z możliwością późniejszego zwiększenia DMC powyżej 3,5 jak już zmienią się przepisy, w Norwegii jest obecnie dyskutowane w Parlamencie podnisienie limitu na 4,25 t dla categorii B)
Na razie patrzymy na następujące marki:
a. Adria (np Adria Matrix Plus, lub Nordic edition, żeby podwójna podłoga była)
b. Euramobil (w zadadzie wszystkie modele mają chyba podwójną podłogę)
c. Dethleffs (np Trend 7057, zarówno w integrze jak i półintegrze)
d. Burstner
e. Hymer
f. KABE
g. LMC
I tu pytania do Was:
1. Jaki jest wasz subiektuwny ranking producentówe (np pod kątem trwałości/solidności). Któreś maki powinienem usunąć lud dodać? które marki są początku rankingu?
2. Czy są jakieś przełomowe lata dla poszczególnych marek pod kątem technologii? (Czytałem gdiześ np że Adria zminiła technologie na SPX/styrodur w 2015 roku).
3. W ramach poszczególnych marek które linie będą lepsze pod kątem trwałości konstrukcji (np czy Dethleffs Trend będzie lepszy od Dethleffs Just Go lub Dethleffs Globebus?)
Darson - 2025-08-17, 16:56
Witam Panie Piotrze.
Dużo wymagań, tak na pierwszy rzut oka. 😮
Nie znam się aż na tyle na kamperach, aby Ci doradzać w kwestii marki czy technologii.
Sam z ciekawości będę śledził, co koledzy Ci doradzą.
Jednego jestem pewny.
Że takich poniżej 50 tys. km znajdziesz sporo.
Powodzenia życzę. 👍
PiotrCz - 2025-08-17, 21:11
Tak wiem, pytania niełatwe i dość kompleksowe
Próbuję pozyskać większe wyczucie które marki/modele są lepsze a czego unikać.
W zasadzie to będzie nasz pierwszy "seryjny" kamper, stąd tego wyczucia jeszcze nie mam.
Wcześniej jeździliśmy czymś takim jak na zdjęciach poniżej. Żal było sprzedawać, bo kupę fajnych wspomnień z nim mamy. Ze względu na powiększenie rodziny profil podróży nam się trochę zmienił i potrzebujemy czegoś większego/wygodniejszego na bardziej cywilizowane wycieczki.
Darson - 2025-08-17, 22:00
😃 prawdziwe cudo. 😍
Pewnie w czymś podobnym skończę, bo idę w stronę miniaturyzacji. 😁
Zacząłem od alkowy, a teraz kolejna półintegra.
Ale już zerkam łakomie na blaszaki ...
majsterus - 2025-08-20, 07:22
Z taką listą życzeń zapomnij o 3.5t....integra z dwoma łóżkami waży 3100-3200kg.
Osobny prysznic do dodatkowe wydłużenie pojazdu a to kilogramy.
Wymagania masz na pojazd 7 metrowy co się w tym DMC mieści na styk z dwoma osobami.
Niestety nikt nie pisze o tym w reklamach. Mam starego hymera z 98 i mamy Hymera z 2008 czy 2009.....niestety jest różnica w wykonaniu. Stary jest dużo bardziej solidniej zbudowany, w nowszym B514 niestety czuć spadek jakości. Nie oglądałem jeszcze nowszych konstrukcji ale widząc na YT jest tylko gorzej....wszystko idzie dziś w tandetę i jednorazówkę.
Kupowanie integry na 3,5tony na więcej niż dwie osoby jest bezsensowne i proszenie się o mandat.
Moj S700 waży teraz 3700-3800kg na pusto bo dołożyłem klimatyzację poduszki na tył, pół warsztatu, grile, frytkownice, ekspresy do kawy, maszynki na gaz, prąd. Połowę trzeba wyrzucić. Przejazdy wcale nie są takie drogie (jest Euro0) w porównaniu z nowszymi np Euro6 - Austria kosztuje mnie 130Eur a w przypadku normy Euro6 płaci się 100Eur więc co to za oszczędność....Za to szwaby przejeżdżam za darmo od samego Monachium do Świecka.
Jeżeli będę szukał następnego kampera to na 100% będzie to (oczywiście używany ) hymer, ewentualnie cartago, choć mam wrażenie, że hymer jest lepiej wykonany. Na podwoziu mercedesa ewentualnie Iveco z napędem na tył. Dach musi być z lampinatu, tzw "czapa", nie blacha aluminium łączone na listewki.
Żadnych fiacików, cytrynek, fordów czy pługów . Wolę starego hymera niż nowe jednorazówki które teraz zalewają rynek. A mieliśmy już Dethleffsa i Ahorna.
PiotrCz - 2025-08-20, 14:49
Dzięki Majsterus, cenne uwagi
Cartago dodaję do listy.
Co do wagi, to na razie to w zasadzie dwie osoby dorosłe, syn ma roczek i nie przekroczył jeszcze 10 kg :-). Kombinuję w tym kierunku aby większy samochód na razie przerejestrować na 3,5 t (np z ładownością 300 kg) a za rok jak już wejdą nowe przepisy dopuszczające na kategorię B do 4,25 t wrócić do pierwotnego DMC. W Norwegii taki manewr jest chyba prostszy niż w PL.
Comsio - 2025-08-26, 21:46
Mam Eura-Mobile już kupę lat i nie narzekam ☝🏻👌👍
Wada to waga 😟
Można się dostosować ☝🏻mieszcze się w 3700
Jak trzeba resztę zabawek zabrać ☝🏻to na przyczepę 👍
aviator - 2025-08-30, 14:59
Starsze piloty też brałbym pod uwagę - jakość ale kosztem wagi - oglądaliśmy na targach to samo ale nowe i do 3,5t - w życiu nie zamieniłbym swojego starego na te nowsze - chyba że u tylko dla podwozia na nowszym sprinterze. Chcesz jakość w integrze, to nie do 3,5t
|
|