Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Polski Caravaning - Polski Caravaning nr 22 - marzec 2009.

Tadeusz - 2009-03-13, 12:29
Temat postu: Polski Caravaning nr 22 - marzec 2009.
Redaktor Dariusz Wołodźko informuje nas o nowym numerze PC.
Zwracam uwagę na okładkę marcowego wydania. Jest to, zgodnie z naszymi postulatami, zdjęcie naszych kamperów, z ubiegłorocznej wyprawy do Niemiec. Zdjęcie to wykonał nasz kolega JaWa. Gratulujemy! :bukiet:

Witam serdecznie,
W przyszłym tygodniu będzie dostępny 22 numer "Polskiego Caravaningu".
Będzie to numer marcowy - przypominam bowiem, że w marcu, w kwietniu, maju
i czerwcu magazyn ukazuje się teraz w cyklu miesięcznym.

W numerze m.in.

Nigdy nie wracam tą samą drogą
rozmowa z Medardem Formelą

O winietach raz jeszcze

Podróżuj wypożyczonym kamperem

Knaus Tabbert powraca do gry

Konkurs dla dzieci

W poszukiwaniu domku z dyszlem; czyli jak, gdzie i za ile kupimy
używaną przyczepę

Zabezpieczenie rur w okresie zimowym

Caravaning przy minus 23 stopniach

"Caravanex ; w cieniu kryzysu

Woda; cichy niszczyciel naszych domków

Niewiadów nie tylko dla Skandynawów 1,5 str.

Jak kupować w sieci

Nasz region: ALGARVE; na krańcu Europy

Test kampera Karmann Ontario 600

Krótka historia marki Laika

Bagażniki rowerowe dla caravaningowców 4 strony

Doping dla silnika

WARKOT 2009; wyjątkowa impreza w Warce

Podróż do Grecji; część trzecia

Oblicza Rumunii

Motorhomem po Ameryce Północnej; część trzecia

Tymi kamperami jeździł sam Tom Jones

Jak wypoziomować kampera

Giełda 4 strony

Z pozdrowieniami
Dariusz Wołodźko
"Polski Caravaning"
www.polskicaravaning.pl

ARCADARKA - 2009-03-13, 12:46
Temat postu: ARCADARKA
witajcie
no to muszę się pochwalić :-P w tym numerze ukarze się mój artykuł
pozdrowionka :bigok

Aulos - 2009-03-13, 12:49

ARCADARKA napisał/a:
no to muszę się pochwalić w tym numerze ukarze się mój artykuł
pozdrowionka

Chylimy czoła Panie Redaktorze :spoko

ARCADARKA - 2009-03-13, 12:50
:oops:
bonusik - 2009-03-13, 22:28

Darku....szacun.... :ok :ok
KOCZORKA - 2009-03-13, 22:39

A ja nie jestem zaskoczona, bo Daruś jest specem od uszczelniania kampiórków i na wodzie - niszczycielu naszych domków zna się jak mało kto. :bigok
Daruś Gratulacje!!! :bukiet:

Pawcio - 2009-03-14, 07:53

:bigok Darecki rządzi. Nie ma to tamto...
kazbar - 2009-03-14, 20:43
Temat postu: Re: Polski Caravaning nr 22 - marzec 2009.
Dariusz Wołodźko napisał/a:
... w marcu, w kwietniu, maju i czerwcu magazyn ukazuje się teraz w cyklu miesięcznym.

To najlepsza wiadomość :gratulacje

Kasia M. - 2009-03-15, 20:20

Zgadzam się!!! Wreszcie kilka numerów więcej :)
Pawcio - 2009-03-18, 22:22

Tak, więc będąc w posiadaniu PC nr 22 z marca 2009 przeglądałem go sobie tradycyjnie od tyłu śledząc umieszczone artykuły.
I jak zwykle fascynującego Medarda widziałem i dach Mitsubishi Garbatejmilki widziałem i SasaMartesa i nawet Jerzego.
I tak oglądałem sobie w pełnej nieświadomości pisemko do momentu odkrycia artykułu 'Campering a carawaning lub na odwrót'...
Jak on się skitrał z tymi ogłoszeniami?

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi Panu Bogumiłowi Mierkowskiemu, bo ja nie do końca go rozumiem...
Dlaczego krytykuje powstanie PTTCC?
Doceniam dorobek tego Pana, który brał udział w tworzeniu pierwszych struktur karawaningu. Widział wzloty i upadki (jak twierdzi) klubów zrzeszonych i niezrzeszonych z Automobilklubem.
Tymbardziej powinien chyba być przychylny tworzeniu nowej organizacji.
To, że kiedyś inicjatywa założenia Koła Motocaravanów się nie powiodła, to nie znaczy, że innych prób ma nie być.
A już czepianie się nazwy stowarzyszenia i próba udowodnienia na siłę, że jest nietrafna ociera się o chamstwo- właśnie tak.
Pewnie gdyby taka inicjatywa odbywała się pod skrzydłami Automobilklubu to problemu by nie było. Cacy by było. A że jakieś tam Pajęczno wypływa? Beeee....
Po co na siłę wciska czytelnikowi, że PTTCC uznaje jako wyższą formę turystyki kamperowej nad karawaningową. Przecież absolutnie tak nie jest.

Ja lubię porównywać różne sytuacje.

I tak się zastanawiam, czy Karl Benz pisał list otwarty na łamach gazety do Henryego Forda z zapytaniem "Stary, po co Ty produkujesz tego Forda? Przecież już jest Mercedes. Nic nowego nie potrzeba. Wszyscy będą jeździli Meśkami. Ja wiem jak zadowolić kierowców lepiej."
I to jest chyba właśnie sens artykułu pana Bogumiła... KONKURENCJA NIEPOŻĄDANA

ARCADARKA - 2009-03-19, 21:42
[quote="Pawcio"]Tak, więc będąc w posiadaniu PC nr 22 z marca 2009 przeglądałem go sobie tradycyjnie od tyłu śledząc umieszczone artykuły.
I jak zwykle fascynującego Medarda widziałem i dach Mitsubishi Garbatejmilki widziałem i SasaMartesa i nawet Jerzego.

Pawcio, Pawcio napisałeś o dachu Garbatejmilki , chyba nie oglądaj gazet od tyły proszę

Pawcio - 2009-03-19, 21:46

ARCADARKA napisał/a:
Pawcio, Pawcio napisałeś o dachu Garbatejmilki , chyba nie oglądaj gazet od tyły proszę

A co? To nie jego?

ARCADARKA - 2009-03-19, 21:47
nie oglądaj PC od tyłu , proszę :haha: :haha: :haha: :mrgreen: :chytry
Pawcio - 2009-03-19, 21:50

ARCADARKA napisał/a:
nie oglądaj PC od tyłu , proszę

Dobra, dobra... Następny zacznę od rozkładówki ...

Kasia M. - 2009-03-20, 18:26

Mam, już też mam! :)
Tu dopiero są świetne artykuły! Myślę przede wszystkim o relacjach Kasi Binder i z USA. Ale najlepsza jest chyba z Rumunii! Świetny klimat robią te biało czarne zdjęcia!!! No i wiele przydatnych informacji, a nie jak w... wiadomo :) :) :)

paf - 2009-03-20, 18:52

gdyby nie końcówka ostatniego zdania to jeszcze przymknął bym oko :?
Kasię kieruję na urlop od pisania.

48a-ELANKO - 2009-03-20, 19:05

Brawo! Czekaliśmy na taką reakcję; wcześniej wielu z nas prosiło Kasia M o zachowanie reguł i etyczne postępowanie. Może właśnie takie postępowanie pozwoli zachować wysoki poziom naszego forum i wyeliminuje userów postępujących niegodnie.
prezesuu - 2009-03-20, 21:27

:placz a ja jeszcze nie otrzymałem. :placz
eler1 - 2009-03-20, 23:25

ja też jeszcze nie dostałem PC

ps.Paf w końcu męska decyzja bo janusz nam ostatnio zniewieściał i łagodny jak baranek :haha: :haha: :haha:

janusz - 2009-03-22, 00:24

eler1 napisał/a:
łagodny jak baranek :haha: :haha: :haha:
I tu Robercie masz całkowitą rację. Ponieważ przyszedłem na ten świat kilka minut po godzinie 12, 20 marca i normalnie to jestem "ryba" to w tym roku znak zodiaku zmienił się na barana kilka minut po 11. Niestety z tego powodu zbaraniałem. :haha: :haha: :haha:
MILUŚ - 2009-03-22, 15:34

A ja od dwóch tygodni nie mogę nigdzie trafić na ślad nowego PC :gwm :evil:

PZDR> MILUŚ :spoko

Bim - 2009-03-22, 16:27

janusz napisał/a:
eler1 napisał/a:
łagodny jak baranek :haha: :haha: :haha:
I tu Robercie masz całkowitą rację. Ponieważ przyszedłem na ten świat kilka minut po godzinie 12, 20 marca i normalnie to jestem "ryba" to w tym roku znak zodiaku zmienił się na barana kilka minut po 11. Niestety z tego powodu zbaraniałem. :haha: :haha: :haha:

niestety zbaranienia jakoś nie zauważyłem :haha:
TU temu to dobiero odbiło

KOCZORKA - 2009-03-22, 17:55

Bim napisał/a:
TU temu to dobiero odbiło

:haha: :haha: :haha:
janusz napisał/a:
Niestety z tego powodu zbaraniałem. :haha: :haha: :haha:

Jauszku, ale chyba nie aż tak. :zimno :zimno

StasioiJola - 2009-03-22, 18:19

Ja też czekam na ostatni PC z prenumeraty , ale chyba muszę złożyć zażalenie u Sebastiana na dystrybucję - ponieważ do tej pory nie ma i nie ma!!! :gwm :spoko
JaWa - 2009-03-22, 18:53

w Kutnie też jeszcze nie ma, a jestem ciekaw jak wyszła okładka :gwm :gwm
gino - 2009-03-22, 18:57

JaWa...okladka w/g mojej skromnej opinii ...jest jedna z najlepszych, jak nie najlpesza..ze wszystkich numerow...
eler1 - 2009-03-22, 20:10

StasioiJola napisał/a:
Ja też czekam na ostatni PC z prenumeraty , ale chyba muszę złożyć zażalenie u Sebastiana na dystrybucję - ponieważ do tej pory nie ma i nie ma!!! :gwm
ja też :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic
tomiy - 2009-03-22, 21:26

Niestety mnie tez nie przeslali nawet styczniowego numeru jeszcze :gwm
@ndrzej - 2009-03-22, 22:33

Pawcio napisał/a:
A już czepianie się nazwy stowarzyszenia i próba udowodnienia na siłę, że jest nietrafna ociera się o chamstwo- właśnie tak.

Artykułu nie znam (jeszcze). Znam za to bardzo dobrze Bogumiła Mierkowskiego. Naprawdę uczciwszego w opiniach i bardziej kulturalnego człowieka ze świecą szukać!
Kto go zna osobiście - przyzna mi rację.

Z tego co wiem, Boguś (bo tak go wszyscy nazywają), mimo swojego wieku, jest entuzjastą nowo powstających klubów czy stowarzyszeń, których celem jest propagowanie karawaningu. Jest też entuzjastą "skrzykiwania" się ludzi przez internet. Sam korzysta chętnie z komputera i niejeden młody mógłby od niego się wiele nauczyć :!: :!: :!:

Skoro zwrócił uwagę na pewne błędy dot. (jak wiem) nazwy naszego stowarzyszenia - wziąłbym jego zastrzeżenia poważnie pod uwagę, a nie obrażałbym się.

Swoją drogą ja też wolałem pierwszą wersję statutu przedstawioną na forum od przyjętej na zebraniu założycielskim, a trudno posądzać mnie o niechęć do nowo powstającego stowarzyszenia (przed jego powstaniem aktywnie brałem udział w dyskusji na ten temat).

Reasumując - nie znając człowieka - nie wydawajmy proszę nieprzemyślanych, krzywdzących opinii o nim :!: :!: :!:

Pawcio - 2009-03-23, 01:10

@ndrzejku! Jak przeczytasz, to będziemy obaj wiedzieli o czym rozmawiamy.
Ja człowieka osobiście nie znam- wielka szkoda. Ale czemu wymachuje szabelką zamiast podać pomocną dłoń?
Dla mnie zakończenie artykułu było po prostu prowokujące.

Odwracając kota ogonem przytoczę cytat (wypowiedż na naszym forum), który bardzo dobitnie odzwierciedla postawę człowieka conamniej neutralnego w stosunku do PTTCC:

cosin napisał/a:
Korzystając z okazji pragnę przekazać wszystkim forumowiczom serdeczne podziękowania za to, co robią dla promowania, rozpowszechniania a przede wszystkim za uprawianie turystyki caravaningowej. Nie ważne czy w końcu zdecydujecie się na sformalizowanie i zarejestrowanie czy to Klubu czy Stowarzyszenia. Ważne, że nie patrząc na nikogo i na niczyje poglądy uprawiacie to wspaniałe hobby jakim jest turystyka caravaningowa. Sam zaliczam się do tej grupy turystów i zdaję sobie sprawę z trudności jakie nas czekają na trasach czy kampingach ale również wiem co nam te trudności wynagradza.

@ndrzej - 2009-03-23, 09:06

Ciekawość mnie zżera, co też ten Boguś nawypisywał :roll:

Jeszcze dzisiaj spróbuję nabyć PC drogą kupna :)

BiG Team - 2009-03-24, 16:24

Po przeczytaniu artykulu Pana Bogumiła Mierkowskiego mam podobne odczucia jak Pawcio.
Słownik Wyrazów Obcych PWN pod hasłem karawaning podaje: rodzaj turystyki polegający na podróżowaniu samochodem z przyczepą kempingową. Stąd nazwa campering ma chyba swoje uzasadnienie.
Być może Pan Bogumił nie wie , że forum CT pozostaje nadal w swojej formie i nikt nie chce go zmieniać. To, że w działalność PTTCC są zaangażowani członkowie forum CT to ma być dziwne, może mają to robić czlonkinie Koła Gospodyń Wiejskich, albo miłośnicy kotów czy psów?
Wydaje mi się , że czasy wyłączności i monopolu już mamy za sobą.

48a-ELANKO - 2009-03-24, 17:16

Grzesiu, nie denerwuj się :lol: , wszystko ułoży sie dobrze dla kamperingu i karawaningu, chociażby dlatego, że wzięli się za to:
BiG Team napisał/a:
miłośnicy kotów czy psów

janusz - 2009-03-24, 17:33

Dziś dotarł marcowy numer. List Pana Mierkowskiego wywołał u mnie pewien niesmak. Mam nadzieję, że następny numer PC użyczy nam swoich łamów i będziemy mogli polemizować ze zdaniem Automobilklubu Polskiego. Cieszy zainteresowanie naszymi działaniami takich osobowości jak Pan Bogumił i AP.
MILUŚ - 2009-03-24, 17:48

BiG Team napisał/a:
rodzaj turystyki polegający na podróżowaniu samochodem z przyczepą kempingową. Stąd nazwa campering ma chyba swoje uzasadnienie.

C A M P E R.....R I N G czyli jeżdzenie z przyczepką w koło :?: :chory
czy po rondzie :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

:spoko

kazbar - 2009-03-24, 18:30

MILUŚ napisał/a:
C A M P E R.....R I N G czyli jeżdzenie z przyczepką w koło :?:

Caravaning?

CAR IVAN RING - Okręg Cara Ivana?

Polski Caravaning?

POL-SKI CAR IVAN RING - miejsce dla polskich nart Cara Ivana. Narciarnia?

:haha:

JaWa - 2009-03-24, 19:05

Kazek Kluska napisał/a:
POL-SKI CAR IVAN RING - miejsce dla polskich nart Cara Ivana. Narciarnia?

No to teraz bez wodki nie rozbieriosz :haha: :haha: :haha: :haha:

BiG Team - 2009-03-24, 19:29

48a-ELANKO napisał/a:
Grzesiu, nie denerwuj się :lol: , wszystko ułoży sie dobrze dla kamperingu i karawaningu, chociażby dlatego, że wzięli się za to:
BiG Team napisał/a:
miłośnicy kotów czy psów

Andrzejku, ja się nie denerwuję, tylko nie przemawia do mnie fakt, że jak coś istnieje od lat , to robi wszystko najlepiej i innym w tym temacie dziękujemy. Od 37 lat jestem związany z turystyką , pracowalem na campingu, w schronisku górskim, w hotelu, w Międzynarodowym Ośrodku Turystyki, od lat prowadzę własny pensjonat i wcale nie myślę, że robie to najlepiej ze wszystkich. Zawsze podpatruję nowosci i wymieniam doświadczenia z innymi i ciągle jeszcze sie uczę, szczegółnie duzo od tych "nowych" mających świeże spojrzenie w temacie. :bajer

ReginaZW - 2009-03-25, 00:18

Obiecuję!!!! Dzisiaj stanę na głowie i znajdę PC. :niewiem:
KOCZOR - 2009-03-25, 07:24

ReginaZW napisał/a:
Obiecuję!!!! Dzisiaj stanę na głowie i znajdę PC. :niewiem:

Kobieto nieszczęsna.... Ty musisz szukać, nie to co my szczęśliwi prenumeratorzy....
Siedzę sobie spokojnie w domciu i czekam, czekam, czekam..... czekam.... kiedyś chyba wreszcie dojdzie :haha: :haha: :haha:

jacekiagatka - 2009-03-25, 10:21

kochana prenumerata. właśnie otrzymałem. :diabelski_usmiech
kimtop - 2009-03-31, 13:25

Do dzisiaj nie otrzymałem marcowego PC.
Czy ktos jeszcze czeka,czy tylko ja?

macio - 2009-03-31, 19:52

U nas to samo ciągle czekamy na nowy numer P C.
:gwm :gwm :gwm

koko - 2009-04-04, 10:44

Teraz ja napiszę kilka słow jako swój głos w dyskusji.
Jestem członkiem klubu Łabędż z Radomia Klub w tym roku obchodzi 25 lecie ,byłym członkiem PFCC, Członkiem Założycielem PTTCiC Uczestnikiem forum CamperTeam
Jako żywa legenda carawaningu twoja pamięć jest szczególnie wybiórcza itak:
Lawinowy rozwój klubów miał związek z łatwiejszym uzyskiwaniem paszportów i talonów na benzynę.
Piszę chronologicznie.
Kluby krajowe nie tylko zrzeszają w PZMOT jest jeszcze PFCC i PTTK w przypadku
PZMOT jest to działalność zamierająca Bo jak coś jest DO WSZYSTKIEGO TO JEST DO NICZEGO.Zmieranie tej działalnośc widać po ilości członków na zlotach światowych.
Na które przedstawiciel PZMOT przylatuje samolotem z flagą i żoną pozując do fotografii na paradzie na noc wracając do hotelu.
Zloty Swiatowe w Łebie jak i zapomniany iCiebie i przez Was nie reprezentowany we Wrocławiu zorganizowała PFCC ani razu przez ciebie nie wymieniona.
Tak że te liczne zloty zagraniczne są raczej bardzo nieliczne i często reprezentowane
jak,wyżej
Do kompletu PFCC działa na szkodę turystyki Camperowej i występując do Rządu z propozycją zmiany prawa w kierunku zabronienia nocowania poza campingami co było by ewenementem na skale światową
Ale tak już jest że w przeciwieństwie do Ciebie i mnie prominentni etatowi działacze PZMOT
oraz PFCC nie jeżdżą z namiotami z carawanami czy camperami(zwróć uwagę na kolejność) i nie czują TEGO CZEGOŚ tylko czują to co ty nazwałeś nie wiadomo o co chodzi
Widząc prywatę jak stronniczość istniejących organizacji jedna żyje wybiórczą historią
dróga interesem właścicieli campingów
Postanowiliśmy się zrzeszyc .Nazwa była długo dyskutowana i ma podkreślać z kąd wyszliśmy oraz zapraszać pozostałych . W PZMOT komisja do spraw cempingu ?
Boguś czepiasz się nazwy jak błedu ortograficznego w Ważnej dyskusji my NAPRAWDE
CHCEMY DZIAŁAC BEZINTERESOWNE DLA DOBRA CARAWANINGU
Boumił spojrzyj do przodu więcej zaufania przyjedz na zlot porozmawiamy w realu
ostatnio widzeliśmy się w Warszawie na AWF z okazji targów
List ten proszę traktować jako otwarty do wykorzystania.
Konrad Kozera Radom Nick KoKO lat 61

koko - 2009-04-04, 10:49

Prepraszam Boguś POZDROWIENIA !!!!!!!