| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W³ochy - Kamperowa przysz³o¶æ we W³oszech...??
AMIGO - 2025-08-28, 08:04 Temat postu: Kamperowa przysz³o¶æ we W³oszech...?? Dzieñ Dobry
W czasie porannego spaceru po internetach ukaza³ mi siê artyku³ dotycz±cy m.in. turystyki kamperowej w czê¶ci W³och. Ciekawe w jakim kierunku to dalej pójdzie; rozwój infrastruktury kempingowej czy kolejne zakazy
Poni¿ej link do wersji oryginalnej i wersja t³umaczenia wg wujka Google.
https://www.msn.com/de-de...id=BingNewsSerp
Po³udniowy Tyrol nara¿ony na falê kempingowiczów
Alarm w¶ród wczasowiczów we w³oskich Alpach: Burmistrz Po³udniowego Tyrolu atakuje kempingowiczów – „Sytuacja nie do opanowania”
Sytuacja kempingowa w Po³udniowym Tyrolu zaostrza siê. Teraz burmistrzowie dotkniêtych regionów równie¿ podejmuj± dzia³ania, poniewa¿ masy kempingowiczów stwarzaj± problemy.
Monachium – Od czasu pandemii koronawirusa liczba kempingowiczów w Po³udniowym Tyrolu drastycznie wzros³a, donosi corrieredellaltoadige.corriere.it. Regiony alpejskie s± równie¿ popularnym celem wakacyjnym dla niemieckich turystów. Jednak sytuacja z kempingowiczami zaostrza siê w niektórych rejonach Po³udniowego Tyrolu i coraz czê¶ciej prowadzi do konfliktów. Teraz burmistrzowie regionu ostro krytykuj± wczasowiczów, którzy coraz czê¶ciej powoduj± problemy w idyllicznych alpejskich spo³eczno¶ciach.
Kempingowicze zostawiaj± za sob± góry ¶mieci, wyrzucaj± odchody na tereny wiejskie, a nawet ignoruj± pola kempingowe. Zamiast tego parkuj± wszêdzie, skar¿yli siê burmistrzowie Po³udniowego Tyrolu w rozmowie z Corriere Alto Adige. Liczba kempingowiczów stanowi szczególnie powa¿ny problem. Sytuacja dramatycznie zaostrzy³a siê latem 2025 roku. Roman Crazzolara, burmistrz Corvary, opisuje sytuacjê jako skrajnie problematyczn±: „Wszêdzie mo¿na znale¼æ porzucone ¶mieci, a w wielu przypadkach nawet odchody. Warunki higieniczne w przestrzeni publicznej s± ca³kowicie nieodpowiednie”.
W¶ciek³o¶æ kamperów w Po³udniowym Tyrolu: Nielegalne parkowanie i zanieczyszczenie ¶rodowiska alarmuj± spo³eczno¶ci
Problemy nie ograniczaj± siê do ¶mieci i higieny. Thomas Summerer, burmistrz Sesto Pusteria, donosi o jeszcze powa¿niejszych incydentach: „Wszêdzie znajdujemy puste zbiorniki na odpady, to fakt. Kamperzy parkuj± praktycznie na ka¿dym dostêpnym miejscu, nawet w pobli¿u rzek. Ignoruj± kempingi i wol± biwakowaæ na ³onie natury”. Burmistrzowie zgadzaj± siê, ¿e „sytuacja jest nie do opanowania”, wyja¶nia w³oska gazeta. Ca³a dolina jest ju¿ zaniepokojona inwazj± kamperów.
S± te¿ tacy, którzy p³ywaj± nago w rzekach po¶ród natury. Ale poza zachowaniem i ¶mieciami jest jeszcze jeden problem: Tobias Moroder, burmistrz Ortisei, powiedzia³ gazecie Alto Adige, ¿e liczba pojazdów „naprawdê sta³a siê zbyt du¿a”. Guido Bocher, burmistrz Toblach, dodaje: „To doprowadza nas do granic wytrzyma³o¶ci”. Niektóre regiony nie dysponuj± wystarczaj±c± liczb± miejsc i mo¿liwo¶ci, aby pomie¶ciæ du¿± liczbê pojazdów i urlopowiczów.
Gminy Po³udniowego Tyrolu szukaj± rozwi±zania problemu kempingów
Gminy szukaj± obecnie sposobów na opanowanie sytuacji. Co wiêcej, apele o konsekwentne podej¶cie s± coraz g³o¶niejsze, kontynuuje portal. Crazzolara rozwa¿a utworzenie specjalnych stref dla kempingowiczów: „Rozwa¿amy utworzenie strefy dla kempingowiczów, gdzie mogliby spu¶ciæ i uzupe³niæ wodê, zatrzymaæ siê na jedn± noc za op³at±, a nastêpnie kontynuowaæ podró¿”. Ale i tutaj pojawia siê problem z przestrzeni±. Wed³ug Alto Adige, wiele regionów nie ma wystarczaj±co du¿o miejsca na stanowiska kempingowe.
Jednak w niektórych gminach ten pomys³ osi±ga swoje granice. Moroder wskazuje na ograniczenia geograficzne w Val Gardena: „Niezale¿nie od tego, mamy problem w Val Gardena: jest za w±sko; po prostu nie ma wystarczaj±co du¿o miejsca, aby przygotowaæ dla nich pokoje”. Wed³ug bran¿owego magazynu promobil.de, liczba zarejestrowanych kamperów w Niemczech po raz pierwszy przekroczy milion w 2025 roku. Jednocze¶nie bran¿a odnotowa³a nowy rekord, wynosz±cy oko³o 42,9 miliona noclegów na kempingu w 2024 roku. W ten sposób kemping sta³ siê wreszcie trwa³± i popularn± form± kultury podró¿owania, kontynuuje raport. (lu)
krzlac - 2025-08-28, 11:26 Temat postu: Re: Kamperowa przysz³o¶æ we W³oszech...??
| AMIGO napisa³/a: | | ... „Rozwa¿amy utworzenie strefy dla kempingowiczów, gdzie mogliby spu¶ciæ i uzupe³niæ wodê... |
To¿ to epokowe odkrycie w³adz w³oskich!
orkaaa - 2025-08-28, 12:14
A jeszcze w±tek o ¶mieciach … tak jakby w³oskie miasta l¶ni³y czysto¶ci±. Problem do rozwi±zania prosty kosze na ¶mieci, tanie kamper place z wod± i mo¿liwo¶ci± zrzucenia szarej i WC.
MILU¦ - 2025-08-29, 21:24
Spêdzamy ju¿ pi±t± noc wzd³u¿ w³oskiego brzegu Adriatyku. Na ka¿dej dzikiej miejscówce przewaga W³ochów. I wszyscy grzecznie wynosz± ¶mieci do koszy. Ba nawet je segreguj±.
Pozdrawiamy z upalnych W³och ze szklaneczk± limoncino w d³oniach z dzikiej miejscówki pod Monopoli.
LukF - 2025-08-30, 08:36
| MILU¦ napisa³/a: | | z dzikiej miejscówki pod Monopoli. |
Daleko od Tyrolu Pd.
joko - 2025-08-30, 19:31
| MILU¦ napisa³/a: |
Pozdrawiamy z upalnych W³och ze szklaneczk± limoncino w d³oniach z dzikiej miejscówki pod Monopoli. |
Pozdrowienia z ulewnego Graz'u ........ w drodze do Monopoli
Komplecik - 2025-08-30, 20:21
| joko napisa³/a: | | MILU¦ napisa³/a: |
Pozdrawiamy z upalnych W³och ze szklaneczk± limoncino w d³oniach z dzikiej miejscówki pod Monopoli. |
Pozdrowienia z ulewnego Graz'u ........ w drodze do Monopoli |
Piszcie, jestem ciekaw jak to bêdzie jak to jest
jb - 2025-08-31, 19:56
[quote="
Pozdrawiamy z upalnych W³och ze szklaneczk± limoncino w d³oniach z dzikiej miejscówki pod Monopoli.[/quote]
By³em w lutym by³o super. Jak teraz temperatury?
MILU¦ - 2025-09-06, 22:31
| Komplecik napisa³/a: | | joko napisa³/a: | | MILU¦ napisa³/a: |
|
Meldujê siê ju¿ po powrocie z upalnych W³och .......
W sumie w drodze z Monopoli a¿ do Senigalli ( w tym pó³wysep Gargano ) stali¶my na dziko nad morzem .
Razem z nami czasami kampery g³ównie z W³och . Obcokrajowców na dzikich postojach prawie wcale . Nawet w San Marino jest piêciopoziomowy darmowy parking z serwisem dla kamperów.
LukF - 2025-09-07, 07:48
| MILU¦ napisa³/a: | | Komplecik napisa³/a: | | joko napisa³/a: | | MILU¦ napisa³/a: |
|
Meldujê siê ju¿ po powrocie z upalnych W³och .......
W sumie w drodze z Monopoli a¿ do Senigalli ( w tym pó³wysep Gargano ) stali¶my na dziko nad morzem .
Razem z nami czasami kampery g³ównie z W³och . Obcokrajowców na dzikich postojach prawie wcale . Nawet w San Marino jest piêciopoziomowy darmowy parking z serwisem dla kamperów. |
W mojej opinii IT jest bardzo przyjazna dla kamperów.
Mam wra¿enie, ¿e zim± na nartach w Dolomitach jest trochê trudniej ale to zas³uga topowych miejsc.
MILU¦ - 2025-09-07, 09:28
| LukF napisa³/a: |
W mojej opinii IT jest bardzo przyjazna dla kamperów. ... |
W sumie w mojej opinii je¶li chodzi o mo¿liwo¶æ obs³ugi kampera to chyba jest na topie
Co drugi MOP na autostradzie to mo¿liwo¶æ serwisu kampera
joko - 2025-09-07, 23:31
Je¶li chodzi o serwis, czyli wodê , kibel i szar± to istotnie nie ma z tym najmniejszych problemów. Tak jak pisze Milu¶ wiêkszo¶æ MOP'ów ma punkty serwisowe . S± one u¿ywane jak s±dzê g³ównie przez poruszaj±cych siê tranzytem, lub kamperowców na dzikuska , bo w³asne punkty serwisowe ma w IT praktycznie ka¿dy kemping, area sosta czy agroturystyka, wiêc dla tych którzy siê tam zatrzymuj± jest to wygodniejsze.
Pomimo ³atwo¶ci serwisowania w/g mnie W³ochy s± s³abe na dzikusa , a paradoksalnie im dalej na po³udnie tym gorzej. Pogoda niby ³adniejsza, morze cieplejsze , ale wszechobecny syf , fatalne drogi na dojazdach do miejscówek i wiêcej kolorowych ni¿ rodowitych.
Tych stert ¶mieci wzd³u¿ dróg nie usypali raczej kamperowcy , zw³aszcza przyjezdni .
Czê¶æ z tego syfu jaki tu zalega to pozosta³o¶æ po przej¶ciu "in¿ynierów" , a resztê usypali miejscowi .
Tyle zu¿ytych muszli klozetowych le¿±cych wzd³u¿ kilkukilometrowej drogi wzd³u¿ pla¿y w okolicach Termoli , to ja nie widzia³em za ca³e swoje ¿ycie
joko - 2025-09-07, 23:57
| jb napisa³/a: | | Jak teraz temperatury? |
W dzieñ 28-32 , w nocy ju¿ fajnie ch³odno .
Aktualnie jestem kawa³ek poni¿ej Brindisi i dzisiaj by³ spory wiatr od morza i fale takie, ¿e le¿aki na pla¿y podmywa³o . Pod wieczór siê uspokoi³o i teraz cisza .
mischka - 2025-09-08, 06:22
| joko napisa³/a: | | wszechobecny syf , fatalne drogi na dojazdach do miejscówek i wiêcej kolorowych ni¿ rodowitych. |
Wszystko siê zgadza, co nie zmienia faktu ¿e chêtnie tam wracam.
| joko napisa³/a: | | Aktualnie jestem kawa³ek poni¿ej Brindisi |
Jak bêdziesz ju¿ za Lecce to polecam Stellplatz "Oasi del Camperista" (o ile bêdzie otwarty). Kiedy¶ by³o ³atwiej o dzikie miejscówki, teraz siê trochê pozmienia³o.
Camper Diem - 2025-09-08, 14:24
| joko napisa³/a: | | Tyle zu¿ytych muszli klozetowych le¿±cych wzd³u¿ kilkukilometrowej drogi wzd³u¿ pla¿y w okolicach Termoli |
cale szczê¶cie wpadli¶my tam tylko na noc
joko - 2025-09-08, 17:45
| mischka napisa³/a: |
Jak bêdziesz ju¿ za Lecce to polecam Stellplatz "Oasi del Camperista" |
Ja ju¿ dajê do góry powoli. Dolecia³em do Gallipoli i do¶æ
Wracam wzd³u¿ obcasowego wybrze¿a wybieraj±c co lepsze k±ski.
Mam jeszcze dwa tygodnie, bo planowa³em powrót po 20-tym i siê w³a¶nie zastanawiam co tu jeszcze warto odwiedziæ.
Na pewno Polignano a Mare i tam jest chyba rozs±dna area sosta z zapleczem z tego co wiem i do Bari muszê wpa¶æ bo moja nie daje ¿yæ tylko orecchiette i orecchiette
Potem to ju¿ nie wiem , siê zobaczy .
Zawsze jest jakie¶ wyj¶cie ..... z Bari jest na przyk³ad prom do Grecji
Camper Diem - 2025-09-08, 18:38
| joko napisa³/a: | | Zawsze jest jakie¶ wyj¶cie ..... z Bari jest na przyk³ad prom do Grecji |
polecam
joko - 2025-09-08, 21:39
| Camper Diem napisa³/a: | | joko napisa³/a: | | Zawsze jest jakie¶ wyj¶cie ..... z Bari jest na przyk³ad prom do Grecji |
polecam |
Biorê to powa¿nie pod uwagê
MILU¦ - 2025-09-09, 05:58
| joko napisa³/a: | .........
Potem to ju¿ nie wiem , siê zobaczy ..... |
Polecam odwiedzony przez nas ostatnio pó³wysep Gargano
Andrzej 73 - 2025-09-09, 06:45
Polecam Materê , Cisternino , Ostuni.
joko - 2025-09-09, 08:30
| MILU¦ napisa³/a: | | joko napisa³/a: | .........
Potem to ju¿ nie wiem , siê zobaczy ..... |
Polecam odwiedzony przez nas ostatnio pó³wysep Gargano |
Tak, to jest dobry punkt zaraz po Bari tym bardziej , ¿e opu¶cili¶my go jad±c w dó³ jak spierdzielali¶my z tych paskudnych terenów poni¿ej Termoli
Generalnie za³o¿ê pewnie osobny w±tek o tych akcjach , ale to jak wrócê bo teraz mi siê nie chce
W temacie przewodnim tego mam jeszcze kilka przemy¶leñ na bie¿±co jak siê tu aktualnie po W³oszech poruszamy.
Jako kamperowcy nale¿ymy z ¯on± do centroprawicy , czyli akceptujemy i lubimy zarówno full camping w standardzie 5* plus jak i totalnego dzikusa , ale to co w danym momencie wybieramy zale¿y od miejsca, czasu, konkretnych lokalnych warunków i nastawienia do konkretnej wycieczki.
Mamy tak± zasadê, ¿e jesli w danej lokalizacji któr± chcemy zwiedziæ znajduje siê jaki¶ bezpieczny i wygodny parking, stellplatz , czy przyzwoity kemping z zapleczem serwisowym to wybieramy go zamiast szukaæ na si³ê atrakcyjnej miejscówki na dziko.
S± oczywi¶cie (i bardzo dobrze) , kraje, regiony czy miejsca , gdzie nie ma nic i jedyn± i najlepsz± opcj± jest dzikus . Jad±c w takie rejony cz³owiek od razu wie i jest nastawiony , ¿e w ten sposób bêdzie funkcjonowa³ .
W³ochy w mojej ocenie nale¿± do krajów, w których kamperowanie na dziko jest jeszcze mo¿lwie ( ale idzie to w kierunku ograniczeñ), lecz infrastruktura parkingowa, serwisowa, czy kempingowa jest tak rozbudowana i powszechna , a poziom bezpieczeñstwa na tyle niski , ¿e zwyczajnie wygodniej , praktyczniej i bezpieczniej jest z tej infrastruktury korzystaæ , ni¿ na si³ê szukaæ dzikusa.
Przyk³ad choæby z ostatniej naszej miejscówki . Stali¶my na Torre Rinalda Beach Camping & Resort. Obiekt ¶redniej wielko¶ci z porz±dnymi basenami , przyzwoit± pla¿± , dzia³aj±cymi jeszcze sklepem, restauracjami i ca³ym zapleczem . Poniewa¿ dla W³ochów jest ju¿ po sezonie , ob³o¿enie kempingu to 5-10%. Mo¿na wybieraæ w parcelach do woli i stoi siê praktycznie samemu jak na najlepszym dzikusie , a wszystko za parê euro .
Wczoraj pojecha³em sobie rowerkiem spenetrowaæ okolicê i w Torre Rinalnda przy jakim¶ obskurnym zamknietym na cztery spusty barze pla¿owym spotka³em francuskiego (a jak¿e) kampera . Parking syf, pla¿a kamienista syf, i syf dooko³a jak na wysypisku . Jak tak ma wygl±daæ kempingowanie na dziko w IT to ja bardzo przepraszam
Komplecik - 2025-09-09, 10:14
Joko ty to potrafisz umiliæ czytanie jak tu siê nie zgodziæ z tob±, zastanawiaj±c siê nad twoim tokiem my¶lenia , z ciekawo¶æ zapytam ile to te parê groszy w tym resorcie uisci³e¶
joko - 2025-09-09, 12:05
| Komplecik napisa³/a: | z ciekawo¶æ zapytam ile to te parê groszy w tym resorcie uisci³e¶
|
5,50EUR /os + 3,75EUR (kamper>5m) + 14EUR (piazzola XL)+2EUR/os (podatek lokalny), RAZEM 32,75EUR/dobê
joko - 2025-09-09, 12:40
Dla porównania 3km dalej wspomniany francuz sta³ na takiej parceli przy takiej pla¿y
Nawet jakby mi dop³acali te 30 oiro to bym tam nie stan±³
joko - 2025-09-09, 12:51
W IT jest bardzo du¿o mo¿liwo¶ci postoju i noclegu w okoliczno¶ciach przyrody zbli¿onych do dzikuska, ale jednak w godniejszych warunkach , wygodniej i bezpieczniej i co istotne wybór miejsca mo¿na sobie dobraæ do tego co aktualnie chcemy robiæ (zwiedzaæ , odpoczywaæ czy siê bawiæ).
Ja s±dzê , ¿e europejski karawaning idzie w³a¶nie w tym kierunku, czyli coraz mniej mo¿liwo¶ci kempingowania na dziko, ale coraz wiêcej miejsc uregulowanych i dopasowanych do lokalnych atrakcji, odp³atnych ale za rozs±dne pieni±dze.
joko - 2025-09-09, 13:04
Dla przyk³adu dwie z moich ostatnich miejscówek , które nie by³y na dziko , ale by³y idealnie dopasowane do tego co chcia³em zobaczyæ i zwiedziæ .
Pierwsza to agroturystyka Il Girasole pod Asy¿em . Na miejscu 10 stanowisk dla kamperów (a¿urki betonowe i bia³y ¿wirek), przy³±cza do pr±du , wêze³ sanitarny z prysznicami, kompletne stanowisko serwisowe dla kamperów. W obiekcie dostêpny przyjemny basen z jacuzzi ( za dodatkowe 3EUR/dzieñ) z widokiem na panoramê miasta. W odleg³o¶ci 100m od agroturystki przystanek busa , który za 2EUR dowozi na sam± górê do Asy¿u (z powrotem 15min spacerkiem z górki)
Za dwie noce + basen zap³acili¶my nieca³e 60EUR i dodatkowo kupili¶my 10l oliwy ich produkcji (2 puszki po 5L) za super nisk± cenê .
Komplecik - 2025-09-09, 13:14
| joko napisa³/a: | Dla przyk³adu.....
kupili¶my 10l oliwy ich produkcji (2 puszki po 5L) za super nisk± cenê . | masz nieprawdopodobne szczê¶cie albo
joko - 2025-09-09, 13:14
Druga ciekawa i nie taka oczywista miejscówka to parking pod zak³adami (a w³a¶ciwie Atelier , bo tak okre¶la to miejsce sam w³a¶ciciel ), najpiêkniejszych samochodów na ¶wiecie , czyli Pagani .
Po wykupieniu zwiedzania muzeum oraz samej produkcji (trzeba to uzgodniæ mailowo lub telefonicznie kilka dni wcze¶niej) dostali¶my opaski jak w hotelu all inclusive i mogli¶my przenocowaæ do rana i byli¶my pierwsi na otwarcie
joko - 2025-09-09, 13:29
| Komplecik napisa³/a: | masz nieprawdopodobne szczê¶cie albo |
Czy¿by¶ sugerowa³ , ¿e dostali¶my zlewki z 7-go t³oczenia ?
LukF - 2025-09-09, 23:19
joko,
Kuba, ale ¿ona powinna co¶ z rêkami zrobiæ
A mo¿e to noga?
Bert, co my¶lisz???
Komplecik - 2025-09-10, 06:36
| LukF napisa³/a: | joko,
Kuba, ale ¿ona powinna co¶ z rêkami zrobiæ
A mo¿e to noga?
Bert, co my¶lisz??? |
To to nie wiem, jak kto woli, mnie bardziej zachwyca jak joko te resoraki realistycznie przedstawi³, sk±d indziej, kolejki, obrazy z puzzli, lego, realistycznie ludzie buduj±, uda³o siê joko prawie siê nabra³em pomysla³em ¿e to orygina³
Tak postawie ci piwo ³adnie to zrobi³e¶
joko - 2025-09-12, 14:35
No niestety Robciu , ale tym razem nie macza³em swoich paluszków w tych fotkach
gryz3k - 2025-09-18, 18:03
| joko napisa³/a: | | Komplecik napisa³/a: | masz nieprawdopodobne szczê¶cie albo |
Czy¿by¶ sugerowa³ , ¿e dostali¶my zlewki z 7-go t³oczenia ? |
Co¶ wiem o w³oskiej oliwie. Sam j± tam bowiem produkujê. Jesli kupi³e¶ poni¿ej 11 euro za litr to nie jest to t³oczona na zimno extravergine. Nie zapominaj, ze W³och to taki kraj który eksportuje wiêcej oliwy ni¿ produkuje.
A co dzikusa we W³oszech. W³ochy s± krajem o powierzchni zbli¿onej do Polski lecz niemal dwa razy wiêkszym zaludnieniu. Praktycznie ca³e obydwa wybrze¿a s± zabudowane bo ¶rodek buta to góry o niskim zaludnieniu. W bardzo wielu miasteczkach znajduj± siê kamperparki ale niekoniecznie nad samym morzem bo tam albo domy albo hotele. Dla turystów z Polski W³ochy to albo wybrze¿e albo narty w Dolomitach. A W³oskie góry maj± do zaoferowania znacznie wiêcej dzikich miejsc. Bez problemu mo¿na dzikusowaæ choæby w Abruzzo gdzie szczyty siêgaj± 3 tys mnpm i gdzie znajduje siê kilka ³adnych jezior.
Komplecik - 2025-09-18, 23:35
| gryz3k napisa³/a: | | joko napisa³/a: | | Komplecik napisa³/a: | masz nieprawdopodobne szczê¶cie albo |
Czy¿by¶ sugerowa³ , ¿e dostali¶my zlewki z 7-go t³oczenia ? |
Co¶ wiem o w³oskiej oliwie. Sam j± tam bowiem produkujê. Jesli kupi³e¶ poni¿ej 11 euro za litr to nie jest to t³oczona na zimno extravergine. Nie zapominaj, ze W³och to taki kraj który eksportuje wiêcej oliwy ni¿ produkuje.
A co dzikusa |
joko, mówi³em, wiedzia³em, wpieprzy³e¶ siê ¿e hej! , mogê przyj±æ w cenie rzepaku do sma¿enia frytki , je¶li jeste¶ jeszcze we W³oszech podjed¼ do gryz3k i proszê kup mi 10L tej gryz3k owej z pierwszego t³oczenia ,
prusiak - 2025-09-19, 09:28
Co do oliwy to obecnie placilem od gospodarza Tomka w Ilpino po 22 euro za litr, w czerwcu w chorwacji po 20 euro. Rok temu p³aci³em po 18. Czyli ja grubo przep³aci³em?
Pamietam jak oliwa by³a po 10 euro, a czasami mo¿na by³o i taniej, ale to by³ rok 2015-2017... Oczywi¶cie mowa o tej bezpo¶rednio od gospodarzy z gara¿u czy tam innej stodo³y.
SlawekEwa - 2025-09-19, 13:31
Wczoraj kupili¶my na kempingu Bor od w³a¶cicieli kempingu którzy maj± t³ocznie oliwy 3 litry za 48 €
gryz3k - 2025-09-19, 13:42
| Komplecik napisa³/a: | | je¶li jeste¶ jeszcze we W³oszech podjed¼ do gryz3k i proszê kup mi 10L tej gryz3k owej z pierwszego t³oczenia , |
Ale¿ nie musisz jechaæ do W³och. Mo¿esz mieæ tu u nas na miejscu w cenie jak± S³awek zap³aci³ na kempingu Bor. A jakiej jest jako¶ci to zapytaj Comsia albo jeszcze kilku kolegów z CT.
joko - 2025-09-19, 18:42
| Komplecik napisa³/a: |
joko, mówi³em, wiedzia³em, wpieprzy³e¶ siê ¿e hej! , mogê przyj±æ w cenie rzepaku do sma¿enia frytki |
Ale Robciu ja napisa³em tylko ¿e tanio kupi³em , ale nie poda³em za ile
Skoro jednak znawca podaje ¿e na frytki to jest ta poni¿ej 11 EUR za litr , to faktycznie tanio kupi³em jak na towar prima sort
Wiozê w gara¿u sze¶æ 5l puszek po dwie z Umbrii, Apulli i pó³wyspu Gargano , ka¿da kupowana w miejscu gdzie to ros³o i by³o t³oczone. Ka¿da rozlewna przy nas po wcze¶niejszej degustacji.
Bêdziemy na spokojnie sobie porównywaæ , bo ka¿dy twierdzi ¿e z jego regionu oliwa najlepsza , a zw³aszcza ta jego produkcji .
Po wstêpnej degustacji wychodzi mi na to ¿e z tych trzech najlepsza ta z Asy¿u
Za umbryjsk± p³aci³em 150EUR/10l, za apulijsk± 130EUR/10l, a za gargañsk± 120EUR/10l ........ czyli ¿adna nie do frytek
Czy w³oska oliwa mo¿e siê równaæ z chorwack± to zobaczymy jak zaczniemy jej u¿ywaæ , ale z pewno¶ci± jest od chorwackiej prawie dwukrotnie tañsza (jak zreszt± wiekszo¶æ innych rzeczy )
My do tej pory co roku robili¶my choæby krótki wypad do Chorwacji i zawsze zapasy oliwy robili¶my w zaprzyja¼nionej plantacji ko³o Rovinj. W zesz³ym roku by³o ju¿ tam po 20EUR/l, a w tym pewnie wiêcej.
W tym roku nie by³o Chorwacji i jeste¶my zdani na oliwê z W³och ....... co z tego bêdzie to wyjdzie w praniu .....albo przy sma¿eniu frytek
joko - 2025-09-19, 19:08
Wracaj±c jeszcze do g³ównego w±tku , czyli kamperowej przysz³osci we W³oszech , to po ponad ju¿ 3 tygodniach krêcenia siê po nich mogê stwierdziæ , ¿e przysz³o¶æ bêdzie podobna do wiêkszo¶ci europejskich krajów, czyli dzikus na wymarciu , a w jego miejsce coraz wiêcej zorganizowanych i cywilizowanych miejsc postojowych , od area sosta zaczynaj±c , a na porz±dnych kempingach koñcz±c . Najwiêkszy potencja³ widzê w miejscach typu agroturystyka i je¶li mam byæ szczery to takie miejsca podchodz± mi najbardziej bo maj± kameraln± atmosferê , coraz czê¶ciej s± na wysokim poziomie i w porównaniu do tradycyjnych kempingów nie wywo³uj± wra¿enia ubezw³asnowolnienia
Kamperowanie na dziko we W³oszech jest dla mnie z kilku powodów najmniej atrakcyjn± form± i to ¿e powoli zanika jak w wielu innych krajach , nie stanowi dla mnie problemu.
Je¶li tylko w miejscu dzikich koczowisk bêd± powstawaæ nowe coraz bardziej atrakcyjne miejsca noclegowe to tylko dobrze. Wolê zap³aciæ parê groszy i staæ w godnych warunkach i bezpiecznie.
Dzikus nie zniknie zupe³nie, ale bêdzie mia³ sens w tych okresach mocno poza sezonem , kiedy wiêkszo¶æ infrastruktury jest ju¿ zamkniêta , a warunki pogodowe pozwalaj± ju¿ na spokojne spanie w zamkniêtym i zabezpieczonym kamperze.
Poza sezonem ma³o kto zwraca ju¿ uwagê na stoj±ce kampery , ma³o komu to przeszkadza, a poza tym jest we W³oszech mnóstwo miejsc , gdzie poza sezonem w promieniu wielu kilometrów nie ma ¿ywego ducha.
joko - 2025-09-19, 19:26
| gryz3k napisa³/a: | | Dla turystów z Polski W³ochy to albo wybrze¿e albo narty w Dolomitach. A W³oskie góry maj± do zaoferowania znacznie wiêcej dzikich miejsc. Bez problemu mo¿na dzikusowaæ choæby w Abruzzo gdzie szczyty siêgaj± 3 tys mnpm i gdzie znajduje siê kilka ³adnych jezior. |
Zgadza siê, ale wiêkszo¶æ ludzi do W³och jedzie na wakacje maj±c ograniczony na to czas i si³± rzeczy w pierwszej kolejno¶ci uderza w miejsca znane i popularne.
W miejsca o których piszesz mo¿na pojechaæ jak ju¿ siê "zaliczy" te "podstawowe" czyli za którym¶ tam z kolei razem.
Mówi siê o W³oszech ¿e s± piêknym krajem i trudno siê z tym nie zgodziæ , ale prawda jest taka, ¿e nie ca³e i nie wszêdzie .
Jest tam sporo miejsc wartych odwiedzenia i zobaczenia na w³asne oczy, ale nie koniecznie wszystkie.
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e zamiast zaliczaæ kolejne miasteczko , które wygl±da wprawdzie piêknie , ale niestety tak samo jak te które ju¿ widzieli¶my , warto czas i energie po¶wiêciæ na ogl±danie innych czê¶ci ¶wiata
Mówi±, ¿e ¿ycia by brak³o , aby W³ochy poznaæ dog³êbnie i odwiedziæ wszystko co jest tego warte ...... tylko nie wiem czy chcia³bym swoje ¿ycie po¶wiêciæ tylko na to aby poznaæ same W³ochy
gryz3k - 2025-09-21, 21:10
| joko napisa³/a: | | Po wstêpnej degustacji wychodzi mi na to ¿e z tych trzech najlepsza ta z Asy¿u |
W przypadku oliwy to nie dziwne. Akurat te z po³udnia W³och nie s± najlepsze. To sprawa klimatu, ilo¶ci opadów i gatunku drzew. W centralnych W³oszech wystêpuje powszechnie du¿± ilo¶æ starej odmiany Tortelioni. S± one mniej podatne na zarazy np atak meszek, które niszcz± owoce. Mo¿na te drzewa poznaæ po charakterystycznym spiralnym kszta³cie pnia. Na po³udniu dominuj± nowsze, bardziej "przemys³owe" odmiany. Nie bez znaczenia jest te¿ to, ¿e klimat po³udnia jest ciut zbyt suchy i ciep³y. Oliwa z Abruzzo, czyli "mojego" rejonu pochodzi z upraw na terenach górzystych. To te¿ daje jej unikalny smak.
gryz3k - 2025-09-22, 13:07
| joko napisa³/a: | | tylko nie wiem czy chcia³bym swoje ¿ycie po¶wiêciæ tylko na to aby poznaæ same W³ochy |
Wszystko zale¿y od ilo¶ci wolnego czasu i ¶rodków. Dla mnie zwiedzanie W³och to taki turystyczny light. Stosunkowo blisko, ciekawie i ³atwo. Mnie bardzo dziwi± osoby, które za podró¿owanie uznaj± 20 wakacje w Chorwacji czy Egipcie. Te¿ nie wyobra¿am sobie podró¿owania wy³±cznie do W³och czy nawet Europy ale je¶li chodzi o W³ochy to spêdzi³em tam w sumie kilka lat i przez ten czas odwiedzi³em wszystkie ich regiony poza Sardyni±. Uwa¿am, ¿e na równi z Francj± oferuj± najwiêksz± ilo¶æ turystycznych doznañ poznawczych w Europie. I to zarówno je¶li chodzi o naturê jak i architekturê i kulturê.
MILU¦ - 2025-09-22, 16:15
| gryz3k napisa³/a: | | .... I to zarówno je¶li chodzi o naturê jak i architekturê i kulturê. |
i kuchniê
mischka - 2025-09-22, 17:34
Ja tam siê nie obra¿ê jak tury¶ci zaczn± omijaæ W³ochy
gryz3k - 2025-09-22, 18:24
| mischka napisa³/a: | Ja tam siê nie obra¿ê jak tury¶ci zaczn± omijaæ W³ochy |
Najlepiej zwiedza³o mi siê w Covidzie.
joko - 2025-09-24, 13:55
| gryz3k napisa³/a: |
Najlepiej zwiedza³o mi siê w Covidzie. |
Co racja to racja
Mnie w covidzie uda³o siê piêknie ogarn±æ dwa miasta, które wcze¶niej odstrasza³y t³okiem , Rzym i Dubrownik .
Oba praktycznie nale¿a³y wtedy do nas , zero ludzi i zero kolejek gdziekolwiek
Piêkne to by³y czasy dla turystyki
gryz3k - 2025-09-24, 14:18
| joko napisa³/a: | | Rzym i Dubrownik |
W Wenecji by³em wiele razy ale tylko w Covidzie widzia³em niemal pusty Plac ¦w. Marka. Za kemping w lipcu p³acili¶my 18 euro z pr±dem. W Pompejach byli¶my te¿ niemal sami.
W 2020 covidowym roku odwiedzili¶my 17 krajów na dwóch kontynentach. Wszêdzie cisza i spokój.
joko - 2025-09-24, 14:24
Wszystko zale¿y od ilo¶ci wolnego czasu i ¶rodków. |
Czasu pewnie tak, ale ¶rodków nie koniecznie. W³ochy s± generalnie jednym z tañszych krajów w Europie tzw. "zachodniej" , a jak wzi±æ pod uwagê stosunek ceny do tego co siê za to dostaje to ju¿ w ogóle.
Pó³noc W³och jest porównywalna do Polski w kwestii cen i kosztów, natomiast po³udnie to tak z 20-30% taniej.
W stosunku do Chorwacji to ciê¿ko nawet porównywaæ.
Mnie bardzo dziwi± osoby, które za podró¿owanie uznaj± 20 wakacje w Chorwacji czy Egipcie. |
Ale jaka jest ró¿nica pomiêdzy 20-tym wyjazdem do Chorwacji czy Egiptu, a 20-tym wyjazdem do W³och ?
Uwa¿am, ¿e na równi z Francj± oferuj± najwiêksz± ilo¶æ turystycznych doznañ poznawczych w Europie. I to zarówno je¶li chodzi o naturê jak i architekturê i kulturê. |
To prawda, ale praktycznie wszystko co jest tam warte zobaczenia pochodzi z dawnych wieków , a obecni jedynie korzystaj± z tego co da³a im natura i pozostawili przodkowie.
Obecni mieszkañcy tych krajów przyk³adaj± siê bardziej do niszczenia ni¿ pielêgnacji i rozwijania tych dóbr. Naturê siê niszczy , bo najwa¿niejszy jest biznes, architektury na poziomie który móg³by przetrwaæ wieki siê nie rozwija .....a o kulturze to nawet szkoda gadaæ ..... no chyba ¿e mówimy o tej subsaharyjskiej
joko - 2025-09-24, 14:30
| gryz3k napisa³/a: | | joko napisa³/a: | | Rzym i Dubrownik |
W 2020 covidowym roku odwiedzili¶my 17 krajów na dwóch kontynentach. Wszêdzie cisza i spokój. |
Tak by³o ..... a potem dla odmiany wszyscy dostali pierd..lca i nadrabiaj± chyba turystyczne zaleg³o¶ci do dzisiaj
AMIGO - 2025-09-24, 16:59
| joko napisa³/a: | i nadrabiaj± chyba turystyczne zaleg³o¶ci do dzisiaj |
I chyba nieprêdko im to przejdzie, je¶li w ogóle...
MILU¦ - 2025-09-24, 18:50
| joko napisa³/a: |
Piêkne to by³y czasy dla turystyki |
Nam siê uda³o za pó³ ceny na Hvarze ogarn±æ na kempingu parcelê któr± niemiaszki rezerwuj± na nastêpny rok ju¿ w pa¿dzierniku
joko - 2025-09-24, 19:38
| AMIGO napisa³/a: | | joko napisa³/a: | i nadrabiaj± chyba turystyczne zaleg³o¶ci do dzisiaj |
I chyba nieprêdko im to przejdzie, je¶li w ogóle... |
Nie bój , tam ju¿ têgie g³owy my¶l± z pomoc± AI jak temu rozpasaniu zapobiec
joko - 2025-09-24, 19:42
| MILU¦ napisa³/a: | | joko napisa³/a: |
Piêkne to by³y czasy dla turystyki |
Nam siê uda³o za pó³ ceny na Hvarze ogarn±æ na kempingu parcelê któr± niemiaszki rezerwuj± na nastêpny rok ju¿ w pa¿dzierniku |
Piêkne sprawki teraz wychodz± na ¶wiat³o dzienne po latach
Pamiêtam jaka tu na forum by³a srowidowa wojenka i jak jedni drugim doradzali, aby siedzieli w domach i siê izolowali ...... teraz ju¿ wiem czemu
Komplecik - 2025-09-24, 19:50
| joko napisa³/a: |
Mnie bardzo dziwi± osoby, które za podró¿owanie uznaj± 20 wakacje w Chorwacji czy Egipcie. |
Ale jaka jest ró¿nica pomiêdzy 20-tym wyjazdem do Chorwacji czy Egiptu, a 20-tym wyjazdem do W³och ?
|
Bardzo du¿a ró¿nica, to zale¿y co kto lubi , co z fanami Grecji jest ich tu na forum sporo
joko - 2025-09-24, 21:20
| Komplecik napisa³/a: | co z fanami Grecji jest ich tu na forum sporo
|
Siedz± cicho bo zdaj± sobie sprawê, ¿e Grecja jest bez szans
Krajobrazowo to samo co Chorwacja , ale infrastruktura bidna albo wcale
W kwestii zabytków te¿ s³abo, bo wiêkszo¶æ do remontu ...... w³oskie przynajmniej bardziej kompletne i w lepszym stanie
Egipt to w ogóle inna liga, woda cieplejsza, rafy ³adniejsze ...... i drugie po Turcji najlepsze All inclusive w tej czê¶ci ¶wiata
W Grecji to tylko po krzokach siedzenie , a teraz to jeszcze mo¿na nawet mandat za to zarobiæ
Komplecik - 2025-09-24, 21:40
| joko napisa³/a: | | Komplecik napisa³/a: | co z fanami Grecji jest ich tu na forum sporo
|
Siedz± cicho bo zdaj± sobie sprawê, ¿e Grecja jest bez szans
W Grecji to tylko po krzokach siedzenie , a teraz to jeszcze mo¿na nawet mandat za to zarobiæ |
Ale jednak s± zwolennicy tych krzaków wol± to od zat³oczonych zabytków we W³oszech. Raz widzieli wystarczy
Co powiesz o ch³odniej Norwegi latem, wiadomo pogoda zawsze jest jaka¶
joko - 2025-09-24, 21:58
| Komplecik napisa³/a: |
Co powiesz o ch³odniej Norwegi latem |
" A mnie jest szkoda lata I letnich z³otych wspomnieñ,
Niech mówi± "g³upi" o mnie, A mnie jest ¿al"
Na Norwegiê to MSC Cruises jest dobry a nie kamper
Zawioz± , poka¿± , odwioz± , je¶æ dadz± i ca³y czas cz³owiek wie gdzie na fajrant bêdzie spa³
Kamperem jedziesz kawa³ drogi , ca³y czas siê ¿ywisz widokami (bo zupa w knajpie po stówie ) i nocujesz na jakim¶ zadupiu
Robson , no ile cz³owiek mo¿e wytrzymaæ patrzenie na górki, rzeczki czy wodospady . To siê mo¿na normalnie uodporniæ na piêkno i co potem cz³owiek zrobi z reszt± ¿ycia
Komplecik - 2025-09-25, 05:28
| joko napisa³/a: | nocujesz na jakim¶ zadupiu
|
To jest kwintesencja domu na ko³ach, i nawet bym siê zgodzi³ sam ze sob±, tylko zastanawiam siê czemu najczê¶ciej ci±gnie mnie w takie miejsca gdzie i tak s± hotele kempingi kwatery, po co ta chata za plecami
joko - 2025-09-25, 07:26
| Komplecik napisa³/a: | po co ta chata za plecami
|
No jak po co ? Z powodu toalety chemicznej przecie¿
W którym innym samochodzie mo¿na postawiæ klocka w czasie jazdy ? No dobra w autobusie dalekobie¿nym jeszcze ...... no ale umówmy siê
Andrzej 73 - 2025-09-25, 08:19
| Komplecik napisa³/a: | | tylko zastanawiam siê czemu najczê¶ciej ci±gnie mnie w takie miejsca gdzie i tak s± hotele kempingi kwatery, po co ta chata za plecami |
Robercik przyjed¼ do mnie do firmy , pow±chasz zapach u¿ywanego mebla. Zapewniam , ¿e odechce siê Tobie spania po hotelach. Mo¿esz równie¿ zobaczyæ zawarto¶æ wy¶ció³ki co tam sobie ¿yje ciekawego.
Wracaj±c do tematu W³och. Ten kraj ma wszystko co jest potrzebne do turystyki. W±tpiê aby w³osi zgodzili siê na zakazy biwakowania. Rozmawia³em z wieloma i ka¿dy powtarza³ ¿e mo¿e stan±æ na dziko je¶li ma na to ochotê. Oczywi¶cie na odpowiednich miejscówkach.
AMIGO - 2025-09-25, 08:45
To po prostu trzeba mieæ gdzie¶ pod czapk± i niewa¿ne czym siê zajmujemy na co dzieñ i od ¶wiêta, ile mamy ku temu czasu i mo¿liwo¶ci. To po prostu jak wirus daje znaæ o sobie i to w ró¿nej formie.
Ile ,,gotowych'' urlopów móg³by mieæ ka¿dy, kto idzie w tym kierunku? I to niezale¿nie od tego czy kupuje nowego, u¿ywanego, reanimuje starego, czy te¿ rze¿bi pod swoje potrzeby (równie¿ fizjologiczne jak ju¿ przy nich jeste¶my ) jakiego¶ swojego campervana czy innego ulepa
S± to upodobania i aspekty, które niekoniecznie trzeba przeliczaæ czy uzasadniaæ. Czasami wrêcz nie wypada tego robiæ.
I to m.in. jest w tym piêkne
A ju¿ ca³kiem przesympatycznie siê robi gdy wszyscy bezkonfliktowo maj± racjê, np. joko, Milu¶, Komplecik, Andrzej....
Komplecik - 2025-09-25, 09:17
Andrzej nie ma racji, ja siê z nim nie zgadzam, mam stare materace
joko - 2025-09-25, 09:51
Ja te¿
Poza tym determinowanie kierunków podró¿y od zawarto¶ci materaca to raczej mocne ograniczenie
Komplecik - 2025-09-25, 12:24
| joko napisa³/a: | Ja te¿
Poza tym determinowanie kierunków podró¿y od zawarto¶ci materaca to raczej mocne ograniczenie |
W³a¶nie nie bêdê je¼dzi³ do W³och bo mam stare materace nie!
gryz3k - 2025-09-25, 14:50
| Andrzej 73 napisa³/a: | | Komplecik napisa³/a: | | tylko zastanawiam siê czemu najczê¶ciej ci±gnie mnie w takie miejsca gdzie i tak s± hotele kempingi kwatery, po co ta chata za plecami |
Wracaj±c do tematu W³och. Ten kraj ma wszystko co jest potrzebne do turystyki. W±tpiê aby w³osi zgodzili siê na zakazy biwakowania. Rozmawia³em z wieloma i ka¿dy powtarza³ ¿e mo¿e stan±æ na dziko je¶li ma na to ochotê. Oczywi¶cie na odpowiednich miejscówkach. |
Oczywi¶cie, ¿e we W³oszech mo¿na biwakowaæ na dziko. Co wiêcej wiele miasteczek oferuje darmowe kamperparki. Jest taki ko³o mnie. Problemem nie s± zakazy tylko gêsta zabudowa. A to chyba normalne, ¿e ludzie nie chc± ¿eby kampery im przed domem sta³y.
Andrzej 73 - 2025-09-25, 18:26
| Komplecik napisa³/a: | | mam stare materace |
Te¿ mam ju¿ stare , ale swoje. W hotelu , nawet roczne maj± taki przebieg ¿e hoho... Jak kto¶ lubi spaæ na takich to jego sprawa. Ja wole swoje w swoim kamperze...
AMIGO - 2025-09-25, 19:12
| Andrzej 73 napisa³/a: | | Te¿ mam ju¿ stare |
Czy aby na pewno masz stare Andrzejku
Przecie¿ Twoje przy ka¿dym wyje¿dzie kampera to tak jakby z fabryki wyje¿d¿a³y....
MILU¦ - 2025-09-25, 19:14
| Komplecik napisa³/a: | ..........
Ale jednak s± zwolennicy tych krzaków ........ |
We W³oszech te¿ w krzaczorach mo¿na siedzieæ a i jakie¶ zabytki ogl±dn±æ
Mówiê to z dwuletniej autopsji
joko - 2025-09-25, 23:24
| Andrzej 73 napisa³/a: |
Te¿ mam ju¿ stare , ale swoje. W hotelu , nawet roczne maj± taki przebieg ¿e hoho... Jak kto¶ lubi spaæ na takich to jego sprawa. Ja wole swoje w swoim kamperze... |
To¶ mi Andrzejku teraz nabi³ klina
¯ona moja w³asna wierci mi w g³owie , ¿e koniecznie jeszcze w tym roku Mauritius musi zaliczyæ.
Ja tam siê jako¶ specjalnie nie palê , ale czego siê nie robi dla ¿ony ( nawet w³asnej ).
Temat wystarczaj±co skomplikowany i kosztowny sam w sobie, a Ty mi tu z takimi argumentami wyskakujesz
I co ja biedny mam teraz zrobiæ ?
Próbowa³em to jako¶ pogodziæ i znale¼æ jakie¶ dobre rozwi±zanie , ale ludzkim mózgiem tego nie ogarniesz .
W akcie desperacji wrzuci³em nawet prompta na AI ........ ale po zaproponowaniu zabrania ze sob± w³asnego rozk³adanego ³ó¿ka w baga¿u rejestrowanym , albo wys³ania w³asnego kampera kontenerem z Hamburga do Port Louis ,,,,,,,, ostatecznie siê zawiesi³ w po³owie "my¶lenia dog³êbnego"
Co¶ Andrzejku do ta Twoja teoria
Komplecik - 2025-09-26, 06:19
Ten karawaning to jest dziwny, ciasno a ludzie je¿d¿±, w to sam miejsce bardzo czêsto , prawie wszyscy mamy jakie¶ swoje uzdrowisko do którego lubimy wracaæ, mo¿e to przez mi³e wspomnienia, ¿adnych argumentów by tam jechaæ, jednak wybieramy to miejsce wracaj±c w³a¶nie tam.
Andrzej 73 - 2025-09-26, 10:07
| joko napisa³/a: | | Co¶ Andrzejku do ta Twoja teoria |
Kuba , my te¿ latamy na hotele , ale jest to dla mnie zawsze nie do koñca "higieniczne".
Jesz ja jestem zje...ny na tym punkcie wiêc na mnie nie ma co patrzeæ.
krzlac - 2025-09-26, 12:46
| joko napisa³/a: | ...Na Norwegiê to MSC Cruises jest dobry a nie kamper
Zawioz± , poka¿± , odwioz± , je¶æ dadz± i ca³y czas cz³owiek wie gdzie na fajrant bêdzie spa³... |
Nie ma takiego statku, który pokaza³by mi Norwegiê tak jak kamper.
gryz3k - 2025-09-26, 15:22
| krzlac napisa³/a: | | joko napisa³/a: | ...Na Norwegiê to MSC Cruises jest dobry a nie kamper
Zawioz± , poka¿± , odwioz± , je¶æ dadz± i ca³y czas cz³owiek wie gdzie na fajrant bêdzie spa³... |
Nie ma takiego statku, który pokaza³by mi Norwegiê tak jak kamper. |
¯eby by³o full to trzeba mieæ ³ódkê do kampera.
krzlac - 2025-09-26, 15:52
| gryz3k napisa³/a: | ...¯eby by³o full to trzeba mieæ ³ódkê do kampera. |
A najlepiej helikopter.
Marcepan - 2025-09-26, 17:12
Norweski zestaw kamperowy.
|
|