| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - LiFePo - pytanie o podmianę.
drwoy - 2025-09-08, 16:00 Temat postu: LiFePo - pytanie o podmianę. Witam Kolegów
Mam pytanie o możliwość podstawienia akumulatora litowego na miejsce oryginalnego o większej pojemności.
W kamperze jest akumulator litowy o pojemności 120 Ah. Czy mogę bez dodatkowych czynności wstawić w jego miejsce litowy 2o0 Ah?
Czy potrzebna jest kalibracja akumulatora? Czy potrzebna jest zmiana konfiguracji układu ładowania solarow?
Proszę o wskazówki.
MAZUREK - 2025-09-08, 19:22
Nie jestem specjalistą, ale posłuchałem rad kolegów którzy już to robili i zrobiłem tak: na miejsce 2 akumulatorów AGM (kwasowych) o poj. 2 x 100 Ah wstawiłem 1 akumulator LifePo 4 o poj. 200 Ah . Już jakieś 3 - 4 lata użytkuję, nigdy nie rozładowałem poniżej 40 %. na moje potrzeby mi wystarcza : TV, antena sat., toster, suszarka do włosów żony, baterie rowerowe i oświetlenie.
Zimą oczywiście wożę agregat Honda 1 kW.
ZEUS - 2025-09-09, 12:12
| MAZUREK napisał/a: | nigdy nie rozładowałem poniżej 40 %. na moje potrzeby mi wystarcza : TV, antena sat., toster, suszarka do włosów żony, baterie rowerowe i oświetlenie.
Zimą oczywiście wożę agregat Honda 1 kW. |
Jeżeli nigdy Ci prądu nie zabrakło to po co zabierasz do Hiszpanii agregat, zwłaszcza, że w Hiszpanii słońca (nawet zimą) nie brakuje a z tego co wiem to raczej nie stoisz za długo w jednym miejscu🤗
orkaaa - 2025-09-09, 14:17
Znaczy chcesz lifepo4 zamienić na większy lifepo4 ? A dlaczego 200 Ah a nie 280 Ah ?
Zamiana akumulatorów nic nie zmienia w ustawieniach prądów dochodzących i wychodzących. Jedyne co musisz zmienić / to być może / opomiarowanie akumulatora. Nie wiem czy masz dane z Bluetooth czy jakiś miernik / bocznik / .
MAZUREK - 2025-09-09, 15:18
| ZEUS napisał/a: |
Jeżeli nigdy Ci prądu nie zabrakło to po co zabierasz do Hiszpanii agregat, zwłaszcza, że w Hiszpanii słońca (nawet zimą) nie brakuje a z tego co wiem to raczej nie stoisz za długo w jednym miejscu🤗 |
Pisząc "zimą" miałem na myśli wyjazdy narciarskie w Alpy
drwoy - 2025-09-10, 00:11
| orkaaa napisał/a: | Znaczy chcesz lifepo4 zamienić na większy lifepo4 ? A dlaczego 200 Ah a nie 280 Ah ?
Zamiana akumulatorów nic nie zmienia w ustawieniach prądów dochodzących i wychodzących. Jedyne co musisz zmienić / to być może / opomiarowanie akumulatora. Nie wiem czy masz dane z Bluetooth czy jakiś miernik / bocznik / . |
Tak mam aplikację i tam mam parametry.
zbyszekwoj - 2025-09-26, 12:54
| ZEUS napisał/a: | | po co zabierasz do Hiszpanii agregat, zwł |
Do łowienia ryb.
Misio - 2025-10-01, 15:58
| zbyszekwoj napisał/a: | | ZEUS napisał/a: | | po co zabierasz do Hiszpanii agregat, zwł |
Do łowienia ryb. |
Darson - 2025-10-02, 06:31
To już lepiej granat. Zajmuje mniej miejsca
SlawekEwa - 2025-10-02, 09:56
| Darson napisał/a: | | To już lepiej granat. |
ale nie jest wielorazowego użytku
|
|