| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przenośna klima Ecoflow Wave 3
joko - 2025-09-28, 21:43 Temat postu: Przenośna klima Ecoflow Wave 3 Tak patrzę na parametry tego urządzenia , porównuję z tym co ma najlepsza klima dachowa do kamperów , czyli Truma Aventa i w teorii wychodzi mi , że Wave 3 jest sporo lepszy , zwłaszcza jeśli chodzi o COP.
Truma Aventa ma na chłodzeniu COP = 2,5, a na grzaniu 2, natomiast Wave 3 na chodzeniu COP = 2,8 a na grzaniu aż 3,3 .
Dodatkową zaletą klimy Ecoflow jest zasilanie bezpośrednio z DC 12V bez potrzeby stosowania przetwornicy generującej niepotrzebne straty.
Truma jest klimą stacjonarną , ale do montazu na dachu co jest uważam dość poważną wadą (spory ciężar na dachu) i kosztuje około 12 tysi, natomiast Ecoflow waży połowę , kosztuje ponad 3 razy mniej i pobiera sporo mniej energii (może dłużej pracować na baterii), ale jest urządzeniem przenośnym co może być i zaletą i wadą .
Rozważam montaż 2szt Ecoflow Wave 3 zamiast jednej Trumy Aventa (jedną w salonie, drugą w sypialni)
Miałbym wtedy taką samą masę (ale zamontowaną dużo niżej), moc chlodniczą aż 3600W, a grzewczą 4000W, pełną niezalezność od słupka i działającej przetwornicy , sporo większą mozłiwość rozdziału mocy pomiędzy salonem a sypialnią , w porównaniu do Trumy dłuższy czas działania na baterii, a wszystko za około 7 a nie 12tysi .
Pytanie tylko, czy parametry na papierze mają odzwierciedlenie w rzeczywistości . Trumę Aventa mam od lat i wiem jak działa , natomiast z Ecoflow nie miałem do czynienia.
Jeśli macie taką klimę , proszę o informację jak to się sprawdza w praktyce.
Darson - 2025-09-29, 08:56
Praktycznie same zalety Eco Flow.
Oprócz jednego. Zajmuje miejsce na podłodze.
Jak zamierzasz wyprowadzić na zewnątrz kanały wylotowe. ?
Chętnie podpatrzę 😉
Edit. Zasysa z wewnątrz i dmucha wewnątrz ?
tutaj dosyć szczegółowe porównanie Wave 2 i Wave 3
joko - 2025-09-29, 10:09
Bartek z "Na Biwaku" robił ostatnio test Wave 3, a wcześniej chyba Wave 2 (nie oglądałem) , ale to taki test konsumencki na zasadzie dmucha nie dmucha
Mnie po oglądnięciu tego Jego ostatniego filmu się zapaliła lampka jak sobie popatrzyłem w parametry.
Pierwsze pomyślałem że nada się jako rezerwowa do sypialni jak stoi się na dziko bo działa prosto z DC, ale skoro Bartkowi dała radę w pojedynkę z całym kamperem , przy zaskakująco niskim poborze mocy, to wożenie tego razem z Truma Aventa to przesyt formy nad treścią .
Jest to trochę słabsze jak Truma , dlatego myślę o dwóch , jedna na przód druga na tył . Dwie wagowo podobnie jak jedna Truma, mocy dużo więcej , a pobór mocy dwóch działających naraz taki jak jednej Trumy. Przy dwóch można też lepiej dzielić moc (np. wieczorem czy w nocy zamykamy sobie drzwi dzielące strefy dzienną od nocnej i idzie tylko klima w sypialni, a w dzień odwrotnie.
Ciepło przy chłodzeniu i zimno przy grzaniu trzeba oczywiście wywalić na zewnatrz bo inaczej to nie miało by sensu. To jest klima przenośna i jest tam rura którą trzeba wystawić za okno, ale ja bym sobie to zamontował na stałe , a najlepiej na wpół stałe czyli z możliwością prostego wyjęcia z jakiejś obudowy czy uchwytu, choćby po to aby móc z tego korzystać np. w przedsionku w bardzo gorące dni . Tylna na pewno do garażu, a przednia pod kanapę , albo do któregoś schowka zewnetrznego.
Jak się to parametrami zepnie to sam montaż to już się ogarnie.
Ostatecznie jak by to miało dobrze działać , to w grę wchodzi nawet opcja wywalenia całych bebechów z oryginalnej obudowy i zrobienia tego po swojemu jako urządzenie stacjonarne .
Na pewno nie będę tego używał tak jak zaleca producent czyli z tą rurą wywalona przez okno , bo to partyzantka
Kazik II - 2025-09-29, 11:17
Mam zamontowany zwykły monoblok 230V w garażu z wylotem zimnego powietrza przez przegrodę a ciepłe idzie w dół przez podłogę. Przy upalnej pogodzie urządzenie musi pracować non stop przynajmniej 8 godzin w ciągu dnia. Krócej nie ma sensu, bo co się trochę schłodzi to zaraz z powrotem nagrzeje. W przypadku zasilania 12 V potrzebne kable wytrzymujące ok 70 A pracy ciągłej. I ok. 800 Ah prądu dziennie. Więc cała koncepcja wydaje mi się cokolwiek na wyrost.
Stukan Arkadiusz - 2025-09-29, 11:57
Nie wiem czy pomogę miałem zamontować klime na dachu ale cena sam wiesz jaka i chcieli zamontować w oknie dachowym nad łóżkiem po przeczytaniu o klimach kupiłem i zamontowałem w garażu klimatyzator przenośny fral 03 sam montowałem klimatyzator rury kratki mocowania kabelki i to co skaplikowane montował kolega zielony jestem w kabelkach coś tam przerabiał w klimie i w kamperze ale działa z przyłącza i akumulatora +solary wywie ciepłego na zewnątrz i jeszcze zrobię dopływ powietrza z kampera ale to zima dopiero w tym roku wyjazd do Turcji 5 tyg i byłem mega zadowolony 5 nocy na dziko i spisywała się rewelacyjnie koszty 1300 klima rury kratki mocowana może 300 zł
Darson - 2025-09-29, 12:20
Kilka lat temu, gdy skakałem po tematach, pamiętam że Socale zdaje się, miał zamontowaną przenośną klimę w swoim kamperze.
Kilka innych osób też tam pisało.
Ale nie jestem w stanie tego znaleźć.
Oczywiście model był inny, ale może jakieś rozwiązania można by podpatrzeć ?
joko - 2025-09-29, 15:22
| Stukan Arkadiusz napisał/a: | | fral 03 |
Frala to miałem , używałem i go nawet tuningowałem (był temat o tym). W tej klimie wymyśliłem modyfikację która mocno poprawiała wydajność , a polegała na wykonaniu w środku obudowy dodatkowej izolacji pomiędzy częścią ciepłą a zimną bo to w oryginale się tam trochę mieszało.
Fral do samej sypialni był sztos i nieraz uratował sen w gorące noce przy postoju bez słupka , ale starczał tylko na tę powierzchnie nad samym łóżkiem . Pobierał z tego co pamiętam tylko około 300W , więc mocy chłodniczej mógł mieć nie więcej jak 800-900W.
Druga sprawa nie miał grzania , a to w przypadku Ecoflow wartość dodana.
Jeśli ten Ecoflow działa tak jak wynikało by z jego parametrów i pobiera przy tym tyle energii ile podają , to zakładając takie dwa można wywalić i Trumę Aventa i Combi 6e Trzeba by tylko znaleźć jakiś bojlerek z pompą ciepła i wszystko chodzi na prąd
Ja do nowego kamperka mam już przygotowane 560Ah LiFePO4 i 800Wp na dach i to powinno spokojnie już starczyć, ale nawet gdyby nie to dołożenie drugiego 560Ah też nie jest problemem, bo i wagowo i kosztowo to mniej niż Aventa + Combi.
To oczywiście wszystko tak mocno na wyrost , bo w praktyce to sytuacja w której ta klima na dziko jest potrzebna to nie zdarza się na co dzień i nie musi też wtedy chodzić na okrągło całą dobę. . Z kolei w zimie na mrozie też raczej na dziko się nie stoi , tylko jeśli już to na kempingu przy słupku.
joko - 2025-09-29, 16:18
Wystarczyło trochę poszperać w sieci i znalazłem kolejnego kandydata , który wydaje się jeszcze bardziej interesujący
WELLTEC ACE1 PRO
Parametry bardzo zbliżone , ale reklamowany jako 4w1 czyli chłodzenie , grzanie, wentylacja i niezależne osuszanie. Wejścia jak i wyjścia rurowe, więc łatwiejszy do wmontowania na stałe i podłączenia do układu wentylacji.
Przełączanie pomiędzy obiegiem wewnętrznym , a pobieraniem powietrza z zewnątrz, sama wentylacja kiedy temperatura jest odpowiednia ale śpimy np. na dziko w miejscu mało bezpiecznym z zamkniętymi oknami, oraz samo osuszanie które może być pomocne w deszczowe dni.
Dużo nowych rozwiązań pojawia się na rynku i trzeba trzymać rękę na pulsie. Fajnie bo kiedyś były tylko te rozwiązania dedykowane do kamperów od Trumy czy Dometica za chore sumy, a teraz jest w czym wybierać .
Szukam dalej . Jak Ktoś wie o czymś jeszcze lepszy to proszę o linki
Kazik II - 2025-09-29, 17:06
| Darson napisał/a: |
Oczywiście model był inny, ale może jakieś rozwiązania można by podpatrzeć ? |
Tak to mniej więcej wygląda u mnie
Problemem jest redukcja z kratki wylotowej monobloku do rury. Nic gotowego nie udało mi się dostać w handlu. Na razie jest dość prymitywnie ale trzeba będzie zamówić coś z drukarki 3D
SlawekEwa - 2025-09-30, 07:40
| Kazik II napisał/a: | | Tak to mniej więcej wygląda u mnie |
Wyrzut zimnego powietrza w okolicy podłogi?
Kazik II - 2025-09-30, 14:01
| SlawekEwa napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | Tak to mniej więcej wygląda u mnie |
Wyrzut zimnego powietrza w okolicy podłogi? |
Mnie się stopy nocą pocą - więc rano schładzam
Tak na serio: wylot jest ok. 1 metra od podłogi a żeberka kratki są ustawione do góry. Działa dość skutecznie tylko do alkowy raczej słabo dochodzi.
WODNIK - 2025-09-30, 15:00
Czy takie klimy mogą być transportowane w pozycji poziomej?
joko - 2025-09-30, 23:28
Po dokładniejszym rozeznania tematu klima Ecoflow Wave 3 odpada, a wraz z nią wszystkie które mają możliwość dołączenia dedykowanej baterii.
Powód jest taki , że do tych urządzeń nie da się podłączyć bezpośrednio akumulatora zabudowy , ani bezpośrednio alternatora, gdyż współpracują tylko z własną baterią.
Jeśli mam to zasilać z akumulatora przez przetwornicę , a nie bezpośrednio po DC, to wolę zamontować już coś mocniejszego , ale z dobrą modulacja w dół .
W Wave 3 zainteresowało mnie to, że jak sądziłem można to zasilać z 230V ze słupka , oraz z 12V z własnego aku minimalizując straty energii na przetwornicy .
W sytuacji kiedy to zasilanie DC jest tylko z dedykowanej (dodatkowej) baterii to traci to podstawowy atut.
orkaaa - 2025-10-01, 06:05
Bardzo ciekawe rozważania. Mam pytanie a jak rozwiązujecie problem rury odprowadzającej ciepłe powietrze nie demolując ścian kampera. Teoretycznie można pociągnąć do dachowego ale … taka instalacja wewnątrz ….
Darson - 2025-10-02, 06:39
Widziałem tą opcję baterii, ale sądziłem że można albo "z"albo "bez".
Czyli tylko na baterii działa ?
joko - 2025-11-12, 00:17
Bez baterii działa z 230V, nie ma wejścia DC innego poza złączem do baterii, a jak znam życie to pewnie jest tam jeszcze jakaś dodatkowa komunikacja żeby działało tylko z dedykowaną baterią.
|
|