| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
klimatyzacja i ogrzewanie - Ogrzewanianie w kamperze nagrzewnice z glikolem
lukpyr - 2025-10-01, 21:22 Temat postu: Ogrzewanianie w kamperze nagrzewnice z glikolem Witam. Zakupiłem kampera ,posiada całkiem inne ogrzewanie z dwoma nagrzewnicami umieszczonymi na dole w łózkach . Sterowanie to panel z przyciskami, zasilanie z zbiornika paliwa, płyn w nagrzewnicach najprawdopodobniej glikol. Grzeje również wode
Czy koś moze cos wiecej powiedzieć na tenat tego grzania, czy mogę np jechać jak nie ma czystej do mycia wody w zbiorniku. czy trzeba serwisowc na co zwrócic uwagę
SlawekEwa - 2025-10-01, 22:16
| lukpyr napisał/a: | | Czy koś moze cos wiecej powiedzieć na tenat tego grzania, |
Coś w rodzaju Webasta, albo Alde.
| lukpyr napisał/a: | | czy mogę np jechać jak nie ma czystej do mycia wody w zbiorniku. |
Możesz, brak wody nie jest groźny.
orkaaa - 2025-10-06, 05:52
Nie ma żadnego sterownika ani temp wody ani powietrza ?!! To nowy kamper, stary czy samoróbka ? Musi być jakaś instrukcja.
Camp77 - 2025-10-06, 17:33
Podobny grzejnik ma w co dopiero kupionym kamperze z zabudową Chausson 1999 r. Fiat Ducato II Poprzedni użytkownik tłumaczył mi, że grzejnik ten jest zasilany z układu chłodzenia silnika. Regulacja temperatury taka jak ustawię temperaturę grzania kabiny. Dodatkowy (fabryczny) przycisk włącza nadmuch tego grzejnika.
Może w przypadku kolegi lukpyr jest podobnie.
Camp77 - 2025-10-06, 17:37
Podobny grzejnik ma w co dopiero kupionym kamperze z zabudową Chausson 1999 r. Fiat Ducato II Poprzedni użytkownik tłumaczył mi, że grzejnik ten jest zasilany z układu chłodzenia silnika. Regulacja temperatury taka jak ustawię temperaturę grzania kabiny. Dodatkowy (fabryczny) przycisk włącza nadmuch tego grzejnika.
Może w przypadku kolegi lukpyr jest podobnie.
Zaradek - 2025-10-06, 23:18
Mozliwe, ze to jest po prostu wpiete w uklad chlodzenia silnika i dodana tylko dmuchawa. Mam podobne w swoim. Cieplo odbierane jest z silnika i poprzez nagrzewnice i dmuchawe ogrzewana jest zabudowa w czasie jazdy.
Camp77 - 2025-10-07, 20:51
Dzisiaj spotkałem się z mechanikami. Zabudowa Chausson posiada takie rozwiązanie, że płyn chłodzący z silnika dociera do tej nagrzewnicy. Ilość ciepła reguluje pokrętło ogrzewania kabiny. Oddzielny włącznik na panelu sterowania nagrzewaniem samochodu, włącza / wyłącza nadmuch nagrzewnicy.
Darson - 2025-10-07, 21:02
A co grzeje na postoju w takim układzie ?
Komplecik - 2025-10-07, 21:16
| Darson napisał/a: | | A co grzeje na postoju w takim układzie ? |
Słońce Darsonie i ogień
Zaradek - 2025-10-07, 23:43
| Darson napisał/a: | | A co grzeje na postoju w takim układzie ? |
Truma na gaz
Camp77 - 2025-10-09, 16:05
Tak na postoju grzeje TRUMA na gaz z nadmuchem.
Ten dodatkowy grzejnik w części hotelowej jest super podczas jazdy w chłodne dni.
Część hotelowa jest ogrzewana i pasażerowie mają komfort podróżowania.
lukpyr - 2025-10-13, 19:05
Juz troche rozwikłałem zagadkę ogrzewania z jest to webasto które grzeje również wode do mycia. Sterowanie odbywa sie włącznikami pokazanymi na zdjęciu. Temperaturę reguluje sie poprzez pokrętło sterownik . Komin znajduje sie na dachu i jest to zabudowa Chausson . Ale znalazłem w czeluściach kampera zbiornik z zielonym płynem, jakies przewody
SlawekEwa - 2025-10-13, 19:17
| lukpyr napisał/a: | | Ale znalazłem w czeluściach kampera zbiornik z zielonym płynem, jakies przewody |
Poczytaj sobie w internecie /internetach/ jak działa "mnokre" Webasto, Ebersprecher lub chinbasto i tajemnica ogrzewania Twojego kampera przestanie być tajemnicą
SlawekEwa - 2025-10-13, 19:20
| lukpyr napisał/a: | | Sterowanie odbywa sie włącznikami pokazanymi na zdjęciu. |
tymi wyłącznikami to ustawiasz obroty wiatraków nagrzewnic.
maro88pl - 2025-10-20, 11:01
Coś podobnego mamy u siebie w Ducato z 1997.
Wykorzystuje to glikol z układu chłodzenia silnika. W trakcie jazdy fajnie grzeje w nogi pasażerom. U nas przełącznik kołyskowy 3 pozycyjny (0-I-II) oraz regulacja dopływu glikolu małą przepustniczką z cięgnem i wajcha do ustawienia.
|
|