Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

klimatyzacja i ogrzewanie - Ogrzewanianie w kamperze nagrzewnice z glikolem

lukpyr - 2025-10-01, 21:22
Temat postu: Ogrzewanianie w kamperze nagrzewnice z glikolem
Witam. Zakupiłem kampera ,posiada całkiem inne ogrzewanie z dwoma nagrzewnicami umieszczonymi na dole w łózkach . Sterowanie to panel z przyciskami, zasilanie z zbiornika paliwa, płyn w nagrzewnicach najprawdopodobniej glikol. Grzeje również wode
Czy koś moze cos wiecej powiedzieć na tenat tego grzania, czy mogę np jechać jak nie ma czystej do mycia wody w zbiorniku. czy trzeba serwisowc na co zwrócic uwagę

SlawekEwa - 2025-10-01, 22:16

lukpyr napisał/a:
Czy koś moze cos wiecej powiedzieć na tenat tego grzania,

Coś w rodzaju Webasta, albo Alde.
lukpyr napisał/a:
czy mogę np jechać jak nie ma czystej do mycia wody w zbiorniku.

Możesz, brak wody nie jest groźny.

orkaaa - 2025-10-06, 05:52

Nie ma żadnego sterownika ani temp wody ani powietrza ?!! To nowy kamper, stary czy samoróbka ? Musi być jakaś instrukcja.
Camp77 - 2025-10-06, 17:33

Podobny grzejnik ma w co dopiero kupionym kamperze z zabudową Chausson 1999 r. Fiat Ducato II Poprzedni użytkownik tłumaczył mi, że grzejnik ten jest zasilany z układu chłodzenia silnika. Regulacja temperatury taka jak ustawię temperaturę grzania kabiny. Dodatkowy (fabryczny) przycisk włącza nadmuch tego grzejnika.
Może w przypadku kolegi lukpyr jest podobnie. :bajer

Camp77 - 2025-10-06, 17:37

Podobny grzejnik ma w co dopiero kupionym kamperze z zabudową Chausson 1999 r. Fiat Ducato II Poprzedni użytkownik tłumaczył mi, że grzejnik ten jest zasilany z układu chłodzenia silnika. Regulacja temperatury taka jak ustawię temperaturę grzania kabiny. Dodatkowy (fabryczny) przycisk włącza nadmuch tego grzejnika.
Może w przypadku kolegi lukpyr jest podobnie. :bajer

Zaradek - 2025-10-06, 23:18

Mozliwe, ze to jest po prostu wpiete w uklad chlodzenia silnika i dodana tylko dmuchawa. Mam podobne w swoim. Cieplo odbierane jest z silnika i poprzez nagrzewnice i dmuchawe ogrzewana jest zabudowa w czasie jazdy.
Camp77 - 2025-10-07, 20:51

Dzisiaj spotkałem się z mechanikami. Zabudowa Chausson posiada takie rozwiązanie, że płyn chłodzący z silnika dociera do tej nagrzewnicy. Ilość ciepła reguluje pokrętło ogrzewania kabiny. Oddzielny włącznik na panelu sterowania nagrzewaniem samochodu, włącza / wyłącza nadmuch nagrzewnicy.
Darson - 2025-10-07, 21:02

A co grzeje na postoju w takim układzie ?
Komplecik - 2025-10-07, 21:16

Darson napisał/a:

Słońce Darsonie i ogień :szeroki_usmiech

Zaradek - 2025-10-07, 23:43

Darson napisał/a:

Truma na gaz

Camp77 - 2025-10-09, 16:05

Tak na postoju grzeje TRUMA na gaz z nadmuchem.
Ten dodatkowy grzejnik w części hotelowej jest super podczas jazdy w chłodne dni.
Część hotelowa jest ogrzewana i pasażerowie mają komfort podróżowania. 8-)

lukpyr - 2025-10-13, 19:05

Juz troche rozwikłałem zagadkę ogrzewania z jest to webasto które grzeje również wode do mycia. Sterowanie odbywa sie włącznikami pokazanymi na zdjęciu. Temperaturę reguluje sie poprzez pokrętło sterownik . Komin znajduje sie na dachu i jest to zabudowa Chausson . Ale znalazłem w czeluściach kampera zbiornik z zielonym płynem, jakies przewody :confused
SlawekEwa - 2025-10-13, 19:17

lukpyr napisał/a:
Ale znalazłem w czeluściach kampera zbiornik z zielonym płynem, jakies przewody

Poczytaj sobie w internecie /internetach/ jak działa "mnokre" Webasto, Ebersprecher lub chinbasto i tajemnica ogrzewania Twojego kampera przestanie być tajemnicą :bigok

SlawekEwa - 2025-10-13, 19:20

lukpyr napisał/a:
Sterowanie odbywa sie włącznikami pokazanymi na zdjęciu.

tymi wyłącznikami to ustawiasz obroty wiatraków nagrzewnic.

maro88pl - 2025-10-20, 11:01

Coś podobnego mamy u siebie w Ducato z 1997.
Wykorzystuje to glikol z układu chłodzenia silnika. W trakcie jazdy fajnie grzeje w nogi pasażerom. U nas przełącznik kołyskowy 3 pozycyjny (0-I-II) oraz regulacja dopływu glikolu małą przepustniczką z cięgnem i wajcha do ustawienia.