Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

woda i hydraulika - Pompa wody

Cyryl - 2025-10-19, 16:35
Temat postu: Pompa wody
witam,

czy ktoś z kolegów zastąpił pompę wody Aqua8 Fiamma pompą Vevor - https://www.vevor.pl/pomp...-p_010625041681

lub macie jakieś informacje na ten temat na tak lub nie?

rakro1 - 2025-10-19, 17:00

A może taka pompa - https://pl.aliexpress.com/item/1005006926910351.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.1ae51c24tqekVQ&gatewayAdapt=glo2pol
Taką kupiłem jako zapas do już posiadanej. Zamontowałem aby sprawdzić i została w instalacji kampera.
Działa ponad rok, mogę polecić.
Sorry, że odpowiadam jakby nie na temat ale to chęć dzielenia się dobrem wylewa się ze mnie :ok

Kazik II - 2025-10-19, 18:06

Wszystkie te pompy mają podobną konstrukcję. Kwestia może dotyczyć tylko solidności wykonania i użytych materiałów. Ceny pomp Fiamma są moim zdaniem wygórowane. Na rynku pojawiło się duża konkurencja i jest wybór pomp które wcale nie muszą być gorsze od Fiammy a są dużo tańsze. Ja od 4 lat używam takiej pompy za 300 złotych i działa bez zarzutu. W dodatku Fiamma ma filtr zintegrowany z obudową co utrudnia demontaż a te konkurencji filtr mają jako oddzielny element. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ciśnienie wytwarzane przez pompę aby nie było zbyt duże. Fiamma miała coś koło 2 bar lepiej za dużo nie przekraczać tego poziomu.
Cyryl - 2025-10-19, 18:50

dzięki za info
joko - 2025-10-19, 19:09

A mogę zapytać Cyrylu dlaczego chcesz zamieniać pompę Aqua 8 jakąś inną ?
Zepsuła się ?

Cyryl - 2025-10-19, 19:48

podczas wyjazdu zaczęła cieknąć.

odkręciłem ją od zbiornika i postawiłem w plastikowym pudełku po śledziach, aby woda nie ciekła do wnętrza kampera.
jednak to rozwiązanie miało ten minus, że codziennie musiałem rozbierać siedzenie i wylewać tą wodę.

więc w warsztacie wulkanizacyjnym dostałem wentyl, z którego odkręciłem wewnętrzny zawór.
rozgrzaną nad gazem śrubą zrobiłem otwór w pudełku, zamontowałem wentyl, nasadziłem wężyk, który wypuściłem na zewnątrz otworem odpowietrzenia zbiornika.

i teraz muszę wymienić pompkę.
myślałem o naprawie, ale przy cenie nowego zamiennika poniżej 300zł, przestaje być opłacalna.
podczas wyjazdu cena oryginału była 412 zł (w pobliskim sklepie) i nawet byłem skłonny kupić, ale dzisiaj okazuje się, że kosztuje prawie 600zł.

Cyryl - 2025-10-19, 19:58

rakro1 napisał/a:
A może taka pompa - https://pl.aliexpress.com/item/1005006926910351.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.1ae51c24tqekVQ&gatewayAdapt=glo2pol
Taką kupiłem jako zapas do już posiadanej. Zamontowałem aby sprawdzić i została w instalacji kampera.
Działa ponad rok, mogę polecić.
Sorry, że odpowiadam jakby nie na temat ale to chęć dzielenia się dobrem wylewa się ze mnie :ok

nie znam tej firmy, a Vevor ma przedstawicielstwo w Polsce.

rakro1 - 2025-10-19, 20:08

https://seaflo.com.pl/ - duża, renomowana firma. Napisałem, że ta z aliexpress działa pięknie aby Cię zachęcić i potwierdzić jakość.
Jeśli nie masz z tym doświadczenia chętnie kupię pompę dla Ciebie. Podasz mi paczkomat w swoim pobliżu a potem prześlesz mi kasę.
Ale tam się fajnie i bezpiecznie kupuje. I, jeśli to będzie pierwszy Twój tam zakup to będzie taniej. Załóż konto, zapłać Blikiem i tyle :spoko

joko - 2025-10-19, 20:14

Tu masz zestaw naprawczy do Aqua8 za 70 zeta

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-do-pompy-cisnieniowej-aqua-8-fiamma-16122487752

a tu kompletny nowy filtr z obudową i uszczelką

https://allegro.pl/oferta/filtr-wodny-pompy-cisnieniowej-aqua-8-fiamma-17719539493

Za stówkę z hakiem wymienisz wszystko co w pompie mogło cieknąć .

Rozumiem, że tą dziurę to zrobiłeś w pudełku które zbierało cieknącą wodę a nie w samej pompie :szeroki_usmiech

Ja tydzień temu za pomocą tych części zregenerowałem Aqua8 i działa jak nowa.
U mnie nie ciekło na zewnątrz ale zaworki przepuszczały i nie było bufora ciśnienia. Pompa załączała się natychmiast po otwarciu kranu i zatrzymywała natychmiast po jego zamknięciu .

Darson - 2025-10-19, 20:21
Temat postu: Re: Pompa wody
Cyryl napisał/a:
witam,

czy ktoś z kolegów zastąpił pompę wody Aqua8 Fiamma pompą Vevor - https://www.vevor.pl/pomp...-p_010625041681

Gdy chciałem wymienić moją pompę to najpierw zamówiłem Vevor. Przyszła z Niemiec chyba , w 3 dni.
Niestety, gabarytowo nie mieściła się we wnęce na pompę , na zbiorniku wody.
Poza tym była dużo cięższa, co może być zaletą ?
I miała inne podłączenia węży niż Fiamma.
Odeslalem, bo nie miałem czasu na zabawy i kupiłem Fiamme.
Ale następnym razem też będę szukał tańszej, gdy się coś przydarzy.

Darson - 2025-10-19, 20:26

Cyryl, Tu masz za 420 zł. 300 a 420 to już nie tak dużo.
https://www.obelink.pl/fi...ompa-wodna.html
Ups. Teraz widzę, ile się cenią za wysyłkę
Dziady :evil:
Sorry za wtopę

AndyS - 2025-10-19, 20:40

Cyryl napisał/a:
czy ktoś z kolegów zastąpił pompę wody Aqua8 Fiamma pompą Vevor (...)
Ta pompa moim zdaniem ma za wysokie ciśnienie (ponad 3 bar) i do tego jest to "wzorcowy" chińczyk niskiej klasy.

Jeśli mogę Tobie doradzić to kup TAKĄ pompę (na All.. jest drożej). Producent (Holandia) od dawna działa na rynku żeglarskim i ma bogatą ofertę. Jako motorowodniak i żeglarz jestem z tej firmy bardzo zadowolony. W kamperze też mam właśnie ich pompę i chwalę - w miarę cicha i działa bez problemu od 5 lat. Pewną wadą jest brak łatwego dostępu do części zamiennych w Polsce.
Oczywiście to tylko moje zdanie - każdy zrobi jak uważa za stosowne. :haha:

Cyryl - 2025-10-19, 20:52

już kupiłem (na razie zapłaciłem, dostawa za 5 dni) Vevor z ciśnieniem 2,7 bar, przekonało mnie, że pompa ma dwie pary dodatkowych końcówek, więc z podłączeniem wężyków nie powinno stanowić problemu.

bardzo podobna do Twojej AndyS.

Cyryl - 2025-10-19, 21:04

jeszcze taka ciekawostka z ostatniej podroży:

jeżdżę kamperami od 18 lat i jak dotąd złapałem 3 kapcie.
wszystkie trzy na postoju.

pierwszy starym kamperem na terenie pewnej fundacji najechałem na blachowkręt, jak się zorientowałem, na resztkach powietrza przejechałem na drugą stronę wioski do warsztatu.

drugi raz na kempingu pod Grudziądzem, wtedy wezwałem mobilny serwis, który mi naprawił koło.

a ostatnio na kempingu we Francji, również wezwałem serwis.

widać albo Bóg czuwa, albo mam po prostu szczęście.

adaml61 - 2025-10-20, 06:25

Też polecam taką jak zapodał AndyS . U mnie męczona jest okrutnie i daje radę .Kupiona też w sklepie żeglarskim .
Cyryl - 2025-10-20, 09:37

adaml61 napisał/a:
Też polecam taką jak zapodał AndyS . U mnie męczona jest okrutnie i daje radę .Kupiona też w sklepie żeglarskim .

szczerze mówiąc (choć już jestem po zakupie) gdybym miał wybierać między 340 zł zamiennik, a 420 zł oryginał, wybrałbym oryginał.

Kazik II - 2025-10-20, 10:05

Ta pompa Vetus jest bardzo dobra i nie ma czego żałować.
A Fiammy za taniej niż 500 zł nigdzie nie widziałem.
Jest tu jakaś taka oferta
https://www.obelink.pl/fi...AFVmIYzJeB9cASA
Ale przesyłka.....84 zł

Cyryl - 2025-10-23, 12:56

pompa kupiona i zamontowana.

jest cięższa, większa bardzo nieznacznie, ma inny rozstaw otworów mocujących.
cięższa - mi to nie przeszkadza,
większa, ale mieści się w miejsce oryginału swobodnie,
podest mocujący odkręciłem od pompy oryginalnej, zamocowałem trzema mocnymi trytytkami i OK.

daje wyższe ciśnienie, dlatego pewnie też, że to byłą końcówka oryginalnej i po rozebraniu zobaczyłem, że jakby nie ciekła, to pewnie długo by nie pociągnęła.

Darson - 2025-10-24, 04:57

Cyryl,
Cytat:
jest cięższa, większa bardzo nieznacznie, ma inny rozstaw otworów mocujących.

tak też podałem kilka postów wcześniej. 😉
Czy wyższe ciśnienie nie rozszczelni Ci instalacji ?
Ja to się zawsze boję, czy nie kapie na jakimś łączeniu, w niewidocznym miejscu 😮
I woda sobie gdzieś tam splywa powoli, a kamper gnije pomalutku ... :(

Cyryl - 2025-10-24, 07:00

ponieważ poprzednia pompa pompowała część wody na zewnątrz i ciągnęła powietrze, to różnica jest znacząca, ale kranów nie urywa.
w instrukcji przepływ 10l/minutę, więc mniej więcej tyle co oryginał sprawny.

Kazik II - 2025-10-24, 10:00

Wydajność a wytwarzane ciśnienie to dwa różne parametry. Ale ja mam tę pompę i przez kilka lat niczego mi nie urwało. Tam pompa ma regulację wyłącznika ciśnieniowego więc można sobie to ustawić.
Darson - 2025-10-24, 11:02

Cyryl,
Cytat:
w instrukcji przepływ 10l/minutę

Fiamma ma 7 l/ minute, ale skoro wydajność to nie to samo, co wytwarzane ciśnienie, to oby wszystko działało, jak trzeba 👍 😉

AndyS - 2025-10-24, 12:38

Już pisałem o tym ciśnieniu. 2,7 Bar (o ile dobrze zapamiętałem) to około 2,65 atm a to trochę dużo - więcej niż w oponach osobówki. Najgorszy jest moment kiedy zakręcimy kran. Pompa jest jakby impulsowa i ciśnienie w instalacji pulsuje aż wzrasta do trwałego 2,7 a w impulsie sporo ponad 3 Bar. Jeżeli kamper jest w miarę nowy to wężyki i rurki powinny wytrzymać. Jeżeli jest starszy to te elementy już mają prawo nie wytrzymać jak u mnie - rozszczelnił się wężyk zbrojony metalową koszulką. Dlatego kupując pompę świadomie wybrałem tą o mniejszym ciśnieniu (a zarazem przepływie) ale wolę mieć spokój niż więcej wody na minutę. I uważam że Vetus jest w 100% zgodnym zamiennikiem i to przy cenie 340zł.

P.S. Ja płaciłem za taką 240zł parę lat temu.

Cyryl - 2025-10-24, 20:02

przeczytałem dokładnie instrukcję (a ta jest jedna dla dwóch typów pomp FL40 i FL30) i ciśnienie 2,73 jest dla pompy FL40 o wydajności 17,5l/min.

ja kupiłem pompę FL30 o wydajności 10l/min i ta ma podane: "Ustawienie ciśnienia: 17 PSI / 1,2 bara".

AndyS - 2025-10-24, 21:41

Cyryl napisał/a:
ja kupiłem pompę FL30 o wydajności 10l/min i ta ma podane: "Ustawienie ciśnienia: 17 PSI / 1,2 bara".
No to prawidłowy zakup jak dla mnie. :ok