Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Wymiana koła na autostradzie

ptaku - 2025-11-04, 09:27
Temat postu: Wymiana koła na autostradzie
Czy można samemu wymienić koło na autostradzie ?
Czy należy wezwać służby autostradowe ?
Jakie są opłaty za wymianę koła ?
Jak to wygląda w krajach Unii ?

Kazik II - 2025-11-04, 11:11

W Polsce można. Ale wymiana koła z lewej strony auta na autostradzie to coś w rodzaju rosyjskiej ruletki. W innych krajach UE bywa z tym różnie.
markoni7 - 2025-11-04, 12:34

Miałem w tym roku tego typu zdarzenie na autostradzie w DE.
Co prawda zgłosiłem to na assistance ale w międzyczasie podjechała laweta ADAC i sympatyczny Pan zaproponował, że może mi wymienić koło nieodpłatnie. Opona uszkodzona była na lewym tyle więc kazał mi zjechać max w prawo, porozkładał słupki i lawetę ustawił w pewnej odległości za mną na "kogutach" na środku pasa. Zabieg był wykonalny, ale myślę, że jak miałbym to zrobić sam to przy takim natężeniu ruchu chyba bym musiał się wcześniej pomodlić bo szansa, że ktoś na tobie wyląduje jest wielka!
Jest wiele wypadków z udziałem pojazdów stojących na poboczu autostrad a wierz mi, że czas na reakcje jest bardzo mały.
Jesli autostrady są monitorowane to zanim wystawisz trójkąt i zabierzesz się do roboty będziesz miał towarzystwo obsługi autostrady lub laweciarza!

Cyryl - 2025-11-04, 15:01

ja dawno temu (ponad 30 lat) miałem podobną sytuację, ale w samochodzie ciężarowym.

przyjechała policja, ustawili samochód na kogutach jako asekuracja, dostałem czas: "eine Stunde".

więc panowie siedzieli w samochodzie i czekali.

udało mi się zmieścić w czasie.

AMIGO - 2025-11-04, 20:06

Cyryl napisał/a:
przyjechała policja, ustawili samochód na kogutach jako asekuracja

Całkiem niedawno miałem okazję widzieć na niemieckiej autostradzie podobną sytuację z udziałem osobówki...