| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - po co Austria czy Węgry.
MAWI - 2025-12-19, 11:05 Temat postu: po co Austria czy Węgry. Skoczyło się trzepanie kasy na radarach. Bo ludzie wolniwj jeżdżą.
MAWI - 2025-12-19, 11:09
Przed wiazdem do miejscowości wypoczynkowych. Kurortami. A nawet tymi co mają u siebie kempingi. A nawet przy przejśviach granicznych na terenie naszego kraju. Szok.
Mazur - 2025-12-19, 12:29
Przed wjazdem do Rzeszowa na krajowej czwórce od strony Przemyśla już od kilku lat jest taki znak. Bez paniki
MAWI - 2025-12-19, 12:57
Pewnie spoko.Tylko dzisiaj przed Płockiem ważyli wszystkie busy. Kampera tam nie było.
gryz3k - 2025-12-19, 14:43
A u nas kary za przeładowanie srogie...
aviator - 2025-12-19, 15:46
Dokładnie - poza tym, jak w artykule, samo zważenie to jedno a zatrzymanie do kontroli i ponownego ważenia to drugie. Dopóki mają takie strzały na busach, to na te kilka kg w kamperach nikt nie będzie zwracał uwagi.
https://www.otomoto.pl/ne...ycznej-kontroli
Cyryl - 2025-12-19, 19:43
| MAWI napisał/a: | | Pewnie spoko.Tylko dzisiaj przed Płockiem ważyli wszystkie busy. Kampera tam nie było. |
pojazdy na ważenie kierują funkcjonariusze ITD, a ci sprawdzają funkcjonowanie firm transportowych zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym.
są to zwykli pracownicy, więc jeżeli mają wyznaczone jakieś cele, to rzadko wychodzą poza ramy działalności.
MAWI - 2025-12-19, 22:06
Mam sąsiada który pracuje w ITD. Jest inspektorem. W okolicach Kutna . W stronę Warszawy jest waga. W Kaszewach. Wspomniał że kasa z Tirów coraz mniejsza. Bo wagę trzymają. A i czasu raczej przestrzegają. Mają naciski na busy. Hłownie na ich wagę. Bingo. Tacha brak. A za przeładowanie. Kary ogromne. Niestety kampery też im wjechały na celownik. Głownie to Nasza zasługa. Bo ostatnio bardzo głośno i zbędny szum medialny. Czyli kolejna szansa trzepania Polaka. Niedawno ważyli Jacka JAWA. Na szczęcie Było okej. Jest nadzieja w tych nowych przepisach że 4.250 kg na B. ale kiedy to będzie? A póki co zdjąć haki rampy. i starać się do wagi w dowodzie. Da się. Więc głowy do góry.
A jeszcze niedawno baliśmy się Austrii. A od niedawna Węgier. Jak tak dalej pójdzie to niebawem bedzie zakaz biwakowania na dziko. Kto wie. Polski ład i takie tam zmiany na lepsze.
MiGa - 2025-12-19, 22:40
A gdzie Jacka zważyli? A tyle się Wiesiek napracowałeś montując rampę w Mobilvettcie. I co ja mam biedny uczynić?
MAWI - 2025-12-20, 09:50
Cześć Mirek. Jak wiesz nic człowiekowi nie jest dane na wieki i na zawsze.
Jeszcze kilka lat temu nikt w ogóle nie myślał o ważeniu pojazdów. Zadnych. Wieszało się rampy . Woziło na nich motory i inne cuda nawet Quady Ani w Austrii ani nigdzie na świecie nie było kłopotu. Potem Austria ,Wegry i podobno Niemcy. Wyczaili że pod pretekstem troski o bezpieczeństwo .Zaczęli kontrolować. I nakładać coraz większe kary. Nie jednokrotnie opłacało się kiedyś zapłacić i jechać dalej. Nawet za przekroczenie prędkości. Tak było , ale już nie wróci. Teraz nasi mędrcy też zaczęli się o nas troszczyć. Ludziska jeżdżą wolniej Tir rzadko przeładowany. A wagi świecą pustkami. Szarą strefą zawsz były busy. A że ostatni dużo mówi się o kamperach i o ich wadze. Więc czemu nie. Sławek ( sąsiad ITD) mówi że jak mają wagę na czuwaniu to żadnego busa i kampera nie puszczą bez ważenia. I mało który jest ok. Takie mają wytyczne. Widać trzeba naszy pojazdom przywrócić DMC z DR. Albo zrobić "C" zwiększyć DMC w kamerze i śmigać dalej. Dochodzi ETOll. Ale to mały pikuś.
Ja w obecnym kamperze miałem 4,5t . Teraz zwiększyłem DMC do 5,5t. Sporo zachodu ale producent nie zabrania to się da. Jacka ważyli w Polce gdzieś przed granicą. Po nasze stronie .
Andrzej 73 - 2025-12-20, 09:59
Na całe szczęście policja w Polsce ma w d...e ważenie , więc z ich strony nic nam nie grozi.
ITD też specjalnie nie zajmuje się ważeniem kamperow , chyba że kamper wpadnie im z automatu. To zeznanie pani inspektor z ostatniej kontroli na A2.
MILUŚ - 2025-12-20, 11:34
| Andrzej 73 napisał/a: | ............
ITD też specjalnie nie zajmuje się ważeniem kamperow , chyba że kamper wpadnie im z automatu. |
Nie wiem czy te kampery które widziałem ważone na moście na DK88 ( początku DTŚ ) w Gliwicach wpadły z automatu czy przypadku . Ale oprócz ciężarowych ; busów w ciągu tych kilku lat kampery też stały . Wagi mają w jezdni po obu stronach DK88 jakieś ~2km od punktu kontrolnego
Jak kiedyś pisał Cyryl Wrocław też ze wszystkich stron opomiarowany .
JaWa - 2025-12-20, 16:03
| MiGa napisał/a: | | A gdzie Jacka zważyli? |
Ważyła nas ITD, kilka kilometrów przed Barwinkiem.
MAWI - 2025-12-20, 21:42
Niestety , tak . Pamiętam początki fotoradarów. wszyscy myśleliśmy ,że to fanaberie i może jakiś tam powstanie ,ale pewnie będzie tego mało. Biały Bór i okolice. Zobaczcie teraz Z Kutna Do Łowicza czyli 40km jest ich 7 sztuk. Podobno co dziennie powstaje w Polsce jeden Szok. Ale łapią już tylko rzadziej. Pijanych też za kierownicą już coraz mniej pijakow . Więc wykombinowali nową lichwę. Waga. Mam kilka wywrotek IVECO z DMC DO 3,5t. A legalna ładowność ich to około 1 tony. Wszyscy znający temat wiedzą ,że 4 tony ładunku dla nich to pikuś. Za tonę piasku z transportem bierzemy 50zł . I na kim to się odbie? A to tylko wokół komina. U nas na każdym Policyjnym busie mają walizkowe wagi . NA KAŻDYM. Więc zważyć klijenta to już nie problem. WSZĘDZIE. I coraz częćiej to robią.
Na Kaszewach (jak już stoją i ważą) To już każdego busa i niestety kampera. Zostają landówki albo ustawienie wagi pojazdu zgodnego z zapisem w DR. Innej drogi nie ma.
I oszukiwanie się i nadzieje że będzie inaczej . To utopia. a jazda przeładowanym pojazdem, to ruletka.
Niesprawiedliwe jest traktowanie pojadów kempingowych z DMC>3,5 tak jak TIRA.
Mam kila dóżych ciężarówek i płacę tyle samo co za CARTHAGO DMC 5,5T.
Ale to inna sprawa
Cyryl - Wczoraj 19:54
| MILUŚ napisał/a: | | ...Jak kiedyś pisał Cyryl Wrocław też ze wszystkich stron opomiarowany . |
masz rację, ale to czas przeszły, przejeżdżałeś przez wagę i kawałek dalej na tablicy nad drogą wyświetlała się waga oraz numer rejestracyjny.
pracowałem wtedy przy budowie Autostradowej Obwodnicy Wrocławia i nim przeładowane auto dojechało do wagi czekało na niego już ITD.
od wielu lat tablice są ślepe. może też dlatego, że cały ruch tranzytowy został wyrzucony poza miasto, a we Wrocławiu mamy zakaz do 18t DMC.
kiedyś prowadziłem szkolenia dla kierowców zawodowych z inspektorami ITD, ogólnie oni sprawdzają czy transport jest prowadzony zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym, więc kampery (niewykonujące transportu drogowego) są dla nich celem w dalekim tle.
joko - Wczoraj 20:18
| Cyryl napisał/a: |
kiedyś prowadziłem szkolenia dla kierowców zawodowych z inspektorami ITD, ogólnie oni sprawdzają czy transport jest prowadzony zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym, więc kampery (niewykonujące transportu drogowego) są dla nich celem w dalekim tle. |
I na tym jakże trafnym stwierdzeniu Cyryla proponuję zakończyć tę dyskusję , która nie prowadzi do niczego......... poza chyba jedynie samospełniającą się przepowiednią
A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ?
Cyryl - Wczoraj 21:10
jeszcze tylko wspomnę, że większość dużych kamperów (powyżej 7m długości), ale do 3,5t DMC ma masę własną około 3ton, a są rejestrowane na 4-5 osób.
tutaj poglądowe zdjęcie jak przeciążyć kampera (bez jedzenia i picia), chociaż przydałoby się: "jak nie przeciążyć kampera".
jacek2214 - Wczoraj 21:42
MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy.
Andrzej 73 - Wczoraj 23:38
Mój siostrzeniec pracujący w drogówce stwierdza , że ważenie kamperów to tylko na rozkaz. Sami od siebie nigdy nie ważyli kampera.
Kolega który pracuje w ITD też twierdzi , że kamper wpada im automatycznie jak ważą busy.
Wychodzi że kamper to pojazd niszowy który otrzymuje baty rykoszetem.
Wszyscy zgodnie twierdzą aby nie naruszać wagi bez pamięci. Jak będzie przeważony kilkaset kilo to wystarczy wyraz zdziwienia , niewiedzy i lecimy dalej.
Komplecik - Wczoraj 23:45
| joko napisał/a: |
A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? |
Wyjąłeś mi to z ust ,
MAWI lubimy Cię dej żyć drugiemu
Cyryl - Dzisiaj 9:42
| jacek2214 napisał/a: | | MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy. |
tutaj jest trochę inaczej niż sobie to wyobrażamy.
pracując przy budowie AOW przywozili nam kruszywo na trzy wagi i mieliśmy nawet 800 rozładunków dziennie.
wagi były do 60 ton, a dopuszczalna masa zespołu pojazdów to 40 ton.
wszystkie były przeładowane, a miałem 3 przypadki, że waga nie objęła, czyli ponad 60t.
jakiś czas temu w Polsce weszły przepisy, że za załadunek współodpowiedzialny jest nadawca i przewoźnik, więc jak dzisiaj ITD złapie przeładowaną ciężarówkę, to mandat dostaje kierowca, grzywnę przewoźnik, po czym ITD udają się do nadawcy, gdzie mandat dostaje wagowy, za wypuszczenie przeładowanego pojazdu, a grzywnę firma (skład czy kopalnia).
to w poważny sposób ukróciło sprawę wagi ciężarówek, choć oczywiście zdarzają się piaskownie gotowe więcej załadować i przewoźnicy gotowi więcej przewieźć, jednak dzisiaj to margines.
co do pojazdów dostawczych, tutaj większość ma kłopot z samą masą własną, bo jak widzimy Sprintera z kontenerem, kabina sypialną i windą, to jego sama masa własna przekracza 3,5t.
ale i tu szykują się zmiany, bo dla pojazdów powyżej 2,5t DMC wykonujących transport drogowy będą wymagane tachografy (od 1.07.2026), celem ograniczenia czasu pracy kierowców.
skończy się praca zgodna z powiedzeniem: "trzy palety, Polska Chiny, w trzy godziny".
transport pojazdami dostawczymi straci swój największy atut - szybkość i część przewoźników po prostu zrezygnuje.
ponieważ życie nie lubi próżni producenci już szykują coś dla tych przewoźników: pojazdy dostawcze do 2,5t przeznaczone do dalekiego transportu z 3-4 miejscami paletowymi, a paleta czasami waży do 1 t.
https://40ton.net/busy-do-25-tony-na-3-lub-4-europalety-szybka-reakcja-na-pakiet-mobilnosci/
jacek2214 - Dzisiaj 14:39
OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic.
Cyryl - Dzisiaj 14:43
| jacek2214 napisał/a: | | OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic. |
tak jest, dokładnie: wykonujące transport międzynarodowy i przewozy kabotażowe.
|
|