Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy - pro¶ba o podstawowe informacje

jerry1 - 2025-12-22, 16:34
Temat postu: W³ochy - pro¶ba o podstawowe informacje
Witam, pierwszy raz planujê wyjazd do W³och kamperem, bywa³em ale osobówk± lub samolotem.
Jako,¿e urlopu ma³o bo tylko 2 tygodnie proszê o informacje gdzie by tu siê wybraæ, raczej pó³nocna czê¶æ, lubiê co¶ zobaczyæ i pobyczyæ siê na pla¿y.
Nie chcê ca³ego urlopu spêdziæ w aucie, jaki jest koszt autostrad dla kampera, dro¿ej ni¿ osobowy?
Mo¿e lepiej je¼dziæ nie autostradami?
Dodatkowo planujê przejazd przez Wêgry i S³oweniê, bojê siê jechaæ przez Austriê za wzglêdu na wagi, nie mam mo¿liwo¶ci odchudzenia kampera mimo, ¿e jad± tylko 2 osoby.
Plan na czerwiec, my¶lê o karcie acsi, warto?
Bêdê wdziêczny za wszelakie info.

MILU¦ - 2025-12-22, 17:14
Temat postu: Re: W³ochy - pro¶ba o podstawowe informacje
jerry1 napisa³/a:

........jaki jest koszt autostrad dla kampera, dro¿ej ni¿ osobowy?

porównywalny :spoko

Skwarek - 2025-12-22, 17:26
Temat postu: Re: W³ochy - pro¶ba o podstawowe informacje
jerry1 napisa³/a:

Plan na czerwiec, my¶lê o karcie acsi, warto?
Bêdê wdziêczny za wszelakie info.

Zni¿ki s± po za sezonem wysokim. Czerwiec mo¿e byæ w wysokim sezonie, ró¿nie kempingi definiuj± granice sezonu. Nie ma regu³y ale przewa¿nie od 15 maja do koñca wrze¶nia, wiêc chyba nie warto. Czê¶æ kempingów jest czynne tylko w wysokim sezonie, zw³aszcza w pó³nocnej czê¶ci W³och.

:spoko

Rwaldi - 2025-12-23, 15:18

Proponujê jechaæ do Livorno i tam na prom do Sardynii nie do¶æ, ¿e piêkne pla¿e to autostrady nie p³atne
Rwaldi - 2025-12-23, 15:21

i co najwa¿niejsze bezpiecznie i bez obaw o kradzie¿ czy na dziko czy kemping co kto woli
jerry1 - 2025-12-23, 16:12

Sardynia to bardzo dobry pomys³. Autostrady nie p³atne ale na Sardynii?
A jak za³atwiæ prom? Jakie to koszty?
A kamperowanie na dziko, przy pla¿ach uchodzi p³azem?
Mo¿na nawet przy tej najs³awniejszej gdzie s± bilety i trzeba mieæ jak±¶ podk³adkê aby piasek siê do koca nie przykleja³ aby go nie wynosiæ?

@ndrzej - 2025-12-23, 17:41

Wrócili¶my z Sardynii na pocz±tku listopada i tak jak pisze Rwaldi wyspa jest warta odwiedzenia. Bilety na prom z Livorno do Olbi mo¿na kupiæ w porcie, a ich cena zale¿y od pory roku, a nawet dnia tygodnia oraz przewo¼nika. My p³ynêli¶my lini± Moby i za dwie osoby i kampera zap³acili¶my ok. 100 euro w jedn± stronê. Podczas naszego trzytygodniowego pobytu stali¶my g³ównie na dziko, tylko dwukrotnie zatrzymuj±c siê na kempingach. W znalezieniu dobrego noclegu pomaga aplikacja P4N (Park4Night).
Wg mnie pomys³ jazdy do W³och przez Wêgry i S³oweniê jest "niepozbawiony uroku". My robimy tak od lat omijaj±c autostrady w Austrii. Na S³oweniê wykupujemy winiety (p³atne za kampera jak za samochód osobowy) i korzystamy z darmowych Stellplatzów czêsto z pe³n± obs³ug±. Po drodze do Livorno proponujê zatrzymaæ siê w San Stino we W³oszech, te¿ na darmowym Stellplatzu z pr±dem, a w pobli¿u Wenecji na kempingu Hu Venezia - niedrogim, z piêknym basenem i darmowym dojazdem do Wenecji.
Szerokiej drogi! :spoko

Rwaldi - 2025-12-23, 18:58

ja p³yn±³em liniami Grimadi w tamt± stronê z kajut± bo w nocy a z powrotem w dzieñ bez kajuty ze ¶niadaniem p³aci³em oko³o 1144,53 z³.
Rwaldi - 2025-12-23, 19:00

a jeszcze jedno kupi³em przez internet w czwartek bo taniej
jerry1 - 2025-12-24, 11:46

Obawiam siê ¿e w czerwcu , bo wtedy planujê wyjazd mo¿e byæ trochê gorzej z parkowaniem na dziko.
Czêsto widzia³em, ¿e w sezonie parkingi bywaj± p³atne, ale czy na Sardyni te¿?
Poza tym 2 tygodnie to chyba za ma³o czasu na Sardyniê , odliczaj±c dojazd zostanie mi max 10 dni a raczej 8.
Ale plan i pomys³ dobry, mo¿e uda siê kiedy¶ to ogarn±æ.
Stellplatze znajdujecie w park 4night czy s± jakie¶ strony-banki danych takich miejsc?
Na co jeszcze zwróciæ uwagê podró¿uj±c po Italii kamperem?
Op³aca siê omijaæ w miarê mo¿liwo¶ci autostrady?
Widzê ¿e jest tam sporo dróg klasy ss i bezp³atnych a kampery liczone s± jako osobówki na autostradach? Bo ró¿nie to bywa , w ka¿dym kraju inaczej.

Rwaldi - 2025-12-24, 12:44

je¶li mam byæ szczery to te¿ my¶la³em, ¿e omijanie autostrad to dobry pomys³, ale teraz mogê Ci powiedzieæ z ca³± odpowiedzialno¶ci± - jak Ciê nie staæ to nie jed¼ ,a jak to ¼le przyj±³e¶ to powiem inaczej - z punktu A do punktu B jad±c autostrad± mo¿esz liczyæ czas tak jak kilometry no i pamiêtaj o paliwie, natomiast omijaj±c autostrady czyli punkt A do punktu B czas razy trzy paliwo razy dwa dlaczego? zapytasz ano mnóstwo radarów i skrzy¿owañ a których ca³y czas zwalniasz i poma³u jedziesz- doskonale wiem, ¿e siê nigdzie nie spieszymy, ale wiem, ¿e na pewno wywieje Ci z g³owy, ¿e autostrady s± p³atne i szybko na nie wrócisz.
@ndrzej - 2025-12-24, 13:13

Przy tak ograniczonym czasie i bardzo d³ugich "przelotach", autostrada jest rzeczywi¶cie najlepszym rozwi±zaniem. Chocia¿ we W³oszech jest te¿ wiele dobrych, bezp³atnych dróg krajowych miêdzy du¿ymi miastami.

Tak czy owak, ze wzglêdów bezpieczeñstwa oraz komfortu wypoczynku w czasie podró¿y, staram siê unikaæ autostrad z ich w±tpliwej jako¶ci miejscami postojowymi. No ale my z ¿on± jeste¶my ju¿ emerytami i nigdzie nam siê nie ¶pieszy, chocia¿ woleliby¶my mieæ pewne ograniczenia i o parê lat mniej. :-P

jerry1 - 2025-12-24, 13:47

Wiadomo, ¿e jak siê ¶pieszy to autostrada najlepsza.
Np w S³owacji nie ma sensu jej omijaæ bo jest niedroga a droga poza ni± przez góry nieciekawa.
Ale we W³oszech mo¿e byæ inaczej, nie do¶æ, ¿e drogi zwyk³e s± darmowe to jeszcze mo¿na zawsze co¶ ciekawego zobaczyæ, choæby przejazd przez ciekawe miasteczka.
Z autostrady niewiele widaæ.

aviator - 2025-12-24, 14:44

Przejechaæ kawal±tek W³och p³atn± np. autostrad± Brennero a drogami lokalnymi przez Dolomity to dwa skrajne do¶wiadczenia… ale nikt tego nie rozpatruje przy dwóch tygodniach urlopu lec±c na drugi koniec W³och.
Dodatkowa jak mam porównaæ darmow± drogê star± i dziuraw± Rzymiank± a p³atn± i prawie g³adk± autostrad±, to te¿ nie bêdê siê ju¿ wiêcej zastanawia³.
Co kto lubi, kto czego oczekuje i kogo na co staæ i ile ma na to czasu, nigdy nie znajdzie wspólnego mianownika i ciê¿ko jednoznacznie wskazaæ najlepsz± mo¿liwo¶æ.

MILU¦ - 2025-12-25, 15:22

aviator napisa³/a:
Przejechaæ kawal±tek W³och p³atn± np. autostrad± Brennero a drogami lokalnymi przez Dolomity to dwa skrajne do¶wiadczenia… ale nikt tego nie rozpatruje przy dwóch tygodniach urlopu lec±c na drugi koniec W³och.
........... i ciê¿ko jednoznacznie wskazaæ najlepsz± mo¿liwo¶æ.

My¶my znale¼li rozwi±zanie ............eksplorujemy Italiê tak jak kiedy¶ Norge . Kawa³kami i dog³êbnie . Trzeci rok z rzêdu byli¶my we W³oszech ; w tym roku byli¶my drugi raz w Apulii ; przed laty dwoma w Trydencie a za rok planujemy za namow± gryzk 'a3k Gran Saso .

AMIGO - 2025-12-25, 18:10

jerry1 napisa³/a:
raczej pó³nocna czê¶æ, lubiê co¶ zobaczyæ i pobyczyæ siê na pla¿y

Pó³nocna czê¶æ, a wiêc niedaleko i tutaj ka¿dy wybór jest dobry, choæ bokami mo¿e byæ dro¿ej ni¿ autostrad± - gdy przyjd± rachunki z odcinkowych pomiarów prêdko¶ci :haha: . Jednak niekoniecznie, mo¿na grzecznie uprawiaæ jazdê ,,w kapeluszu'' i cieszyæ siê niezm±conym, urlopowym nastrojem.
Z drugiej strony patrz±c, gdy siê wie co siê chce zobaczyæ, to z autostrady skok w bok zawsze mo¿na zrobiæ.

Tak czy inaczej opcja, któr± podpowiada Ci MILU¦ :ok jest bardzo, ale to bardzo sensowna, a ca³± resztê pouk³adacie sobie pó¿niej w zale¿no¶ci od ró¿nych czynników od Was zale¿nych i niezale¿nych.

adaml61 - 2025-12-25, 20:09

W czerwcu warto przejechaæ prze³êcze , Stelvio , Gavie , na niej mo¿na zostaæ na noc . Jak lubisz gor±ce wody , w Bormio w nagrodê za przejechanie Stelwi gor±cy basenik , na brzegu rzeki ok 35 * a w rzece 5* a potem Gavia i nocleg na niej . Gor±ce dzikie ¿ród³a Toskani 6 sprawdzone osobi¶cie , Na 2 tygodnie to Padwa ok 3 h zwiedzania , Siena tak samo , Florêcja 5-6 h zwiedzania , mam na my¶li najciekawsze atrakcje . Asy¿ i pla¿e poni¿ej Ceciny . Autostrad nie warto omijaæ , szkoda czasu i paliwa , tam gdzie Autostrad± 2 h , zwyk³± co najmniej jeszcze raz tyle . W³ochy , tam nie mo¿na siê nudziæ , nawet bez planu co chwilê co¶ siê trafia , pe³no kamper parków za darmo lub za nie wielkie pieni±dze , na dziko te¿ bez problemu . oprócz sierpnia . Czerwiec do po³owy lipca pe³en luz . Ja kolejny raz po po³owie czerwca te¿ siê wybieram , tylko ¿e tak 5-6 tygodni .Zobacz moj± relacjê co¶ mo¿e wybierzesz .Austrii nie warto mijaæ ,z ma³± ilo¶ci± paliwa, zatankujesz przed wjazdem do W³och , i bez wody ,nalejesz we W³oszech , wcze¶nie rano , albo wieczorem , wa¿enie ma³o prawdo podobne , S³owenia , wagi preselekcyjne w drodze, ich nie miniesz , i po wakacjach bonus .Znajomy na wiosnê dosta³ li¶cik z mandacikiem .
joko - 2025-12-25, 22:22

adaml61 napisa³/a:
S³owenia , wagi preselekcyjne w drodze, ich nie miniesz , i po wakacjach bonus .Znajomy na wiosnê dosta³ li¶cik z mandacikiem .

Nie móg³ dostaæ mandatu po czasie ze s³oweñskiej wagi preselekcyjnej :bajer
One s³u¿± jak sama nazwa wskazuje do wstêpnej selekcji kandydatów do wa¿enia i obejmuj± wy³±cznie samochody ciê¿arowe, a ich wskazania nie s± podstaw± do na³o¿enia mandatu (tylko wa¿enie stacjonarne, na które trzeba byæ skierowanym, a to kamperów nie dotyczy ).
Na Wêgrzech sytuacja podobna , przejazd przez wagê tylko dla ciê¿arowych.

Równie¿ uwa¿am, ¿e przez S³owacjê, Wêgry i S³oweniê trasa jest fajniejsza, bezpieczniejsza i bardziej atrakcyjna. Jest minimalnie dalej , trochê dro¿sze winietki i na Wêgrzech ok.100km normalnej drogi , ale to wszystko kosmetyka bez znaczenia. Przez Austriê jedzie siê ma³o przyjemnie i autostrady w s³abym stanie (du¿o remontów) . Aby omin±æ wagi wystarczy przejazd ustawiæ na niedzielê :spoko

kimtop - Wczoraj 9:29

joko napisa³/a:

Jeden z forumowiczów opisywa³ (rozmawia³em z Nim o tym zdarzeniu w Bogacs) jak przyszed³ Mu mandat za przewa¿enie z wagi automatycznej na wêgierskiej autostradzie.

joko - Wczoraj 10:14

kimtop napisa³/a:
joko napisa³/a:

Jeden z forumowiczów opisywa³ (rozmawia³em z Nim o tym zdarzeniu w Bogacs) jak przyszed³ Mu mandat za przewa¿enie z wagi automatycznej na wêgierskiej autostradzie.

Ale to musia³ chyba zjechaæ na wa¿enie bo ¼le odczyta³ znaki.
To , ¿e na Wêgrzech sytuacja podobna , to chodzi³o mi o to , ¿e wa¿± tylko ciê¿arowe , a nie o to ¿e z wagi automatycznej nie mo¿e przyj¶æ mandat.
W S³owenii s± wagi tzw. preselekcyjne które s³u¿± jedynie do wykrywania potencjalnych przeci±¿eñ, natomiast nie ma tam automatycznego systemu nak³adania mandatów na podstawie ich wskazañ. U Wêgrów s± wagi automatyczne, z których mandat przyj¶æ mo¿e, ale trzeba na ni± wjechaæ (zjechaæ na parking lub pas pomiarowy) . Na bramownicach nad drog± wy¶wietlane s± znaki wskazuj±ce jaki rodzaj pojazdów ma obowi±zek zjechaæ na wagê . Raz zdarzy³o mi siê widzieæ na M86 znaki <3,5t, ale przy tym by³ piktogram ciê¿arówki , wiêc nie dotyczy³o to osobówek i kamperów, a jedynie dostawczaki.
Normalne , ¿e jak kto¶ siê pomyli³ , ¼le odczyta³ znaki i przejecha³ przez wagê , a by³ przewa¿ony to system (tym bardziej automatyczny) na³o¿y³ mandat :spoko

Na tak± wagê , przy takim oznaczeniu teoretycznie powinni zjechaæ w³a¶ciciele kamperów samoróbek, które w DR maj± pozostawione N1 , ale by³a by to w mojej ocenie nadgorliwo¶æ :spoko

Ja wiedz±c o tym, ¿e jestem przeci±¿ony nie przejecha³ bym przez pas pomiarowy czy parking, nawet gdyby na znakach by³o <3,5t bez piktogramu ciê¿arówki chyba, ¿e nie by³o by innego przejazdu (jak czasami w Austrii, gdzie wszystkich przepuszczaj± przez MOP'a)

MILU¦ - Wczoraj 10:21

joko napisa³/a:
........

Równie¿ uwa¿am, ¿e przez S³owacjê, Wêgry i S³oweniê trasa jest fajniejsza, bezpieczniejsza i bardziej atrakcyjna. Jest minimalnie dalej , trochê dro¿sze winietki i na Wêgrzech ok.100km normalnej drogi , ale to wszystko kosmetyka bez znaczenia. Przez Austriê jedzie siê ma³o przyjemnie i autostrady w s³abym stanie (du¿o remontów) . Aby omin±æ wagi wystarczy przejazd ustawiæ na niedzielê :spoko

Przez lata je¼dzili¶my na po³udnie Europy przez SK ;H i SLO . Ale od trzech lat trzymaj±c siê Twojej zasady jazdy sobotnio/niedzielnej ¶migamy przez A bez problemów w oba kierunki .
My i nasz kamper mówimy stanowcze "nie" dziurawym drogom Orbana .

joko - Wczoraj 10:43

MILU¦ napisa³/a:

My i nasz kamper mówimy stanowcze "nie" dziurawym drogom Orbana .

Jak siê przez Wêgry leci bokami to pewnie tak, ale M85 i M86 na Szambo to nowe autostrady, a potem 86'ka do granicy ze S³oweni± jest ¶wie¿o po remoncie i równie¿ jest ok.
To uwa¿am, ¿e austriackie autostrady s± o niebo gorsze , po³atane i na odcinku na W³ochy nie pamiêtam , abym kiedykolwiek przejecha³ bez jakich¶ zwê¿ek remontowych .

Odcinek podjazdu w Alpy za Graz jest wszystkim dobrze znany ze ¼le wyprofilowanych zakrêtów , dlatego przez dziesi±tki kilometrów jest tam ograniczenie do 100km/h (i kilka fotoradarów po drodze ).

Uwa¿am tak, ¿e jak naprawdê zale¿y nam aby szybko i taniej przeskoczyæ do W³och to Austria obleci, ale mnie jako¶æ droga przez H i SLO bardziej podchodzi :spoko

AMIGO - Wczoraj 22:36

Cytat:

W czerwcu warto przejechaæ prze³êcze , Stelvio , Gavie , na niej mo¿na zostaæ na noc . Jak lubisz gor±ce wody , w Bormio w nagrodê za przejechanie Stelwi gor±cy basenik , na brzegu rzeki ok 35 * a w rzece 5* a potem Gavia i nocleg na niej

Prze³êcz Gavia jak najbardziej warta zdobycia, ale osobowym lub busikiem. Dla kampera to wydaje mi siê trochê mêcz±ce :bajer :bajer Wiadomo, da siê ignoruj±c zakaz, ale...

adaml61 - Dzisiaj 17:07

Gavia spoko , na Gavie wje¿d¿aj± normalne autobusy , jad±c od Bormio ¿aden problem .Trudno¶æ podobna do Transalpiny .Na Stelvio sa ograniczenia d³ugo¶ci i wysoko¶ci .