| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Akumulator Lifepo4 Wattcycle 280 ah
Track222 - 2025-12-27, 14:18 Temat postu: Akumulator Lifepo4 Wattcycle 280 ah Akumulator Lifepo4 Wattcycle 280 ah.
Mam taki problem jak na zdjęciu. Do dzisiaj wszystko było super. Rano pojechałem na przegląd, akumulator miał temperaturę około 7 stopni i nagle się wyłączył. Akumulator wyjąłem z kampera jest w cieple, a temperatura cały czas taka sama czyli zero. Co mam zrobić?
SZEJK - 2025-12-27, 15:22
Daj mu trochę czasu na zagrzanie się.
Za kilka godzin zobaczysz jaka będzie temperatura.
Track222 - 2025-12-27, 15:26
| SZEJK napisał/a: | Daj mu trochę czasu na zagrzanie się.
Za kilka godzin zobaczysz jaka będzie temperatura. |
Andrzeju akumulator jest na gwarancji, to nie jest źle.
SZEJK - 2025-12-27, 15:31
Spokojnie!!
Ten aku lubi ciepelko daj mu szansę.🤔🤔☀️☀️
SZEJK - 2025-12-28, 12:39
Ryśku!!
Napisz nam czy przez noc ( na pewno nie przespanej ) coś zmieniło się z Twoim aku?
Track222 - 2025-12-28, 14:37
| SZEJK napisał/a: | Ryśku!!
Napisz nam czy przez noc ( na pewno nie przespanej ) coś zmieniło się z Twoim aku? |
Andrzeju akumulator wyzioną ducha nie reaguje na nic, zgłosiłem reklamacje, gdyż akumulator jest na gwarancji. Wczoraj kolega Bartek https://www.youtube.com/watch?v=zfw6OZ4-QX0 który testował taki akumulator jak mój pomagał mi kilka godzin. Bartek bez mała stawał na głowie by wskrzesić akumulator, ale nie udało się BMS po prostu padł.
SZEJK - 2025-12-28, 15:26
To mnie zmartwiłeś że tak szybko wyzionął 👻.
Janusszr - 2025-12-28, 16:58
Miałem podobnie. Trzeba odinstalować aplikację i zainstalować na nowo. Ewentualnie na początek zresetować chociaż telefon. Ładowanie i rozładowanie włączyć. Z tego co widzę, to chyba wyłączone.
Track222 - 2025-12-28, 17:55
| Janusszr napisał/a: | | Miałem podobnie. Trzeba odinstalować aplikację i zainstalować na nowo. Ewentualnie na początek zresetować chociaż telefon. Ładowanie i rozładowanie włączyć. Z tego co widzę, to chyba wyłączone. |
Wszystko było już robione nie ma szans, akumulator po prostu padł.
Janusszr - 2025-12-28, 18:29
...
Janusszr - 2025-12-28, 18:33
| Track222 napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | Miałem podobnie. Trzeba odinstalować aplikację i zainstalować na nowo. Ewentualnie na początek zresetować chociaż telefon. Ładowanie i rozładowanie włączyć. Z tego co widzę, to chyba wyłączone. |
Wszystko było już robione nie ma szans, akumulator po prostu padł. |
Sprawdziłeś to miernikiem? Próbowałeś na innym telefonie? U mnie była podobna sytuacja. Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej.
Track222 - 2025-12-28, 19:13
| Janusszr napisał/a: | | Sprawdziłeś to miernikiem? Próbowałeś na innym telefonie? U mnie była podobna sytuacja. Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej. |
Zrobiłem tak jak rozmawialiśmy przez telefon, niestety akumulator nie reaguje.
Janusszr - 2025-12-28, 19:41
Przykra sprawa, szczególnie przed wyjazdem. Ja miałem więcej szczęścia.
Cyryl - 2025-12-28, 20:24
| Janusszr napisał/a: | | ...Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej. |
a gdyby tak zmienić żonę?
może by pomogło?
Comsio - 2025-12-28, 21:38
| Track222 napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | Sprawdziłeś to miernikiem? Próbowałeś na innym telefonie? U mnie była podobna sytuacja. Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej. |
Zrobiłem tak jak rozmawialiśmy przez telefon, niestety akumulator nie reaguje. |
Chciałeś powiedzieć że BMS nie reaguje ☝🏻
Janusszr - 2025-12-28, 22:44
| Cyryl napisał/a: | | Janusszr napisał/a: | | ...Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej. |
a gdyby tak zmienić żonę?
może by pomogło? |
W myśl porzekadła, zamienił stryjek siekierkę na kijek? Za duże ryzyko
Track222 - 2025-12-31, 16:08
Wszystko dobrze się skończyło, dzisiaj w ramach gwarancji otrzymałem nowy akumulator a stary uszkodzony odesłałem.
Janusszr - 2025-12-31, 17:52
| Track222 napisał/a: | | Wszystko dobrze się skończyło, dzisiaj w ramach gwarancji otrzymałem nowy akumulator a stary uszkodzony odesłałem. |
Firma (sprzedawca) Wattcycle zachowała się przyzwoicie. Z tego co się czyta w internecie, to sprawy wymiany akumulatorów w ramach gwarancji do droga przez mękę. Zazwyczaj winę ponosi klient, bo źle coś tam.... itd.
K125 - 2025-12-31, 18:00
Z Tymi Aku obojętnie jakimi to jest generalnie jakąś kupa co trzy lata Aku szrot myślę że to solar je tak wykańcza bo co chwila są w cyklu ładowania .A może się mylę .U mnie po 3 latach padł żelowy 200Ah .Kurcze dziwny objaw raz trzyma np 80% i wszystko hula a tak jak teraz temperatura na - i na wskaźnika od regulatora zero .
Jest to ilustrujące .Masakra . A Ty kolego co za Aku kupiłeś działa nie działa ?
Pozdrawiam .
Janusszr - 2025-12-31, 18:32
Z akumulatorami różnej maści (oprócz Lifepo4) miałem kłopoty do elektrycznego silnika zaburtowego od prawie 40 lat. Kupowałem dwie sztuki, bo silnik 24V. Dwa, trzy lata i po akumulatorach. Zawsze z górnej półki. W 2016 zakupiłem znowu dwa firmowe żele po 120Ah, ale do tego również z górnej półki dedykowaną ładowarkę. Żele są w znakomitej formie do dnia dzisiejszego. Uważam, że jednym z czynników tak długiej eksploatacji jest właśnie dobra ładowarka. Ze względu na wagę tych żeli, żona zmusiła mnie do zakupu Lifepo4 i oczywiście ładowarki do tego. Żele zhandlowałem za super hiper wędkarskie przynęty morskie
Dzisiaj wywaliłem z kampera ładowarkę CB 516, którą wykorzystywałem do ładowania Lifepo4 bo podobno można(wg niektórych kolegów z forum) Lifepo4 ładować czymkolwiek. Przypadek Kolegi Track 222 utwierdził mnie w przekonaniu, że czas na zmianę ładowarki na dedykowaną do Lifepo4.
K125 - 2026-01-02, 17:35
| Janusszr napisał/a: | Z akumulatorami różnej maści (oprócz Lifepo4) miałem kłopoty do elektrycznego silnika zaburtowego od prawie 40 lat. Kupowałem dwie sztuki, bo silnik 24V. Dwa, trzy lata i po akumulatorach. Zawsze z górnej półki. W 2016 zakupiłem znowu dwa firmowe żele po 120Ah, ale do tego również z górnej półki dedykowaną ładowarkę. Żele są w znakomitej formie do dnia dzisiejszego. Uważam, że jednym z czynników tak długiej eksploatacji jest właśnie dobra ładowarka. Ze względu na wagę tych żeli, żona zmusiła mnie do zakupu Lifepo4 i oczywiście ładowarki do tego. Żele zhandlowałem za super hiper wędkarskie przynęty morskie
Dzisiaj wywaliłem z kampera ładowarkę CB 516, którą wykorzystywałem do ładowania Lifepo4 bo podobno można(wg niektórych kolegów z forum) Lifepo4 ładować czymkolwiek. Przypadek Kolegi Track 222 utwierdził mnie w przekonaniu, że czas na zmianę ładowarki na dedykowaną do Lifepo4. | .
Bardzo możliwe że to kwestia ładowarki ja mam Dometic energoblok - zasilacz .To znowu trzeba by było to przerabiać by z sieci na Aku szło po ładowarce dedykowanej do lifepo4 .
Wieczna walka z tym prądem .
Pozdr
|
|