Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z elektrcznością (brak wody w kranach) dethleffs

oliko - 2009-03-15, 18:17
Temat postu: Problem z elektrcznością (brak wody w kranach) dethleffs
Może ktoś z kolegów miał podobny problem. Po odkręceniu kranu pompa wodna nie załącza się ani w toalecie ani w zlewozmywaku. Pompę zdemontowałem po podłączeniu do akumulatora pracuje normalnie. Pompa OK. Woda w zbiorniku napełniona. Nie sądzę również ze są zepsute obydwa włączniki elektryczne przy kurkach wodnych w toalecie i i kuchni. Może są jakieś przekaźniki sterujące lub bezpieczniki o których nie wiem gdzie są. Będę również wdzięczny za informację kto w Trójmieście naprawia elektrykę w kamperach.
Fiat Ducato 1990 rok budowy.

DI STEFANO - 2009-03-15, 18:31

OLIKO.
Spoko,bez paniki.Sprawdziłeś prądzik czy aby dobiega do zamontowanej w zbiorniku pompki?
Jeśli nie ma,to jesteś bardzo bliski rozwiązania problemu,wystarczy zakupić bezpiecznik i OK.
Jeśli będzie inaczej pisz,coś pomyślę.

gino - 2009-03-15, 18:37

jaka masz pompe?? cisnieniowa, mocowana poza zbiornikiem z woda..czy zanuzeniowa, ktora..jak sama nazwa wskazuje..nurkuje sobie w zbiorniku...
...
do cisnieniowej nie potrzebne sa wlaczniki w kranach...
moze nie wlaczyles pompy na ''panelu'' ??

prezesuu - 2009-03-15, 19:19

oliko,
gino napisał/a:
moze nie wlaczyles pompy na ''panelu'' ??
jeżeli pompa jest włączona, a wody dalej brak, to sprawdź bezpiecznik w energobloku. Powinno być napisane po niemiecku - pompa. Bezpiecznik 10A. Jeżeli i tu jest poprawnie to trzeba sprawdzić mikrowyłączniki przy kranach.
oliko - 2009-03-15, 22:19

Nie mam pojęcia co sie dzieje. Czasem ta pompa wystartuje sama ,pracuje 15 sekund i stop. potem nic juz sie nie dzieje. Dzisiaj wystartowala zaczela sie pojawiac woda i nadal nic. Stanęła sobie. Pompa jest zanurzeniowa. Nie sadzę aby sterował nią jakiś presostat. Bezpieczniki wszystkie w kabinie kierowcy ok. Prądzik dwa razy sobie doszedł i kicha. Na panelu wszystko włączane. Czy do pompy jest jakiś specjalny włącznik? może on fiksuje. Tyle że jeszcze nie wiem który to. Na panelu mam 3 przyciski plus główny włącznik. Lecz który jest odpowiedzialny za dostarczanie prądu do p-py? Może jest gdzieś termik lecz nie wiem gdzie już mam tego szukać.
oliko - 2009-03-15, 22:25

Gino co masz na myśli energoblok ? Czy to główne bezpieczniki przed szybą przednią w schowku , czy w innym miejscu są jakieś bezpieczniki. Ja tego kampera mam od kilku dni i jeszcze nie wszystko rozgrzebałem . Instrukcje mam bardzo ogólne to raczej obrazki do pooglądania
DI STEFANO - 2009-03-15, 22:40

Bezpieczniki w autku to jedna sprawa a dla pompy bezpiecznik energoblok znajdujący się najczęściej pod siedzeniem pasażera.W moim tak jest.
Przeciążona pompa może"wywalić"bezpiecznik.

DI STEFANO - 2009-03-15, 22:42

Bezpieczniki w autku to jedna sprawa a dla pompy bezpiecznik energoblok znajdujący się najczęściej pod siedzeniem pasażera.W moim tak jest.
Przeciążona pompa może"wywalić"bezpiecznik.

Dembomen - 2009-03-15, 23:57

Hej!
oliko napisał/a:
Nie mam pojęcia co sie dzieje. Czasem ta pompa wystartuje sama ,pracuje 15 sekund i stop. potem nic juz sie nie dzieje. Dzisiaj wystartowala zaczela sie pojawiac woda i nadal nic. Stanęła sobie. Pompa jest zanurzeniowa. Nie sadzę aby sterował nią jakiś presostat. Bezpieczniki wszystkie w kabinie kierowcy ok. Prądzik dwa razy sobie doszedł i kicha. Na panelu wszystko włączane. Czy do pompy jest jakiś specjalny włącznik? może on fiksuje. Tyle że jeszcze nie wiem który to. Na panelu mam 3 przyciski plus główny włącznik. Lecz który jest odpowiedzialny za dostarczanie prądu do p-py? Może jest gdzieś termik lecz nie wiem gdzie już mam tego szukać.

Ja miałem podobne objawy, okazało się że pompka była zużyta i nie zawsze ruszała choć napięcie było, wymieniłem na nową i objawy ustąpiły, drugi już sezon bez emocji. :szeroki_usmiech
Hej!

gino - 2009-03-16, 08:03

oliko napisał/a:
Gino co masz na myśli energoblok ? Czy to główne bezpieczniki przed szybą przednią w schowku , czy w innym miejscu są jakieś bezpieczniki. Ja tego kampera mam od kilku dni i jeszcze nie wszystko rozgrzebałem . Instrukcje mam bardzo ogólne to raczej obrazki do pooglądania

jesli pompa jest zanurzeniowa...i czasami zadziala...bezpieczniki sa ok...to znaczy ze wszytsko wlaczone prawidlowo..ale pompka...jest do wymiany..z goru mowie..ze czyszczenie, rozbieranie, smarowanie..NIC NIE DAJE..pochodzi troche..i padnie w najmniej odpowiednim momencie..

koszt niewielki..ok 40-60pln za tansze..nadajace sie do uzycia../tych po 25..wogole nie bierz pod uwage..lub ponad 100 za calkiem dobre..

oliko - 2009-03-16, 11:28

Gino ! a gdzie można kupić taką pompkę. Wypad kamperkiem bez wody w kranie to porażka.
Bim - 2009-03-16, 11:44

Oliko wpisz w google pomka zanurzeniowa i do wyboru do koloru jest tego trochę np
http://www.goliat.com.pl/...e.html#anchor13

gino - 2009-03-16, 11:47

oliko napisał/a:
Gino ! a gdzie można kupić taką pompkę. Wypad kamperkiem bez wody w kranie to porażka.

dokladnie tak..bez wody..ciezkie zycie..

tu cos na pewno wybierzesz...
http://www.allegro.pl/sea...18564&country=1

Andi466 - 2009-03-16, 16:41

Przed kupnem pompki wody sprawdź instalację .Odłącz pompkę a w to miejsce podłącz żarówkę 12V 21W
Włanczajac kran wody żarówka powinna się zapalic jasno wtedy to awaria pompki ajeżeli żarówka się nie zapali lub bardzo słabo to trzeba szukać w instalacji.

oliko - 2009-03-16, 20:31

Dziękuje za pomoc. Przyjechał mi pomóc kolega Medart wymieniliśmy pompkę wodną która szwankowała. Teraz już wszystko działa elegancko.
Madart ukłony dla ciebie i dzięki wszystkim za podpowiedzi. Jednak pompka!!!

Kamper bez wody w kranie to jak samolot bez skrzydeł. :wyszczerzony:

oliko - 2009-03-16, 20:39

Gino! faktycznie ta pompka kosztuje około 70 PLN w necie. Podjechałem do Gdańska i kupiłem za 94 PLN. Dzięki za pomoc. Już po kłopocie.
gino - 2009-03-16, 20:47

ciesze sie ze moglem pomoc..;-))

do zobaczenia na zlotach :spoko

ROBRE - 2009-04-10, 22:12

witam. mozna sie podpiac pod temat ? ;-)

ja mam podobnie u siebie z tym ze mam pompe zewnetrzna. objawy te same, raz wsio smiga bez zarzutu a raz nie che leciec chocby ja na kolanach prosic.....

pompka zewnetrzna jest troszke drozsza od zanurzeniowej wiec przed zmiana chcialbym byc pewny ze pompka jest do odstrzalu.

sprawdze jescze sposobem podanym przez _andy 466_ ale czy to jednak nie moga byc mikrowylaczniki w kranach ? a jezeli tak, to jak mozna to sprawdzic ? ;-)
pozdrawiam
PS. spokojnych swiat wszystkim zycze ....

gino - 2009-04-10, 22:18

jesli masz pompe zewnetrzna-cisnieniowa...
nie wymaga ona czujnikow w kranach...
dziala na zasadzie slabnacego cisnienia w przewodach...odkrecasz kran..cisnienie spada..pompa sie wlacza..i pompuje..zakrecasz...jescze chcwiloe chodzi..az do osiagniecia cissnienia..i dopiero sie wylacza...

ROBRE - 2009-04-10, 22:24

zgadza sie...jakbys ja widzial ;-)))
wiec dla czego czasem nie chodzi ?? ;-)))))))

pozdrawiam

gino - 2009-04-10, 22:30

zasniedzialy bezpiecznik..?
zasniedziale przewody przy pompce?
wez drugi maly akumlator..i podlacz ja bezposrednio do aku....jesli bedzie dzialac, sprawdz j.w
jesli nie..zawor zwrotny moze byc niesprawny..i po spadku cisnienia jej nie zalacza...

trudno cos podpowiedziec..nie ''macajac'' jej osobiscie..
ale..ja od tego bym zaczal...

ROBRE - 2009-04-10, 22:50

oki, dzieki za podpowiedzi..... a jezeli zawor zwrotny jest nie za bardzo to co mu zrobic zeby go nawrocic ?? ;-)))))
pozdrawiam

Bim - 2009-04-10, 23:05

Zawór zwrotny to taka mała łezka wpięta w przewody ,przynajmniej u mnie tak jest, czasami opaski metalowe za bardzo ściśnięte deformują połoczenie z wężem.
Wymontuj go może się zawiesił domuchnij i sprawdź czy trzyma przepływ powietrza w jedną stronę jeżeli tak to zamontuj z użyciem dodatkowego uszczelnienia w połączeni na wężach u mnie pomogło :spoko

ROBRE - 2009-04-10, 23:10

dzieki. sprobuje tak zrobic ;-)
pozdrawiam

PS. obrazek masz zarabisty ;-))))) ... i taki zyciowy ;-)

Kamperfan - 2009-04-10, 23:25

Polecam wątek na zaprzyjaźnionym forum:
http://www.forum.karawani...er=asc&start=30

oliko - 2009-04-11, 09:36

Z pompom może być tak jak u mnie. Czasem sobie chodziła czasem nie. Przeważnie jak była potrzebna to nawet po prośbie nie pompowała. Zdemontować podłączyć pod wiadro jeżeli wypompuje całe to można sądzić że jest dobra. Zwróć uwagę czy nie pobiera zbyt wiele energii elektrycznej (mocne przygaszanie światła) Gino mi tak sprawdzał i okazało się że końcówki kabli robiły się czerwone od obciążenia. Wymieniliśmy pompkę i już nie proszę o wodę w kranie. Tak jak Gino mówi sprawdzić i wyczyścić styki.
oliko - 2009-04-11, 09:42

Gino mi tak sprawdzał i okazało się że końcówki kabli robiły się czerwone od obciążenia.
Soorki myślałem o Medardzie który mi sprawdzał pompke a napisałem Gino. Medard przepraszam.Ale to nie zmienia faktu ze pompki się psuja.

Skorpion - 2009-04-11, 10:56

Zazdroszcze wam wszystkim ,ze maciew czas na ulepszanie swoich kampiorkow osobiscie ja niemam takiej mozliwosci wiec zleilem to firmie wiem ,ze to kosztuje duzo wiecej niz gdybym sam to robil .Choc jestem z wyksztaalcenia mechanikiem samochodowym to nie mam czasu by sam cos zrobic w przedziale mieszkalnym a jezeli chodzi o podwozie samochodu to oczywiscie ze tym juz sam zajmuje sie .
ROBRE - 2009-04-13, 23:32

dzieki wszystkim....bede probowal :bigok