| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - Dobre wieści dla kamperów
Cyryl - 2026-01-14, 21:06 Temat postu: Dobre wieści dla kamperów na Węgrzech od 1.01.2026 dopuścili ujednolicenie opłat drogowych kamperów powyżej 3,5t z kamperami do 3,5t, ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość.
Węgry wprowadzają obowiązkową sieć dróg tranzytowych dla ciężarówek powyżej 20 ton.
dla kolegów, którzy jeżdżą na południe drogą krajową 86 od Rajki do Lenti (na Słowenię) to dobra wiadomość, bo z odcinka tej drogi od Szombathely (od Rajki do tego miasta jest zakaz dla pojazdów powyżej 12t) do granicy ze Słowenii znikną z dróg ciężarówki.
będzie to w znacznym stopniu ułatwiało podróż, co nie cieszy kierowców ciężarówek.
DI STEFANO - 2026-01-15, 13:28 Temat postu: Re: Dobre wieści dla kamperów
| Cyryl napisał/a: | na Węgrzech od 1.01.2026 dopuścili ujednolicenie opłat drogowych kamperów powyżej 3,5t z kamperami do 3,5t, ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość.
Węgry wprowadzają obowiązkową sieć dróg tranzytowych dla ciężarówek powyżej 20 ton.
. |
Cyryl dzięki
Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, szczególnie w długi weekend majowy.
Dużo ta decyzja mi ułatwia.
W połowie marca br. camperem powyżej 3,5t jadę z rodziną na dwa miesiące do przyjaciół Węgrów i z nimi chcemy powałęsać się po ośrodkach.
bert - 2026-01-15, 13:44 Temat postu: Re: Dobre wieści dla kamperów
| DI STEFANO napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | na Węgrzech od 1.01.2026 dopuścili ujednolicenie opłat drogowych kamperów powyżej 3,5t z kamperami do 3,5t, ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość.
. |
Cyryl dzięki
Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, szczególnie w długi weekend majowy.
W połowie marca br. camperem powyżej 3,5t jadę z rodziną na dwa miesiące do przyjaciół Węgrów i z nimi chcemy powałęsać się po ośrodkach. |
Jeżu kolczasty, Orban dał (?)prezent przedwyborczy dla... turystów. Co za bzdura. Na marginesie nie przypuszczam by Orban zajmował się takimi bzdetami.
Brakuje jeszcze do kompletu pier doletów kilku słów o Putinie
bert - 2026-01-15, 14:05
120 zeta dzień. Hmy.
Używam Eurowagowskiego urządzenia rejestrującego. Auto powyżej 3.5t klasa emisyjna dumne ZERO. W Eurowagu figuruję jako ciężarowy do 12 t (nie jako kamper) zatem liczą mnie Węgrzy jak za zwykłą ciężarówkę.
W 2025 w drodze do R spędziłem na Węgrzech w sumie 3 dni, w drodze powrotnej 1. Zatem 3 a do tego 1 ciągle (mimo różnych nonsensownych biurwokratycznych pomysłów/nakazów/zakazów z gatunku "idealny urzędniczy świat" matematyka jeszcze jako tako funkcjonję na normalnych zasadach) daje 4.
4 dni z winietą D2 to ca 480 zeta 4 x120 zyli bo tak, mniej więcej chyba wychodzi jeden dzień D2 plus konieczność planowania czasu pobytu a i jakiś tam, jednak zachód by winietę wykupić.
Nie pomne teraz ile km zrobiłem ale za te dni zapłaciłem, za trzy na dojeździe 240 zeta (w tym jakiś kawałek autostrady) za dzień jeden ten powrotny 80 zeta.
Gdyby nawet było odwrotnie, tzn Eurowag byłby droższy niż wineta to i tak wolałbym Eurowag. Wolę Eurowag bo wsiadam jadę gdzie bądź, po jakimś czasie przychodzi faktura, robię przelew i mam wszystko z głowy.
Marcepan - 2026-01-15, 14:14
| bert napisał/a: | Jeżu kolczasty, Orban dał (?)prezent przedwyborczy dla... turystów. Co za bzdura. Na marginesie nie przypuszczam by Orban zajmował się takimi bzdetami.
Brakuje jeszcze do kompletu pier doletów kilku słów o Putinie |
Zapomniał instrukcji
DI STEFANO - 2026-01-15, 21:40 Temat postu: Re: Dobre wieści dla kamperów
| bert napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | na Węgrzech od 1.01.2026 dopuścili ujednolicenie opłat drogowych kamperów powyżej 3,5t z kamperami do 3,5t, ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość.
. |
Cyryl dzięki
W połowie marca br. camperem powyżej 3,5t jadę z rodziną na dwa miesiące do przyjaciół Węgrów i z nimi chcemy powałęsać się po ośrodkach. |
Jeżu kolczasty, Orban dał (?)prezent przedwyborczy dla... turystów. Co za bzdura. Na marginesie nie przypuszczam by Orban zajmował się takimi bzdetami.
W tym co piszesz widać, że dawno nie byłeś na dłużej w tym pięknym kraju.
Tak, tak Orban wpadł na pomysł obdarowywania turystów. Dobry z niego pan, szczególnie gdy bezwzględne egzekwowanie grzywien w drodze mandatu karnego przekazał bezwzględnej niemieckiej firmie windykacyjnej.
Niejeden z forum przekonał się jakie numery niemiaszki potrafią wywijać.
Przejazd autostradą nie oddaje klimatu gospodarczego i nastrojów Węgrów, mam tam sporo znajomych i jeżdżę do nich wiosna i jesienią, więc mam możliwość rozmów i doświadczeń ich codzienności.
Lato i zimę wolę spędzić wp innych cieplejszych klimatach.
W marcu przekonam się co jeszcze wymyślił aby "głaskać" turystów w okresie przed powszechnymi wyborami.
Marcepan - 2026-01-15, 21:51
Odlot
Orban zdradził ruskich, sprzedał się Niemcom. Na dodatek robi dobrze bogu ducha winnym kamperowcom. Przebiegła bestia
bert - 2026-01-15, 22:59 Temat postu: Re: Dobre wieści dla kamperów
| DI STEFANO napisał/a: | | bert napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | na Węgrzech od 1.01.2026 dopuścili ujednolicenie opłat drogowych kamperów powyżej 3,5t z kamperami do 3,5t, ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość.
. |
Cyryl dzięki
W tym co piszesz widać, że dawno nie byłeś na dłużej w tym pięknym kraju.
Tak, tak Orban wpadł na pomysł obdarowywania turystów. Dobry z niego pan, szczególnie gdy bezwzględne egzekwowanie grzywien w drodze mandatu karnego przekazał bezwzględnej niemieckiej firmie windykacyjnej.
Niejeden z forum przekonał się jakie numery niemiaszki potrafią wywijać.
Przejazd autostradą nie oddaje klimatu gospodarczego i nastrojów Węgrów, mam tam sporo znajomych i jeżdżę do nich wiosna i jesienią, więc mam możliwość rozmów i doświadczeń ich codzienności.
Lato i zimę wolę spędzić wp innych cieplejszych klimatach.
W marcu przekonam się co jeszcze wymyślił aby "głaskać" turystów w okresie przed powszechnymi wyborami. |
Ależ to podstępna bestia z tego Orbana. Dziękuję za fatygę poświęcona na zwrócenie mojej uwagi na pański pogląd na tego osobnika.
Zapoznałem się, wyrobiłem sobie doń... stosunek.
Znaczy stosunek do opinii nie do Orbana.
DI STEFANO - 2026-01-16, 07:40
Widzisz pan tak to jest w życiu, że w cywilizowanym świecie każdy może mieć swój ogląd, a w demokratycznych państwach można go nawet wygłaszać.
W niektórych jest to "chwilowo" niemożliwe.
Tu mamy blisko do tego "małego człowieczka" (tego od zielonych ludzi) którego tak bardzo jeden taki Węgier lubi.
W swoim całym państwie ((w 2025) rozwieszono (oczywiście bez wiedzy Orbana )ogromne bilbordy z chwaleniem aktualnego zabijania cywilów (w tym dzieci) a krytykujące demokrację i wolność.
Bilbordy też są widoczne z poziomu autostrady.
Widzieliśmy niejeden, choć treść po węgiersku to nie trzeba znać języka, ich wymowa jest bardzo oczywista.
Ta osobliwa przyjaźń (do tego ludka od zielonych) może wynikać także z tego że oni to mali ludzie ( wzrostem) ale ogromni władzą.
Tak to czasami bywa jak człowiek ma kompleksy , ale czy tylko kompleksy bo
Dodam jeszcze, aby było jasne że jestem bezwzględnym przeciwnikiem wojny i przemocy pod każdą postacią i chwalenia ludzi którzy ją popierają.
Pozdrawiam Pana z odrobiną ciepłego powiewu powietrza
Miłego słonecznego dnia
Cyryl - 2026-01-16, 08:08
jak z światkami jehowy: zaczniesz o sporcie, skończysz na religii, zaczniesz o pracy cewkarza uzwajacza, skończysz na religii.
tak samo tutaj, zaczniesz o turystyce, skończysz na polityce, zaczniesz o wylewaniu fekalii, skończysz o polityce, zaczniesz o tranzycie na Węgrzech, skończysz o polityce.
wszystko, aby w temacie było jak najmniej postów o wspomnianym problemie i aby inni zniechęcili się do szukania tutaj informacji.
Marcepan - 2026-01-16, 08:26
Rozszalał się. Musi odreagować.
SlawekEwa - 2026-01-16, 08:31
| DI STEFANO napisał/a: | | Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, |
Dał to dał, przecież Węgrzy mają też swoich turystów, a nie tylko zagraniczni tam podróżują
Andrzej 73 - 2026-01-16, 08:32
| Cyryl napisał/a: | | jak z światkami jehowy: zaczniesz o sporcie, skończysz na religii, zaczniesz o pracy cewkarza uzwajacza, skończysz na religii. |
Bo jak kogoś schizą jest polityka , to o niczym innym nie umie rozmawiać.
Wielu z nas na forum ma kampery powyżej 3,5 T to pewnie częściej na południe będą śmigać przez Węgry niż Austrię.
bert - 2026-01-16, 08:40
| DI STEFANO napisał/a: | Widzisz pan tak to jest w życiu, że w cywilizowanym świecie każdy może mieć swój ogląd, a w demokratycznych państwach można go nawet wygłaszać.
W niektórych jest to "chwilowo" niemożliwe.
Tu mamy blisko do tego "małego człowieczka" (tego od zielonych ludzi) którego tak bardzo jeden taki Węgier lubi.
W swoim całym państwie ((w 2025) rozwieszono (oczywiście bez wiedzy Orbana )ogromne bilbordy z chwaleniem aktualnego zabijania cywilów (w tym dzieci) a krytykujące demokrację i wolność.
Bilbordy też są widoczne z poziomu autostrady.
Widzieliśmy niejeden, choć treść po węgiersku to nie trzeba znać języka, ich wymowa jest bardzo oczywista.
Ta osobliwa przyjaźń (do tego ludka od zielonych) może wynikać także z tego że oni to mali ludzie ( wzrostem) ale ogromni władzą.
Tak to czasami bywa jak człowiek ma kompleksy , ale czy tylko kompleksy bo
Dodam jeszcze, aby było jasne że jestem bezwzględnym przeciwnikiem wojny i przemocy pod każdą postacią i chwalenia ludzi którzy ją popierają.
Pozdrawiam Pana z odrobiną ciepłego powiewu powietrza
Miłego słonecznego dnia |
chcesz powiedzieć, że Orban chwali z bilbordów czyny żymian w Gazie? A to łobuz antysemita
Marcepan - 2026-01-16, 08:43
| SlawekEwa napisał/a: | | Dał to dał, przecież Węgrzy mają też swoich turystów, a nie tylko zagraniczni tam podróżują |
No i w końcu nie wiem... To dobrze, że dał, czy źle. U nas tylko obiecują.
bert - 2026-01-16, 08:49
| SlawekEwa napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, |
Dał to dał, przecież Węgrzy mają też swoich turystów, a nie tylko zagraniczni tam podróżują |
Niemożliwe!!! Jacy węgierscy turyści? Tam bida piszczy zamordyzm szaleje! Aż tak, że niektórym obywatelom najjaśniejszej spędza to sen z powiek a i myśl trzeźwą wygania ze zwojów*
* choć nie mogę wykluczyć, że to nie ów Orban i brak snu czyni a tylko braki zakrętasów w zwojach.
SlawekEwa - 2026-01-16, 09:12
| bert napisał/a: | | Niemożliwe!!! Jacy węgierscy turyści? |
Jakbyś się trochę ruszył w świat z tego ZDR to może jakieś kampery z literką H, w zasięgu wzroku pojawiły by się na trasie
bert - 2026-01-16, 09:37
| SlawekEwa napisał/a: | | bert napisał/a: | | Niemożliwe!!! Jacy węgierscy turyści? |
Jakbyś się trochę ruszył w świat z tego ZDR to może jakieś kampery z literką H, w zasięgu wzroku pojawiły by się na trasie |
No przecież
Ale jak tu zadawać kłam tym bywalcom węgierskiej krainy mającym tam "wielu znajomych" i widzących tam powszechną bidę, upadek demokracji *i na dodatek demonicznego miłośnika Putina u władzy, czyli niejakiego Orbana.
Czy oni mieli by być konfabulantami czy jakimiś głupcami?
hmy...
* tak jak by jakaś demokracja gdziekolwiek była.
DI STEFANO - 2026-01-16, 12:10
| SlawekEwa napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, |
Dał to dał, przecież Węgrzy mają też swoich turystów, a nie tylko zagraniczni tam podróżują |
Panie Sławku
Cofnij się pamięcią jak w 2022:roku na stacjach na Węgrzech była dwie różne ceny paliwa. Jedna dla rejestracji
węgierskiej druga dwa razy wyższa dla turystów i przejeżdżających przez ten kraj.
Spotkałem się z przypadkiem odmowy tankowania z powodu braku napędu ( choć pięć minut później) Węgier lał do pełna za ichnią cenę.
Dobrze że w tym mieście mam kumpla to za godzinę dostarczył mi kanister ropy aby mógł wyjechać do Rumunii.
Nie wspomnę co robiono z cenami na popularnych i atrakcyjnych dla turystów kempingach np: w Berekfurdo
w listopadzie i grudniu 2021 z 1 kWh płaciłem ponad 71 złotych.
Drenowali turystom kieszenie, oj drenowali, widać że po latach zaczynają zauważać spadek zainteresowania.
Tyle i aż tyle.
Pozdrawiam cieplutko,
u mnie słonko jak zwykle mocno święci
bert - 2026-01-16, 13:12
| DI STEFANO napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Widzę, że Orban dał prezent wyborczy w celu ocieplenia wizerunku rządu po zeszłorocznych obostrzeniach dla turystów, |
Panie Sławku
Cofnij się pamięcią jak w 2022:roku na stacjach na Węgrzech była dwie różne ceny paliwa. Jedna dla rejestracji
węgierskiej druga dwa razy wyższa dla turystów i przejeżdżających przez ten kraj.
Spotkałem się z przypadkiem odmowy tankowania z powodu braku napędu ( choć pięć minut później) Węgier lał do pełna za ichnią cenę.
Dobrze że w tym mieście mam kumpla to za godzinę dostarczył mi kanister ropy aby mógł wyjechać do Rumunii.
Nie wspomnę co robiono z cenami na popularnych i atrakcyjnych dla turystów kempingach np: w Berekfurdo
w listopadzie i grudniu 2021 z 1 kWh płaciłem ponad 71 złotych.
Drenowali turystom kieszenie, oj drenowali, widać że po latach zaczynają zauważać spadek zainteresowania.
Tyle i aż tyle.
Pozdrawiam cieplutko,
u mnie słonko jak zwykle mocno święci |
na szczęście nie ma OBOWIĄZKU bywania na Węgrzech. Po co tam bywać skoro bywalca wszystko tam gniecie?
Camper Diem - 2026-01-16, 13:16
To wiecej niz bardzo dobra wiadomosc. Byle tego znow nie zmieniali jak w 2012
Teraz jeszcze gdyby w Polsce kamper pow. 3.5 tony nie placil jak ciezarowy… Ale to juz w sferze marzen
SlawekEwa - 2026-01-16, 17:44
| DI STEFANO napisał/a: | | Panie Sławku |
No następny po Darsonie, ja jaszcze taki Matuzalem nie jestem, żeby mnie tak honorować.
Przypomnij sobie słynny Zlot w Warce i tamte Krupówki, tam jakoś inna forma towarzyska panowała
Yans - 2026-01-16, 18:05
| SlawekEwa napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | | Panie Sławku |
No następny po Darsonie, ja jaszcze taki Matuzalem nie jestem, żeby mnie tak honorować.
Przypomnij sobie słynny Zlot w Warce i tamte Krupówki, tam jakoś inna forma towarzyska panowała |
Może nie przypominaj Warki...
Andrzej 73 - 2026-01-16, 18:43
| Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
Faktycznie , bo mój młody rozwalił tam łeb.
Bim - 2026-01-16, 19:03
| Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
to tam wichura łamała nogi od markiz
Yans - 2026-01-16, 19:59
| Bim napisał/a: | | Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
to tam wichura łamała nogi od markiz |
Dokładnie.My wtedy robiliśmy obok grilla... Dopiero rano dowiedzieliśmy się ,że była wichura... Trwała kilka lat... Złote czasy.
MILUŚ - 2026-01-16, 21:52
| Bim napisał/a: | | Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
A to nie było Pajęczno ?
Yans - 2026-01-16, 22:05
| MILUŚ napisał/a: | | Bim napisał/a: | | Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
A to nie było Pajęczno ? |
Jak wjeżdżałem do Pajęczna to po lewej stronie stała Żółta Łódź Podwodna... i chyba czerwony ELtek Rockersa ...Jak się mylę,to poprawcie.
Złote czasy...
A i Dembomenek złowił ogromneego karpia...
MILUŚ - 2026-01-17, 06:08
| Yans napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Bim napisał/a: | | Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
Jak wjeżdżałem do Pajęczna to po lewej stronie stała Żółta Łódź Podwodna... i chyba czerwony ELtek Rockersa ...Jak się mylę,to poprawcie.
Złote czasy...
A i Dembomenek złowił ogromneego karpia... |
Ty to masz pamięć ............ale nie do kolorów
Bo to była Biała Łódż Podwodna
Yans - 2026-01-17, 10:20
| MILUŚ napisał/a: | | Yans napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Bim napisał/a: | | Yans napisał/a: | | Może nie przypominaj Warki... |
A co to było ?
Złote czasy...
A i Dembomenek złowił ogromneego karpia... |
Ty to masz pamięć ............ale nie do kolorów
Bo to była Biała Łódż Podwodna |
Wiem, ale testuje uwagę . Reszta się zgadza Dukato I blaszak A Rockersa był raczej buraczkowy
mischka - 2026-01-17, 10:22
Rozumiem że wszystkie te sytuacje wydarzyły się w kraju Orbana zgodnie z tematem
bert - 2026-01-17, 10:33
| mischka napisał/a: | Rozumiem że wszystkie te sytuacje wydarzyły się w kraju Orbana zgodnie z tematem |
oj tam... kombatanctwo się towarzystwu włączyło
Marcepan - 2026-01-17, 10:50
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
https://nemzetiutdij.hu/hu/hirek/januartol-minden-lakoauto-az-e-matrica-rendszerbe-tartozik-magyarorszagon
Od 1 stycznia 2026 r. zmieni się ustawa LXVII z 2013 r. o opłatach za korzystanie z autostrad, dróg ekspresowych i dróg głównych, proporcjonalnych do przejechanej odległości. Na jej podstawie kampery o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony będą mogły korzystać z węgierskiej sieci dróg płatnych w ramach systemu opłat drogowych od ww. daty.
Ze względu na zmianę przepisów od 1 stycznia 2026 r. każda osoba, która chce korzystać z płatnych dróg publicznych objętych e-winietą takim pojazdem, musi zakupić e-winietę dla każdego kampera na Węgrzech.
W związku z tym od 1 stycznia 2026 r. nie będzie już możliwe uiszczanie opłat drogowych w systemie elektronicznego poboru opłat HU-GO za korzystanie z dróg przez kampery o masie powyżej 3,5 tony, które dotychczas były objęte systemem elektronicznego poboru opłat, ani przez zarejestrowanego użytkownika za pomocą urządzenia pokładowego, ani poprzez zakup biletu na daną trasę bez rejestracji.
Kategoria nagrody D1 czy D2?
Jak w każdym przypadku, w przypadku kamperów, decydujące znaczenie dla określenia kategorii opłaty mają informacje i dane zawarte w dowodzie rejestracyjnym pojazdu lub innym autentycznym dokumencie wydanym dla pojazdu. Dane zawarte w polach J (kategoria pojazdu), F.1 (masa całkowita, dopuszczalna masa całkowita) i S.1 (liczba miejsc siedzących z kierowcą, liczba przewożonych osób) muszą być przestrzegane jednocześnie.
Nasz przewodnik po wyborze kategorii opłat dla właścicieli kamperów pomoże Ci wybrać właściwą kategorię opłat , zapewniając osobom, których to dotyczy, rzetelne i dokładne informacje na temat wszelkich ewentualności.
Na tej podstawie np. wszystkie kampery o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony, których dowód rejestracyjny zawiera w polu kategorii pojazdu symbol M1, a liczba miejsc siedzących łącznie z kierowcą w polu „S.1” wynosi maksymalnie 7, zaliczają się do kategorii opłaty D1.
Jednak niezależnie od wagi, kampery oznaczone jako M1, w których może podróżować więcej niż 7 osób, zaliczają się do kategorii D2.
Kampery również zaliczane są do kategorii opłaty D2 - bez względu na liczbę osób, jaką mogą przewozić - jeśli w dowodzie rejestracyjnym pojazdu w polu „J” znajduje się kod literowy M1, a masa pojazdu przekracza 3,5 tony.
Matheus - 2026-01-17, 12:25
no dobra, a jeśli w rubryce J nie mam nic wpisane?
bert - 2026-01-17, 15:47
| Matheus napisał/a: | | no dobra, a jeśli w rubryce J nie mam nic wpisane? |
"system" nie dostrzega rzeczywistości, "system" to
"idealny" urzędniczy świat biurwokratów, realizacja chorego snu pijanego idioty
jak to nie masz nic, jak to?
lada chwila wszystko co nie wpisuje się w "system" obojętne, człowiek, zwierzę czy maszyna... do kasacji
Yans - 2026-01-17, 17:25
| mischka napisał/a: | Rozumiem że wszystkie te sytuacje wydarzyły się w kraju Orbana zgodnie z tematem |
Ale masz wyczucie. Dokładnie z Pajęczna jechałem na Węgry...
SlawekEwa - 2026-01-17, 17:37
| Marcepan napisał/a: | | Od 1 stycznia 2026 r. zmieni się ustawa LXVII z 2013 r. o opłatach za korzystanie z autostrad, dróg ekspresowych i dróg głównych, |
E-opłata drogowa
ciężarówka, autobus, samochód kempingowy (> 3,5 t) i pojazd ciągniony
E-winieta
motocykl, samochód osobowy, przyczepa, furgonetka, autobus, samochód kempingowy (≤ 3,5 t)
|
|