| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?)
AMIGO - 2026-02-04, 16:59 Temat postu: Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?) Witam Szanownych Kolegów
Mam pytanie o taką zabawkę (przykładowe ogłoszenie) - jest to użyteczne narzędzie do zastosowań amatorskich, czy tylko unowocześniona wersja dziadka do orzechów? Używał może ktoś tego w praktyce?
przemo.d - 2026-02-04, 19:16
To profesjonalna zaciskarka ręczna nie zabawka. Polecam do końcówek grubościennych.
Świstak - 2026-02-04, 19:44
Przyłączam się do opinii przemo - to zdecydowanie nie jest zabawka. Przy 16mm2 ze zwykła zaciskarką trzeba trochę siły żeby to zrobić porządnie, z tym nawet 50 mm2 to nie wyczyn.
AMIGO - 2026-02-04, 20:27
OK,
przemo.d, Świstak, dzięki za podpowiedż
Pozdrawiam serdecznie
marcincin - 2026-02-04, 20:50
Na ali z dostawą z EU w kilka dni, kupisz za połowę ceny.
AMIGO - 2026-02-04, 22:19
Dzięki za wskazówkę marcincin
Z Ali mam nie najlepsze wspomnienia i muszę przyznać, że nawet tam nie zaglądałem. Pewnie kiedyś na coś się skuszę, tym bardziej, że cenowo to naprawdę potrafią być konkurencyjni.
Maszynka póki co jest już zakupiona i podobno czeka na mnie w amazońskim paczkomacie.
Pozdróweczki
reaven22 - 2026-02-04, 23:32
Korzystam z podobnej, działa bez zastrzeżeń. Jedyna wada to jest "wolna" Trzeba kilka-kilkanaście razy machnąć zanim zaciśnie kamienie.
Niemniej do sporadycznego użycia nic lepszego nie kupisz.
korzystam z podobnego chińczyka, brandowanego przez yato
https://allegro.pl/oferta/yato-zaciskarka-praska-hydrauliczna-do-zaciskania-koncowek-reczna-10-120mm-18257088028
WaldekR - Wczoraj 13:44
Końcówki 6-35mm można zaprasować najzwyklejszą praską, 50mm też da radę.
Hydrauliczną praskę stosowałem dopiero od 150mm.
Przez wiele lat produkcji rozdzielni tak robiłem. Prosty, trwały i szybki sposób.
Ja jako rezerwową posiadam np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-koncowek-kabli-tulejek-przewodow-konektorow-6-50-mm-17575260375?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=_dio_narzedzia&ev_campaign_id=22376334369&gad_source=1&gad_campaignid=22376334369&gclid=EAIaIQobChMIw4KP9a3CkgMVCguiAx0saxI8EAQYFCABEgIg7vD_BwE
Janusszr - Wczoraj 14:44
Również rozważałem zakup hydraulicznej, a kupiłem identyczną jak tutaj przedstawia Waldek.
Uważam, że jest szybsza i wygodniejsza w użyciu oraz ze względu na prostotę konstrukcji na pewno trwalsza. Miałem kilka takich kabelków wychodzących w trudno dostępnych miejscach do uzbrojenia. Hydrauliczną bym tego nie zrobił.
marcincin - Wczoraj 16:25
Używałem takiej jak Waldek opisuje, nie zawsze równo zaprasowywała pomimo poprawnego ustawienia pierscieni. Przy próbie zaprasowanie końcówki (z grubszymi ściankami - takimi jak powinno się stosować) 25mm2 pękł jeden z pierścieni. Może dla plastycznych cienkościankowych końcówek jest ok, ale ja nie widzę sensu stosowania końcówek z cienkimi ściankami do większych przekrojów przewodów - to wypacza cały koncept stosowania grubszych przewodów.
Janusszr - Wczoraj 16:44
Nie wiem jakiej polskiej firmy miałem końcówki, ale ścianki rurek były bardzo grube. Kupowałem w hurtowni elektrycznej sieci Kwant, nie na allegro. Zaciskałem od 6 do 25. Zero problemów. Nic nie pękło. I jeszcze uwaga. W tej zaciskarce nie ma żadnych pierścieni. Są dwie obracane matryce.
Janusszr - Wczoraj 16:59
PS.
Amigo, na Temu kupisz taką zaciskarkę jak podałeś za 91zł.
marcincin - Wczoraj 17:04
| Janusszr napisał/a: | | Nie wiem jakiej polskiej firmy miałem końcówki, ale ścianki rurek były bardzo grube. Kupowałem w hurtowni elektrycznej sieci Kwant, nie na allegro. Zaciskałem od 6 do 25. Zero problemów. Nic nie pękło. I jeszcze uwaga. W tej zaciskarce nie ma żadnych pierścieni. Są dwie obracane matryce. |
Pisząc o pierścieniach miałem na myśli obracane matryce.
Janusszr - Wczoraj 17:10
Sorki, większość swojego życia zawodowego poświęciłem obróbce plastycznej metali na zimno. Taka aptekarska nutka odezwała się
SlawekEwa - Wczoraj 20:32
| WaldekR napisał/a: | | np. coś takiego: |
Zaciskarka fajna , ale adres do niej rozwala mi stronę na całą szerokość ekranu i jeszcze brakuje, a nie lepiej tak :
https://tiny.pl/fp1-3f516
Janusszr - Wczoraj 21:08
| SlawekEwa napisał/a: | | WaldekR napisał/a: | | np. coś takiego: |
Zaciskarka fajna , ale adres do niej rozwala mi stronę na całą szerokość ekranu i jeszcze brakuje, a nie lepiej tak :
https://tiny.pl/fp1-3f516 |
Faktycznie, u mnie to samo. Jako nieogar komputerowy, nie wiedziałem co się dzieje.
|
|