Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - CAMPING OLEŃKA CZĘSTOCHOWA

alinixhi - 2026-02-07, 12:38
Temat postu: CAMPING OLEŃKA CZĘSTOCHOWA
Jako że jestem tubylcem z dziury o nazwie CZĘSTOCHOWA kilka słów informacyjnie....Jeżeli kojarzycie CAMPING OLEŃKA znajdujący sie tuż przy klasztorze z dawnych czasów to małe info...nieudacznicy z zarządu miasta czyli MOSIR po pięciu latach dewastacji tego miejsca i nic nie robienia postanowili sie pozbyć campingu.....nagły nienagłaśniany niby przetarg i cyk...jest nowy najemca bo miał nim być....jest nią grupa ARCHE czyli sieć hotelarska... ....towarzysze bo przecież częstochowski magistrat to ostoja dawnych i obecnych układów prywatno biznesowo politycznych wydzierżawiła camping na 30 lat..koszt dzierżawy to 80000...mgliście ta wartość jest opisana i sam nie wiem czy to rocznie czy miesięcznie....podobno ma być aż 25 stanowisk dla kamperów..... reszta to domki i sale konferencyjne dla biznesu.....czyli króciutko ...tanio już było :bylo :kawka: :kawka:
AMIGO - 2026-02-07, 16:54

alinixhi napisał/a:
.....nagły nienagłaśniany niby przetarg i cyk...

Czyli ,,normalna'' procedura... :bajer

Brat - 2026-02-07, 17:26

Ale ... był przetarg? Byli, jak rozumiem, inni oferenci (?) Sugerujesz, że ARCHE wygrał nieuczciwie (?)
Bo, jeśli są uzasadnione podejrzenia, można przecież podjąć próbę sądowego unieważnienia przetargu...
Startowałeś?

Andrzej 73 - 2026-02-07, 20:35

alinixhi napisał/a:
koszt dzierżawy to 80000.

Nie wiem czy ta kwota nie jest za wysoka. :diabelski_usmiech
Byłem tam parę lat temu i obiekt był w opłakanym stanie.
Nowy właściciel chce zainwestować 50-70 mln złotych a to nie małe pieniądze. Dobrze że ktoś w ogóle chciał to reanimować.

Nie raz widziałem jak kampery z Europy odbijały się od bramy. Wstyd dla miasta , że jedyny kemping w mieście był zamknięty. W końcu Jasna Góra to obiekt który odwiedzają ludzie z całego świata.

,

alinixhi - 2026-02-07, 20:44

Nie startowałem i nie mam na to funduszy tylko zastanawia mnie jak to sie stało że nagle znalazł sie chętny a radni szybciutko przystali na propozycje oferenta....nie wiem czy było to gdziekolwiek ogłoszone w formie przetargu czy rachu ciachu i po strachu...czy ARCHE nabyło tą dzierżawę nielegalnie -oczywiście nie....zastanawiający jest natomiast tryb uchwalenia tej dzierżawy...teraz będzie super komercja i te 25 stanowisk no to faktycznie duży camping....szkoda bo to już nie będzie camping tylko obiekt hotelowy z dodatkiem pt.camping żeby nikt sie nie czepiał.....czy to zła decyzja - czas pokaże...miasto mogło sie promować m.in.posiadaniem campingu...niestety Częstochowa demograficznie umiera ...miasto bez perspektyw....bez zakładów pracy....młodzi stąd uciekają....chociaż turystycznie można sie było popisać ale po co...lepiej nic nie robić ...
Brat - 2026-02-07, 20:55

alinixhi napisał/a:
Nie startowałem i nie mam na to funduszy tylko zastanawia mnie jak to sie stało że nagle znalazł sie chętny a radni szybciutko przystali na propozycje oferenta....nie wiem czy było to gdziekolwiek ogłoszone w formie przetargu czy rachu ciachu i po strachu...czy ARCHE nabyło tą dzierżawę nielegalnie -oczywiście nie....zastanawiający jest natomiast tryb uchwalenia tej dzierżawy...teraz będzie super komercja i te 25 stanowisk no to faktycznie duży camping....szkoda bo to już nie będzie camping tylko obiekt hotelowy z dodatkiem pt.camping żeby nikt sie nie czepiał.....czy to zła decyzja - czas pokaże...miasto mogło sie promować m.in.posiadaniem campingu...niestety Częstochowa demograficznie umiera ...miasto bez perspektyw....bez zakładów pracy....młodzi stąd uciekają....chociaż turystycznie można sie było popisać ale po co...lepiej nic nie robić ...
Czyli nic nie wiesz, ale wiesz, że źli ludzie podjęli nie takie decyzje jakie ty byś chciał, żeby podjęli...
Jakie to 'polskie' ... :(

Krammark - 2026-02-07, 21:40

Brak zaniedbanego kempingu szybko wykorzystali Paulini i stworzyli miejsca dla braci karawaningowej. Są przyłącza prądu, słupek Camper System. Cena tez nie jest wygórowana 20zł bez prądu, 30zł z prądem. Widziałem po kilka kamperów z różnych krajów Europy.
drwoy - 2026-02-08, 17:20

Krammark napisał/a:
Brak zaniedbanego kempingu szybko wykorzystali Paulini i stworzyli miejsca dla braci karawaningowej. Są przyłącza prądu, słupek Camper System. Cena tez nie jest wygórowana 20zł bez prądu, 30zł z prądem. Widziałem po kilka kamperów z różnych krajów Europy.

czy to informacja aktualna?

buben - 2026-02-08, 18:46

Tak :spoko
Krammark - Wczoraj 14:22

Tak informacja jest aktualna. Nie wiem jak jest z wodą przy dużych mrozach .
Kazik II - Wczoraj 14:46

Ja tam stałem po prostu na parkingu zarządzanym przy klasztorze. Płaci się "co łaska" - tak z dychę raczej trzeba dać. W budynku jest kompleks sanitarny z WC i umywalkami. Też "co łaska". Pryszniców raczej chyba nie było.
drwoy - Wczoraj 16:58

Krammark napisał/a:
Tak informacja jest aktualna. Nie wiem jak jest z wodą przy dużych mrozach .

Istotny byłby przede wszystkim prąd.

buben - Wczoraj 18:26

Prąd i zrzut kota jest
przy wjeździe obsługa pyta czy na noc czy tylko na wizytę[wtedy co łaska] jeśli nocleg to bez prądu 20zł z prądem 30zł
zapytaj ich to Ci wskażą dojazd do kwater z słupkami prądowymi i z zrzutem kota :spoko

drwoy - Wczoraj 18:27

super. Konkret. Piwo dla Ciebie.