Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak walczycie z wilgocią w kamperze podczas zimowego postoju

drwoy - 2026-02-09, 17:36
Temat postu: Jak walczycie z wilgocią w kamperze podczas zimowego postoju
Zima w pełni i nie widać ocieplenia, a kampery odstawione pod dachem lub nie. Podzielcie się doświadczeniami jak dbacie o wnętrze w trakcie długiego zimowego postoju kampera. Czy jest sens okresowo go wygrzać? czy wstawić do wnętrza pochłaniacz wilgoci? jaki? czy elektryczny, czy tylko pochłaniający. Jak wietrzyć auto podczas takiego postoju?

Myślę, że temat ważny i mało popularny na forum.

kimtop - 2026-02-09, 18:13

Wszystkie kampery które miałem do tej pory,stoją pod wiatą .Okna rozszczelnione ,szafki i lodówka uchylone.Nie grzeję
MILUŚ - 2026-02-09, 18:39

Od lat wieszam coś takiego :

https://allegro.pl/oferta/wiszacy-pochlaniacz-wilgoci-do-szafy-garderoby-osuszacz-z-wieszakiem-3x-14872248250?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MzIxMDM1ZGItN2MyMy00ZjliLTliMDUtZmQzYzMwNmIwN2NkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6e732f7d-1136-4bc4-bb8a-ec1c440be58e

Po napełnieniu wyrzucam :ok

SlawekEwa - 2026-02-09, 18:55

MILUŚ napisał/a:

Ale ten lepszy
https://tiny.pl/x06y6fzzt
bo link krótszy :-P

MILUŚ - 2026-02-09, 19:18

Zdecydowanie :spoko
Mazur - 2026-02-09, 20:55

drwoy napisał/a:
Czy jest sens okresowo go wygrzać?

Później wszystko sie skropli na szafkach i ścianach. Całego dobrze nie wygrzejesz, a ledwo otworzysz drzwi aby wyjść/wejśc będzie parowało. Niestety sprawdziłem kiedyś i pożałowałem :-/ Moim zdaniem , nie.
drwoy napisał/a:
czy wstawić do wnętrza pochłaniacz wilgoci?

wstawiam pochłaniacz chemiczny (granulat) i działa póki temperatura powyżej zera. Im cieplej, tym lepiej. Mam też do dyspozycji elektryczny, ale w niskich temperaturach on się nie spełni bo w jego działaniu chodzi właśnie o wymaganą różnicę temperatury, cieplejsze pomieszczenie + chłodny "skraplacz" w urządzeniu.
drwoy napisał/a:
Jak wietrzyć auto podczas takiego postoju?

okna dachowe mają chyba swoją oddychalność, nie są 100% szczelne.

W moim przypadku :wiata, pokorowiec oddychający, wkłady pochłaniajace które działają jak jeszcze nie ma mrozu, czyli wyssają wilgoć przed nadejściem minusowej temperatury i tyle.