Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przegląd po zakupie

Cyganiewicz - Wczoraj 21:15
Temat postu: Przegląd po zakupie
Hej, kupiłem używanego campervana Knausa Boxstar Freeway z 2013 roku, z lodówką kompresorową, truma na diesel, panelami solarnymi na dachu i klimą na 230V.

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy należy wykonać jakiś przegląd tych wszystkich systemów, żeby móc go bezpieczenie używać przez kolejne lata bez obaw o awarie i tragedie?

Andrzej 73 - Wczoraj 21:34

Cyganiewicz, Kuchenkę gazową masz?
To trzeba wykonać przegląd gazowy.
Panele fotowoltaiczne - sprawdzić czy nie przepalone , połączenia na konektorach , czyszczenie klimy .
Sprawdziłbym poprawność działania instalacji elektrycznej.
:spoko

Artur.Dell - Wczoraj 21:41

W mojej ocenie wystarczy uruchomić wszystkie dostępne urządzenia i sprawdzić czy działają. Jeśli chodzi o solarny to przy obecnym słońcu nie wiele sprawdzisz. Z tym trzeba jeszcze trochę poczekać. Natomiast jeśli w trakcie eksploatacji ma się coś zepsuć, to nastąpi to w najmniej oczekiwanym momencie 😃. Stąd warto mieć ze sobą "zestaw pierwszej pomocy" i dobrze wyposażną skrzynkę z narzędziami.
Świstak - Dzisiaj 1:28

Warto też rozebrać co się da i wybrać syf który się tam zebrał przez tych kilkanaście lat. Z pewnością znajdziesz kilka martwych zwierząt, pilota z wyładowaną baterią, monety z połowy Europy (może nawet jakieś ze złota) i pół tony gruzu do wywalenia. Najważniejsze jednak że dokręcisz drzwiczki zanim się urwą i zgromadzisz narzędzia które mogą być potrzebne w razie awarii, a przede wszystkim zorientujesz się gdzie się co znajduje i do czego jest podłączone...

Prawa Murphy'ego jednak nie oszukasz - jeśli jest najmniejsza szansa na to że coś się zepsuje w najmniej odpowiednim momencie - to prawie na pewno właśnie wtedy się zepsuje. Obyś wtedy wiedział jak to naprawić i miał czym :-P

Cyganiewicz - Dzisiaj 9:13

No juz na ten moment go mocno wysprzatalem, jakies stare podpaski i kleby grom wie czego w zakamarkach. Przynajmniej sie zwrocila kilkanascie zlotych w drobniakach na myjnie :bajer

Ta, jest kuchenka gazowa, jakie sa koszty przegladu instalacji gazowej, odgrzybienia klimy na dachu, da sie z tym wyrobic w jeden dzien?

Kazik II - Dzisiaj 12:01

Cyganiewicz napisał/a:
jakies stare podpaski
:shock: :shock:
A ja myślałem, że kamperami podróżują panie, które są już po.... :haha: :haha:
BTW, chociaż.....niektórzy z nas, też mogą już niedługo potrzebować :szeroki_usmiech