Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Markizy

koko - 2009-03-15, 22:58
Temat postu: Markizy
Czy ktoś wie czy są serwisy markiz ja mam Omnistora 5000 i nie zatrzaskuje mi się.
Czy to sprężyny czy jakieś smarowania?

janusz - 2009-03-16, 00:11

Może potrzeba wyregulować?
Endi - 2009-03-16, 08:48

Miałem podobny przypadek.
Rozwinąłem markizę i okazało się, że w górnej części były pozostałości igliwia i innych brudów. Z dołu były niewidoczne. Przeczyściłem również jej plastykową obudową i mechanizm zatrzasków. Pomogło, po całkowitym wysuszeniu, markiza zamyka się już prawidłowo.

KOCZOR - 2009-03-16, 10:22

Witaj Konrad
może obluzowały się śruby regulacyjne, albo z jakiejś przyczyny (gałąź czy inna przeszkoda) mogło się coś przestawić.
Zobacz czy brak domykania nie spowodowany jest zbyt niskim lub wysokim dojściem czoła rolety do gniazda z którejś strony, jeśli tak jest, to tylko sprawa regulacji.
Łamane ramiona podtrzymujące roletę są mocowane (w każdym razie Fiamma tak ma) śrubami regulacyjnymi i tą regulację można wykonać bez problemu samodzielnie za pomocą jednego klucza.

Janusszr - 2019-05-25, 08:19

KOCZOR napisał/a:
Witaj Konrad
Łamane ramiona podtrzymujące roletę są mocowane (w każdym razie Fiamma tak ma) śrubami regulacyjnymi i tą regulację można wykonać bez problemu samodzielnie za pomocą jednego klucza.

Do regulacji, są jeszcze wkładki plastikowe, które nazywane są uchwytami raftera. Przesuwa się je w obudowie. Wie ktoś może jak to ustawić i w ogóle do czego to służy? Zadałem podobne pytanie w innym wątku, ale cisza :(

Janusszr - 2019-05-25, 09:07

Papamila mi wszystko wyjaśnił. Są to uchwyty do montowania dodatkowych "krokwi", czyli rurek podtrzymujących dodatkowo "szmatę" markizy, lub jakiegoś np. dodatkowego namiotu itp.