Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba

tomi100 - 2026-02-16, 23:39
Temat postu: W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba
Zakupi³em w zesz³ym roku swojego pierwszego kamperka i nie licz±c jaki¶ ma³ych wypadów po Polsce planujê 10 marca wyprawê wspólnie z ¿onk± i psiakiem na Sycyliê orientacyjnie na 6-7 tyg. Preferujemy krajobraz nadmorski i chcieliby¶my jechaæ po prostu wzd³u¿ wybrze¿a. Plan jest wystartowaæ ze Szczecina przez Niemcy, Austrie . W³ochy najpierw objechaæ po stronie adriatyku a wracaæ z Sycylii od strony przeciwnej. Interesuj± mnie szczególnie drogi czy jazda nie bêdzie katorg± (korki itp.) Dostêpno¶ci± parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie d³ugo wystarczalny i nie muszê czêsto korzystaæ z mediów zewnêtrznych , preferowa³ bym w wiêkszo¶ci ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje byæ min. 3 tyg. By³ bym bardzo wdziêczny za jakie¶ sugestie odno¶nie podró¿y.
mischka - Wczoraj 8:46

tomi100 napisa³/a:
W³ochy najpierw objechaæ po stronie adriatyku

To ju¿ spokojnie 2-3 tygodnie, oczywi¶cie da siê szybciej ale po co? Przed sezonem nie powinno byæ problemów z miejscówkami. Ciê¿ko komu¶ doradziæ nie wiedz±c co kto lubi. W Palermo stali¶my na p³atnym strze¿onym parkingu, w Syrakuzach w porcie za free. Aplikacja w d³oñ, mo¿e jeszcze karta ACSI i planowaæ sobie na spontanie z dnia na dzieñ.

Bim - Wczoraj 9:12

Sycyliê po huraganie bym sobie odpu¶ci³ w tym roku
Stukan Arkadiusz - Wczoraj 11:20

Kamperem katorga przecie¿ to sama przyjemno¶æ cel musi byæ jaki¶ ale najlepsze jest sama jazda powoli bez po¶piechu przynajmniej dla mnie My te¿ planujemy po³udnie W³och moje Sycylia ale wyjazd dopiero koniec czerwca przez Ba³kany tam 1 tydzieñ potem po³udnie W³och i powrót ca³e Wlochy do Szczecina Jak jedziecie sami to nic siê martw czy bêd± korki choæ o tej porze to raczej nik³e szanse bez po¶piechu staniesz tu czy tam to nie ma m znaczenia
gryz3k - Wczoraj 12:12

Wzd³u¿ wybrze¿a Adriatyku idzie droga SS16 tzw Adriatica lub autostrada Bolonia Bari. Krajoznawczo Adriatica jest z pewno¶ci± ciekawsza ale wiedzie w du¿ej czê¶ci przez miasteczka w których ruch potrafi byæ du¿y. Innym problemem s± fotoradary w ilo¶ciach hurtowych. Ja osobi¶cie zebra³em kilka mandatów bo obecnie s± wysy³ane do Polski i docieraj±.

Autostrada w czê¶ci biegnie przy samym morzu wiêc widoki s±. Ja wybra³bym autostradê z opcj± zjazdu na interesuj±cych mnie odcinkach. Przy autostradach mo¿na spaæ na Sarni lub Autogrill. Na wiêkszo¶ci s± serwisy dla kampera. Poza trzeba szukaæ Sosta Camper na park4night.

tomi100 - Wczoraj 13:40

Dziêki za informacje. Odno¶nie radarów ciekawi mnie czy W³osi maja jak±¶ tolerancje w egzekwowaniu mandatów dla obcych tablic. Tak dla przyk³adu w Austrii przychodzi³y do mnie mandaty o przekroczenie 7km. natomiast w Niemczech nie raz mi pstrykn±³ przekraczaj±c 10-20km. i nigdy nie przyszed³.
Skwarek - Wczoraj 14:08
Temat postu: Re: W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba
tomi100 napisa³/a:
Dostêpno¶ci± parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie d³ugo wystarczalny i nie muszê czêsto korzystaæ z mediów zewnêtrznych , preferowa³ bym w wiêkszo¶ci ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje byæ min. 3 tyg. By³ bym bardzo wdziêczny za jakie¶ sugestie odno¶nie podró¿y.

W tym terminie o kempingach na pó³noc od Neapolu to raczej zapomnij. Nieliczne s± czynne i to w "kultowych" lokalizacjach.
Bardziej na po³udnie s± raczej czynne.
W tym te¿ czasie w wielu miejscach normalnie p³atnych jest za free. Parkomaty zawijaj± czarn± foli± i czêsto zdejmuj± ¿erdzie ograniczaj±ce wysoko¶æ pojazdów.
O media ³atwo z aplikacj± p4n.

:spoko

AMIGO - Wczoraj 14:14

Powa¿nie potraktuj to o czym wspomina gryz3k, czyli jedn± z atrakcji dla turystów oferowanych przez W³ochy - odcinkowe pomiary prêdko¶ci bo jest tego ca³kiem sporo :szeroki_usmiech
Ale bez paniki :spoko

gryz3k - Wczoraj 14:42

AMIGO napisa³/a:
odcinkowe pomiary prêdko¶ci bo
Fakt, ¿e jest ich sporo ale g³ównie na autostradzie i maj± spore tolerancje. Gorsze s± "¶mietniki" na nacjonalkach. Na odcinku od Wenecji do Rawenny za jednym wyjazdem dosta³em 4 mandaty za niewielkie przekroczenia. Za chyba 11 km ponad limit co¶ ok 200 euro. za mniejsze ok 60 euro. :spoko

Trzeba te¿ uwa¿aæ bo na niektórych skrzy¿owaniach czeka nas niespodzianka za tzw "pó¼ne ¿ó³te".

AMIGO - Wczoraj 15:11

No to trochê grubo i to na tak krótkim odcinku, a przecie¿ to jeszcze nie by³o drogowe piractwo :shock:
Ja jeszcze czekam na lokalne pozdrowienia z pa¿dziernikowej objazdówki.

tomi100 - Wczoraj 17:06

Co¶ mi siê wydaje ¿e w bud¿ecie wyprawowym trzeba bêdzie dodaæ pozycje mandaty https://www.camperteam.pl.../icon/icon7.gif
Bim - Wczoraj 17:33

tomi100 napisa³/a:
Co¶ mi siê wydaje ¿e w bud¿ecie wyprawowym trzeba bêdzie dodaæ pozycje mandaty https://www.camperteam.pl.../icon/icon7.gif

Co¶ z tym linkiem Ci nie pyk³o ;)

albo zgrywus jeste¶ 8-)

Ahorn Camp Wroc³aw - Wczoraj 20:40

Je¿eli nigdy nie byli¶cie poza Polsk± to proponujê najpierw odwiedziæ W³ochy - jest tam tyle atrakcji ¿e zanim dojedziecie na Sycyliê to czasu Wam braknie :)
Na Sycyli byli¶my we wrze¶niu. Warto zobaczyæ ale wiêcej nie wrócimy kamperem. Droga jest do¶æ d³uga i mêcz±ca dlatego my wybrali¶my jedn± stronê promem z Genui do Palermo (dirrectferries przewo¼nik GNV). Sycylia jest do¶æ mocno zró¿nicowana, miejscami brudna, miejscami do¶æ mocno zat³oczona turystycznie ale zdarzaj± siê jeszcze naturalne pere³ki. Kamperem polecem cypel San Vito Lo Capo a szczególnie park w okolicach Castelluzzo i rezerwat ko³o Borgo Bonsignore. Fajny jest te¿ camper park Jean Beach. Koniecznie musicie odwiedziæ Etne- mo¿na tam spokojnie stan±æ na górze na parkingu i przenocowaæ przy odrobinie szczê¶cia zobaczycie tryskaj±c± lawê - widoki i klimat nieziemskie. Wjazd i zjazd jest do¶æ mocno obci±¿aj±cy kampera (zadbajcie o hamulce) ale warto. To co nas zaskoczy³o to du¿a ilo¶æ foli z uprawami na po³udniu przeplatana du¿a ilo¶ci± ¶mieci. Znale¼li¶my te¿ pla¿e na której by³ zakaz k±pieli w zwi±zku z zanieczyszczeniami a w tle by³o widaæ rafinerie gdzie¶ w okolicy miasta Gella. W miejscach turystycznych takich jak Taormina ¶mieci znikaj± a na ulicach widaæ je¿d¿±ce odkurzacze. Polecamy kulinarnie spróbowaæ brioszki z lodami i Arancini.