| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W³ochy - W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba
tomi100 - 2026-02-16, 23:39 Temat postu: W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba Zakupi³em w zesz³ym roku swojego pierwszego kamperka i nie licz±c jaki¶ ma³ych wypadów po Polsce planujê 10 marca wyprawê wspólnie z ¿onk± i psiakiem na Sycyliê orientacyjnie na 6-7 tyg. Preferujemy krajobraz nadmorski i chcieliby¶my jechaæ po prostu wzd³u¿ wybrze¿a. Plan jest wystartowaæ ze Szczecina przez Niemcy, Austrie . W³ochy najpierw objechaæ po stronie adriatyku a wracaæ z Sycylii od strony przeciwnej. Interesuj± mnie szczególnie drogi czy jazda nie bêdzie katorg± (korki itp.) Dostêpno¶ci± parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie d³ugo wystarczalny i nie muszê czêsto korzystaæ z mediów zewnêtrznych , preferowa³ bym w wiêkszo¶ci ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje byæ min. 3 tyg. By³ bym bardzo wdziêczny za jakie¶ sugestie odno¶nie podró¿y.
mischka - Wczoraj 8:46
| tomi100 napisa³/a: | | W³ochy najpierw objechaæ po stronie adriatyku |
To ju¿ spokojnie 2-3 tygodnie, oczywi¶cie da siê szybciej ale po co? Przed sezonem nie powinno byæ problemów z miejscówkami. Ciê¿ko komu¶ doradziæ nie wiedz±c co kto lubi. W Palermo stali¶my na p³atnym strze¿onym parkingu, w Syrakuzach w porcie za free. Aplikacja w d³oñ, mo¿e jeszcze karta ACSI i planowaæ sobie na spontanie z dnia na dzieñ.
Bim - Wczoraj 9:12
Sycyliê po huraganie bym sobie odpu¶ci³ w tym roku
Stukan Arkadiusz - Wczoraj 11:20
Kamperem katorga przecie¿ to sama przyjemno¶æ cel musi byæ jaki¶ ale najlepsze jest sama jazda powoli bez po¶piechu przynajmniej dla mnie My te¿ planujemy po³udnie W³och moje Sycylia ale wyjazd dopiero koniec czerwca przez Ba³kany tam 1 tydzieñ potem po³udnie W³och i powrót ca³e Wlochy do Szczecina Jak jedziecie sami to nic siê martw czy bêd± korki choæ o tej porze to raczej nik³e szanse bez po¶piechu staniesz tu czy tam to nie ma m znaczenia
gryz3k - Wczoraj 12:12
Wzd³u¿ wybrze¿a Adriatyku idzie droga SS16 tzw Adriatica lub autostrada Bolonia Bari. Krajoznawczo Adriatica jest z pewno¶ci± ciekawsza ale wiedzie w du¿ej czê¶ci przez miasteczka w których ruch potrafi byæ du¿y. Innym problemem s± fotoradary w ilo¶ciach hurtowych. Ja osobi¶cie zebra³em kilka mandatów bo obecnie s± wysy³ane do Polski i docieraj±.
Autostrada w czê¶ci biegnie przy samym morzu wiêc widoki s±. Ja wybra³bym autostradê z opcj± zjazdu na interesuj±cych mnie odcinkach. Przy autostradach mo¿na spaæ na Sarni lub Autogrill. Na wiêkszo¶ci s± serwisy dla kampera. Poza trzeba szukaæ Sosta Camper na park4night.
tomi100 - Wczoraj 13:40
Dziêki za informacje. Odno¶nie radarów ciekawi mnie czy W³osi maja jak±¶ tolerancje w egzekwowaniu mandatów dla obcych tablic. Tak dla przyk³adu w Austrii przychodzi³y do mnie mandaty o przekroczenie 7km. natomiast w Niemczech nie raz mi pstrykn±³ przekraczaj±c 10-20km. i nigdy nie przyszed³.
Skwarek - Wczoraj 14:08 Temat postu: Re: W³ochy/Sycylia dla ¿ó³todzioba
| tomi100 napisa³/a: | | Dostêpno¶ci± parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie d³ugo wystarczalny i nie muszê czêsto korzystaæ z mediów zewnêtrznych , preferowa³ bym w wiêkszo¶ci ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje byæ min. 3 tyg. By³ bym bardzo wdziêczny za jakie¶ sugestie odno¶nie podró¿y. |
W tym terminie o kempingach na pó³noc od Neapolu to raczej zapomnij. Nieliczne s± czynne i to w "kultowych" lokalizacjach.
Bardziej na po³udnie s± raczej czynne.
W tym te¿ czasie w wielu miejscach normalnie p³atnych jest za free. Parkomaty zawijaj± czarn± foli± i czêsto zdejmuj± ¿erdzie ograniczaj±ce wysoko¶æ pojazdów.
O media ³atwo z aplikacj± p4n.
AMIGO - Wczoraj 14:14
Powa¿nie potraktuj to o czym wspomina gryz3k, czyli jedn± z atrakcji dla turystów oferowanych przez W³ochy - odcinkowe pomiary prêdko¶ci bo jest tego ca³kiem sporo
Ale bez paniki
gryz3k - Wczoraj 14:42
| AMIGO napisa³/a: | | odcinkowe pomiary prêdko¶ci bo | Fakt, ¿e jest ich sporo ale g³ównie na autostradzie i maj± spore tolerancje. Gorsze s± "¶mietniki" na nacjonalkach. Na odcinku od Wenecji do Rawenny za jednym wyjazdem dosta³em 4 mandaty za niewielkie przekroczenia. Za chyba 11 km ponad limit co¶ ok 200 euro. za mniejsze ok 60 euro.
Trzeba te¿ uwa¿aæ bo na niektórych skrzy¿owaniach czeka nas niespodzianka za tzw "pó¼ne ¿ó³te".
AMIGO - Wczoraj 15:11
No to trochê grubo i to na tak krótkim odcinku, a przecie¿ to jeszcze nie by³o drogowe piractwo
Ja jeszcze czekam na lokalne pozdrowienia z pa¿dziernikowej objazdówki.
tomi100 - Wczoraj 17:06
Co¶ mi siê wydaje ¿e w bud¿ecie wyprawowym trzeba bêdzie dodaæ pozycje mandaty https://www.camperteam.pl.../icon/icon7.gif
Bim - Wczoraj 17:33
Co¶ z tym linkiem Ci nie pyk³o
albo zgrywus jeste¶
Ahorn Camp Wroc³aw - Wczoraj 20:40
Je¿eli nigdy nie byli¶cie poza Polsk± to proponujê najpierw odwiedziæ W³ochy - jest tam tyle atrakcji ¿e zanim dojedziecie na Sycyliê to czasu Wam braknie
Na Sycyli byli¶my we wrze¶niu. Warto zobaczyæ ale wiêcej nie wrócimy kamperem. Droga jest do¶æ d³uga i mêcz±ca dlatego my wybrali¶my jedn± stronê promem z Genui do Palermo (dirrectferries przewo¼nik GNV). Sycylia jest do¶æ mocno zró¿nicowana, miejscami brudna, miejscami do¶æ mocno zat³oczona turystycznie ale zdarzaj± siê jeszcze naturalne pere³ki. Kamperem polecem cypel San Vito Lo Capo a szczególnie park w okolicach Castelluzzo i rezerwat ko³o Borgo Bonsignore. Fajny jest te¿ camper park Jean Beach. Koniecznie musicie odwiedziæ Etne- mo¿na tam spokojnie stan±æ na górze na parkingu i przenocowaæ przy odrobinie szczê¶cia zobaczycie tryskaj±c± lawê - widoki i klimat nieziemskie. Wjazd i zjazd jest do¶æ mocno obci±¿aj±cy kampera (zadbajcie o hamulce) ale warto. To co nas zaskoczy³o to du¿a ilo¶æ foli z uprawami na po³udniu przeplatana du¿a ilo¶ci± ¶mieci. Znale¼li¶my te¿ pla¿e na której by³ zakaz k±pieli w zwi±zku z zanieczyszczeniami a w tle by³o widaæ rafinerie gdzie¶ w okolicy miasta Gella. W miejscach turystycznych takich jak Taormina ¶mieci znikaj± a na ulicach widaæ je¿d¿±ce odkurzacze. Polecamy kulinarnie spróbowaæ brioszki z lodami i Arancini.
|
|