Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Butla kompozytowa z propanem z BP a ciśnienie robocze

gino - 2009-03-19, 16:11

no wiesz co...normlanie SZOK :shock: dokladnie o to samo chcialem dzisiaj zapytac... :mrgreen:

w prawdzie butli jeszcze nie kupilem..ale..mam taki zamiar.. :bigok

Marek - 2009-03-19, 16:27

Używam butli kompozytowych BP od roku działają OK. Często używam do zasilania lodówki podczas jazdy szczególnie w ciepłym klimacie.
Marek

kimtop - 2009-03-19, 16:31

TIMOT napisał/a:
Kupiłem butlę gazową w BP kompozytową napełnianą propanem oraz reduktor na 37 mbar.

A czemu kupowałeś reduktor?
Do kompozytów są specjalne adaptory.
Ja takich butli używam drugi rok ,w drugim kamperze, i nic się nie dzieje.

maxvalvo - 2009-03-19, 16:36

wyciag ze strony BP
V. Zasady korzystania z butli kompozytowej - montaż butli i reduktora
Aby móc korzystać z butli kompozytowej koniecznym jest dokonanie uprzedniej wymiany reduktora i montaż reduktora przystosowanego do współpracy z butlą kompozytową. Klient ma możliwość zakupu reduktora do butli kompozytowej w autoryzowanym przez BP punkcie wymiany. Cena reduktora wynosi 29 zł brutto. UWAGA: Montaż i demontaż reduktora może być dokonany tylko i wyłącznie przez instalatora posiadającego odpowiednie uprawnienia.
[pzdrawiam maxvalvo

chris - 2009-03-19, 16:47

kimtop napisał/a:

Do kompozytów są specjalne adaptory.
Ja takich butli używam drugi rok ,w drugim kamperze, i nic się nie dzieje.

A gdzie taki adaptor można zakupić ?

kimtop - 2009-03-19, 16:56

Ja jeden(mam dwa) kupiłem na stacji BP,a drugi u Sławka B.
Można się też skontaktować z kol.Mirekmat
Tak to wygląda http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15

kimtop - 2009-03-19, 17:33

Nie pamiętam gdzie kupiłem.
Powinny być na każdej stacji,która ma kompozyty.

koko - 2009-03-19, 18:03

Ja uzywam 37 bar i wszystko jest O.K nie przejmujcie się ja nie smoli garow to jest dobrze Zadne urzadzenia nie sa czułe na niewielkie roznice cisnien
gino - 2009-03-19, 18:05

koko napisał/a:
Ja uzywam 37 bar i wszystko jest O.K nie przejmujcie się ja nie smoli garow to jest dobrze Zadne urzadzenia nie sa czułe na niewielkie roznice cisnien

jak butla z propanem..to na pewno nie smoli garow..

smoli ''butan''

ps.
koko...bedziesz na spotanku w tawernie..??wpisuj sie na liste... :bigok

pawel-m - 2009-03-19, 18:25

jesli ktos jest zainteresowany adaptorem do kompozyta bp niech dzwoni pod nr 0126410437 niestety zapomnialem nazwy firmy,nie potrzebny jest reduktor za29 zl wystarczy sam adaptor dzwonilem tam sa na miejscu
KOCZOR - 2009-03-19, 18:44

pawel-m napisał/a:
jesli ktos jest zainteresowany adaptorem do kompozyta bp niech dzwoni pod nr 0126410437 niestety zapomnialem nazwy firmy,nie potrzebny jest reduktor za29 zl wystarczy sam adaptor dzwonilem tam sa na miejscu

Pawel-m jesteś pewien tego numeru? Chcąc sprawdzić jaka to firma wstukałem nr w przeglądarkę i wyszło takie coś:

"Megana" Sp. Z O.O.
Orła Białego 8/6 , 31-618 Kraków
tel. +48 (12) 6410437
Woj: małopolskie (+)

Nasza oferta w branżach:
Spożywcze artykuły - urządzenia, środki do produkcji

Aulos - 2009-03-19, 18:50

KOCZOR napisał/a:
Spożywcze artykuły - urządzenia, środki do produkcji

Jakby tak mocno przymknąć oko, to ten adaptorek jest urządzeniem służącym pośrednio do produkcji spożywczej :bajer

pawel-m - 2009-03-19, 19:01

byc moze cos pomylilem ale dla pewnosci dzwoncie pod nr infolinii bp 801 60 60 60 wlasnie tam uzyskalem te informacje
Dembomen - 2009-03-20, 01:00

Hej!
Ja dokupiłem tylko adapter u Mirkamata, reduktor pozostał poprzedni /50/ i jest ok.
Hej!

chris - 2009-03-20, 17:48

Zakupiłem dziś taki adapter. BP nie sprzedaje ich bezpośrednio. Zakupu można dokonać w serwisach firmy WOGIS Sp. z o.o. - Generalne Przedstawicielstwo TRUMA. Namiary na serwisy są tutaj: http://www.truma.com.pl/?2,1
Koszt 55 pln. Podłączyłem butlę kompozytową pod instalację przystosowaną do 30 mbar. Działa.

papamila - 2009-03-20, 19:14

chris napisał/a:
BP nie sprzedaje ich bezpośrednio

a ja kupowałem na stacji BP dla Kimtopa,
cena coś ok 27zł
chris napisał/a:
Zakupu można dokonać w serwisach firmy WOGIS Sp. z o.o. - Generalne Przedstawicielstwo TRUMA

to pewnie tłumaczy te 55zł

Sławek B - 2009-03-20, 20:03

papamila napisał/a:
chris napisał/a:
BP nie sprzedaje ich bezpośrednio

a ja kupowałem na stacji BP dla Kimtopa,
cena coś ok 27zł
chris napisał/a:
Zakupu można dokonać w serwisach firmy WOGIS Sp. z o.o. - Generalne Przedstawicielstwo TRUMA

to pewnie tłumaczy te 55zł

To z BP za 27zł to reduktor na 37mb, a to z Trumy to adapter. Przy instalacji starszej na 50 mb, reduktor z BP jest nieprzydatny.
Do adaptera natomiast podłączamy reduktor, który mamy w kamperze. Dzięki temu możemy korzystać bez żadnych przeróbek z butli stalowych lub kompozytowych.

gino - 2009-03-21, 08:04

czekajcie..juz sie pogubilem..adapter..redukotor..BP 50mb 37 30...

ja tez mam adapter...i .......dwie plyty..CZERWONE GITARY i KOZIOLKA MATOLKA.. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
przyda sie?? :bigok

kimtop - 2009-03-21, 08:22

Sławek B napisał/a:
To z BP za 27zł to reduktor na 37mb, a to z Trumy to adapter.

Może teraz tak,ale rok temu kupiłem od Ciebie jeden adapter na zlocie w Kazimierzu nad Wisła,a drugi kupił mi Papamila na BP jak jechaliśmy z Małą Karawaną na Niemcy.Przypominam,że w kamperze wszystkie połączenia muszą być na gwint a nie na opaski.Czy reduktor ma wyjście "gwintowane"?

Dziabong - 2009-03-21, 08:50

Reduktor 37mbar ma połączenie na wcisk, adapter na gwint.
kimtop - 2009-03-21, 09:29

Dziabong napisał/a:
Reduktor 37mbar ma połączenie na wcisk,

No właśnie :-/

darek 61 - 2009-03-24, 14:29

W tym roku korzystałem z tych butli i reduktora który zakupiłem na stacji BP(na wcisk).Byłem w górach w nocy ok. -10,dzień ok.-5 przez 5 dni wypaliłem 1,1/5 butli,miałem ze sobą trzy butle,tak dla pewności.Wszystko działało. :mikolaj Wyprawa się udała.
Kamperfan - 2009-03-24, 18:04

Temat instalacji gazowej w kamperach już przerabialiśmy:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2528
Reasumując: kampery wyposażone są standardowo w urządzenia przewidziane do zasilania ich palników gazowych mieszaniną propan-butan o ciśnieniu roboczym 30 mbar, w starszych kamperach - 50 mbar (wyjątkowo instalowane były odbiorniki na propan - 37 mbar). Wysokość ciśnienia roboczego można odczytać na tabliczkach znamionowych urządzeń gazowych. Jak dotychczas, propan-butan dostępny jest w niewygodnych butlach stalowych, natomiast w lekkich i przeźroczystych butlach kompozytowych sprzedawany jest jedynie propan. Formalnie rzecz biorąc, propan jako gaz lżejszy wymaga zastosowania dyszy o większym otworze wylotowym, równoważącym wydajność palnika w stosunku do mieszaniny propan-butan. Alternatywą dla wymiany dyszy jest podwyższenie ciśnienia roboczego propanu poprzez zastosowanie innego reduktora: 37 mbar (zamiast 30 mbar jak dla mieszaniny propan-butan) oraz odpowiednio 62 mbar (w instalacji 50 mbar na propan-butan). Dostępne na rynku reduktory „domowe” 37 mbar mają połączenie węża gazowego na tzw. "wcisk" i opaskę, a w karawaningu dopuszczalne są wyłącznie połączenia gwintowane. BP wprowadziła na rynek adapter czyli przejściówkę ze złączką gwintowaną - do połączenia z istniejącą instalacją gazową i tzw. szybkozłączką "click-on" przeznaczoną do połączenia z butlą kompozytową. Przy zasilaniu propanem poprzez przejściówkę (bez podwyższenia ciśnienia roboczego - czyli zmiany reduktora ) należy się liczyć się z tym, że urządzenia gazowe działały będą mniej efektywnie - dotyczy to zwłaszcza lodówki w upalne lato, niż przy zasilaniu propan-butanem. Natomiast zimą, w niskich temperaturach mieszanina propan-butan ulega rozwarstwieniu – butla może nie być całkowicie wykorzystana, bo odparuje propan a pozostanie w niej butan. W mniej ekstremalnych warunkach występujących w przeważającej części sezonu, stosowanie propanu bez podwyższenia ciśnienia nie ma tak istotnego wpływu na pracę lodówki czy grzejnika gazowego. Przy całorocznym użytkowaniu kampera, sensownym rozwiązaniem wydaje się być: butla z propan-butanem (głównie na upalne lato) i druga butla kompozytowa z propanem (głównie na srogą zimę) - używane zamiennie stosownie do warunków i potrzeb.
Właśnie, podczas niedawnego pobytu kamperem w Alpach miałem okazję potwierdzić słuszność takiego rozwiązania.

chris - 2009-03-24, 20:05

Witaj, zerknij na mój wcześniejszy post w tym wątku. Podawałem namiary.

Pozdrawiam.

MirekM - 2009-03-24, 21:21

TIMOT napisał/a:
akbyście mieli namiar na kogoś, kto ma adaptery proszę o informację.

Ja kupiłem w ELCAMP-ie

Dziabong - 2009-03-25, 07:41

Ostatnio tam kupowałem i były.
KOCZOR - 2009-03-25, 08:37

TIMOT napisał/a:
Do Elcampu już napisałem :lol:

Wojtku podaję tel. :
ABM Campers - Michał Mazankiewicz - 602 113 430
Elcamp 012 2769006
Jeśli tam znajdziesz (najlepiej w ABM, bo tam trzymam kampiórka), zamów co potrzebujesz i daj mi znać. Mogę odebrać i przywieźć do Lusowa (jak tylko drogi będą przejezdne). :roll:

jacekiagatka - 2009-03-25, 11:50

TIMOT napisał/a:
No i udało się!
Udało mi się zdobyć numer na komórkę do Pana z Lubonia - przedstawiciela Wobis i Trumy.
Maja tam takie adaptory.
Podjadę osobiście i kupię. Może od razu zrobię przegląd instalacji gazowej w kamperku.

Jeżeli mogę prosić :wyszczerzony: to proszę kup również dla mnie taki jeden reduktor :spoko

KOCZOR - 2009-03-25, 12:05

jacekiagatka napisał/a:
Jeżeli mogę prosić :wyszczerzony: to proszę kup również dla mnie taki jeden reduktor :spoko

Jacku dzwoń pod podany niżej nr i ustal dokładnie co i jak.... przywiozę :bigok

KOCZOR napisał/a:
ABM Campers - Michał Mazankiewicz - 602 113 430

jacekiagatka - 2009-03-25, 22:12

wszystko jasne dzwoniłem do Rafała :spoko