Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Podczas jazdy w przyczepie

cezary170 - 2009-04-02, 14:06
Temat postu: Podczas jazdy w przyczepie
Słyszałem ze podcas jazdy nie mozna być w przyczepie kempingowej czy to prawda...
Arturo - 2009-04-02, 14:11

A oglądałeś kiedyś bajki Disney'a? Była taka jedna z Goofy'm w przyczepie i tam było pokazane co się może stać jak będziesz siedział w przyczepie podczas jazdy, oczywiście w rzeczywistości pewnie miło by się nie skończyło :spoko
kaimar - 2009-04-02, 14:23

Ale w bajce Disney'a źródłem problemu była jazda kierowcy w przyczepie.
Arturo - 2009-04-02, 14:25

Ale nawet gdyby kierowca siedział za kierownicą i samochód by podskoczył na wybojach to przyczepa też by się odpięła, a czy by ten fakt zauważył czy nie to już inna sprawa.
cezary170 - 2009-04-02, 18:15

Arturo napisał/a:
A oglądałeś kiedyś bajki Disney'a? Była taka jedna z Goofy'm w przyczepie i tam było pokazane co się może stać jak będziesz siedział w przyczepie podczas jazdy, oczywiście w rzeczywistości pewnie miło by się nie skończyło :spoko

Nie ogladałem jak masz to daj na youtube to posmieje... :D

zibi - 2009-04-02, 18:19

Za czasów nowości (bo świetność dalej przezywają) airsteam'ów w USA mozna było podróżować wewnątrz przyczepy - teraz podobno sie przepisy zmieniły :spoko
janusz - 2009-04-02, 18:53

http://www.youtube.com/watch?v=usvlOOehhnw
Santa - 2009-04-02, 19:24

janusz napisał/a:

Ło matko :roll: dobrze, że ja już nie mam przyczepy :!: Zawsze się bałam, żeby nam się coś podobnego nie przytrafiło. Mój Romeo, to się czasem w takie podjazdy wypuszczał, że jeszcze mi teraz skóra cierpnie na samą myśl :!:

Wracając do tematu wątku - czasem się zdarzało, że jakaś rzecz zostawała niezabezpieczona podczas jazdy lub np. nie domknięte drzwi od jakiejś szafki. Wtedy wszystko lądowało na podłodze i latało z kąta w kąt. Gdyby zamknąć tam człowieka, to pewnie by się poobijał na kwaśne jabłko :roll:

Oskar - 2009-04-02, 19:26

:haha: :haha: :haha: Ale mocna ta cycepka!
Miłosz - 2009-04-02, 20:26

Witaj Cezary formalnie przewóz osób w przyczepie jest zabroniona (wyjątek tylko autobus przegubowy i jakieś pojazdy wolnobieżne )
Skorpion - 2009-04-02, 20:51

no i kiedys dawno dawno temu pryczepy pasarzerskie do ogorkow w PKS osobiscie moj ojciec prowadzil takowy jeszcze w latach 60 ubieglego wieku na trasie Warszawa-Gdansk .To on mnie nauczyl obycia z duzymi samochodami i autobusami ja majac niecale 10 lat prowadzilem po bazie PKS-u na woli autobus marki FIAT z kierownica po prawej stronie
Pawcio - 2009-04-02, 21:06

Skorpion napisał/a:
no i kiedys dawno dawno temu pryczepy pasarzerskie do ogorkow w PKS

Co racja, to racja!
A jak jest z naczepami? Można w nich hulać podczas jazdy?

cezary170 - 2009-04-02, 21:15

A czy pod czas jazdy w samohodzie kempingowym mozna np spać czy trzeba siedziec na siedzeniach z pasami...
Bim - 2009-04-02, 21:24

cezary170 napisał/a:
A czy pod czas jazdy w samohodzie kempingowym mozna np spać czy trzeba siedziec na siedzeniach z pasami...

Czaruś nie przeginaj to tak jakbys siedział na pace w TIRe dewil :?
Możesz robić co ci w duszy gra sam za to odpowiadasz :lol:

Pawcio - 2009-04-02, 21:24

cezary170 napisał/a:
Słyszałem ze podcas jazdy nie mozna być w przyczepie kempingowej czy to prawda...

A czy to prawda, że można przebywać w przyczepie podczas spływu? :haha:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Miłosz - 2009-04-02, 21:25

można spać w czasie jazdy (kierowca nie) , na siedząco i w pasach (ale różnie to bywa) , ale jazda w przyczepie nie należy do takich "różnie to bywa" , kiedyś na Helu w nocy policjanci sprawdzali czy ktoś nie śpi w przyczepie .
TomekW - 2009-04-03, 01:10

janusz napisał/a:

Biedna mała Renia... ;) właśnie taką sprzedałem po 10 latach w rodzinie. Kiedy 2 lata temu skończył się dowód rejestracyjny przy dodatkowym przeglądzie okazało się, że ten model nie ma homologacji na ciągnięcie przyczepy (masa własna 785 kg, dop. masa przyczepy 0 kg!). Ta cycepka ważyła chyba trochę więcej od "konia"?

Pawcio, "korniszonek" to nie naczepa tylko przyczepa. Na zdjęciu które wkleiłeś jest egzemplarz z kolekcji krakowskiego MPK. Kiedy było zrobione to zdjęcie można było się nią jeszcze przejechać z Wawrzyńca (stara zajezdnia) do Rynku, ale od jakiegoś czasu pasażerów wozić nią nie wolno, pomimo że to pojazd historyczny i takie było jego przeznaczenie. Sam miałem przyjemność przejechać się nią (oczywiście za "ogórkiem") na paradzie tramwajów kilka lat temu, ale wtedy na czas przejazdu kolumny był wstrzymywany ruch na ulicach. Wrażenia niezapomniane, zwłaszcza jazda 70-80 km/h długą prostą z górki! :diabelski_usmiech