Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Winietka na drogi krajowe i tachograf

kazbar - 2007-04-16, 19:30
Temat postu: Winietka na drogi krajowe i tachograf
Uwaga! Słyszałem, że na samochody pow. 3,5 tony (jak również na zestawy samochód+przyczepa=łącznie powyżej 3,5 t) obowiązuje winietka na wszystkie drogi krajowe.
Jej brak to kilkutysięczny mandat!

Proponuję zajrzeć do dowodu rejestracyjnego :!:

Podobno też w takich pojazdach musi być zamontowany tachograf. :gwm

janusz - 2007-04-16, 19:42

Z winietką to nie wiem jak ale tachograf to tylko na transport drogowy, jeżeli samochodem lub cycepom właściciel w swoich sprawach nazwijmy to rekreacyjnych to tacho nie musi być.
I tu jest wyższość kamperka nad zestawem, mało który ma więcej niż 3,5 (w dowodzie).
Ważenie na drodze to inna sprawa.

kazbar - 2007-04-16, 19:50

janusz napisał/a:
ale tachograf to tylko na transport drogowy

Straszył mnie znajomy policjant, że gdyby mnie złapał gdy wiozę np: drzewka do ogrodu lub coś innego co według niego wskazywałoby na to, że coś przewożę niezgodnie z przeznaczeniem pojadzu, to wlepił by mi mandat uznając, że wykonuję właśnie transport drogowy.
Nie wiem czy się ze mnie nabijał czy nie? Któż to raczy wiedzieć?

eeik - 2007-04-16, 20:00

Kazek, a kto ci zabroni mieć zieleń i kwiaty doniczkowe w kamperze, toż to chałupa. :haha:
Pewnie żartował :) )))

Ale głowy nie dam.

Nas zatrzymali, bo chcieli go obejrzec w srodku :)

JaWa - 2007-04-17, 15:25

Cytat:
Pewnie żartował

Niestety chyba nie. :-(

martes - 2007-04-17, 15:38

ja mam zarejestrowany jako ciężarowy do 3,5 tony to mogę wozić i" towary"... i teściową
eeik - 2007-04-17, 21:07

JaWa i Kazek no ale jak złośliwy musiałby być policjant by się czepić :shock:

Jakoś sobie nie wyobrażam.
Aż tacy źli oni nie są :) .

KryH - 2007-05-01, 16:29

Czepiać się może ale musi udowodnić że przewożone materiały mają przeznaczenie handlowe. Najgorzej z opakowanymi fabrycznie w dużej ilości bez dowodu zakupu. Jeśli rachunek na właściciela pojazdu który go właśnie prowadzi to moze tylko straszyć. Nawet w przypadku gdy to TIR.
Pozdrawiam

terenowiec - 2011-08-29, 12:33

Odświerzę bardzo stary temat. Od 1 lipca dla zestawów i pojazdów powyżej 3,5 tony nałożono E-Myto (ViaToll). A jak jest z koniecznością posiadania lub nieposiadania tachografów dla kamperów (pojazdów specjalnych) ważących powyżej 3,5 tony? Powiedzmy takich o MC 5 - 7 ton.
Camper Diem - 2011-08-29, 14:02

terenowiec napisał/a:
A jak jest z koniecznością posiadania lub nieposiadania tachografów dla kamperów (pojazdów specjalnych) ważących powyżej 3,5 tony? Powiedzmy takich o MC 5 - 7 ton.

nic się nie zmieniło, nie musimy mieć tacho :spoko

kimtop - 2011-08-29, 17:39

Temat był wyjaśniany w innych wątkach
jedrek49 - 2011-09-12, 07:28

witam
Mam pytanie
Nie wiem gdzie znalesc informacje na temat oplat za jazde po drogach zestawem pow 3.5 tony ,camper plus przyczepa ,oraz ktore sa to drogi w Polsce ,i jak sie placi jezeli jezdzi sie sporadycznie
Drugi temat ,to w ktorych krajach za autostrady camperkiem na kolach blizniakach do 3500kg placi sie wiecej niz na pojedynczych
Pozdrawiam

szadok - 2011-09-12, 07:46

jedrek49 napisał/a:
witam
Mam pytanie
Nie wiem gdzie znalesc informacje na temat oplat za jazde po drogach zestawem pow 3.5 tony ,camper plus przyczepa ,oraz ktore sa to drogi w Polsce ,i jak sie placi jezeli jezdzi sie sporadycznie
Drugi temat ,to w ktorych krajach za autostrady camperkiem na kolach blizniakach do 3500kg placi sie wiecej niz na pojedynczych
Pozdrawiam

Wszystkie informacje znajdziesz TUTAJ
Pokrótce: czy bliźniaki, czy pojedyncze koła nie ma znaczenia. Jedyne kryterium opłat to DMC zespołu pojazdów.

jedrek49 - 2011-09-12, 09:35

witam
dzieki za podpowiedz ,ale co do blizniakow to w Polsce na autostradach za kola blizniacze placi sie duzo wiecej niz za pojedyncze kola ,na autostradach
Pozdrawiam
jedrek49

Andrzej_M - 2011-09-12, 10:09

jedrek49 napisał/a:
w Polsce na autostradach za kola blizniacze placi sie duzo wiecej niz za pojedyncze kola ,na autostradach

I wyglada na to, że tylko w Polsce. Jeździmy kamperem na bliźniakach. Kilka lata temu w drodze na wakacje wyjeżdżaliśmy z Polski Autostradą Wielkopolską. Po tym jak mnie skasowali na A2, z drżeniem serca ( :) )patrzyłem w jaki sposób podliczają mnie na bramkach we Francji i we Włoszech. Wydaje mi się, że ani razu nie zapłaciłem inaczej niż osobowy, czyli że bliźniaki nie miały znaczenia (z ostrożności piszę wydaje mi się, bo nieraz szybko przejeżdża się przez bramkę i można czegoś nie zauważyć, ale tak szczerze mówiąc to prawie "na bank" bliźniaki nie miały znaczenia).
Podobnie w krajach gdzie są winiety, o wysokości opłaty decyduje masa pojazdu, a nie ilość kół na tylnej osi (http://www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html).

arrtur - 2011-09-12, 15:44

martes napisał/a:
ja mam zarejestrowany jako ciężarowy do 3,5 tony to mogę wozić i" towary"... i teściową

nie ma sie co cieszyc, kazdy policjant moze zabrac dowod. W samochodzie ciezarowym musi byc oddzielona czesc bagazowa od osobowej - nie ma przegrody - dowod zabrany

poza tym jakbys mial ladownosc pow 850 kg to juz jest klopot z assistance pizetju za granice, - wiem cos o tym mialem...860 :)

warto to poprawic za pare zlotych

TomekW - 2011-09-13, 12:26

arrtur napisał/a:
W samochodzie ciezarowym musi byc oddzielona czesc bagazowa od osobowej

Zgadza się, ale dotyczy to samochodów zarejestrowanych po raz pierwszy po 29 maja 1999.

Cyryl - 2011-10-03, 07:07

chciałem jeszcze słowo wtrącić co do Via Tolla.

otóż prowadzę szkolenia kierowców razem z inspektorami ITD, mają oni na swoim wyposażeniu (Wrocław) samochody VW Transporter z takim urządzeniem, które przejeżdżając obok ciężarówki, autobusu lub innego pojazdu wyposażonego w aparat ViaToll wykrywa czy jest on włączony.

Darek1968 - 2012-01-03, 09:19

http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html
Marek - 2012-01-03, 09:45

Według mnie jest to " jakieś światełko w tunelu " w sensie przepisu do którego można się podpiąć z naszymi problemami . Proponuję aby Nasze Stowarzyszenie na poważnie i konsekwentnie wzięło się za ten temat to znaczy pojazd z DMC do 3,5 t + przyczepa , a obowiązek płacenia e- myta. Wydaje się ,że jest szansa dla pojazdów nie zarobkowych powalczyć o zniesienie tego przykrego obowiązku z Via Toll .
Marek

IAAN - 2012-06-15, 21:38

prosze o informację jak to jest w Niemczech
naprzykład mam busa o dmc 3500 kg i ładowności 1000 kg zarejestrowanego jako specjalny kempingowy ciągne nim przyczepę towarową np lawetę o dmc 2000 kg bo taka moge legalnie ciągnac mam prawko b+e ,c+e
czy muszę mieć tachograf