Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mocowanie skutera
IRON - 2009-04-13, 15:37 Temat postu: Mocowanie skuteraCzy ktoś może mi podpowiedzieć jak skutecznie umocować skuter w garażu campera?zibi - 2009-04-13, 16:00 W garażu mozna zamontować U-szynę z blachy - jest ona wysuwana - jako podjazd, a wczasie jazdy blokuje koła. Boczne mocowania w zalezności od garażu. Zdjęcie na ostatniej stronie PC 1(21)koko - 2009-04-14, 21:44 Trudno opisac przyjedz na zlot to obejzyzIRON - 2009-04-15, 09:35 Tak muszę zrobić darciox - 2009-05-22, 20:37 Hej siemka. Jestem na etapie robienia kampera,ale też mam zamiar wozić motocykl.
Popatrz na to :
Pozdrawiam i powodzenia TomekW - 2009-05-24, 12:42 Ciekawe, czy przy takim wysunięciu ciężaru do tyłu przednie koła nie będą się odrywały od asfaltu? IRON - 2009-05-26, 10:13 Dzięki za link. To ciekawe rozwiązanie jednak mnie interesuje mocowanie wewnątrz garażu. Dodatkowo mój camper jrst troszkę długi i takie rozwiązanie zbytnio odciążyłoby oś przednią.Andrzej 73 - 2016-08-21, 11:58 Temat trochę ogólnie sprecyzowany.
Nie chcę powielać, jednak powinien brzmieć:
Załadunek i mocowanie skutera w garażu kampera.
Przystępuję do wykonania mechanizmu załadunku skutera w garażu.
Jadnak muszę mieć możliwość szybkiego wymontowania tego ustrojstwa w razie potrzeby załadowanie innych gratów.
Do przykręcenia podstawy mechanizmu zamierzam wykorzystać boczne profile zamontowane fabrycznie , aby nie wiercić dodatkowych otworów w podłodze (foto poniżej).
Mechanizm widzę tak.
Dwa aluminiowe profile 40x40 rozstawione na szerokość rozstawu kół skutera.
prostopadle do nich przyspawać lub przykręcić dwa profile "C" jako prowadniki łożysk.
A dalej to już z górki.
Najazd w kształcie U z blachy aluminiowej ryflowanej.
Blokady na koła itp. aby zabezpieczyć skutera przed samowolną jazdą w garażu.
To taki opis na szybko i w dużym skrócie...
Co o tym sądzicie?
andi at - 2016-08-21, 17:27 U mnie nie chce wejść na wysokość skuterAndrzej 73 - 2016-08-21, 17:40 Dzięki za info, ale nie o to mi chodzi.
Pytanie dotyczy załadunku skutera w moim garażu. stander - 2016-08-21, 20:26
Andrzej 73 napisał/a:
przyspawać lub przykręcić dwa profile "C" jako prowadniki łożysk
Nie wiem co masz na myśli
Skuter można zamocować w prosty sposób .Przednie koło w prowadnicy typowej i ściągnięty przód za raczki kierownicy i tył za bagażnik pasami do dołu.Nawet nie drgnie .Wjazd do garażu po najeżdzie takim o jakim piszesz.Cała operacja 5 min przemo.d - 2016-08-21, 20:35 W JULA masz gotowe najazd z aluminium za około 150pln pasuje idealnie do kampera i jest bardzo lekki polecam.
Pozdrawiam PDAndrzej 73 - 2016-08-21, 20:51
stander napisał/a:
Nie wiem co masz na myśli
Może trochę kombinuję , ale chce wykonać podobny mechanizm wjeżdżania skutera do garażu jak są elektryczne tylko ręczny.
Coś podobnego jak na filmie.
przemo.d napisał/a:
W JULA masz gotowe najazd z aluminium za około 150pln pasuje idealnie do kampera i jest bardzo lekki polecam.
Ok dzięki , kiedyś go oglądałem.stander - 2016-08-22, 05:47 Super
Ja bym połączył oba rozwiązania .Tzn prowadzenie z jednej strony pododnie jak przy opcji elektrycznej i mocowanie przodu z wersji ręcznej.Musisz dociągać również tył pasem bo będzie mocno dyndał na zawieszeniu.jednostronny wózek pozwoli Ci użytkować niezależnie lewą stronę garażu MILUŚ - 2016-08-22, 13:09 Andrzeju a może nie kombinuj tylko zamontuj to :
http://www.frankana.de/Te...to-24456-PL-FRA
Tak jak Ci mówiłem na "wizji" lokalnej zazdroszczę Ci tego niskiego progu drzwi garażu