| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Podatek 3000 zł
mpotok - 2009-04-19, 09:05 Temat postu: Podatek 3000 zł Witam wszystkich serdecznie
Wygląda na to że duża część z nas będzie musiała pożegnać się ze swym ulubionym hobby i swoim kamperkiem, a to za przyczyną wprowadzenia podatku ekologicznego.
Jak zapewne czytaliście dla starszych pojazdów a jak udało mi się zorientować dotyczy większości z nas wprowadza się podatek ekologiczny 3000 zł na rok od pojazdu.
Nie wyobrażam sobie eksploatowania kampera wnosząc wszystkie opłaty coroczne, (ponad 4000 zł) tym bardziej że większość z nas to emeryci którzy zbierali przez długie lata kasę na zakup wymarzonego pojazdu.
Ilu z nas jest lub będzie w stanie wydać 200 000 zł na wymianę kampera.
Może nasze stowarzyszenie da radę wpłynąć na ministerstwo finansów aby nasze camperteam nie zmarło, lub było było wyłącznie dla najbogatszych ludzi Polsce.
Pozdrawiam serdecznie
Marian
darek 61 - 2009-04-19, 12:16
Mam nadzieje że campery jako SAMOCHODY SPECJALNE a nie osobowe, (chyba że ktoś z nas ma ma w papierach OSOBOWY ) nie będą podciągnięte pod ten podatek.Ciekawe co na to UNIA EUROPEJSKA.
mpotok - 2009-04-19, 12:20
Tutaj są informacje na ten temat
http://motoryzacja.interi...-od-aut,1291986
Pozdrawiam serdecznie
Marian
darek 61 - 2009-04-19, 13:40
Wiele wskazuje więc na to, że nowy podatek obejmie jedynie auta nowe oraz sprowadzane, za które nie zapłacono jeszcze akcyzy..tak pisze TIMOT
I niech tak się stanie amen.
Yans - 2009-04-19, 14:20
| TIMOT napisał/a: | Nie rozumiem wywoływania sztucznego popłochu! Przecież wyraźnie jest mowa, że podatek ekologiczny MA ZASTĄPIĆ podatek akcyzowy od SPROWADZANYCH i PIERWSZY RAZ REJEATROWANYCH W POLSCE samochodów kwestionowany przez UE.
Czy osoby uważające, że podatek ten dotknie każdego z nas, kto ma kampera, mogą mi podać przykład, kto z nas obecnie płaci akcyzę za użytkowanie kampera?
Akcyza jest płacona w przypadku SPROWADZENIA i PIERWSZEJ REJESTRACJI.
Podatek ekologiczny ma ZASTĄPIĆ akcyzę - czyli inna nazwa i trochę inna zasada naliczania, by oszukać UE. |
Wojtku! Od jakiegoś czasu obserwuję" sianie popłochu" w mediach. I wyłania się zasadnicza kwestia dotycząca NAS. Większość artykułów dotyczy COROCZNEGO PODATKU EKOLOGICZNEGO na wzór PODATKU DROGOWEGO płaconego w Urzędzie Skarbowym . Wynika z tego płatność rzędu 3 tyś. zł dla samochodów powyżej 92 roku. Potem kwota ta się zmniejsza do 100 zł dla nowych małolitrażowych....
Uważam to działanie za szkodliwe dla całej społeczności posiadającej samochody. Nas to uderza podwójnie. Nasze pojazdy są specyficzne. Używane sezonowo.Każdy z nas wie ,że kampiórek ma inne lata i przebiegi...
Dlatego uważam wyprzedzone działania klubu za właściwe. Obserwuje w necie społeczny sprzeciw. To jest zwykłe ZŁODZIEJSTWO! Nasz kraj jest w dobie kryzysu zagrożony krachem. Trzymamy się na krawędzi. Wprowadzanie takiego złodziejstwa spowoduje masowe oddawanie aut na złom. Stracą mechanicy, oponiarze, stacje paliwowe itp.... Sam swojego Cienkiego wystawiłem na aukcję.
Jestem zwolennikiem gaszenia pożaru w zarodku. Dlatego tą głupotę gaśmy!Nasz klub powinien określić swoje zdanie. To jest pożar dotyczący nas szczególnie...
Yans - 2009-04-19, 18:01
| TIMOT napisał/a: | | Poza tym wielu z p...osłów musiałoby też go płacić. |
Masz rację... Tylko czy wiesz ,że oni od lat są na diecie! Na diecie poselskiej!!!!! Co pozwala im się poruszać samochodami SŁUŻBOWYMI lub NA PALIWIE SPONSOROWANYM przez KANCELARIĘ SEJMU ... ??? Jeżeli mi zasponsorują paliwo to może też się trochę zgodzę na GOLENIE !!!!
kimtop - 2009-04-19, 19:43
| TIMOT napisał/a: | | jeżeli to przejdzie, to będzie znaczyło, że żyjemy w kraju złodziei i oszustów. |
Chyba nie miałeś złudzeń że jest inaczej
bonusik - 2009-04-19, 19:46
Też mam nadzieję,że p...osłowie nie wpadną na ten "genialny" pomysł wydojenia większości zmotoryzowanych Rodaków z kasiorki...
Oby do tego nie doszło....
W razie "draki" dojdzie chyba do totalnego pospolitego ruszenia....
Ludziska wreszcie nie "wyrobią i zablokują co trzeba na cacy...
W ostateczności można odpowiedzialnych za ten pomysł wyzwać na ubitą ziemię
mpotok - 2009-04-20, 13:01 Temat postu: Podatek 3000 Dziś już eksperci popierają ten pomysł z podatekiem ekologiczny
http://podatki.wp.pl/kat,...ml?ticaid=17e25
Pozdrawiam
Marian
http://www.camperteam.pl/...smiles/bylo.gif
janusz - 2009-04-20, 13:32
ArcaDarka za żółte tablice i wiek auta zapłaci rocznie równowartość samochodu a Martes ponieważ nie ma żółtych tablic rocznie będzie płacił dziesięciokrotną wartość samochodu.
I w kraju będzie dobrobyt bo dziurę budżetową zapełnią przedsiębiorstwa autobusowe i MPK od swoich "nowiutkich" samochodów. Pogotowie ratunkowe ma też "nówki". Policja, A jakie nowiuteńkie są strażackie samochody.
Miliony sztuk starych samochodów nie jest tak stara jak w rzeczywistości. Składaki kiedyś modne, sprowadzone z zagranicy w których nie ma daty rejestracji za granicą tylko w kraju. Nie będzie lepiej ale na pewno śmieszniej.
48a-ELANKO - 2009-04-20, 13:33
| mpotok napisał/a: | | Dziś już eksperci popierają ten pomysł z podatekiem ekologiczn |
No to wynika z tych komentarzy (niestety !!!), że podatek ten ma objąć również samochody już zarejestrowane czyli wszystkie nasze kamperki !!!
ALAPILOCIK - 2009-04-20, 17:48
No to jakiś koszmar
Faktycznie dla nas kamperowców podwójny.
A znając naszych p...osłów przejdzie, NIESTETY!
RATUNKU!!! Coś trzeba zrobić, przecież to rozbój w biały dzień.
bonusik - 2009-04-20, 17:57
| ALAPILOCIK napisał/a: | | Coś trzeba zrobić, przecież to rozbój w biały dzień. |
chyba jedyne co mozna zrobić to "z dupy jesień średniowiecza "
Przepraszam za słownictwo ale szlag człeka trafia na takie kretyńskie pomysły notabli
Skorpion - 2009-04-20, 18:01
| bonusik napisał/a: | | chyba jedyne co mozna zrobić to "z dupy jesień średniowiecza " |
To malo powiedziane ja niechce uzywac na forum gorszych slow delikatnie to ujoles
zibi - 2009-04-20, 18:04
No to może dla kamperowców zaproponyjmy podatek od powierzchni spalnej/ilość przejechanych kilometrów*ilość kempingów, z których skorzystaliśmy i dodatkowo za każdy kilometr odprowadźmy kaskę za RadioM.
bonusik - 2009-04-20, 18:04
Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom...
Swoją drogą,ciekawe którzy producenci i dealerzy aut maczali palce w lobbingu na rzecz tego "pomysłu"
zibi - 2009-04-20, 18:06
Bonusik, pisalismy razem: | bonusik napisał/a: | Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom... |
więc dołóżmy do tego jeszcze podatek od kilograma szarej wody
Skorpion - 2009-04-20, 18:29
no i podatek od oproznianaia toalet i bedzie komplet
zibi - 2009-04-20, 18:36
| Skorpion napisał/a: | | no i podatek od oproznianaia toalet i bedzie komplet |
Skorpion jak szara woda - to razem z toaletą pójdzie
TomekW - 2009-04-20, 20:41
Zaraz, chwileczkę, nie tak ostro...
Jak na razie doczytałem, że przepis ma obowiązywać samochody OSOBOWE, a ile z naszych kamperków ma tak wpisane w dowodzie?
A swoją drogą ten rozbój w biały dzień uderzyłby przede wszystkim w tych, którzy kasą nie śmierdzą. Już sobie wyobrażam, jak właściciel Maybacha z 2009 roku z triumfalnym uśmiechem wyciągałby z portfela stówkę rocznie...
Na razie pozostaje przyłączyć się do akcji protestacyjnych, na przykład:
http://www.starszeauta.pl/
http://wmw24.pl/stop-auto-tax/listy/brak-zgody/
albo zasypywać protestami serwery partii koalicyjnych:
http://www.platforma.org/pl/kontakt/
http://www.psl.pl/?p=kontakt
i czekać na rozwój sytuacji...
A może to kolejna prowokacja ze strony PiS-u? Celowe działanie dla odbicia elektoratu?
janusz - 2009-04-20, 20:49
| TomekW napisał/a: | | Jak na razie doczytałem, że przepis ma obowiązywać samochody OSOBOWE, |
Akcyza też była na osobowe. A za kampery płaciliśmy.
Może sami też zredagujmy nasz list w którym oprócz nie dla takiego podatku napiszemy nie dla akcyzy czy jakichkolwiek innych dodatkowych podatków od kamperów.
Zaradek - 2009-04-20, 21:50
EKOLOGIA - słowo wytrych. Pod przykrywką ekoligii można teraz załtwić wszystko. Można sprawić, że drogi nie bedą budowane, można sprawić że normalna rzecz bedzie kosztować 3 razy tyle bo ma tylko w opisie , że jest ekologiczna nawet sławny serwis aukcyjny stworzył zakładkę z rzeczami ekologicznymi. To dlaczego rząd nie miałby załatać dziury budżetowej pod przykrywką ekologii. W tych "ekologicznych" czasach wydaje się to wręcz "naturalne".
O zgrozo jeżeli wejdzie w tak chorej i idiotycznej formie ów podatek (?) ekologiczny. To skończą się moję ( sądzę, że nie tylko moje) marzenia o własnym kamperze .
Interia opisała bardzo obrazowo w kogo uderzy ta opłata. "Przeciętny europejczyk przeznacza 10 pensji na samochód tyle tylko , że w Polsce za 10 pensji możemy kupić 15-letni samochód."
To chyba świadczy o zasobności naszego społeczeństwa.
I cisnie mi się jeszcze jeden cytat ( z jakiegoś satyrycznego rysunku ):
" opodatkujmy biednych - jest ich dużo to i dochód będzie duży "
Pozdrawiam ale minę mam nie wesołą
janusz - 2009-04-20, 21:56
Damy radę, zarejestrujemy nasze samochody na Słowacji albo na Litwie. Samochody z USA też tamtędy do nas trafiają bo mniejsze cło. Zloty będziemy tam robić połączone z przeglądami rejestracyjnymi i będzie spoko.
Zaradek - 2009-04-20, 22:00
@janusz no w to nie wątpię, że jako naród damy sobie z tym radę . Nie takie przepisy się obchodziło, choćby sławetne składaki.
janusz - 2009-04-20, 22:02
| Zaradek napisał/a: | | Nie takie przepisy się obchodziło | W końcu po to są
Kazik II - 2009-04-21, 00:00
Taaaak, MF gruchnęło takim pomysłem, że aż obudziłem się ze snu zimowego. Mnie to osobiście nie dziwi, lobby samochodowe łazi po ministerialnych gabinetach i mw. co rok podsuwa na biurka nowe pomysły (a może i załączniki do nich?) jak wspomagać biznes dealersko-serwisowy. Nie będę wszystkiego przypominać, ale na przestrzeni 10-15 lat trochę by się tego uzbierało. Wystarczy jeszcze podjudzić dziennikarzy, że lawina złomu przewala się po ojczystych drogach i publika kiwa z uznaniem głowami.
Czekam tylko jak przebudzą się macherzy z innych branż i z ekologiczną frazeologią każą nam wymieniać na nowe: lodówki, maszynki do mięsa, odkurzacze, brytfanny i kalesony! Już widzę oczami wyobraźni jak na nielegalnej starej kuchni gazowej warzę nocą w piwnicy grochówkę na boczku.
Ja tam bym obłożył podatkiem ekologicznym kobity poślubione przed 1992r - niejeden by się ucieszył z takiej okazji do wymiany sprzętu na nowszy
MariuszB - 2009-04-21, 00:38
| bonusik napisał/a: | Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom...
|
Bonusik.... myślę, że nie zblokuje niczego . Pokrzyczą, pokrzyczą wszyscy i tyle.
Uważam, że narazie jest zbyt wcześnie aby się podniecać. Na tą chwilę nieznane są żadne konkrety/ parametry/ kryteria. Najprawdopodobniej w przypadku osobówek będzie miała znaczenie norma emisji spalin jaką auto będzie spełniać a także jego pojemność... Pewne jest jedno- napewno coś wprowadzą i napewno nam nie będzie lepiej tylko gorzej ... Tak, jest to śmiech nerwowy
Żadne to pocieszenie ale w Niemczech od zarania dziejów jest coś takiego jak podatek steuer i płaci się go raz do roku. W przypadku starszych samochodów z dużą ilością kubików (lub kfz wohnmobil- masa całkowita), niespełniających żadnych norm spalin są to kwoty znaczące... np. 300- 400 eur.
Tutaj dokładna tabela:
Steuer na KFZ - kampery
Dla odmiany stawki na osobowe diesle w/g norm Euro:
PKW/ osobówki diesel
Tak więc wszystko przed nami...
AUTOJUR - 2009-04-21, 09:17
EKOLOGIA Tylko się :zastrzelić
zibi - 2009-04-21, 14:13
Oto co Onet.pl podał dzisiaj:
http://moto.onet.pl/15534...kul.html?node=2
bonusik - 2009-04-21, 15:14
Ludziska wreszcie się wkurzą i wyjadą na ulicę...
wbobowski - 2009-04-21, 15:34
W artykułach raz mówi się o podatku zastępującym akcyzę przy zakupie nowego lub używanego sprowadzanego z zagranicy, a innym razem o corocznym podatku. Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców.
JaWa - 2009-04-21, 16:04
| wbobowski napisał/a: | Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców. |
Tysiąc fotoradarów więcej, mandat za przekroczenie szybkości o 1 km/h i coroczna opłata ekologiczna. Hura ! Nareszcie rząd dbający o swoich obywateli
PS
jeśli do kampera z 1991 r wstawię silnik z 2005 r to chyba będzie spełniał normy emisji spalin ? Przecież to silnik wydziela spaliny, a nie nadwozie ?
mpotok - 2009-04-22, 07:19 Temat postu: Podatek 3000 Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców.
Ekologia to dziś słowo wytrych, wczoraj w TVN biznes sławny profesor tłumaczył że tzw efekt cieplarniany jest okresem cyklicznym i nie ma nic wspólnego z samochodami itd.
Jest to tylko raj dla darmozjadów ekologów i przykrywka dla podatkoździorców.
i jak nie będziemy się bronić jak np górnicy to nas wykończą, i będziemy opłacać powiększającą się w trybie geometrycznym armię urzędników.
Marian
Kazik II - 2009-04-22, 10:30
| mpotok napisał/a: | | Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców. |
Dochodzi do tego jeszcze zwyczajna buta i arogancja ministerialnych urzędników, którym wydaje się, że mają prawo instrumentami administracyjnymi zmuszać ludzi do kupowania nowych samochodów. To jest myślenie z jakiejś innej epoki, ludzie kupują nowe samochody kiedy ich po prostu na to stać! Z wyjątkiem hobbystów nikt nie jeździ 15 letnim autem dla przyjemności albo żeby zrobić na złość środowisku. Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc. Sprawy by nie było, gdyby przeciętny samochód kosztował u nas cca półroczną pensję jak na Zachodzie, ale niestety tak nie jest.
JaWa - 2009-04-22, 10:57
| Kazik II napisał/a: | | Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc. |
Powołajmy komitet budowy rakiety Ziemia - Księżyc, tylko w jedną stronę. Musi być spora, żeby się cały rząd zmieścił, chociaż oni już się od ziemi oderwali.
duch_gdansk - 2009-04-24, 06:37
Na wielu forach jest dym o ten podatek, podstawa to pisać protesty a nie marudziuć. Ja nawet Babci wytłumaczyłem o co chodzi tym pseudo ekologom, jak zwykle biednemu wiatr w oczy. Pie..... pseudo eko z syfem dookoła, gdzie segregacja śmieci, kary za zanieczyszczanie wody? Znowu chcą sięgnąć do kieszeni kierowców bo to najłatwiej. Już lecę kupować jakiegoś plastikowego badziewiaka z silnikiem 1,0 i z ratą na pół mojej pensji. W RPA prędzej auta zarejestruję
kimtop - 2009-04-24, 11:28
Więc niech kazdy zaprotestuje tutaj http://www.starszeauta.pl/
Tadeusz - 2009-04-24, 11:55
Ja to już zrobiłem. Tekst poszerzyłem i podałem w shoutbox.
Skorpion - 2009-05-14, 20:46
Dzis znalazlem cos takiego w internecie
Podatek ekologiczny - będzie, nie będzie?
2009 - 05 - 08 | 12:24
źródło: mojeauto.pl
W.T.
Choć w mediach pojawiło się już szereg spekulacji na temat podatku ekologicznego, który miałby zastąpić obowiązującą dziś akcyzę, to wciąż nie ma jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii.
- Minister Finansów, a tym bardziej rząd, nie podjęli decyzji o zastąpieniu podatku akcyzowego nowym rozwiązaniem - można było usłyszeć na wczorajszym posiedzeniu Sejmu, kiedy to Jacek Kapica, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów, odpowiadał na pytania posłów w sprawie wprowadzenia podatku ekologicznego.
Nie oznacza to jednak, iż resort finansów nie prowadzi żadnych prac nad nowym podatkiem, jednak żaden pomysł nie zyskał jeszcze statusu projektu, który byłby skierowany na ścieżkę legislacyjną.
- Ministerstwo Finansów prowadzi jedynie analizy związane z założeniami do zmiany systemu opodatkowania samochodów, kwoty podatku, jakimi byliby obciążeni posiadacze samochodów, nie są dzisiaj znane i ostateczne - podkreślił Jacek Kapica. - Stąd też informacje prasowe wskazujące, iż posiadacze najstarszych pojazdów będą obciążeni podatkiem w wysokości 3 tys. zł mają charakter spekulacji medialnych i należy je zdementować.
Ponadto dodał, że choć w prawie wspólnotowym brak dziś harmonizacji przepisów w tej kwestii, to jednak Komisja Europejska optuje za zastępowaniem takich podatków jak polska akcyza podatkiem pobieranym corocznie z uwzględnieniem jego ekologicznego charakteru. Większość "starych" państw unijnych już stosuje podobne rozwiązania, a niektóre kraje, które niedawno wstąpiły do UE, również rozważa wprowadzenie analogicznych podatków.
Podczas swojego wystąpienia Jacek Kapica ponadto poinformował, że w resorcie gospodarki trwają obecnie prace dotyczące wypracowania szczegółowych propozycji wprowadzenia proekologicznego pakietu rozwiązań, który miałby wspierać popyt na nowsze samochody a ograniczyłby import starych aut wycofanych np. z eksploatacji w państwach zachodnich. - Jednym z elementów będących przedmiotem prac zespołu jest również zastąpienie akcyzy nowym rodzajem podatku uzależnionym od emisji spalin - dodał na zakończenie.
Jarosław69 - 2009-12-03, 23:49
Witam.
Jak sytuacja wygląda pod koniec roku?
Jest juz jakaś jasność czy też wieczna ciemność jak to bywa w polandowie?
Sławuta - 2014-04-19, 19:15
Podobno ostatnio piechocińskiemu (nomen omen) zlecono szybkie prace nad tym rozbojem... coś wiadomo więcej?
|
|