|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - opony do ducato
IAAN - 2009-04-20, 21:32 Temat postu: opony do ducato witam serdecznie i proszę o radę mam rozmiar opon 195/75 r16 c po czym poznac na oponie symbol wytrzymałości tj jakie obciązenie może taka opona przenieśc i czy są produkowane jakies opony o zwiększonej wytrzymałości jeśli tak to z jakim symbolem i jaki rozmiar na felę 16
pawel67 - 2009-04-20, 21:39
Właśnie C w opisie opony oznacza oponę wzmocnioną.
Miłosz - 2009-04-20, 21:43
Tu podaję kilka przykładowo ale wpisz sobie w przeglądarce indeks nośności to znajdziesz wszystkie
102 - 850 kg / na oponę
103 - 875 kg / na oponę
104 - 900 kg / na oponę
105 - 925 kg / na oponę
106 - 950 kg / na oponę
107 - 975 kg / na oponę
108 - 1000 kg / na oponę
dodatkowo można potkać łamany indeks np 105/107 dotyczy on opon w układzie pojedynczym wyższa wartość lub bliźniaczym niższa wartość . Czyli którąś z tych cyfr zawsze masz na oponie
jaca_2009 - 2009-04-20, 22:01
Z tego co się orientuje nowsze kamperki są obute w michelin XC Camping - Nośność: do 1030 kg na oponę
Są jednak drogie a nawet bardzo, odznaczają się specjalną konstrukcja zapobiegająca odkształceniom podczas długiego postoju(np zima) oraz podwójna strukturę boków zabezpieczająca przed uszkodzeniami ocieranymi np o krawężniki, kamienie.Niezle sie spisują na mokrym. Ze śniegiem to już cienko ale da się þrzezyc.Są stosunkowo ciche.Można poszukać lekko używanych na allegro - często sie trafiają nawet w niezłych cenach.Teoretycznie powinny przejechać z 80tyś km - patrząc po zuzyciu moich przy 55tyś - podobno maja specjalnie dobrana mieszankę gum by starczyły na długo. Więc chyba warto zainwestować.
Niedawno powstała nowa Michelin AGILIS CAMPING. Model ten opiera się o rozwiązania opony Agilis przeznaczonej do samochodów dostawczych, dzięki czemu charakteryzuje się dużą żywotnością i wytrzymałością na uszkodzenia. W porównaniu do wersji dostawczej Agilis Camping ma o 20% więcej kanałów i nacięć oraz o 30% więcej lameli, co sprawia, że sprawdza się na bardziej zróżnicowanych nawierzchniach..
Oznaczenie CP znajdujące się na oponie, symbol przydatności do zastosowania w pojazdach kempingowych, przyznawanym oponom pracującym pod zwiększonymi obciążeniami. Maksymalne ciśnienie dopuszczane w Michelin XC Camping i Agilis na tylnej, obciążonej osi sięga nawet 5.5 bara.
Podobno niezłe są też Kleber CT200 (taka sama nośność 1030kg i wzmocnione boki) Kleber jest dużo tańsza.
Indeks nośności to druga pozycja od końca (wyrażona liczbowo) - przed symbolem prędkości (wyrażonym literowo)
np 215/70R15 109Q gdzie 109 - to nośność równa 1030 kg
Zawsze można dobrać coś z busa lub dostawczaka- tylko należy zwrócić uwagę na nośność
Kamperfan - 2009-04-20, 22:01
Trochę na ten temat jest tu:
http://www.netcar.pl/x_C_X__P_SAS__P2_3714.html
http://www.britney.spears...ndeks-opon.html
Tabela indeksu nośności opon: http://www.4opony.pl/tabela_nosnosci.htm!
Indeksy nośności podaje producent/dystrybutor w charakterystyce opony. Jeśli kamper ma dopuszczalną masę całkowitą (jest w dowodzie rejestracyjnym) np. 3000 kg, to każda z opon powinna mieć indeks nośności co najmniej 98 (3000kg / 4 opony =750 kg / na oponę).
Skorpion - 2009-04-20, 22:08
Ja osobiscie moge tylko i wylacznie zalozyc do swojego kampiorka opony o rozmiaze 205R14C 8PR taki rozmiar byl podany w2 niemieckich papierach i taki wylacznie rozmiar jest dedykowany fabrycznie i takie wlasnie nabylem tuz przed przyjazdem do Koszelowki
Skorpion - 2009-04-20, 22:09
Dla naszego CamperPapy juz zalatwilem oponki 185R14 C
IAAN - 2009-04-21, 07:33
pytam ponieważ chciałbym podnieść dmc rzeczoznawca wspominał coś o oponach i resorach z tłumaczenia wynika że resor jest wzmocniony mam 5 piór nie wiem ile powinło być w orginale w niemczech były juz zmiany w dmc jednak dla mnie to za mało czy ktoś już przerabiał temat podniesienia dmc ?
ja na razie jestem na etapie zbierania informacji
IAAN - 2009-04-21, 22:55
idąc dalej tematem opon u mnie jest taka oto opona czyli jak sądzę dobra wzmocniona single 925 kg czyli chyba do 3700kg 4*925kg
a czy taki resor jest fabryczny dla ducato model 14 czy posiada jakąś dokładkę 5 lag resoru
wbobowski - 2009-04-21, 23:13
Po 85 000 km wymieniłem w listopadzie opony Michelin Camping (jeszcze nie najgorsze, ale nie na zimę) na nowe opony Matador MPS320 - 215/70 R15 109/107 M+S.
Jestem z nich potrójnie zadowolony:
1. doskonale spisywały się w zimie
2. można na nich jeździć cały rok
3. zapłaciłem 238 zł za sztukę.
eler1 - 2009-04-22, 14:26
wbobowski napisał/a: | Po 85 000 km wymieniłem w listopadzie opony Michelin Camping (jeszcze nie najgorsze, ale nie na zimę) na nowe opony Matador MPS320 - 215/70 R15 109/107 M+S.
Jestem z nich potrójnie zadowolony:
1. doskonale spisywały się w zimie
2. można na nich jeździć cały rok
3. zapłaciłem 238 zł za sztukę. | opis matadora : z http://opony.webwweb.pl/x...-115510002.html
Cytat: | # Znak M+S podkreśla wzmocnioną przyczepność, a nie pozycje typowej opony zimowej
# Możliwość zastosowania całorocznie w strefach z umiarkowaną porą zimną |
majsterus - 2009-04-22, 15:13
trzecie pióro jest chyba dołożone dodatkowo.
Ale jak w ducato 14 masz 16cali koła??
IAAN - 2009-04-23, 07:32
tylko ze ja mam 5 piór przy resorze ,
na co zwrócić uwagę przy przekuciu resorów jak sprawdzić że robota jest zrobiona dobrze ,wymontowałem resory i w poniedziałek jadą do przekucia w Poznaniu na ul Obornicką może ktos miał do czynienia z tym zakładem
gino - 2009-04-23, 08:22
Irek napisał/a: | tylko ze ja mam 5 piór przy resorze ,
na co zwrócić uwagę przy przekuciu resorów jak sprawdzić że robota jest zrobiona dobrze ,wymontowałem resory i w poniedziałek jadą do przekucia w Poznaniu na ul Obornicką może ktos miał do czynienia z tym zakładem |
Twoj resor sklada sie z 5pior..
tylko...po co chcesz go ''przekuc'' co z nim bylo nie tak?
jak to nazywasz ''przekucie'' polega na tym..ze zostanie ''oklepany'' mlotkiem.....
IAAN - 2009-04-23, 11:56
zdjecia są robione na podniesionym aucie jak założe koła i stanie na kołach resor robi sie prosty łącznik resora z nadwoziem w tylnej częsci jest skierowanymaksymalnie do tyłu ,raczej nie powinło tak być myslę o daniu go do wykucia tz osiągnie dawne kształty ,nie wiem jak to robią ale jest to możliwe
Skorpion - 2009-04-23, 16:00
czasami robi sie hambrowanie resorow ale to daje drodki efekt ,sprawdz czy nie poluzowal sie nigdzie na trzymaniu i czy przedladki pomiedzy piorami sa na miejscu
IAAN - 2009-04-24, 01:07
i tu jest problem po wymontowaniu z auta nabrał własciwego kształtu tz.3 górne pióra skierowane w górę 2 dolne proste nie wiem czy to nie jakaś dokładka w dokumentach mam jakąś instrukcje z wymiarami i sposobem montażu takiej doładki więdz rodzi się u mnie podejrzenie że to dokładka a kamper za cięzki sruby mocujące do ramy zawieszenie tylne resoru i przód resoru wyglądają jakby były nowe na zewnątrz skorodowane nie wiele po wykręceniu czyste ocynkowane ale czyste kamper ma 18 lat a nie wyglądają na ten wiek
rodzi się pytanie ile piór powinien miecfiat ducato model 14 na tlnym zawieszeniu 3 a może 5
u mnie przy 3 to raczej wygnie sie w drugą strone 2900kg pusty
IAAN - 2009-04-24, 01:09
i jeszcze jedno nie ma on przekładek pomiędzy piórami
wbobowski - 2009-04-24, 01:17
eler1 napisał/a: | Cytat: | # Znak M+S podkreśla wzmocnioną przyczepność, a nie pozycje typowej opony zimowej
# Możliwość zastosowania całorocznie w strefach z umiarkowaną porą zimną |
|
Własnie o tym napisałem w punkcie 1. i 2.
A M+S to opona błotno-śniegowa
majsterus - 2009-04-24, 10:17
bo przekładek nie ma, są tylko obrączki gumowe na tych któtszych piórach.
ducato 14 jako skrzynia czy bus ma 3-4 pióra w standardzie.
Twój ma dołożone pióro dodatkowe.
Ja mam u siebie 4 i jak auto stoi puste są wygiete w druga stronę.
można dołożyć poduszki pneumatyczne bądź sprężyny spiralne dodatkowo. potem wrzucę fotkę ze sprężynami.
gino - 2009-04-24, 10:33
KONSTRUKCJA W J5 DUCATO I C25 wlasnie taka jest...resor ma byc prosty...
jesli go przklepiesz...bedziesz mial zero komfortu..bedziesz jechal jak na wozie drabiniastym...tyl bedzie nie naturalnie podniesiony do gory..co utrudnia rowniez wchodzenie do zabudowy...
dodam..ze, jak kupilem J5 tez myslalem ze mam cos nie w porzadku...pojechalem do firmy od resorow..- trzeba klepac''
pojechalem do serwisu J5/NIE UATORYZOWANY ale tylko j5 sie zajmuja/FALENICA/ - TAK MA BYC...
jezdze 3rok..i wierze im..NIC SIE NIE DZIEJE..
dodam..ze dodatkowo z tylu woze skuter..
przed chwila cyknalem foteczki na dowod..jak u mnie to wyglada..
majsterus - 2009-04-24, 11:46
mam identycznie, pływa jak gondola
i tył siedzi zdecydowanie niżej.
WINNICZKI - 2009-04-24, 22:37
Mam podobnie,wierzyć mi sie na początku nie chciało ,że tak powinno być.Mój resor jest lekko wygięty lub prosty jak załaduje campera.Ale patrząc na odbojniki to resor powinien wygiąć sie jeszcze jakieś 7-10 cm żeby oś dotknęła gumy w( minus).Troche dziwnie to wygląda.
WINNICZKI - 2009-04-24, 22:41
Niestety poduszki będą konieczne bo krzywo stoi i trzeba będzie to skorygować.Burstner kolegi też przechyla sie na prawo.Po lewej mam zbiornik na wodę ,ale jak naleje do pełna to dalej bardziej siedzi na prawo.Ciekawe jak wygląda z tymi sprężynami i od czego są te sprężyny?
janusz - 2009-04-24, 23:19
Tolo w swoim kamperku ma sprytnie zrobione usztywnianie resorów z tyłu. Poproście to może zrobi zdjęcie tego ustrojstwa. Chyba dałoby się coś takiego zrobić.
IAAN - 2009-04-25, 06:05
przekonaliscie mnie na tye aby nie kuc resorów a ponieważ je wymontowałem dostaną nowe tuleje gumowe
eler1 - 2009-04-25, 09:40
Irek napisał/a: | przekonaliscie mnie na tye aby nie kuc resorów a ponieważ je wymontowałem dostaną nowe tuleje gumowe | jak troszkę przekujesz nic im nie będzie i jakiś czas będzie dużo lepiej - przecież resory nie są wieczne jakaś regeneracja raz na 20 lat by im się przydała - a co do wzmocnienia ja proponuję dołożyć poduszki
majsterus - 2009-04-27, 11:24
znajomy ma coś takiego, nie zrobiłem fotki górnego mocowania sprężyny...
sprężyny muszą być odpowiednio długie, mogą być np od mercedesa W124 ale przednie bym wstawił, tylnie mogą byc za miękkie. Kwestia sprawdzenia
kwestia dorobienia kielichów czy kupić gotowe tłoczone czy bawić się w spawanie.
i chyba najprostszy i najtańszy sposób na rozwiązanie tego problemu , poduszki pneumatyczne to 1500zł....
a tak dwie sprężynki max 100zł + gumy pod nie 80zł i do zrobienia pozostają mocowania, które najprościej odciąć od amortyzatora
wszystko w temacie
IAAN - 2009-04-27, 22:49
resory zostały w warsztacie odbiór w srode bedą nowe tuleje dodatkowe pióro i lekkie przekucie zobaczymy jaki efekt przyniesie
darek 61 - 2009-05-04, 19:37
Wracając do opon założyłem do swojego 195/75R16 FULDA CONVEO TOUR jak na razie jestem zadowolony(pierwszy wyjazd 350 km)są ciche.Starym podziękowałem bieżnik miały jeszcze głęboki, ale były stare (czytaj 16 lat).
|
|