|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Holandia - Wakacje.
grenda96 - 2009-05-07, 17:01 Temat postu: Wakacje. W te wakacje planujemy wypad do Holandii. Jeśli ktoś tam był to:
1.Jakie miasta są wręcz obowiązkowe w Holandii? (Mam na myśli coś takiego jak w Polsce. Jeśli Tu jesteś, musisz pojechać do Krakowa i Gdańska ;] ) Nie wiem jak jest w Holandii. Zapewne zaliczymy Amsterdam. Ale nie przepadam za wielkimi miastami.
2. Ma ktoś przewodniki po Holandii?
3. Jakieś obyczaje, rzeczy, które można zrobić w Holandii? Jakieś targi, imprezy, festiwale, potrawy itp.
4. Jak cenowo? Głównie paliwo i miejsca kempingowe.
5. Jak ze spaniem na "dziko" ?
6. Jest dobry dostęp do wody kamperowej?
7. Polecacie ten kraj?
8. Miejsca widokowe ładne?
Z góry dzięki. Jestem zielony, nie czepiać się :P Nasz pierwszy wyjazd :]
pilocik - 2009-05-07, 17:29
Byliśmy w Holandii w 2008 roku w sierpniu.Bardzo ładne państwo urocze miasteczka . Spaliśmy głównie na stacjach benzynowych, na których jest woda toalety i czasami natryski.Spanie na dziko jest niedozwolone , na parkingach nad morzem często zakazy i bramki ograniczające wysokość wjazdu do ok. 2 m. My zwiedziliśmy okolice Amsterdamu i koniecznie polecamy Marken i Volendam oraz inne małe miejscowości .Nasz wyjazd był bardzo udany i polecamy Holandię.
grenda96 - 2009-05-07, 17:32
Marken I Volendam. Zanotowane Szkoda, ze na dziko nie wolno ;/. Za to wygląda na to, ze mają stacje benzynowe niczego sobie!
ALAPILOCIK - 2009-05-07, 18:29
Witaj grenda96.
Mój pilocik zapomniał o kilku miejscach godnych polecenia.
Po pierwsze to trasa rowerowa z Utrechtu do Weesp dł ok 25km nad rzeką Vecht.Nad tą rzeką budowali zamki bogaci kupcy z Amsterdamu.Przejechaliśmy co prawda tylko część trasy ale naprawdę warto, urokliwa trasa.Najlepiej zatrzymać się w mniejszej miejscowości np.Maarssen na parkingu przy ulicy.Zatrzymywać się można na parkingach bez problemu, ale trzeba zwracać uwagę czy nie są płatne bo i tak bywa że są płatne w sobotę i niedzielę.
Spać nie radzę choć nie próbowaliśmy, ale wszyscy odradzali.
Po drugie żywy skansen Zaanse Schans koło Zaanstad.
A wogóle posługiwaliśmy się przewodnikiem MARKO POLO Holandia cena 19,90
Paliwo jest droższe w Holandii niż w Niemczech więc najlepiej zatankować przed granicą w Niemczech. Ale ceny artykułów spożywczych podobne jak w Niemczech.Polecam pyszne sery żółte nawet w marketach.
Na razie tyle jak coś mi się przypomni napiszę.
Odpowiem na wszystkie pytania
Pozdrawiam
ALAPILOCIK - 2009-05-07, 18:48
Drogi dobre, ale kierowcy nie za bardzo przyjaźni kamperkom co nas bardzo zaskoczyło.
W Amsterdamie zatrzymaliśmy się przy Ogrodzie Botanicznym.Duże bezpłatne parkingi przy osiedlach mieszkalnych.Pięknie i spokojnie.Stamtąd na rowerach drogą nad Amstelą dojechaliśmy do centrum ok. 10 km.
Trzeba jeszcze zobaczyć jedno z najbardziej uroczych miasteczek Delft/kanały i kwiaty/ i Leiden/LeJda/ nieduże miasto również piękne.
Ciągle coś mi się przypomina i dlatego taki rozgardiasz w tym moim pisaniu.
W każdym razie podobało nam się.
Była to nasza pierwsza wyprawa kamperkiem za granicę, a więc podobnie.
Acha, kempingów jest tam sporo, ale ceny ok. 20 euro.
No może to już koniec
Tadeusz - 2009-05-07, 19:09
Alapilocik przekazała cenne wskazówki.
Bardzo lubimy Holandię, szczególnie małe miasteczka i wioski na północ od Amsterdamu. Są piękne, kolorowe i przyjazne. Wspomniany przez Alę żywy skansen jest cudowną wsią pełną różnorodnych wiatraków ( o różnym przeznaczeniu ). Są warsztaty, serowarnie, sklepy. Wszyscy chodzą w trepach. Zresztą wytwórnia trepów też jest na miejscu.
Polecam to miejsce jako jedno z najciekawszych. Znajduje się nie daleko od Amsterdamu.
Najbardziej lubię Amsterdam. Wiem, nie lubisz dużych miast, ale to nie jest zwykłe miasto. Zostaw kampera na kempingu poza miastem i podróżuj tramwajami, rowerem i pieszo. Zakochasz się w Amsterdamie. Ja zakochałem się przed laty i chyba nigdy mi nie przejdzie. Uwielbiam całymi nocami spacerować uliczkami wzdłuż kanałów.
Tylu muzeów nie ma chyba żadne miasto w Europie.
Innym razem popiszemy o Amsterdamie. Ja, bo go lubię i znam, a TY bo je polubisz i na pewno się nim zachwycisz. Jeśli kochasz sztukę, to jedź do Amsterdamu. Spotkasz się twarzą w twarz z Rembrandtem, van Gogh'em i całą plejadą flamandzkich malarzy, a architektura tego miasta i urokliwe zaułki nad kanałami poprzecinanymi setkami mostów wprawią Cię w ekstazę.
Nie, nie przesadzam. To miasto nad rzeką Amstel takie właśnie jest.
Przekonaj się.
Tadeusz - 2009-05-07, 19:20
Zapomniałem wspomnieć o rychłej naszej podróży. Jedziemy z Pajęczna prosto do Calais na prom do Dover. Trasa prowadzi przez południową Holandię (Venlo, Eidhoven) do Belgii i dalej do Francji. Południe Holandii różni się od tej północnej, widać wpływy innych kultur. Acha! I jest mniej płasko!
grenda96 - 2009-05-07, 19:21
A cos szczególnego polecasz w samym amsterdamie?
Tadeusz - 2009-05-07, 19:29
grenda96 napisał/a: | A cos szczególnego polecasz w samym amsterdamie? |
Myślę, że długo musiałbym pisać o atrakcjach tego miasta, dlatego proponuję pogawędkę przy kawce i kapce dobrego trunku w Pajęcznie. Roztoczę przed Tobą tak piękny obraz Amsterdamu, że...ech!, przepadniesz.
grenda96 - 2009-05-07, 19:30
Nie wiem co na to tata Poczekamy, zobaczymy!
Tadeusz - 2009-05-07, 19:36
Pomyślałem sobie, że chociaż częściowo zaspokoję Twą ciekawośc zdjęciem Amsterdamu z lotu ptaka.
Fajne miasto. Nieprawdaż?
grenda96 - 2009-05-07, 19:44
Robi wrażenie
P.S. : Szukamy nazwy naszej załogi i kampiórka Można liczyc na waszą pomoc
Skorpion - 2009-05-07, 19:48
grenda96 napisał/a: | Szukamy nazwy naszej załogi i kampiórka Można liczyc na waszą pomoc |
Alez tak pomoc mozemy ,ale i tak ostatecznie to sami musice wybrac
grenda96 - 2009-05-07, 19:53
Strzelać propozycjami!
Skorpion - 2009-05-07, 20:03
TO musi byc takie cos co bedzie was okreslalo,kazdego z was a dopiero pozniej pomyslec na nazwe calej zalogi
Tadeusz - 2009-05-07, 21:10
Grenda96, jeśli ta liczba przy nicku podaje rok Twych narodzin, to znaczy, ,ze jesteż 14-latkiem. Fajnie, że mamy tak młodego kolegę. Namów rodziców na zlot w Pajęcznie. Pogadamy o Holandii, ochrzcimy Waszą załogę (nazwę wymyślimy adekwatną dla Was), a wszystko to przy szklaneczce napoju orzeźwiającego lub soczku.
BabaBaja - 2009-05-07, 22:43
Wybierając się do Holandii proponuję zobaczyc Madurodam - w pobliżu Hagi - Holandia w miniaturze, niesamowita frajda dla dzieci i dorosłych. Więcej na ten temat - potrz - Google - Madurodam. Arnhem - jezeli się jest w tej okolicy warto zobaczyć Muzeum Wojsk Powietrzno-Desantowych w Oosterbeek (na zach. od Arnhem). W Muzeum mozna zobaczyc film o gen.Sosabowskim i jego żołnierzach. Zapewne znany Ci jest film - "o jeden most za daleko". Ten właśnie most jest w Arnhem, jest na nim tablica pamiatkowa. Jest tu tez cmentarz aliancki na którym spoczywają polscy żołnierze Jezeli będziecie w Amsterdamie warto zobaczyć muzea w zależności od zainteresowań. W niektóre dni wstęp bezplatny. Miasto poprzecinane kanalami, którymi pływają piekne żaglowce, przycumowane barki mieszkalne. Trzeba trafić do portu jachtowego w którym cumują jachty cudeńka, wykonane z drzewa. Rowery trzeba pilnować !!!. Godna polecenia jest do zwiedzenia "dzielnica czerwonych latarń", wieczorem i bez dzieci!
Spedzicie wspaniale wakacje. Mu byliśmy kilka razy i jeszcze pojedziemy.
Pozdrawiam
KOCZORKA - 2009-05-08, 10:00
TIMOT napisał/a: | My wstawimy zdjęcia z naszej wyprawy i opiszemy ją dokładnie ale...trochę później. teraz nadrabiamy zaległości.
|
Wojtuś, Gosiunia nadrabiajcie szybciutko te zaległości bo ja czekam z niecierpliwością na relacyjkę i foteczki.
Wspaniałą mieliście wyprawę, zazdraszczam okrutnie i planuję, że w przyszłym roku tam spędzimy wakacje.
Pozdróweczka.
KOCZORKA - 2009-05-08, 10:28
TIMOT napisał/a: | Może jakaś wspólna kawka za granicą |
To byłoby cudne.
Spotkanko, kawusia i pogaduchy na obcej ziemi.
grenda96 - 2009-05-08, 16:05
Do Holandii zamierzamy jechać północną częścią Niemiec. Polecacie jakieś wioski, miasteczka które warto odwiedzić po drodze? Nie liczę Hamburgu i Bremen.
zibi - 2009-05-08, 18:11
Jeśli chodzi o Holandię - to polecam wyspę Texel Rewelacja. Można zakotwiczyc w jednym miejscu i na rokwerkach wyspę zwiedzić w 3-4 dni. Mnóstwo atrakcji i wydmy rewelacja
http://www.texel.net/en/
grenda96 - 2009-05-08, 18:33
A są po drodze jakieś Disneylandy, albo Legolandy?
zibi - 2009-05-08, 18:35
grenda96 napisał/a: | A są po drodze jakieś Disneylandy, albo Legolandy? |
Na Texel jest super oceanarium z fokami. Jest także super aqua park - zajrzyj dol linka który podałem dwa posty wyżej
Aulos - 2009-05-08, 20:24
grenda96 napisał/a: | A są po drodze jakieś Disneylandy, albo Legolandy? |
Skoro zamierzacie jechać przez pólnocne Niemcy to możecie ułożyć sobie trasę przez któryś z niemieckich parków rozrywki np. Heide-Park lub Hansa-Park
http://www.hansapark.de/front_content.php
http://www.heide-park.pl/webcm
ALAPILOCIK - 2009-05-08, 21:00
TIMOT napisał/a: | Alapilocik troszeczkę wprowadza w błąd informacją o cenach paliwa. Na dziś jest tak, że paliwo w Niemczech kosztuje ponad 1 euro (1,04 minimum) a w Holandii najdroższe | .
My byliśmy w zeszłym roku, a poza tym zapomniałam że większość kamperków to dizelki, a nasz to benzynowiec.
Za wprowadzenie w błąd przepraszam
Pozdrawiam
|
|