Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - ODCHUDZANIE

darek 61 - 2009-05-08, 15:31
Temat postu: ODCHUDZANIE
Każdy z nas co chwilę coś dokupuje do swojego campera a to są kilogramy które nasze auto dzielnie znosi.Dla uspokojenia sumienia wymieniłem butle stalowe na kompozytowe,teraz z czystym sumieniem mogę dołożyć całe 10KG.Może znacie sposoby na dalsze odchudzanie,bez efektu JOJO
Pawcio - 2009-05-08, 15:51

Ja z karkówki przeszedłem na serki. Jak schudnę 10 kg to kamperek będzie miał lżej ;)
Rockers - 2009-05-08, 16:01

Ja z własnego doświadczenia znam tylko efekt jojo :haha: :haha: co do kampera hmm można by wyrzucić telewizor, antenę, radio i integrować się z przyrodą, mozna by np zlikwidować wciąż napełniającą się toaletę i korzystać tylko na stacjach i kampingach ale to może być czasem trochę kłopotliwe :roll:
Ale mam jeszcze takie pytanko tez zastanawiałem się nad taką butlą tym bardziej że nowe butle są prawie przeźroczyste i widać ilość gazu a to zawsze nastręcza mi niepewności starczy gazu na poranną jajecznicę czy nie :gwm lecz po przemyśleniu i informacjach stwierdziłem że butle te nie można wymieniać na wszystkich stacjach a głównie czy też tylko na BP i tu jest problem czy zawsze będziemy mieli dostęp do takiej stacji ???? ja narazie zrezygnowałemz wymiany butli i zamówiłem magnetyczny wskaźnik ilości gazu dla butli metalowej :ok mam nadzieję że dojdzie przed Pajęcznem > pozdrawiam i główmy się dalej nad odchudzaniem ;)

darek 61 - 2009-05-08, 16:13

A ile waży ten czujnik?
KOCZOR - 2009-05-08, 16:19

Poza najprostszymi posunięciami typu:
1. Połowa paliwa w zbiorniku - 40kg
2. Pusty zbiornik szarej wody,
3. Wypróżniany przed wyjazdem kibelek,
4. Minimum wody czystej (napełniać dopiero po dotarciu do kamperparku),
5. Ograniczenie załogi do minimum (w zasadzie wystarczy sam zainteresowany)
.... nie przychodzi mi nic do głowy :haha: :haha: :haha:

Skorpion - 2009-05-08, 16:21

KOCZOR napisał/a:
.... nie przychodzi mi nic do głowy

:diabelski_usmiech
Rafale chyba,ze bedzie to i wylacznie zloci dla samych meszczyzn :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Rockers - 2009-05-08, 16:29

w katalogu nie pisze ile waży ale to jest cienka magnetyczna płytka ( jak kartka papieru tylko trochę grubsza ) więc chyba waży odrobinkę jak przyjdzie mogę zważyć i podać wartość ;)
KOCZORKA - 2009-05-08, 16:53

Skorpion napisał/a:
Rafale chyba,ze bedzie to i wylacznie zloci dla samych meszczyzn :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Masz Skorpionku rację, ale ten zlot byłby nudny (z kobitkami jest weselej :szeroki_usmiech ) to Koczor by nie pojechał. :haha: :haha:
Co do odciążenia naszych kampiórków, to telewizorki powyrzucać - jedziemy, żeby odpoczywać, podziwiać cuda natury, spędzać czas z rodzinką i znajomymi. :bigok
Cała zastawa, łącznie z kieliszkami, szklankami itp. lepiej jak będzie plastikowa (szkło jednak sobie waży). Krzesełka i stolik jak najlżejsze, ciuszków też nie musimy zabierać parę walizek, bo i po co. :szeroki_usmiech
Jedziemy odpoczywać, a nie urządzać rewii mody. :haha: :haha:

bonusik - 2009-05-08, 17:21

Odbiło nam i całą rodzinką zaczęlismy odchudzanie.... :gwm :gwm
Trwa to już trzy dni ale szczerze mówiąc efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania... :lol:
Trudno w to uwierzyc,właziłem na wagę ze trzy razy i za każdym razem pokazywała 2 kg mniej... :szeroki_usmiech
Kurdebalans....zobaczymy co będzie dalej.... :haha:
Szkoda,że nie można się odchudzić tak jak można kampiórka... :ok

Dziabong - 2009-05-08, 20:39

KOCZOR napisał/a:

Pozostało tylko wypuścić gaz z butli stalowej i zamienić ją na kompozytową moż też być pusta - będzie bardzo lekka bo jadać można w restauracji. :bajer

Rockers - 2009-05-08, 20:55

KOczorka masz u mnie pifko :spoko widzę że podzielasz moje zdanie wyrzucenia telewizorka ;) ja też go nie lubię jak już to radio nadaje nastrój (oczywiście przy odpowiedniej muzyce ) i przynajmniej człowiek od czasu do czasu może sprawdzić co się na świecie dzieje, ja wolę wędki i integrację z przyrodą uwielbiam wschody słońca a przed nimi obserwację jak wstaje przyroda, kaczki startujące z wody łabędzie itp. w Koszelówce nie miałem wędek bo obiecałem żonce że ten wekend poświęce dla nich, i tak od czasu do czasu też trzeba skoro całymi dniami praktycznie nie ma mnie w domciu.
darek 61 - 2009-05-12, 20:56

Chyba kupie tandem,zamiast dwóch rowerów będę wozić jeden.Wiem to mało demokratyczne ktoś będzie musiał jechać jako siła robocza a ktoś pokieruje rowerem.Życie nie jest sprawiedliwe. :spoko
KOCZOR - 2009-05-12, 23:38

darek krupa napisał/a:
Życie nie jest sprawiedliwe. :spoko

To zależy czy rozpatrujesz sprawę z punktu widzenia kierownika, czy motorniczego :haha: :haha: :haha:

gino - 2009-05-13, 06:43

KOCZOR napisał/a:

6.wyprozniamy przed wyjazdem DUPElek

na glodniaka tez lzej sie jedzie.. :bigok

darek 61 - 2009-05-14, 21:35

Rockers, telewizor chcesz wyrzucić to po co Ci antena satelitarna. :spoko
Rockers - 2009-05-15, 11:14

darek krupa napisał/a:
Rockers, telewizor chcesz wyrzucić to po co Ci antena satelitarna. :spoko

Na ogródek :wyszczerzony:

Asaf - 2009-05-15, 21:44
Temat postu: odchudzić ???
Przepraszam że zapytam. Dlaczego należy odchudzić kamperek ?
zibi - 2009-05-15, 21:47
Temat postu: Re: odchudzić ???
Asaf napisał/a:
Przepraszam że zapytam. Dlaczego należy odchudzić kamperek ?

To kwestia magii - magia liczby DMC :diabelski_usmiech

darek 61 - 2009-05-22, 07:52

Asaf, teraz już wiesz.
tadek - 2009-05-24, 00:56

KOCZOR napisał/a:

Można jeszcze wypuścić powietrze z dętek przewożonych rowerów, i odkleić wszystkie nalepki (upsss...)

baja02 - 2009-05-24, 11:14

A silnik też waży cholernie dużo :-P
AUTOJUR - 2009-05-24, 11:38

Silnik zamienić na pedały :haha:
KOCZOR - 2009-05-26, 00:02

AUTOJUR napisał/a:
Silnik zamienić na pedały :haha:

Nooo nie wiem...
Jak pedały... to powinno być co najmniej dwóch, każdy po 70-80 kg... razem150kg... plus jakaś karma dla nich...
A ile waży silnik :?:
No a ewentualna strata mocy :!:
Jak to się właściwie przelicza :?: 2 PD = x KM = y kW :roll: :roll: :roll:

StasioiJola - 2009-05-26, 08:27

Rafał - Ty tu jakąś wyższą matematykę stosujesz!!!!! :szeroki_usmiech :spoko

PS. Trzeba tylko po prostu mniej jeść i samo się odchudzi!!!! :bajer

darek 61 - 2009-05-26, 08:34

A może? BABA Z WOZU KONIOM LŻEJ
:spoko

tadek - 2009-05-31, 19:21

darek krupa napisał/a:
A może? BABA Z WOZU KONIOM LŻEJ

Proponuję ten post przenieść do działu " na własną odpowiedzialność " :-P

Hmmm.. ale co racja, to racja!

Magda i Tomek - 2009-05-31, 20:07

ODCHUDZENIE = MŻ
Magda i Tomek - 2009-05-31, 20:09

czytaj : Mało Żryć :haha: :haha: :haha:
ML - 2009-06-07, 16:27

Rockers napisał/a:
zamówiłem magnetyczny wskaźnik ilości gazu dla butli metalowej

Jak Ci się ten wskaźnik sprawuje ?
Też chciałbym nabyć, ale nie mogę go znaleźć w katalogach - czy możesz podać sklep, gdzie zamawiałeś ten wskaźnik ?

Pozdrowienia.

Rockers - 2009-06-08, 18:34

Wskaźnik już mam ale butla okazała się pusta już ją wymieniłem , ale teraz jest za pełna aby coś stwierdzić, ale z tego co widzę powinien ładnie wskazywać.
Ze strony Movery można ściągnąć katalog w pdf ten wskaźnik jest na stronie 419 poz 8. Kupiłem go w sklepie w Katowicach na bodajże ul. wodnej niesety dokładniejsze dane sklepu mogę zdobyć dopiero za parę dni bo jutro dopiero wychodzę ze szpitala :haha: ten wskażnik jest malutki więc pry butli 11kg trzeba go sobie przesuwać w miarę ubywania gazu aby stale wiedziec ile go jest albo przykleić na dole i czekaac aż wskaże że gaz zbliża się do końca nie powiem dokładnie ale tak na oko on ma jakieś 10-15 m wysokości, ja go teraz przykleiłem na samej górze butli i od razu pokazywał w jednej górnej klatce brak gazu. Zapłaciłem za niego 37 zł.

tadek - 2009-06-10, 23:24

Rockers napisał/a:
nie powiem dokładnie ale tak na oko on ma jakieś 10-15 m wysokości,
:shock:
Myślałem, że masz kamperka, a ty cysternę z gazem za sobą ciągasz? :szeroki_usmiech

StasioiJola - 2009-06-11, 02:00

Tadziu , ale Ty dokładny jesteś- 1000 litrów w tą czy w tamta stronę - jaka to różnica????? :haha: :haha: :spoko Stasio.
Rockers - 2009-06-11, 11:31

upsss sorki chochliki "c" zjadły :szeroki_usmiech oczywiście chodzi o centymetry nie o metry ;)
Wy to zaraz wszystko wypatrzycie :haha: :haha:

Skorpion - 2009-07-20, 18:55

NIo dobra .W sobote ważyłem swojego kamperka.Pełny zbiornik paliwa 70 l pełny zbiornik wody 100 l , pusty zbiornik szarej wody ,2 butle z gazem pełne i ja .Razem wyszlo 2700kg a DMC 3200 czyli pozostalo mi do zagospodarowania 500 kg :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
tadek - 2009-07-20, 21:07

Sposobem na "odzyskanie" 24 kg może być zmiana butli ze stalowych na aluminiowe. Niestety nie jest tanio. Wychodzi ok 11 € za odzyskany kilogram.
http://www.reimo.com/pl/7...11_kg_tuev_neu/
Nie wiem tylko czy u nas wiedzą już o takim wynalazku i czy będą napełniać.

SQ6ELI - 2009-07-20, 21:23

Chyba lżejsze są kompozytowe BP Light
oto link do artykułu
http://www.bp.com/generic...ntentId=7044760
tylko trzeba nowe reduktory kupić

JaWa - 2009-07-21, 14:29

Skorpion napisał/a:
NIo dobra .W sobote ważyłem swojego kamperka.Pełny zbiornik paliwa 70 l pełny zbiornik wody 100 l , pusty zbiornik szarej wody ,2 butle z gazem pełne i ja .Razem wyszlo 2700kg a DMC 3200 czyli pozostalo mi do zagospodarowania 500 kg :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Doliczyłeś ciężar flag ? :chytry

StasioiJola - 2009-07-21, 15:55

:hihi: :hihi: :hihi:
eler1 - 2009-07-21, 17:21

Tadek i SQ6Eli (to prawda chciałem napisać 6sqeli :haha: ) biorąc pod analizę to butla kompozytowa waży 5 kg, ALU 5,5kg więc:
1. Na butli kompozytowej oszczędzamy: 6kg
11kg waga standardowej ( staram się na stacj wybierać te co mają napisene 9,5 do 10,5 ) minus 5kg więc zyskamy 6 kg na jednej butli 'x' 2 = 12kg
2. Na butli ALU oszczędzamy : 5,5kg
rachunek jak wyżej czyli dwie butle = 11kg

SQ6ELI napisał/a:

Co do BP to nie reduktor tylko adapter typu 513 a reduktor pozostaje ten sam :bigok

tadek - 2009-07-21, 20:18

SQ6ELI napisał/a:
Chyba lżejsze są kompozytowe BP Light
oto link do artykułu
http://www.bp.com/generic...ntentId=7044760

Niestety u mnie BP kompozytowe nie wchodzą. Muszę mieć tradycyjne ale bez kołnierza ochronnego. :(

tadek - 2009-07-21, 20:26

eler1 napisał/a:
Tadek i SQ6Eli (to prawda chciałem napisać 6sqeli :haha: ) biorąc pod analizę to butla kompozytowa waży 5 kg, ALU 5,5kg więc:
1. Na butli kompozytowej oszczędzamy: 6kg
11kg waga standardowej ( staram się na stacj wybierać te co mają napisene 9,5 do 10,5 ) minus 5kg więc zyskamy 6 kg na jednej butli 'x' 2 = 12kg
2. Na butli ALU oszczędzamy : 5,5kg
rachunek jak wyżej czyli dwie butle = 11kg
:bigok

To germańcy łżą jak niecne psy. Tak tumanią:"5,5 kg Leergewicht (ca. 12 kg leichter als Stahlflasche)". Niecnoty!!!!

http://www.reimo.com/pl/7...11_kg_tuev_neu/

Świstak - 2009-07-23, 20:50

Wymień koło zapasowe na dojazdówkę,
tadek - 2009-07-23, 20:58

A jest coś takiego do Ducato? Ile kg można zrzucić.?
Świstak - 2009-07-23, 23:06

widziałem dojazdówki do osobówek na 5 śrub. Coś się dopasuje.

A może tak z grubszej rury? Kompleksowo - tu zaoszczędzisz parę kilo..
http://allegro.pl/item685...certyfikat.html