|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - Karty płatnicze
Bies13 - 2009-05-09, 01:14 Temat postu: Karty płatnicze Witam!!
Tym razem mam pytanie dotyczące możliwości płacenia kartami bankowymi/ kredytowymi w Skandynawii. Kilkakrotnie zdarzyło się, że " moją" kartą VISA nie mogłem płacić w Niemczech na samoobsługowej stacji benzynowej. Jaką kartę powinienem zabrać ze sobą do Skandynawii, aby uniknąć podobnych problemów? Niektórzy podają Master Card, inni właśnie VISA electronic...
Aby uniknąć nieporozumień: wspomniane kłopoty w D nie były spowodowane brakiem środków płatniczych na koncie
Pozdrawiam wszystkich kamperowców.
Konrad
papamila - 2009-05-09, 08:45
nie ma reguły, tak już jest że czasem nie trybią
Weż ichnią walutę, ale próbuj płacić kartami gdzie się da,
masz wtedy rezerwę federalną
ew. nadwyżki co zwieziesz z powrotem z małą stratą (albo zyskiem)
wymienisz po powrocie.
W Finlandii trafiłem na automat który wypluwał moje euro,
bylem w kropce ale trafił się gość, wyciagnął swoją kartę i wlal nam za 50E
andreas p - 2009-05-09, 12:20
W niemczech na stacjach SB nie chodza karty Visa tylko tak zwane EC Master Card .Uwaga w niemczech nie przyjmuja banknotow wiekszych niz 50 €. Tankowac na terenie D tylko w stacjach firmowych ( Aral, Shell, Esso ) tam jest gwarancja dobrego paliwa. Tanie stacje maja tanio ale b. zla jakosc
Zaradek - 2009-05-09, 12:29
Niemcy to w ogóle dziwny kraj jezeli chodzi o karty płatnicze. Mi nie chcieli przyjąć MAESTRO . Nie mam pojęcia dlaczego bo we Włoszech bez problemów wszędzie mogłem płacić i z bankomatu wybierać.
Zawsze warto mieć na wyjątkowe sytuacje jakąś kartę kredytową rezerwową te honoruję chyba wszędzie.
raczey - 2009-05-09, 21:46
To ja może dorzucę swoje. Coraz częściej spotykam u zachodnich sąsiadów automaty (np. automatycznne stacje benzynowe, które przyjmują tylko karty z chipem i nie czytają paska elektronicznego (zbyt łatwo podrobić). Sam chyba wystąpię przed podróżą do mojego banku o wydanie takiej. Ciekawe czy mają
Pozdrawiam
Tomek
wbobowski - 2009-05-09, 22:59
W Norwegii, Niemczech, Holandii, Anglii, Irlandii, Włoszech, Słowacji nigdy nie mieliśmy kłopotów z kartami kredytowymi
raczey - 2009-05-09, 23:07
Kiedyś na OPARACH w baku dojechałem cały spocony ze strachu, w środku nocy do do stacji samoobsługowej. Było to jakieś małe miasteczko na południu Francji. Do dziś nie zapomnę mojego przerażenia, jak automat nie chciał przyjąć mojej karty Visa Electron, a gotówki nie przyjmował z zasady.
Pomogli mi młodzi chłopacy - zapłacili swoją kartą a ja im dałem gotówkę do ręki. Szczerze mówiąc, nie mam pewności, czy przyczyną było to, że miałem Visę, czy to że nie miałem w niej chipa. Oni mieli kartę chipową, ale nie spotkałem się z tym, żeby taki automat nie przyjmował kart Visa tylko inne np. Master.
Inny przykład - kasjerki w sklepach czasem nie wiedzą jak przeciągnąć kartę z paskiem przez czytnik To o czymś świadczy... tam się takich już dawno nie używa.
Mbank od ponad roku wydaje karty chipowe, inne banki na pewno też.
Pozdrawiam,
Tomek
cudaniewidy - 2009-05-10, 12:01
z kartami płatniczymi (visa elektron) jest bardzo dziwnie, niemiałem problemu z płatnosciami na stacjach statoil oraz shell, natomiast był problem na stacjach texaco, jak również na stacjach samoobsługowych, również w kilku sklepach spotkałem sie z dziwnym zwyczajem podania pinu ustnie a nie przez tradycyjne wbicie przez terminal (oczywiście nie skorzystałem), z tym że mówię to z perspektywy ostatniej wyprawy w 2006, a norway jest tak dynamicznie rozwijajacym sie krajem że pewnie w tej chwili takei rzeczy peniwe sięnie zdarzają....
andi at - 2009-06-24, 22:04 Temat postu: Re: Karty płatnicze
Bies13 napisał/a: | Witam!!
Tym razem mam pytanie dotyczące możliwości płacenia kartami bankowymi/ kredytowymi w Skandynawii. Kilkakrotnie zdarzyło się, że " moją" kartą VISA nie mogłem płacić w Niemczech na samoobsługowej stacji benzynowej. Jaką kartę powinienem zabrać ze sobą do Skandynawii, aby uniknąć podobnych problemów? Niektórzy podają Master Card, inni właśnie VISA electronic...
Aby uniknąć nieporozumień: wspomniane kłopoty w D nie były spowodowane brakiem środków płatniczych na koncie
Pozdrawiam wszystkich kamperowców.
Konrad | Bies zobacz co masz w niku to jest 13-powinna ci przynies szczescie hhihihi.W Wiedniu malo jest takich stacji , a karty tylko sa z hipem no i telko max 100 ojro-500 to musisz sie zapytac czy przyjma ,ale ja leje (do baku hihihi)i ide placic 500setka do jaj.mam to ichne pytanie gdzies bo to jest ( 500e) austryjacki srodek platniczy.teraz lece do skandynawi i zobaczymy co tam nam wymysla (4 lipca )
kataryniarz - 2015-07-01, 10:54
W Norwegii nie zawsze akceptują karty Maestro np. nie działają w automatach parkingowych.
Bronek - 2015-07-01, 11:58
Karty Maestro to karty płatnicze podpięte do konta i niestety zeskanowanie lub kradzież kasy z tej karty to kradzież naszej kasy
To karty ostatecznieb debetowe o ile mamy taką opcję na swoim koncie
Nie kredytowe.!
Nie używam tej karty i nie polecam do w/w tranzakcji.
Dla mnie to karta wyłącznie bankomatowa.
A po za tym nieobsługiwana w wielu miejscach
|
|