Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Likwidacja zapachów, dezynfekacja campera

kalinin - 2007-04-21, 08:06
Temat postu: Likwidacja zapachów, dezynfekacja campera
Metoda ozonowania pomieszcenia szybko i skutecznie usuwa pozostałości dymu tytoniowego, wyziewów kuchennych czy innych nieprzyjemnych zapachów . Neutralizuje wyziewy z pomieszczeń czy zapachy farb po przeprowadzonym remoncie, Znakomicie neutralizuje odór spalenizny, pleśni i inne nieprzyjemne zapachy. Usuwa bakterie oraz zarodniki grzybów i pleśni. Zapraszam na moja strone; http://www.domserwis.pl/neutralizacja.php
Oczywiscie dla braci kamperowej symboliczna opłata

eeik - 2007-04-21, 09:22

A ile trzeba godzin na kampura :)
No i czy to duże urządzenie.

Np czy można bym np na jakies MK zastosować.
Chociaż nam na razie nic nie ferdzi ale odświeżyć można.
Ja na razie tak miejscowo Febreze stosuje dla miłego zapachu.

kalinin - 2007-10-29, 18:59
Temat postu: Problem z nieprzyjemnym zapachem?
Zjawisko szczególnie uciażliwe, gdy zakupimy przyczepę lub samochód campingowy używany przez osoby palące lub używające kuchni bez wyciągu. Nawet po najbardziej dokładnym sprzątaniu oraz chemicznym czyszczeniu tapicerki, po jakimś czasie powróci nieprzyjemny zapach zostawiony przez poprzednich właścicieli lub zapach stęchlizny po zimowaniu :gwm . W takiej sytuacji znakomitym wyjsciem jest dezynfekcja ozonem
Cykl pracy odświeżania powietrza jest w pełni zautomatyzowany i kończy się deaktywacją wyprodukowanego ozonu. Ozonator znajduje szerokie zastosowanie w hotelach. restauracjach i dużych sklepach. Szybko i skutecznie usuwa pozostałości dymu tytoniowego, wyziewów kuchennych czy innych nieprzyjemnych zapachów z pomieszczeń bankietowych lub sal konferencyjnych. Neutralizuje wyziewy z pomieszczeń składowania śmieci czy zapachy farb po przeprowadzonym remoncie. Wykorzystywany jest przez profesjonalne firmy usuwające szkody po pożarach i zalaniach. Znakomicie neutralizuje odór spalenizny, pleśni i inne nieprzyjemne zapachy. Usuwa bakterie oraz zarodniki grzybów i pleśni. :bylo
Środki ostrożności.
Ozon niekorzystnie wpływa na rośliny doniczkowe i kwiaty, przedmioty wykonane z gumy jak przewody elektryczne, dzieła sztuki powodując ich odbarwienie.
W urządzeniu do produkcji ozonu wykorzystano opatentowaną, amerykańską technologię podwójnej dielektrycznej bariery wyładowań, osiągając w pewnych warunkach wydajność 12000 mg/godz. ozonu. Generator ozonu jest mobilnym urządzeniem o dużej wydajności. Doskonale oczyszcza powietrze eliminują wszelkiego rodzaju niepożądane zapachy, odór, pleśnie, grzyby i bakterie. Posiada certyfikaty EMC oraz EC.
Zasada działania
Ozon, tritlen (O3) - jedna z odmian alotropowych tlenu. Ozon jest niebieskim gazem, cięższym od powietrza. W stanie wolnym występuje w atmosferze, powstaje w wyniku rozpadu cząsteczek O2 pod wpływem światła i dalszego łączenia się ich, wg równań:
O2 --> hv 2O.
O2 + O. --> O3
W atmosferze spełnia funkcję filtra pochłaniającego promieniowanie ultrafioletowe, które emitowane jest przez Słońce. Pochłanianie to polega na reakcji rozszczepienia cząsteczki ozonu na tlen i rodnik tlenowy, która jest odwróceniem reakcji syntezy ozonu.
Jest gazem trującym dla ludzi, zwierząt i roślin !!!

eler1 - 2007-10-29, 19:27

potwierdzam to działa :ok
tatkog - 2007-10-29, 20:04

A jak to zrobić?
eler1 - 2007-10-29, 20:24

tatkog napisał/a:
A jak to zrobić?
trzeba u mirka zamówić usługę :mrgreen:
eler1 - 2007-11-17, 22:34

a co myślicie o namiastce tego urządzenia http://www.allegro.pl/ite...sn_bakteri.html
Paweł P. - 2007-11-17, 22:35

Post usunięty.
eeik - 2007-11-18, 17:46

Trochę jestem ciekawa jak ten ozon wywleka te pestycydy , czy cokolwiek innego. :shock:

Rozumiem, że ogranicza rozwój bakterii na produktach spożywczych,
ale nie wydaje mi się że akurat wyciągnie z mięsa antybiotyki i inne chemiczne specyfiki.

kalinin - 2007-12-04, 08:08

Ja nie pisałem o zabawce tylko o professjonalnym urządzeniu. Prawie jak ozonator. Prawie robi dużą różnicę
ENDRJU - 2008-01-31, 00:22

Jako nowy forumowicz nie wiem jeszcze jak to wszystko tutaj działa. Proszę o informację - w jaki sposób mogę wywabić nieprzyjemne zapachy z rur doprowadzających w kamperze ciepłe powietrze? Po włączeniu ogrzewania czuję nieprzyjemny zapach jakby starej onucy.
f68 - 2008-01-31, 07:56

trzeba odgrzybić i osuszyć
płyn do odgrzybiania dostaniesz w np w nor auto taki sam jak do klimatyzacji
lub poszukaj na allegro
mozesz też skorzystać z serwisu samochodowego prowadzącego klimatyzacje ale tam za usługe zapłacisz pewnie więcej

MirekM - 2008-01-31, 08:12

No i przede wszystkim wyciągnąć z rury tą starą onucę!
JaWa - 2008-01-31, 10:28

eeik napisał/a:
ale nie wydaje mi się że akurat wyciągnie z mięsa antybiotyki i inne chemiczne specyfiki.

Antybiotyki to może były w latach '70, teraz możesz jeść bez obaw. Gorzej z chemią, po wejściu do Unii dopuszczalne ilości pewnych związków chemicznych potrafiły skoczyć nawet x100. ( nie o 100% ). :gwm

Robin - 2008-01-31, 10:29

ENDRJU napisał/a:
Po włączeniu ogrzewania czuję nieprzyjemny zapach jakby starej onucy

Wg mnie to ten zapach nie może mieć charakteru trwałego. Jak zaczniesz często używać ogrzewanie, to zniknie. Po kilku godzinach też powinien się zmniejszyć. Jezeli kamper był uzywany tylko w lecie to taki stan jest normalny. Uważam, że nie masz powodów do zmartwienia. Żadnych "onuc" nie szukaj. Każdy "zapach" w końcu musi sie wyczerpać - chyba, że będzie uzupełniany. A to już inna sprawa.

Pozdrawiam - Robin :idea:

eeik - 2008-01-31, 18:34

Jacku ale właśnie na tej stronie co podał Eler sprzedawca pisze o antybiotykach.
a tę chemię to wiadomo, moja Zuuuu to ma buzi jak zje :(

I oczywiście Mirek masz rację prawie robi wielką różnicę.

Nie warto kupować substytutów.

Ale ja mam taki mały "bąbelek" w lodówce i spełnia swoje zadanie. :szeroki_usmiech

wmaker - 2008-01-31, 19:29

Czy dezynfekcja przez promieniowanie UV tzn kwarcówka na kilkadziesiąt minut nie da takiego efektu :?: Charakterystyczny zapach ozonu jest wyczuwalny po takim zabiegu, pytanie co trzeba zasłonić przed bezpośrednim promieniowaniem UV? W odkażanych tą metodą pomieszczeniach np. szpitalnych UV nie ma specjalnego (istotnie zauważalnego)znaczenia dla wyposażenia. :idea:
Jerzy - 2008-01-31, 19:59

ENDRJU napisał/a:
w jaki sposób mogę wywabić nieprzyjemne zapachy z rur doprowadzających w kamperze ciepłe powietrze? Po włączeniu ogrzewania czuję nieprzyjemny zapach jakby starej onucy.

Właściwie, to bez przyczyny w rurach nawiewowych ciepłego powietrza, taki zapach nie ma prawa powstać.
Mogą go powodować butwiejące materiały organiczne. Materiałem takim będą np. rury nawiewowe jeśli są to harminijkowe węże kartonowe ale i wtedy bez znacznego zawilgocenia nie ma powodu do butwienia i zapleśnień.
Jeżeli po ok. godzinnej wentylacji ciepłym powietrzem, jak radzi Robin, zapach nie zniknie lub powróci nazajutrz będzie to oznaczać, że jest jakieś źródło wilgoci wymagające zlokalizowania - tu pomocne będzie stwierdzenie, z którego konkretnie kanału grzewczego odór wychodzi.

kimtop - 2008-02-01, 11:02

U mnie również nie zbyt ładnie pachniało z ogrzewania zaraz po zakupie samochodu.
Pomogło dokładne wyczyszczenie pieca z kurzu.
Myślę, że kurz który zbiera się na piecyku (pod blaszaną osłoną) ulegał wypalaniu i był specyficzny zapach (nie był to zapewne zapach starej onucy)
U mnie pomogło

Witek G - 2014-11-20, 11:18
Temat postu: zapachy
proszę o pomoc w poszukiwaniu przyczyn dziwnego nieokreślonego zapachu w swoim kamperze. Uaktywnia się na postoju, rośnie im zimniej, głównie z przedniej części bardziej od strony kabiny niż WC i łazienki czy kuchni. w żaden sposób nie umiem odszukać źródła zbyt rozproszony. Nie znam wielu zapachów ale nie są to gryzonie ani wilgoć klimatyzację samochodu czyściłem ale też i nie śmierdzi w trakcie jej włączenia.
maszakow - 2014-11-20, 21:53

1. Filtr powietrza (kabinowy) ? powinien być zmieniany raz na 2-3 lata na pewno nie rzadziej - jak ktoś się uprze może i co roku zmieniać...
2. Dywanik w przedniej części (kierowca, pasażer) ?
3. Izolacja grodzi ilub maski - przemoczona ?
4. Rozlane gdzieś kiedyś mleczko lub jogurcik na tapicerkę ?
5. Jakiś ogryzek w kieszeni drzwi ?
6. Zapomniana czekolada w schowku auta ?
7. A może jakas zachodowana pleśń w tajemniczym kącie ... np u siebie latem zdejmowałem plastikowe progi z wejścia do kabiny i pod nimi po obu stronach auta było pełno piachu i błota...

Witku nie wiem czy dalszy listing ma sens bo jak nie potrafisz nawet tego opisać to w sposób nieokreślony może pachnieć setka rzeczy - włącznie z "płynami ustrojowymi" auta których nie musiałeś do tej pory wąchać. jak nie masz punktu odniesienia to my na słowo też ci nie powiemy

McGali - 2014-11-20, 22:06
Temat postu: Re: zapachy
Witek G napisał/a:
proszę o pomoc w poszukiwaniu przyczyn dziwnego nieokreślonego zapachu w swoim kamperze. Uaktywnia się na postoju, rośnie im zimniej, głównie z przedniej części bardziej od strony kabiny niż WC i łazienki czy kuchni. w żaden sposób nie umiem odszukać źródła zbyt rozproszony. Nie znam wielu zapachów ale nie są to gryzonie ani wilgoć klimatyzację samochodu czyściłem ale też i nie śmierdzi w trakcie jej włączenia.

Dziwny zapach może być związany z lodówką sprężarkową a dokładnie z pojemnikiem umieszczonym na sprężarce, który służy do odparowywania skroplin. Zdarza się, że skropliny nie zdążą odparować gdyż wyłączono lodówkę. Po jakimś czasie w pojemniku pojawia się nieprzyjemna sprawa.

Banan - 2014-11-20, 22:25

Miałem podobny problem, okazało się, że przejeżdżałem pod drzewem i uszkodziłem gałęziami uszczelnienie między dachem a ściana kampera... :evil:
Podciekała mi woda po ścianie, a ja tego nie zauważyłem, dopiero jesienią jak przygotowywałem auto do snu zimowego zauważyłem ten problem.
Postało sobie autko kilka tygodni bez wyjazdu i efekt był taki jak opisujesz.
Połączanie doszczelniłem, osuszyłem, ale pomogło dopiero ozonowanie wnętrza :spoko

eMWu - 2014-11-20, 22:26

Mi cuchnelo butwiejace wygluszenie filcowe pod dywanikami. A zalalo je z zaworu nagrzewnicy. Jeszcze teoche z nadkoli cuchnie ale to wyrzucena wiosne