Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pierwszy krok zrobiony

darciox - 2009-05-20, 18:08
Temat postu: Pierwszy krok zrobiony
Moge się pochwalić,pierwszy krok zrobiony :ok Kupilem IVECO Turbo DAILI 2800cc
rok 2000 w starszej budzie długi i wysoki.Zewnetrznie zaniedbany,ale stan techniczny niezły 72000 mil. Teraz jestem na etapie wstawiania okien i kosmetyce zewnetrznej i lakierowaniu nadwozia. Mam pare pomysłów co i jak... ale dobre rady są potrzebne i mile widziane ! Dlatego proszę o wszelkie pomysły doświadczonych w tym temacie.
Opanuje dodawanie zdjęci i pare fotek wkleje /
pozdrawiam :lol:

darciox - 2009-05-20, 18:15

Jeszcze jedna fotka obie są przed rozpoczęciem jakich kolwiek prac z mojej strony
TomekW - 2009-05-20, 18:33

Widzę, że trafiła Ci się nietypowa wersja nadwoziowa - bez odsuwanych bocznych drzwi, za to z wielkimi drzwiami po lewej stronie. Będzie łatwiej rozplanować wnętrze. Masz zamiar jeździć tym "po drugiej stronie lustra", czy przebudować na prawostronny?

Swoją drogą ciężko mi uwierzyć w przebieg, w końcu jeździł w firmie spedycyjnej...

KOCZORKA - 2009-05-20, 18:37

darciox napisał/a:
Moge się pochwalić,pierwszy krok zrobiony :ok Kupilem IVECO Turbo DAILI 2800cc

Gratulacje!!! :bukiet:
Czuję w kościach, że zrobisz z auteczka istne cacuszko. :bigok
Koledzy niech podpowiadają, a ja czekam na foteczki z przeróbek.
Jestem ciekawa, jak będzie wyglądać . :bigok

Pozdrówka. :spoko

ekosmak.dabrowska - 2009-05-20, 19:09

Masz duże pole do popisu. Sukcesów i wytrwałości.
eler1 - 2009-05-20, 19:46

witam :spoko
mam nadzieję że będzie super ale moje do świadczenia z iveco omijaj z daleko. Podstawowe wady to drogie i dziwaczne regulowane przednie zawieszenie dziwaczne piasty tylnie hamulec roboczy okładziny ręczny klocki , za delikatna tarcza sprzęgłowa w 2,8 20tys i się rozlatuje , ciężko pali lub nie pali w zimie, części strasznie drogie typu lusterka lub rączki do drzwi i inne byle jakie plastiki,łożyska przednie wymiana co 80tys. Sorry za tą opinię :spoko ale ja może miałem złe doświadczenia :gwm

pilocik - 2009-05-20, 20:54

Ja znam przypadki przebiegu IVECO 500 tyś bez napraw ,Więc głowa do góry i do pracy. Pozdrawiam :spoko
ARCADARKA - 2009-05-20, 20:56
Temat postu: ARCADARKA
pilocik to chyba ty tyle wyjeżdżałeś , moje zdanie IVECO to porażka eler1 ma rację :bigok :bigok , zresztą z fotki to tylko na złom się nadaje , ale,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,głowa do góry , kieszeń wyczyści :shock:
pilocik - 2009-05-20, 21:04

Ja bym zrobił 900 tyś !!!Złych samochodów nie ma są tylko żli kierowcy :haha:
ARCADARKA - 2009-05-20, 21:09
Temat postu: ARCADARKA
dokładnie masz rację :mrgreen: , ale ja nie napisałem , że ten czerwony pojazd jest zły :haha: :haha: :haha: :haha:
Miłosz - 2009-05-21, 08:36

Na Twoim miejscu kupiłbym rozbitą przyczepę jako dawcę części , bo jak zaczniesz kupować na sztuki to lepiej kup kampera a iveco sprzedaj jako dostawczaka . Drzwi przeszklone w kamperku to będzie piękny widok pozdrawiam Miłosz
darciox - 2009-05-21, 14:23
Temat postu: dodatek
Na codzień jestem zawodowym kierowcą i trochę sie znam na mechanice. Mam kolegów mechaników i oni doradzali mi IVECO i co jest jego plusem jest na ramie i na blizniakach a mam zamiar zamocować podnośnik do motocykla. No i jest szeroki w środku w najszerszym miejscu ma 180 cm . Co do wnętrza mam już przyczepę z której wyciagnę co się da ? Co do zakupu Iveco przekonało mnie forum bo podobno najleprzy jest Mercedes i Fiat bo stosunkowo łatwo o cześci na całym swiecie...w razie awari :(
Nie mniej wszelkie uwagi mile widziane krytyczne również ;)

TomekW - 2009-05-21, 14:48
Temat postu: Re: dodatek
darciox napisał/a:
doradzali mi IVECO i co jest jego plusem jest na ramie i na blizniakach

Te bliźniaki to z jednej strony zaleta, z drugiej wada. Na niektórych autostradach samochody do 3,5T na bliźniakach kasują jak ciężarowe :evil:

darciox - 2009-05-21, 15:21

Autostrady to czasem w tym wypadku blizniaki to wada :( .Mieszkam na wyspie UK dlatego kierownicy nie przekladam,zresztą już sie przyzwyczailem.Mając podwieszone moto a to 260 kg :roll: nie bede płacił za przyczepke na promie. :)
eler1 - 2009-05-21, 16:43

darciox napisał/a:
Mając podwieszone moto a to 260 kg :roll: nie bede płacił za przyczepke na promie. :)
za przyczepkę nie ale za długość powyżej 6 metrów tak :spoko
tolo61 - 2009-05-22, 00:57

Witam
szukajac roznych czesci do swojego wynalazku znalazlem takie cudenka ;-)
http://cgi.ebay.de/FORD-T...1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.de/Wohnmo...1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.de/Peugeo...1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.de/US-Woh...1QQcmdZViewItem

jak znam zycie wlasciciele pozbeda sie ich za marne grosze
a moze tez do Warki do muzeum kogos to zainteresuje......
a propo gdzie moge kupic brodzik do kampera lub przyczepy???
pozdrawiam

darciox - 2009-05-22, 12:43

Siedziałem wiele czasu przy kompie i sledziłem licytacje.Kończyły się kwotami troche jak dla mnie wygórowanymi.A tanio można kupic coś bardzo starego.Przyznam się,że nie pociągaja mnie antyki a i chodzi o dostępność części w razie kłopotów na drodze.Mam nadzieje,że dobrze wybrałem.Życie pokaże,choć wiem łatwo nie bedzie.
:spoko

tolo61 - 2009-05-25, 23:56

Witam
to wszystko zalezy od tego ile chcesz przeznaczyc na zakup...
;-)

radek_z_południ - 2009-08-19, 09:53

Witam Przymierzam się do podobnego projektu. Może napiszesz jak prace, może jakieś fotki.
Jak/jeśli zrobiłeś podłogę? Pozdrawiam, powodzenia w pracach :)
P.s. Czy w UK niema ograniczenia jazdy na bliźniakach w soboty czy niedziele?

De Lafens - 2009-09-17, 20:43

No i zniechęciliście gościa
Przestał pisać a zapowiadało się że będzie się dzialo jak w autobusie
Nie załamuj się kolego działaj i chwal się tym co zrobiłeś
Pozdro

dzisna - 2009-12-25, 20:39

jakie ograniczenia płacisz disc tax jezdzisz ile chcesz albo na ile Ciebie stac
dzisna - 2009-12-25, 20:40

darciox, gdzie zaopatrujesz sie w sprzęt do przeróbki
Kapsel - 2009-12-25, 21:46

Witam Was i już na początku swojej obecności na forum proszę o pomoc.Nabyłem wczoraj meble zVWT2 Westfalia są pourywane uchwyty przy drzwiczkach, jest Trumatic E 1800 bez wydechu i kratek ,jest lodówka absorpcyjna również bez rurek wydechowych i kratek. Potrzebuje instrukcje obsługi i montażu do trumy i lodówki w języku polskim ,bo ja po zachodniemu nic nie rozumiem .Z naprawą mebli muszę sobie poradzić bo na nic lepszego mnie nie nie stać,poza tym lubię majsterkować. Za wszelką pomoc i porady bardzo dziękuję :bukiet:
darciox - 2009-12-30, 12:56

Dawno nie pisałem to fakt.Patrząc na postęp prac "Świstaka" z autobusem można popaść w kompleks.Przesadzam,ale naprawdę go podziwiam.Nie było co pisać i co pokazywać.Zrobiłem w tym czasie silnik,wtryski,pompa wszystko sprawdzone sprawne wymienione płyny itp.Zawieszenie teraz muszę wypiaskować felgi,pomalować je i założyć dobre kapcie.Całość jest w trakcie lakierowania na biało.Wkrótce zamieszczę jakieś fotki.
Pozdrawiam wszystkich i Życzę szczęśliwego nowego roku,i efektownych postępów i realizacji planów wakacyjnych :mikolaj :spoko

darciox - 2009-12-30, 13:25

Co do sprzętu do przeróbki miałem kupioną przyczepę kempingową,ale trafił się klijent i ją sprzedałem.Ale z bebechami nie problem,kolega prowadz szrot z samochodami i przyczepami kempingowymi jest w czym wybierać jest tam wszystko.Wadą jest to że jest trochę daleko w Szkocji.Plus to fajnie się spotkać i poczuć stan niewaszkości.Będziesz coś potrzebował,nie ma problemu.Teraz jest po zezonie i na ebay można wyczaić niezłą przyczepę za bardzo rozsądną kasę. :ok
arrtur - 2009-12-31, 00:55

Kapsel
uchwyty kupisz sobie nowe w sklepie internetowym po ook 7 zl sztuka, cale kpl zamki
co do lodowki czy ogrzewania jak nap;iszesz wiecej albo podasz fotki to moze cos podpowiem. Z lodowka nie bedzie zadnego problemu z ogrzewaniam moze byc.
Instrukcje polska mozesz otrzymac od milych pan z marketingu w polsce - znajomy pare lat temu przerabial taki temat i dal rade

ew wejdz forum T3 - busik T3.radom.pl i tam bedziesz mial wiecej pomocnikow westfaliowskich

Pozdr

Kapsel - 2010-01-02, 14:44
Temat postu: zabudowa vwt2
Wszystkiego co najlepsze w nowym roku 2010.Dziękuje za zainteresowanie moim problemem. z lodówkom sobie poradziłem, jest już sprawna,zamki do szafek znalazłem ale po 25 zł za sztukę(może ktoś zna adresy sklepów internetowych z takimi zamkami?).Truma :pracuje tylko wentylator we wszystkich pozycjach ,również w pozycji 0 pozdrawiam Kapsel. :spoko
darciox - 2010-01-08, 18:19

Siemka w nowym roku.Bardzo fajny portal tylko ,że po angiesku. Plus sporo filmików dla kampero maniaków :ok
http://www.caravanchannel.co.uk/index.html

darciox - 2010-01-13, 14:28

Witam wszystkich.Wreszczie mogę pokazać widoczny mały postęp jest polakierowany.Moje tępo jest ślimacze :-/ Ale przyspieszę wiosna i lato nadchodzi.
pirat666 - 2010-01-13, 15:08

Wygląda już znacznie lepiej :)

Będę Ci kibicował w pracach - tak, że chwal się nawet najdrobniejszymi pracami :spoko :spoko :spoko

Do dzieła - będziemy Cię motywować - bo wiosna już niebawem.

WODNIK - 2010-01-13, 15:14

Nie będzie w nim okien? :? hm,
pirat666 - 2010-01-13, 15:15

JaśBro napisał/a:
Nie będzie w nim okien

na pewno będą tylko przecież łatwiej lakierować jak ich jeszcze nie ma :)

maszakow - 2010-01-13, 15:56

Tylko że to drożej kosztuje - po co malować blachę której nie będzie ? :)
Dawaj chłopie dawaj - Zima jest, Świstak zimuje, fani amatorskich konstrukcji nie mają co czytać. :wyszczerzony: a my trzymamy kciuki i czekamy na raporty.

Andrzej 73 - 2010-01-13, 16:17

Witam ,

Najlepiej było wyciąć otwory na okna , a potem pomalować .
Po wycięciu trzeba zrobić będzie poprawki lakiernicze , chyba że ma się czarodziejski ołówek :wyszczerzony:
Życzę wytrwałości w dążeniu do celu.

Pozdrawiam :spoko

chris - 2010-01-13, 16:39

Nad bocznymi oknami można by się zastanowić. My na przykład bardzo rzadko je odsłaniamy. Wystarczającą ilosć światła daje nam okno dachowe. Poza tym bez nich auto zupełnie nie będzie wyglądało jak kamper co daje możliwość zatrzymania się tam gdzie kampery nie są mile widziane.

:spoko

darciox - 2010-01-13, 17:40

Okna będą,ale cały czas podglądam i myślę jak rozplanować wnętrze.Po nie przemyślanym wycięciu i wstawieniu okien może być problem.Wiele razy coś zrobiłem z myśląże będzie dobrze a potem trzeba było uleprzać,czy poprawiać,bo w praktyce się nie sprawdzało. I tu jest potrzebne wsparcie i pomoc bardziej doświadczonych w tej materi kolegów. :)
WODNIK - 2010-01-13, 18:25

:kamp2 Będą okienka !!!!! :super Kibicuję Ci i w razie potrzeby i moich zdolności pomogę.
WINNICZKI - 2010-01-13, 18:30

Duże okno dachowe ,nie zaszkodzi (zwłaszcza otwierane) , a bardzo uprości rozplanowanie wnętrza . :spoko
WODNIK - 2010-01-13, 19:02

Ted69 napisał/a:
Na Allegro pojawil sie taki prawie bez okien - moze uda sie cos podpatrzec.
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8663647

Jest to taka wypasiona salonka ale dla dwóch osób. Okno ma jedno ale ma drzwi rozsuwane.
Nie widać stolika przy którym można posiedzieć w deszczowe dni przy piwie lub innym napoju chłodzącym albo zjeść posiłek.
Układ wnętrza mnie nie powalił.

pirat666 - 2010-01-13, 19:23

darciox napisał/a:
Okna będą,ale cały czas podglądam i myślę jak rozplanować wnętrze.Po nie przemyślanym wycięciu i wstawieniu okien może być problem

Bardzo mądrze :)

Pisz co potrzebujesz w środku ile osób jak lubicie spędzać czas w środku (czy tv czy bez itp)
Koledzy na pewno podpowiedzą jak to ustawić aby było wygodnie przestronnie i komfortowo

darciox - 2010-01-14, 07:01

Chciałbym upchnąć na tym kawałku podłogi luksusową chatę :lol: wiem nie da się.Generalnie fajnie by było upchnąć sypialnię (a zarazem kącik wypoczynkowy) plus aneks jadalno kuchenny z możliwością zrobienia łużka.Głównie przewiduję go dla 3ech osób ja żonka i córeczka 10 letnia,do 5 osób.W związku z tym,że mam jeszcze starsze dzieci które czase się skuszą na wypad ze starymi.Myślę,że jedno wyrko musiało by być podwieszane (sprytnie składene by nie szpecić wnętrza.Jest takie powiedzenie jak się dobrze popieści to się wszystko zmieści,ale tu :?: :gwm
TomekW - 2010-01-14, 09:13

darciox, zobacz, jak robi to Poessl, mają trochę ciekawych rozwiązań w zabudowach blaszaków:
http://www.poessl-mobile.de/de/modelle.html

jedrek49 - 2010-01-14, 09:39

Witaj serdecznie projektancie i wykonawco wspanialego camperka
Ja tez mam ochote zrobic podobnie jak Ty ale nadbudowa to kontener niskopodlogowy
Mam zapytanie ,czy i jak bedziesz wstawial drzwi boczne do czesci mieszkalnej
Kibicuje Ci i trzymam za Ciebie kciuku ,
Jedrek49 z Sanoka

darciox - 2010-01-16, 19:30

Z drugiej strony są drzwi wejściowe otwierane elektrycznie jak do autobusu dość szerokie.Nie będę wstawiał dodatkowych.W planie mam tylko okna.Myślałem o typowych do kampera,ale jeśli mam miec problemy z wiazdem do jakis miast,to zaczołem myśleć o oknach do busa i je przyciemnić. Jak pewnie wiesz w Angli jest zima,a mój sprzęt stoi jeszcze w Szkocji.Koniec lutego początek marca ściągnę go do siebie i biorę się za pracę.Narazie planuję i organizuję potrzebne rzeczy.Ciągle siedzę na "ebay"czatuję na ciekawe okazje i czytam rady i porady na tym portalu i nie tylko... pozdrawiam :spoko
AMIGO - 2010-01-17, 08:16

Przy tej długości auta masz piękne pole do popisu... Więcej to już może pewnie tylko ,Milka' :spoko :spoko
darciox - 2010-01-17, 11:42

Milka przebija wszystkich,z nią cała reszta to igraszki.Świstak idzie z rozmachem jak Dubaj.Podziwiam go wiernie kibicuję i śledzę postęp jego prac. :) :spoko
WINNICZKI - 2010-01-17, 20:24

Hmmm..... Swistak chyba szedł z rozmachem,ostatnio jak by to nazwać "zapadł w sen zimowy" i tylko modlić się pozostało ,żeby wizja mu się nie zmieniła bo w inaczej chrzciny Milki nie dojdą do skutku :haha: :haha: :gwm :gwm :spoko
Jarosław69 - 2010-01-17, 23:16

Nie sugeruj się hasłami o "oknach niemiłowidzianego" kampera.
Sytuacja jedna na sto.Typowe okna kamperowe z roletami i moskitierami.
Duże okno dachowe typu Heki z możliwością pełnego otwarcia.Okna boczne najlepiej po stronie drzwi wejściowych( u ciebie lewych przesuwnych).W tej opcji żadnych drzwi dodatkowych.Dobra a nawet bardzo dobra izolacja termiczna ścian,sufitu i podłogi.Masz golca więc dorzuć trochę mat wygłuszających.Fotele przednie koniecznie obrotowe.
No i trochę cienko widzę listę uczestników tego "procederu".
5 :idea osób - śmiały plan.

darciox - 2010-01-18, 12:12

Orginalne okna do kampera z moskitierami są ładne i funkcjonalne,są przesówane i uchylne.Z nimi kamper prezętuje siędobrze.Wygłuszenie już mam wełnę mineralną i specjane prasowane płyty z wełny mineralnej grubości 2 cm na podłogę,nie mam sklejki na podłogę niewiem jaka gruba ma być,nie chcę za bardzo podnosić podłogi,ale musi być solidna.
Pytanie jakie grube plyty na ścianę i sufit ? a jakie na podłogę ?

maszakow - 2010-01-18, 15:40

darciox napisał/a:
Świstak idzie z rozmachem jak Dubaj

Wypluj to słowo - czego ty koledze życzysz ? Dubaj poszedł z rozmachem i jest na krawędzi bankructwa. :lol:

darciox - 2010-01-18, 16:41

Miałem na myśli piękne i duże chotele i drapacz chmur najwyższy na świecie wybudowany w Dubaju :lol: :spoko
DarekK - 2010-01-18, 18:48

maszakow napisał/a:
Dubaj poszedł z rozmachem i jest na krawędzi bankructwa. :lol:
Ale Świstak już nie raz się chwalił że przekroczył zaplanowany budżet - i boi się powiedzieć o ile (pewnie małżonka forum przegląda :) :):) )
darciox - 2012-04-08, 23:59

Dawno mnie tu nie było,bo wszystko się zmieniło. Po przeanalizowaniu wszystkiego sprzedałem IVECO zakasałem rękawy ,dokonałem parę zmian w środkach materialnych i jest :ok
Wiem są leprze fajniejsze,ale dla mnie super :lol:
Dodam,ze miałem trochę renówek i krytyka :roll:
Na bazie Renault Master Adria Izola A 697 SG
Pierwsza wyprawa to : 11 kwietnia... start z Walsall UK do Limpias E , Fatima P , Lourdes F i droga do domu czyli Walsall.

maszakow - 2012-04-09, 11:27

Fajnie - gratuluję maszynki. teraz już relacje z wypadów będą w innym dziale :) zapraszam :)
darciox - 2012-04-09, 22:26

Wiadomo relacja z wyprawy w innym dziale 8-) :spoko
darciox - 2013-07-12, 14:01
Temat postu: DRUGI KROK
Postanowiłem pochwalić się moim,naszym zakupem bo to rodzinna inwestycja.
Kupiony rok temu ale jakos,nie było czasu trochę sie jezdziło i zbierało doświadczenia.
Forum super,ale wlasna praktyka... Nawet pakować trzeba się nauczyć,by nic nie dzwonilo czy piszczało bo szał i nerwica pewna :)

darciox - 2013-07-12, 14:05

Jeszcze kilka zdjeć
darciox - 2013-07-12, 14:45
Temat postu: Tron córki
W tym fotelu jezdzi nasza córeczka Kinga
darciox - 2013-07-16, 16:26

Wszystko co Niemieckie było solidne teraz traci na jakości. Lepiej nie porównywać starych do nowych, klęska tych nowych może być sromotna. Od niemieckich samochodów odbiłem dawno. Teraz zawodzi mnie Bosch,przestaję przepłacać i płacić za markę. Zabudowa Campera Adria też niemiecka, rozplanowanie wnętrza dla mnie pasuje, ale jakość taka sama coś stuka,skrzypi itp. Nie robiłem zdjęć tego co poprawiałem ,opiszę. podłogę łóżka wykleiłem wykładziną na której spoczywa część rozsuwana z materacami by wyeliminować skrzypienie. W sobotę sprawdzę podczas jazdy czy zda egzamin ?
krysienka1 - 2013-07-16, 17:28

Adria niemiecka ????????? hmmmmm ???????
darciox - 2013-07-16, 18:42

Trochę zrobiłem scieme by napięcie wzrosło :diabelski_usmiech
SlawekEwa - 2013-07-18, 06:13

darciox napisał/a:
by napięcie wzrosło

Bezpiecznik wywali :-P

darciox - 2013-07-18, 14:45

Coś jak kawał abstrakcyjny ...
Przychodzi baba do warzywniaka.
Są świeże bułki ?
Niema !
To poproszę 2 litry mleka .

darciox - 2013-07-24, 13:08
Temat postu: wygłuszenie
Wyklejenie górnego łóżka wykładzina zdało egzamin. Ostatni wyjazd na pole campingowe Bala był testem. Proste prace a cieszą. :)
darciox - 2013-08-29, 16:24
Temat postu: Pierwszy krok zrobiony
Hej witam ponownie.
Po ostatniej wyprawie nowe doświadczenie.
Dolewanie wody do zbiornika nie bezpośrednio z kranu to kłopot. Trochę to męczące było i nie wygodne.
Dobrze,że miałem pomoc w postaci syna. Na kolejną wyprawę się przygotowałem. Napewno to nic wielkiego ale zawsze coś :-/
Kupiłem pompkę do wody na 12V , włącznik i wtyczkę pod zapalniczkę .
Teraz wystarczy włożyć do banki z woda :)