|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Ważenie Kamperów w Polsce lub za granicą.....?
Asaf - 2009-05-21, 18:22 Temat postu: Ważenie Kamperów w Polsce lub za granicą.....? Skończyłem montaż i wyposażenie naszego pickupa z kabiną i pojechałem dziś na wagę.
Tu naprawdę szok.
Auto bez zatankowanego gazu. Bez bagaży, bez ludzi.
waga ....uwaga 3480 kg
Pytanie brzmi. Czy ktoś z szanownych użytkowników forum spotkał sie z takimi kontrolami które go ważyły i jakich mogę się spodziewać kar lub mandatów albo sankcji.
Jest to autko ze zdjęcia.
Poradźcie coś proszę.
eler1 - 2009-05-21, 19:08
jak dobrze poszukasz na forum temat był już omawiany
pawel-m - 2009-05-21, 19:10
czsc kolego .milo spotkac kogos kto ma tak jak i my pickupa z zabudowa,my jezdzilismy caly czas hiluxem z camperem polar.nigdy nie zdarzylo sie nam aby nas wazyli,nawet za granica,nasz zestaw przekraczal dmc popelnym zaladowaniu wraz z zaloga o ca.250 kg ,rozmawialem kiedys z niemiaszkami ktorzy tez czyms takim jezdzili i ich wazono.zaplacili kare 50 e-centow za 1 kg nadwagi.prawdopodobnie ta nadwaga nie byla duza bo w przeciwnym razie czekal by ich rozladunek.czesto jezdze do skandynawii i jak sie trafi na trafikkontroll to wazy sie nawet osobowki widzialem jak ludzie zostawiali haldy piwa na parkingach oczywiscie przeworzonego z polski lub niemiec.fakt jednak ze jest to zadkoscia ,masz pewnie za mala ladownosc .tez jezdzilismy kiedys w niepewnosci ale teraz mam to za soba bo kupilismy landka defenderka 130 z ladownoscia 1250 kg.i po zaladowaniu mamy teraz zapas mysle ze jezdzac z pominieciem niemiec nie natkniesz sie na wagi pozdro
andreas p - 2009-05-21, 22:00
Robia to Niemcy,Austryjacy,Wlosi,Dunczycy.Kary ? ale moga cie nie üpuscic dalej,dopiero po rozladowaniu i zaplaceniu.
andreas p - 2009-05-21, 22:00
Robia to Niemcy,Austryjacy,Wlosi,Dunczycy.Kary ? ale moga cie nie üpuscic dalej,dopiero po rozladowaniu i zaplaceniu.
darek 61 - 2009-05-22, 07:47
Poważny problem może być (oby nigdy nie był) podczas kolizji,gdy okaże się że pojazd jest za ciężki.Dlatego zapytałem na forum jak odchudzić campera.
papamila - 2009-05-22, 08:20
darek krupa napisał/a: | gdy okaże się że pojazd jest za ciężki |
tu masz 1000% racji
jeśli to Ty spowodujesz wypadek to Twój ubezpieczyciel
bedzie się łapał wszelkich mozliwości odmowy wypłaty odszkodowania.
dla przykładu: jak miałem kiedyś wypadek to na wniosek drugiej strony
sprawdzano mi auto na wylot, włącznie z oględzinami i pomiarami głębokości bieżnika w oponach, sprawdzano mi czy mam homologację na światła- bo to był USA
i gdybym tej homologacji nie miał to z pewnością ja byłbym winien
że ktoś mi wymusił pierszeństwo
MirekM - 2009-05-22, 08:27
darek krupa napisał/a: | Dlatego zapytałem na forum jak odchudzić campera. |
W większości przypadków odchudzanie należy zacząć od siebie (tu widzę u niektórych duże pole do popisu), bo kampera niejednokrotnie już się nie da. Chyba, że zrezygnujemy z dachu lub niektórych ścian.
Asaf - 2009-05-22, 08:47 Temat postu: waga No to pogrążę się dalej. Jak pisałem w pierwszym wpisie pojazd waży 3480 bez ludzi i bagażu a w dowodzie rejestracyjnym DMC = 3017 kg
I co teraz ?
darek 61 - 2009-05-22, 08:50
kaimar - 2009-05-22, 08:58
Asaf napisał/a: | I co teraz ? |
No to Twój komplet pickup + nadstawka to niewypał. Pozostaje tylko sprzedać.
Dodge RAM 1500 ma ładowność 1470 lbs czyli około 670 kg - czyli tyle ile przeciętne europejskie auto kombi klasy średniej.
A ile waży pusta zabudowa?
Asaf - 2009-05-22, 17:48 Temat postu: waga Waga kabiny to 1641 LBS
kaimar - 2009-05-22, 21:37
No to musisz się zdecydować - zmieniasz samochód albo zabudowę.
Asaf - 2009-05-22, 22:33
Dziękuję za opinie i proszę o jakieś wsparcie.
póki co, jutro pierwszy wyjazd do małelgo miasteczka we wschodnich niemczech.
Hernhut.
Spróbujemy jedną noc i 700 km. Zobaczymy.
Na razie mamy ochotę na pierwszą kamperową kawę.
pozdrawiam.
MariuszB - 2009-05-23, 07:19
pawel-m napisał/a: | rozmawialem kiedys z niemiaszkami ktorzy tez czyms takim jezdzili i ich wazono.zaplacili kare 50 e-centow za 1 kg nadwagi. |
Z tego co ja wiem to w Niemczech obowiązuje na drodze kara za nadwagę w wysokości 1 e za każdy kg nadwagi. Wiem, że dotyczy to przeładowanych przyczep, może pojazdy typu pick-up i inne kfz mają rabat
Tak poważnie, to może nie będziesz miał odrazu pecha... choć napewno musisz/powinieneś się z tym liczyć
darek 61 - 2009-05-23, 07:54
Zobacz na forum DODGE może ktoś zwiększył DMC (wymiana tylnej osi).Może jest to możliwe,to tobie zostanie zrobić prawko C.Na razie pozostaje życzyć szczęścia,ale wiem że ciężko się jedzie gdy się cały czas myśli(wiesz o czym).
eler1 - 2009-05-23, 11:39
darek krupa napisał/a: | Zobacz na forum DODGE może ktoś zwiększył DMC (wymiana tylnej osi).Może jest to możliwe,to tobie zostanie zrobić prawko C.Na razie pozostaje życzyć szczęścia,ale wiem że ciężko się jedzie gdy się cały czas myśli(wiesz o czym). | Panowie trochę luzu nie ma co się stresować jedziecie odpoczywać a nie myśleć że warzą, każą i napadają , okradają bo lepiej zostać w domu wiadomo trzeba zachować trochę rozwagi i umiaru w tym wszystkim. Z tego co się co analizowałem to co 2-3 kamper ma lekką nadwagę i trzeba mieć tego świadomość ale nie dla kontroli tylko przy prowadzeniu pojazdu aby dbać o ciśnienie w kołach i mieć dobre ogumienie sprawdzać śruby lub szpilki kół a także zwracać uwagę na warunki atmosferyczne ostre zakręty dziury w drogach, a także zastanowić się jak poprawić trakcję pojazdu przeładowanego np.poprzez montaż poduszek tylnej osi oraz myśleć przy załadunku pojazdu aby maksymalnie odciążyć tylną oś i przenieść najcięższe rzeczy w kierunku osi przedniej
UFF ale się rozpisałem przy takiej brzydkiej pogodzie pada i pada
4x4camper - 2009-05-24, 13:30
Eler nie zaczarujesz rzeczywistości -jest jak jest DMC rzecz święta.
Kolega ma ukrytą rzeczywistą nadwagę na poziomie 227 kg i ciekaw jestem gdzie.
Nigdy nie ufałem tabliczką znamionowym i trzeba wszystko porządnie poważyć na dobrej wadze.
Jak auto będzie się zgadzało z danymi to jest problem w nadbudówce i albo napiła się wody i nie chce się wysiusiać albo dane z tabliczki to lipa i klamot waży prawie tonę.
Jeżeli zestaw ma zostać to jedynym rozwiązaniem jest zamiana skrzyni ładunkowej na laminatową (200kg) to tak na gorąco.
A tak dla informacji -projektuje nadbudówkę do nissana navaro i jakoś powyżej 400kg nie che wyjść.
masa nissana 2050 ładowność 1050 jak pamiętam
poz
Tolek
kubak - 2009-05-24, 14:47
Odpukać w niemalowane, ale jeszcze nigdy nie byliśmy ważeni.
Niestety jednak naszego kamperka nie dało by się tak łatwo "odchudzić"
PZDR
/kk
Asaf - 2009-05-25, 00:25
No to tym razem się udało. Byliśmy odwiedzić we wschodnich Bundesach jedno miasteczko i jedno pole kempingowe (17,50 euro z łazienką i podłączeniem do prądu i resztą)
Nikt nas nie ważył i szczęśliwie wróciliśmy. Było super. To był nasz pierwszy wyjazd. dziękujemy za wszystkie podpowiedzi.
Pierre94 - 2009-05-26, 20:04 Temat postu: Nadwaga Jezdze kamperem od 1970 roku po calej Europie i dalej. Spedzam w nim 3-4 miesiace w roku i nigdy nie bylem jeszcze wazony. Mam kilkunastu znajomych kamperowiczow i oni rowniez nie byli nigdy na wadze. Mysle ze prawdopodobienstwo wazenia jest mniejsze jak wypadku. Po co sie stresowac?
Asaf - 2009-05-26, 20:33
O !!!!!!!! i na taki wpis czekałem
To znaczy umieć pocieszyć
Na pewno będzie lżej chociaż nie zmieni rzeczywistości.
Pozdrawiam mocno.
dziękuję.
MirekM - 2009-05-26, 22:47
A ja jednak, jako bardzo z natury delikatny i wrażliwy, zestresowałem się do tego stopnia, że idę od poniedziałku na kurs kategorii C. I do tego, aby nikt nie był w stanie mnie później znowu zestresować, dorzucę do tego C+E. Zostanie jedynie tylko autobus. Ale to już dalsza bajka.
Pierre94 - 2009-05-26, 22:58
Bardzo fajnie tylko ze bedziesz musial zmienic Kampera bo Twoj moze miec tylko 3,5 tony
Skorpion - 2009-05-27, 07:26
MirekM napisał/a: | Zostanie jedynie tylko autobus. |
Jezeli autobus to dolacz do tego przyczepy D+E to tak jak jest u mnie A,B,B+E,C,C+E,D,D+E od 1975 roku
MirekM - 2009-05-27, 08:11
Skorpion napisał/a: | Jezeli autobus to dolacz do tego przyczepy D+E to tak jak jest u mnie A,B,B+E,C,C+E,D,D+E od 1975 roku |
Brak tylko A+E
TIMOT napisał/a: | Powiem Tobie Mirku, że ja mam takie same myśli! I chyba je zrealizuję!
Z takim prawkiem spokojniej! |
JA napisał/a: | że idę od poniedziałku na kurs kategorii C. I do tego, aby nikt nie był w stanie mnie później znowu zestresować, dorzucę do tego C+E |
To nie ściema. Jako że jestem niezwykle poważny, napisałem prawdę (jak zwykle zresztą). Idę się dodatkowo kategoryzować, żeby nie mieć stresa. Przed wyjazdem do Pajęczna zważyłem kampera. Gotowy do drogi, z bagażem i żarciem dla jednej osoby, ważył beze mnie 3490. Dla mnie zostało 10kg. Muszę się zatem nieco odchudzić. Jakieś 75 kg.
Bartek-Ayer - 2009-05-27, 08:38
Jeszcze przypomnę wszystkim, ze na każdej stacji kontroli pojazdów można zważyć swój samochód. Ja byłem wczoraj na przeglądzie i mój kamper z połową zbiornika paliwa, pełnym wody czystej trochę ciuchów i całe wyposażenie do letniego podróżowania (gary, leżaki, namiot itp) waży 2750kg przy zabudowie 560cm. Także raczej nie muszę się obawiać nadwagi.
Pozdrawiam
Bartek
Skorpion - 2009-05-27, 18:09
MirekM napisał/a: | Brak tylko A+E |
Niema takiej kategorii prawka
DAKOTA - 2009-05-27, 20:29
To nie ściema. Jako że jestem niezwykle poważny, napisałem prawdę (jak zwykle zresztą). Idę się dodatkowo kategoryzować, żeby nie mieć stresa. Przed wyjazdem do Pajęczna zważyłem kampera. Gotowy do drogi, z bagażem i żarciem dla jednej osoby, ważył beze mnie 3490. Dla mnie zostało 10kg. Muszę się zatem nieco odchudzić. Jakieś 75 kg.[/quote]
witam
i ja doczekalem sie dzisiaj wazenia coral 680 SP
pelny bak
wody 100%
2 butle pelne
jedzonko
ciuchy dla 2 osob
10 litrow burbonu
1 zgrzewka piwa
agregat pradowy
5 litrow paliwa 95
masa zywa 163 kg
i wyszlo 3780 kg.
W austri dopuszczalne jest 5% przekroczenie wagi , /przymykaja oko/--policja
jezeli chodzi o szeryfow z ASFINAGU[vinietki] to juz jest problem bo vinietka nie jest wazna powyzej 3,5 tony. potrzebny jest go box czyli jadac przeciazonym samochodem powyzej 3,5 tony podlegasz karze od 1,5 do 5 tys euro brrrrrrrrrrr( czyli im wiekszego cwaniaka zgrywasz tym wyzsza kare dostaniesz)
my mielismy szczescie
ja kat B
ladniejsza polowka b+e+c+e do c
wiec kara za jazde bez prawka nas ominela
po godzinie moglismy jechac dalej po spuszczeniu wody BEZ KARY ale sila przekonywania sie liczyla.Chcielismy jeszcze zmniejszyc ciezar o te 10 kilo(czytaj litro) burbonu ale panowie sie nie zgodzili aby konsumaowac na miejscu.
po powrocie odchudzamy sie i campera bo szkoda nerwow i pieniedzy
pozdrawiam
DAKOTA
darek 61 - 2009-05-27, 21:08
Przejrzałem dokumenty auta i znalazłem
F1-----
F2 2800
F3-----
W objaśnieniach znalazłem tylko
F1-maksymalna masa całkowita
Co oznacza F2 F3-brak objaśnień.
Co wy macie w papierach?
Czy moje auto może mieć DMC np.4000kg?
darek 61 - 2009-05-27, 21:45
Drobnym drukiem w papierach jest objaśnienie F1-maksymalna masa całkowita,a nie masa netto
kaimar - 2009-05-27, 21:54
darek krupa napisał/a: | Czy moje auto może mieć DMC np.4000kg? |
Twoje auto ma DMC równo 2800 kg. Masa własna jest w rubryce G.
darek 61 - 2009-05-27, 21:59
Chyba mam coś nie tak z papierami
w rubryce G mam wpisane "0kg"
i co teraz?
ROBRE - 2009-05-27, 21:59
ja cale szczescie mam "C" ale co z tego skoro kamper i tak nie pojedzie z nadwaga.....
a do tego dodac jeszcze moja to ile trzeba by tej wody spuszczac z pustego juz baku zeby wyrownac moj ciezar ????????????
chyba sie musze wziac ze siebie.... i zzucic z pol metra ziemniakow...albo nawet i metr
pozdrawiam
ps. ja w swoim mam tare 2420 a calkowita 3100 niby 700 kg do wypelnienia ale ..... na 10000000% wazy wiecej nawet bezemnie
antwad - 2009-05-27, 22:10
Opis pól w dowodzie rejestracyjnym (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
(Dz. U. z dnia 13 maja 2004 r.)
A numer rejestracyjny pojazdu,
B data pierwszej rejestracji pojazdu,
C dane dotyczące posiadacza dowodu rejestracyjnego i właściciela pojazdu obejmują wydruk następujących kodów i danych:
C.1.1 nazwisko lub nazwa posiadacza dowodu rejestracyjnego*),
C.1.2 numer PESEL lub REGON,
C.1.3 adres posiadacza dowodu rejestracyjnego,
C.2.1 nazwisko lub nazwa właściciela pojazdu,
C.2.2 numer PESEL lub REGON,
C.2.3 adres właściciela pojazdu,
D dane dotyczące pojazdu obejmują wydruk następujących kodów i danych:
D.1 marka pojazdu,
D.2 typ pojazdu:
- wariant, jeżeli występuje,
- wersja, jeżeli występuje,
D.3 model pojazdu,
E numer identyfikacyjny pojazdu (numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy),
F.1 maksymalna masa całkowita pojazdu**), wyłączając motocykle i motorowery (w kg),
F.2 dopuszczalna masa całkowita pojazdu (w kg),
F.3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów (w kg),
G masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego innego niż kategoria M1 masa własna pojazdu obejmuje urządzenie sprzęgające (w kg),
H okres ważności dowodu, jeżeli występuje takie ograniczenie,
I data wydania dowodu rejestracyjnego,
J kategoria pojazdu,
K numer świadectwa homologacji typu pojazdu, jeżeli występuje,
L liczba osi,
O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),
O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),
P.1 pojemność silnika (w cm3),
P.2 maksymalna moc netto silnika (w kW),
P.3 rodzaj paliwa,
Q stosunek mocy do masy własnej (w kW/kg); dotyczy motocykli i motorowerów,
S.1 liczba miejsc siedzących, włączając siedzenie kierowcy,
S.2 liczba miejsc stojących, jeżeli występuje.
darek 61 - 2009-05-27, 22:36
Chyba muszę jechać na wagę i wyjaśnić dlaczego w rubryce G mam wpisane 0 kg,przecież to musi być błąd.I tak nie wiem jaka jest różnica między F.1 a F.2
F.1maksymalna masa całkowita pojazdu
F.2 dopuszczalna masa całkowita pojazdu
może trzeba będzie podróżować z przyczepką i 500 kg.na niej wozić?
kaimar - 2009-05-27, 22:39
z ustawy:
6) w rubryce przy kodzie F.1 - wpisuje się maksymalną masę całkowitą pojazdu, będącą największą technicznie dopuszczalną masą całkowitą pojazdu, wynikającą z jego konstrukcji i wykonania, określoną przez producenta, wyrażoną w kg; nie dotyczy motocykli i motorowerów;
7) w rubryce przy kodzie F.2 - wpisuje się dopuszczalną masę całkowitą pojazdu, będącą największą, określoną w przepisach o warunkach technicznych masą pojazdu obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego do poruszania się po drodze, wyrażoną w kg;
8) w rubryce przy kodzie F.3 - wpisuje się dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów, wyrażoną w kg;
9) w rubryce przy kodzie G - wpisuje się masę własną pojazdu, określoną jako masę pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego, wyrażoną w kg;
TomekW - 2009-05-27, 23:50
darek krupa napisał/a: | Chyba muszę jechać na wagę i wyjaśnić dlaczego w rubryce G mam wpisane 0 kg,przecież to musi być błąd |
Niekoniecznie, w starszych dowodach rejestracyjnych w ogóle nie było rubryki "masa własna" i chyba dlatego masz wpisane "0". Kiedy skończy Ci się miejsce w dowodzie na przeglądy i będziesz musiał wymienić dowód, oprócz zaświadczenia o badaniu technicznym diagnosta powinien wydać zaświadczenie o ustaleniu wartości brakujących danych: masa własna, moc silnika, dopuszczalna masa ciągniętej przyczepy z hamulcem/bez hamulca. Te ostatnie - niezależnie od tego, czy auto ma hak, czy nie. Ja przy takiej okazji dowiedziałem się, że Renault 5, którym moja żona jeździła przez ostatnie 10 lat może ciągnąć przyczepę o masie... 0kg! Przynajmniej tak wynkało z danych homologacyjnych Ciekawe, czy gdyby autko miało zamontowany i wpisany do dowodu hak, kazaliby go zdemontować?
Dodatkowy papierek oczywiście odpłatny (60 zeta), wydatek raczej nieunikniony, w wydziałach komunikacji są na to uczuleni.
kimtop - 2009-05-28, 10:06
Pojechałem dziś na wagę.Wóz z pełnym zbiornikem wody,średnio załadowany.Bez kibla i szarej wody.W baku 20 l.paliwa.
Masa beze mnie równe 3,5 t.
DMC 3,5t.
Myślę,że w czasie wyprawy będzie ok.3850-3900kg.
janusz - 2009-05-28, 12:45
Skusiliście mnie. Też zważyłem się.
Bez wody, 1 butla gazowa pełna, druga pusta. Stołki, krzesła stolik, trochę w lodówce raczej %. 1/2 zbiornika paliwa. Do pełni wyprawy brakuje jedzenia, pościeli, ciuchów i drobiazgów i nas.
DMC 3500 Rzeczywista masa całkowita - zważona 2 990 kg
Czyli jest OK
Asaf - 2009-05-28, 13:13
kimtop napisał/a: | Pojechałem dziś na wagę.Wóz z pełnym zbiornikem wody,średnio załadowany.Bez kibla i szarej wody.W baku 20 l.paliwa.
Masa beze mnie równe 3,5 t.
DMC 3,5t.
Myślę,że w czasie wyprawy będzie ok.3850-3900kg. |
No właśnie i co teraz ?
Niepotrzebnie włożyłem kij w kamprowisko.
Smutno mi.
Co mamy teraz robić ?
Lepiej nie ważyć i nie wiedzieć i z błogą nieświadomością zasuwać tu i tam.
janusz - 2009-05-28, 13:25
Asaf napisał/a: | Co mamy teraz robić ? |
Przyczepka na bagaż ?
kimtop - 2009-05-28, 13:32
janusz napisał/a: | Przyczepka na bagaż ? |
No właśnie.
Może jakaś składana przyczepka.
W razie draki ,wyciągamy z bagażnika (dmuchamy,pompujemy,rozkładamy),przeładunek nadbagażu i ............ w drogę
A tak na poważnie to myślałem,że ważę więcej
Arturo - 2009-05-28, 13:34
janusz napisał/a: | Asaf napisał/a: | Co mamy teraz robić ? |
Przyczepka na bagaż ? |
A czy to coś da? Bo zestaw Asaf-a waży 3480 kg. Czy waga przyczepki może być ponad 3,5t ? (chodzi mi o prawo jazdy kat. B)
papamila - 2009-05-28, 14:19
janusz napisał/a: |
DMC 3500 Rzeczywista masa całkowita - zważona 2 990 kg
Czyli jest OK |
no to dziekuję Ci bardzo,
odwaliłeś za mnie ten ciekawy obowiązek
a że mamy prawie identyczne samochody
to
teraz mam wolne........i powód do świętowania
Rockers - 2009-05-28, 15:51
mając kat B nie można jechać zestawem ważącym w sumie ponad 3,5 t, ale zawsze można kazać drugiej połowie ciągnąć przyczepkę za kamperem
eler1 - 2009-05-28, 16:05
Rockers napisał/a: | mając kat B nie można jechać zestawem ważącym w sumie ponad 3,5 t | jesteś w błędzie polecam opcję szukaj
Rockers - 2009-05-28, 16:24
eler1 napisał/a: | Rockers napisał/a: | mając kat B nie można jechać zestawem ważącym w sumie ponad 3,5 t | jesteś w błędzie polecam opcję szukaj |
Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej
3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie
całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile
łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
to wyciąg z kodeksu drogowego polecam poczytać
eler1 - 2009-05-28, 17:06
3,5t sam. + przyczepa lekka do 750kg wystarczy "B"
też radzę poczytać
paf - 2009-05-28, 17:14
eler1, to przytocz może gdzie to widać bo na pierwszy rzut oka wygląda że nie może nawet zestaw przekraczać 3,5 tony - na pewno pomoże to wielu kolegom
Rockers - 2009-05-28, 17:49
własnie proszę o wyjasnienie skąd Elerku1 wziołeś takie pomysły ja nadal stoję przy swoim zgadzam się że można jeździć samochodem do 3,5t + przyczepa lekka do 750 kg , lecz jadąc z przyczepą rzeczywista masa obu pojazdów nie może przekraczać 3,5 t
co do kodeksu czytam go prawie codziennie
JaWa - 2009-05-28, 18:02
Rockers napisał/a: | własnie proszę o wyjasnienie skąd Elerku1 |
Z kodeksu drogowego.
Na B możesz jeździć zespołem pojazdów do max. 4250 kg, jeśli ciągniesz przyczepę lekką lub do 3500 kg, jeśli przyczepa ma DMC>750 kg.
paf - 2009-05-28, 18:05
JaWa napisał/a: | Z kodeksu drogowego. |
to już słyszeliśmy - można wskazać to palcem czy dalej będziemy się podśmiechiwać?
dziękuję
JaWa - 2009-05-28, 18:13
paf napisał/a: | można wskazać to palcem czy dalej będziemy się podśmiechiwać |
Proszę bardzo:
Kategoria B prawa jazdy pozwala jego posiadaczowi na:
>Samochodem osobowym i ciężarowym o DMC do 3,5T można ciągnąć:
>a) każda przyczepę lekką (o DMC do 750 kg) - czyli łączna masa zestawu może
>przekraczać 3.5 T - Art 88.3.3 ustawy
Art. 88 ust 3 pkt 3 reguluje kwestię ciągnięcia przyczepy lekkiej. W przypadku innej przyczepy zastosowanie ma art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b (prawo jazdy kat B uprawnia do kierowania pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 i.)
Z kolei zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt 10 Prawa o ruchu drogowym, prawo jazdy kategorii B+E uprawnia do kierowania pojazdem określonym w prawie jazdy kategorii B łącznie z przyczepą. Jest to zatem prawo jazdy poszerzające zakres uprawnień do kierowania pojazdami. Należy podkreślić, że kategoria B+E jest samodzielną wyodrębnioną kategorią prawa jazdy, tak jak każda inna wyszczególniona w art. 88 ust. 1-3.
W odniesieniu do prawa jazdy kategorii B+E ustawodawca nie określił dodatkowych warunków dotyczących dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy i jej relacji do masy pojazdu (warunek dotyczący proporcji masy pojazdu ciągnącego i przyczepy ma zastosowanie jedynie do przyczepy z hamulcem najazdowym).
Tak, więc ze względu na zakres uprawnień, posiadając prawo jazdy tej kategorii, można kierować pojazdem silnikowym określonym wprawie jazdy kategorii B, ciągnącym dowolną przyczepę, przy spełnieniu warunków dotyczących proporcji masy w przypadku przyczep z hamulcem najazdowym.
Niezależnie od uwarunkowań wynikających z posiadanych uprawnień oraz z przepisów dotyczących warunków technicznych, w każdym przypadku ciągnięcia przyczepy, zastosowanie ma także art. 62 Pord, mówiący o rzeczywistych masach pojazdów: ciągnącego oraz przyczepy.
Wynika z tego iż PJ kat B uprawnia do ciągnięcia przyczepy lekkiej gdzie DMC zespołu tych pojazdów wynosi max 4250 kg, bądź przyczepy której DMC jest >750 a DMC zespołu tych pojazdów wynosi max 3500kg!
Natomiast pj kat B+E uprawnia do kierowania pojazdem o DMC max do 3500 kg a DMC zespołu składającego się z w/w pojazdu i przyczepy o DMC >750 wynosi max 6125 kg.
PS sprawa przyczep jest od dawna znana chyba każdemu żeglarzowi.
paf - 2009-05-28, 18:25
JaWa napisał/a: | PS sprawa przyczep jest od dawna znana chyba każdemu żeglarzowi. |
dzięki raz jeszcze - z żeglowania to ja raczej łódka BOLS
eler1 - 2009-05-28, 18:33
Rockers napisał/a: | co do kodeksu czytam go prawie codziennie | kolega z drogówki
MirekM - 2009-05-28, 19:11
JaWa,
Tak sobie Jacek myślę, że odnośnie przyczepy lekkiej i masie zestawu do 4250kg to Twoja interpretacja. Generalnie moim zdaniem art. 88.2.3. jednoznacznie określa DMC zestawu jako max 3500kg, bez określenia, czy jest to lekka, ciężka, czy też kogucia masa przyczepy. A jedynie literka E daje możliwość ciągnięcia przyczepy powyżej 750kg. Zwróć jeszcze uwagę na 88.2.10 "kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą". I nigdzie nie znalazłem, że kategoria B i B+E uprawnia do jazdy zestawem z jakąkolwiek przyczepą o łącznej masie do 4250kg.
Mój wywód oparty jest na książkowym kodeksie drogowym, a nie wiedzy internetowej, a więc mogę mieć nieaktualne wydanie. Czyli nie upieram się przy swoim, tylko niech mnie ktoś bardziej zdecydowanie przekona, że 3,5T można jakimkolwiek zestawem przekroczyć. Przy kat. B lub B+E oczywiście.
eler1 - 2009-05-28, 19:45
Poczytajcie na karawaningu po co budować pałac kultury drugi raz 100m dalej
http://www.forum.karawani...light=kategoria
MirekM - 2009-05-28, 20:36
Nie jestem biegły w lataninie po innych forach i nie obchodzi mnie przekonywanie innych do własnych teorii i interpretacji. Do Pałacu Kultury też mam określony stosunek związany z tamtejszą epoką i nie mam zamiaru brać jakiegokolwiek udziału w budowaniu drugiego. Na tym forum i w tym wątku powstał problem i tu powinien być rozwiązany. Podaj mi Robercie jedynie przepis z naszego Polskiego Kodeksu Drogowego, który dosłownie mówiłby o tym, że kategoria B lub B+C uprawnia do prowadzenia zestawu z jakąkolwiek przyczepą o łącznej masie całkowitej 4250kg. Że uprawnia do prowadzenia zestawu z każdą możliwą przyczepą o łącznej masie 3500kg znalazłem. Zaznaczam, że nie interesują mnie żadne konwencje wiedeńskie, czy też inne, a jedynie obowiązujący u nas kodeks drogowy. Dajcie konkretny przepis, a nie interpretację.
eler1 - 2009-05-28, 20:46
MirekM mi się nie chce wyważać otwartych drzwi więc jak doczytasz i zinterpretujesz to daj znać ja tam
M-k - 2009-05-28, 20:52
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy#Kategorie
# kategoria B:
1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą lekką o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t,
4. mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
5. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
jacekiagatka - 2009-05-28, 21:11
temat był katowany w zeszłym roku
"------------------------------------------------------------------
Poniższą interpretację pochodzącą z Komendy Głównej Policji otrzymałem dzięki uprzejmości Redakcji Żagli. Zostanie ona zamieszczona w najbliższym numerze miesięcznika Żagle - listopad 2006.
**
Szanowna Redakcjo!
Poniżej zamieszczam cytat – tak, aby nie popełnić błędu, który jest odpowiedzią na Wasze pytanie dotyczące ciągnięcia przyczep z jachtami:
"Posiadacz prawa jazdy kategorii B (bez kategorii E) może ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg, jeżeli dopuszczalna masa całkowita (dmc) przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego (art. 62 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym) i jednocześnie dopuszczalna masa całkowita zespołu (czyli pojazdu i przyczepy) nie przekracza 3,5 t.
Jeżeli zaś dopuszczalna masa całkowita przyczepy wynosi nie więcej jak 750 kg, to dmc pojazdu ciągnącego może wynosić nawet 3,5 t. Jak widać w tym ostatnim przypadku, suma dmc zespołu nie może przekraczać 4250 kg. Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym, a nadto z ratyfikowanej przez Polskę Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym (art. 41 ust. 4).”
Pozdrawiam!
kom. Marcin Szyndler
z Zespołu Prasowego
Komendy Głównej Policji
**
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=30
Rockers - 2009-05-28, 22:46
Jak widać interpretować można na różne sposoby, jeden punkt mówi że masa łączna nie może przekroczyć 3,5t , inny punkt mówi że mając kat.B można prowadzić pojazd do 3,5t i przyczepę lekką, lecz zwróciłbym tu uwagę iż brak tu sprecyzowania czy w tym przypadku jadąc z przyczepą lekką można przekroczyć 3,5t czy nie, jest w tym miejscu możliwość dowolnej interpretacji przepisu i stąd powstałe nieścisłości, radzę mieć przy sobie artykół interpretacji komendy głównej gdyż obawiam się iż policjant który zatrzyma do kontroli może mieć własną interpretację i raczej nie da się przekonać na naszą stronę bez podkładki czarno na białym.
Jak widać nawet w wikipedi jest konkretnie napisane, że nie można przekraczać 3,5t dla mnie artykół 88 p2 ppkt3.b jest jednoznaczny. p3 ppkt3 nie jest jednoznaczny, mówi iż mając kat B nie można ciągnąć przyczepy o DMC pow. 750kg
MirekM - 2009-05-28, 22:51
jacekiagatka napisał/a: | Jeżeli zaś dopuszczalna masa całkowita przyczepy wynosi nie więcej jak 750 kg, to dmc pojazdu ciągnącego może wynosić nawet 3,5 t. Jak widać w tym ostatnim przypadku, suma dmc zespołu nie może przekraczać 4250 kg. Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym |
Jacku, to znowu tylko czyjaś bardziej lub mniej mądra interpretacja. Punkt ten brzmi dosłownie (cytowane bezpośrednio z kodeksu):
Art 88
"3. Prawo jazdy:"
"3) kategorii A,B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,"
I gdzie tu mowa o masie dopuszczalnej zestawu 4250kg? Moim skromnym zdaniem punkt ten mówi, że z ty kategoriami (bez +E) można holować także przyczepę, ale tylko lekką (do 750kg) i nie ma w nim mowy o wyjątkowym powiększeniu DMC zestawu do 4250kg.
jacekiagatka - 2009-05-28, 23:05
W jednej z gazet żeglarskich był gotowy artykuł do wycięcia z podpisami szefostwa policji drogowej i w razie problemów zalecano wozić go ze sobą i okazywać niedowiarkom w białych czapkach.
zobacz sam że tak jak piszesz punkt 3) uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką (a pojazd wymieniony to pojazd o masie do 3,5T z przyczepą lekką czyli max 750kg). masa 4250kg powstaje z prostego sumowania.
osobiście to olewam bo zrobiłem "E"
paf - 2009-05-28, 23:13
jacekiagatka napisał/a: | zobacz sam że tak jak piszesz punkt 3) uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką (a pojazd wymieniony to pojazd o masie do 3,5T z przyczepą lekką czyli max 750kg). masa 4250kg powstaje z prostego sumowania. |
pomijając kwestie artykułu w prasie, jego skuteczności oraz tego co policjant zrobi na żywo to IMO słuchając matki logiki z tego co piszesz nie wynika wprost sumowanie.
jedną rzeczą jest przyzwolenie na kierowanie autem o DMC do 3500kg, a drugą dopuszczenie że takie auto może mieć przyczepkę do 750 - sumowanie to - podkreślam IMO - nadinterpretacja - wygodna i może i stosowana ale nielogiczna do końca
ot takie przemyślenia
jacekiagatka - 2009-05-28, 23:33
MirekM napisał/a: | "3) kategorii A,B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką |
Moim zdaniem wszystko jest logiczne. uprawnia do kierowania pojazdem z przyczepką(lekką) bez ograniczania masy pojazdu w sposób szczególny czyli max3,5T
MirekM - 2009-05-28, 23:34
jacekiagatka,
Rockers napisał/a: |
Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej
3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie
całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile
łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym; |
Jacku, podpunkt b) wyraźnie określa DMC całego zestawu, bez względu na rodzaj przyczepy. I jest tu wyraźnie 3,5t, i to po prostym sumowaniu wszystkiego, co tylko możliwe. Natomiast cała reszta, to tylko masło maślane. W a) masz sam pojazd, a w b) masz wersję z jakąkolwiek przyczepą. I obie wersje o DMC 3,5t.
jacekiagatka - 2009-05-28, 23:47
tak ale jeszcze jest art 88 ust. 3 pkt. 3
- Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 –uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką; ...”
a przyczeya lekka podlega innym przepisom (przglądy, hamulce itd)
MirekM - 2009-05-29, 00:11
jacekiagatka napisał/a: | tak ale jeszcze jest art 88 ust. 3 pkt. 3
- Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 –uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką; ...”
a przyczeya lekka podlega innym przepisom (przglądy, hamulce itd) |
I co z tego, jak 88.2.3 b) jednoznacznie i bez wątpliwości ogranicza DMC całego zestawu do 3,5t, i to bez względu na rodzaj przyczepy. A reszta to już tylko masło maślane i śliwki robaczywki. I wszystkie dalsze interpretacje powinny brać to ograniczenie także pod uwagę. Zresztą jaka byłaby logika w tym, że przyczepa ciężka to max 3,5t, a lekka 4,25t. I mając w tym świetle tylko kat. B możesz z lekką przyczepą mieć DMC 4,24t, a z B+E tylko 3,5t w myśl art.88.2.10
"10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,"
I tu już Jacek zadziałałeś, w Twoim toku rozumowania, na swoją szkodę, gdyż posiadając już kat. B+E nie wolno Tobie prowadzić zestawu powyżej 3,5t, nawet z przyczepą lekką. Zapytaj się, czy nie można zrzec się dla własnego dobra +E, gdyż ogranicza Tobie ta literka DMC z przyczepą lekką do 3,5t. I gdzie tu logika?
jacekiagatka - 2009-05-29, 00:19
To rozumowanie jest nie tylko moje, są osoby które wygrały sprawy sądowe w tym temacie.
Mirek proponuję dokończyć dyskusję przy flaszce 3,5 L siedząc na przyczepie lekkiej.
Gorąco pozdrawiam
MirekM - 2009-05-29, 00:31
jacekiagatka napisał/a: | To rozumowanie jest nie tylko moje, są osoby które wygrały sprawy sądowe w tym temacie.
Mirek proponuję dokończyć dyskusję przy flaszce 3,5 L siedząc na przyczepie lekkiej.
Gorąco pozdrawiam |
Trzeba tak było od razu. Po cholerę się tak produkowałem i przepisywałem parę razy kodeks. No to czekam na dalszą, zaproponowaną przez Ciebie kontynuację dyskusji. Ale jak przyczepa lekka, to pójdę specjalnie dla Ciebie na ustępstwo i zaproponuję flaszkę 4,25 L. Do pierwszego pawia, jak zwykle.
janusz - 2009-05-29, 09:49
Prawda że prawo o ruchu drogowym jest napisane nieprzejrzyście. Wiele komentarzy jednak na jego temat zgodna jest w wyjaśnieniami jakie podał Jacek. Dla mnie też jest logiczne że:
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
....
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c)...
Punkt trzeci mówi o dwóch rodzajach pojazdów:
a) pojeździe samochodowym DMC do 3,5 tony
b) zespole pojazdów o DMC do 3,5 tony
O tym że wg kodeksu drogowego są to dwa różne pojazdy mówi:
Dział I - Przepisy ogólne - Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego,
49) zespół pojazdów - pojazdy złączone ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość; nie dotyczy to pojazdów złączonych w celu holowania,
Obydwa rodzaje pojazdów, równoprawnie, można prowadzić posiadając kategorię "B" prawa jazdy. Pomijam tu kwestię ciągników, ponieważ nie dotyczy tej konkretnie dyskusji.
W tym punkcie nie ma mowy o przyczepie lekkiej. Tu nie ma znaczenia czy przyczepa ma DMC 50kg czy (teoretycznie) 1750 kg (nie może być cięższa od masy własnej pojazdu ciągnącego, odliczyć należy ładowność pojazdu ciągnącego)
3. Prawo jazdy:
Art. 88. 3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
Ten punkt 3.3) rozszerza podstawowe uprawnienia dla kategorii "B" o możliwość ciągnięcia przyczepy lekkiej.
Wynika z niego, że:
Pojazd samochodowy DMC do 3,5 może ciągnąć przyczepę lekką. Masa tej przyczepy nie wlicza się do łącznej masy, wtedy już zespołu pojazdów.
Gdyby nie zastrzeżenie:
Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
4. Zespół pojazdów może składać się najwyżej z 3 pojazdów, a zespół ciągnięty przez pojazd silnikowy inny niż ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny - z 2 pojazdów...
To i zespół pojazdów o DMC do 3,5 tony mógłby dodatkowo ciągnąć przyczepę lekką. Masa tej przyczepy nie wliczałaby się do łącznej masy zespołu pojazdów.
Nie można interpretować wyrwanych zapisów z kodeksu drogowego.
To, że PoRD napisane jest pokrętnie to wiadomo.
Rockers - 2009-05-29, 10:41
ale kombinujecie chyba sam tez pójde zatankować 3,5l a kiedyś przy okazji podjadę zważyć mój kamperek ale mam nadzieję że jest malutki i nie będzie problemu
MirekM - 2009-05-29, 12:15
janusz napisał/a: | b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, |
Jakby nie było punkt ten dotyczy tylko kategorii B, a więc w punkcie tym mowa jest tylko i wyłącznie o przyczepie lekkiej (dopiero B+E uprawnia do ciągnięcia przyczepy ciężkiej) i wyraźnie mówi o DMC 3,5t wraz z przyczepą lekką, bo tylko taką dopuszcza ta kategoria. Dopiero później jest mowa o B+E, gdzie pojawia się przyczepa ciężka. Jeżeli zaś chodzi o zastrzeżenie masy całkowitej przyczepy, nie przekraczającej masy własnej pojazdu, to dotyczy ono jedynie takich bolidów jak FIAT 126p, który nawet przyczepy o DMC 750kg nie może ciągnąć. I o innej przyczepie niż lekka w tym punkcie nie może być mowy. Ale chyba ktoś zapomniał, albo miał płacone od ilości punktów, bo nie napisał, że chodzi o zestaw z przyczepą lekką i później w art. 88.3.3) powrócił z wyjaśnieniem. Bo przecież przy kategorii B nie mogło być mowy o przyczepie innej niż lekka. I nigdzie w kodeksie nie ma konkretnie wzmianki o jakimkolwiek powiększeniu DMC zestawu do 4,25t. A jak ktoś ma dar przekonywania, to nawet murzynowi wmówi, że jest biały.
JaWa - 2009-05-29, 12:24
W sprawie wypowiadała się kilka lat temu KW Policji w Katowicach, teraz KG Policji, za każdym razem określano, że można prowadzić zestaw 3,5 T + przyczepa lekka. Widać, jednak, że na forum są ludzie bardziej kompetentni od prawników z komend wojewódzkich, czy komendy głównej.
Mam kat. B holowałem jachty 1,5 T byłem wielokrotnie zatrzymywany i nikt mnie się nie czepiał. Mam znajomego w drogówce, też twierdzi, że można 3,5 + 750 kg. Może ci co twierdzą, że można tylko do 3,5 t, wystosują jakiś protest do Sejmu, czy Senatu ?
JaWa - 2009-05-29, 12:38
MirekM napisał/a: | Jakby nie było punkt ten dotyczy tylko kategorii B, a więc w punkcie tym mowa jest tylko i wyłącznie o przyczepie lekkiej (dopiero B+E uprawnia do ciągnięcia przyczepy ciężkiej) i wyraźnie mówi o DMC 3,5t wraz z przyczepą lekką, bo tylko taką dopuszcza ta kategoria. |
Chyba za daleko pojechałeś z Twoją interpretacją. Kilkanaście lat ciągałem jachty na przyczepie ciężkiej i nigdy żaden policjant się nie doczepił. Swoją drogą Mirku dobrze, że nie pracujesz w drogówce. Mam tylko kategorię "B"
TomekW - 2009-05-29, 12:42
JaWa napisał/a: | Mam kat. B holowałem jachty 1,8 T byłem wielokrotnie zatrzymywany i nikt mnie się nie czepiał |
Chyba po prostu miałeś szczęście. 1,8 T to trochę więcej, niż 750 kg.
Polska to Polska. W Niemczech taki numer jest klasyfikowany jako jazda bez prawa jazdy.
MirekM - 2009-05-29, 12:50
JaWa,
Jacku "przekonałeś" mnie. Masz rację, daleko nam intelektualnie do orłów i sokołów z KW i KG Policji oraz ich prawników. Faktycznie dopracowali wszelkie przepisy na tip top i wypowiedzieli się, jak ich przepisy należy rozumieć. Że nie zawsze to, co na czarne wygląda, jest czarne. Wymiękam, bo nie chcę z nimi konkurować. Parę razy dali mi już do zrozumienia, że jestem tylko marnym pyłkiem i mam się ich koniecznie słuchać.
Aulos - 2009-05-29, 12:56
Jacku dobrze, że poprawiłeś masę przyczepy na 1,5 t. Z masą 1,8 t faktycznie byłoby trudno zmieścić się w całkowitej masie zestawu 3,5 t przy założeniu, że DMC przyczepy nie może przekraczać masy własnej pojazdu.
Co do tematu dyskusji, pamiętam artykuł w jakimś magazynie motoryzacyjnym, w którym policjant z wydziału ruchu drogowego tłumaczył, że pojazd o DMC do 3,5 t może ciągnąć przyczepę lekką (do 750 kg) nawet jeżeli razem przekraczają 3,5 t. Jak stanowi litera prawa i na ile ta interpretacja była uprawniona - nie wiem.
Rockers - 2009-05-29, 13:37
No cóż ja w całej rozciągłości popieram MirkaM, jednakże jak widać na przkładach w Polsce niera co jest czarne na białym moze być białym na czarnym, myślę że tak jest z wieloma przepisami, których stosowanie zależy od wyłacznej interpretacji ludzi którzy obecnie są u władzy nas osądzać. Wiem z doświadczenia iż np także przepisy skarbowe trafiają do US a potem ich interpretacja zależy od naczelników i w każdym urzędzie jest ona inna.
ROBRE - 2009-05-29, 15:34
a ja akurat strasznie sie ciesze ze nie mam haku i nie bede go zakladal bo to tylko jak widac problem ;-))
pozdrawiam
PS. kiedys pisalem ze nie spotkalem sie z wazeniem kamperow przez lata....znaczy od '92
ale dzisiaj wlasnie sie dowiedzialem od osoby ktora w tym mocno siedzi ze sie to ostatnio bardzo zmienilo... i ze ponoc czesto waza ;-) nie zeby kogos stresowac ;-)
opowiadal o znajomym policjancie ktoremu "koledzy" zakwestrowali kamper wlasnie z powodu prawka B i nadwagi...
i ponoc waza czesto w okolicy Venezia/Mestre....
zbudowali tam teraz nowa obwodnice....
to tylko tak.....zeby podzielic sie wiadomosciami.....
janusz - 2009-05-29, 15:48
MirekM napisał/a: | akby nie było punkt ten dotyczy tylko kategorii B, a więc w punkcie tym mowa jest tylko i wyłącznie o przyczepie lekkiej (dopiero B+E uprawnia do ciągnięcia przyczepy ciężkiej) i wyraźnie mówi o DMC 3,5t wraz z przyczepą lekką, bo tylko taką dopuszcza ta kategoria. |
Mireczku nie.
Na kategorię "B" można ciągnąć przyczepę inną niż lekką pod warunkiem, że zestaw nie przekracza razem 3,5 t i przyczepa nie przekracza masy własnej pojazdu.
Auto o masie własnej 1300 kg DMC 1800 kg np jakiś klasy Passata może ciągnąć przyczepę 1200 kg która nie jest przyczepą lekką. Nie potrzeba do tego 'E" MirekM napisał/a: | to dotyczy ono jedynie takich bolidów jak FIAT 126p, który nawet przyczepy o DMC 750kg nie może ciągnąć. |
Przyczepa lekka nie znaczy że musi mieć 750kg. Są przyczepki lekkie o mniejszym DMC i takie może maluch ciągnąć. Na przykład ta od kiełbasy na zlocie w Pajęcznie co ma stać się namiotową. Jedyne autko jakie znam i wiem że nie może ciągnąć przyczepy to Tico.
Przy opisie prawa jazdy kat "B" nie ma ani słowa jaka może być przyczepa, czy lekka czy ciężka.
Trzeba odróżnić dwa osobne przepisy. Jeden mówiący o tym jakimi pojazdami można jeździć z kategorią "B"
Drugi mówiący o możliwości ciągnięcia przyczepy lekkiej.
To są dwa odrębne przepisy. MirekM napisał/a: | I nigdzie w kodeksie nie ma konkretnie wzmianki o jakimkolwiek powiększeniu DMC zestawu do 4,25t |
Bo być nie może, bo nie ma takiego pojęcia jak zestaw z przyczepą lekką. Przy mowie o zestawie nie ma znaczenia czy przyczepa jest do czy ponad 750 kg.
Przepis mówi, że przyczepę lekką można ciągnąć za dowolnym pojazdem bez dodatkowej kategorii prawa jazdy. Przyczepę lekką można ciągnąć autobusem, traktorem, ciężarówką (solo) i nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego papieru oprócz DW rej i OC na tę przyczepkę. Nawet przegląd nie jest potrzebny.
To jest trochę tak jak motorower wśród motocykli.
Miłosz - 2009-05-29, 16:06
Historycznie patrząc dawniej można było kategorią B ciągnąć pojazdem do 3,5DMc przyczepę lekką i tylko taką . Kilka lat temu ustawodawca dopuścił ciągnięcie przyczepy ciężkiej jednak ograniczył masę zestawu do 3,5DMC. (ale zestawu poj 3,5DMC i przyczepa lekka to ograniczenie nie dotyczy(moim zdaniem))
I stąd te niejasności 2 odrębne przepisy , które reguluję te sprawy pozdrawiam wątpiących M
ROBRE - 2009-05-29, 19:08
i z wazenie kamperow zrobilo sie wazenie zestawow
Dziabong - 2009-05-29, 19:45
Idę się zważyć sam ; w nosie mam kampera i cycepę razem z holownikiem.
Jedyne co mogę odchudzać to ja.
zbychu91 - 2009-05-29, 22:11
Ciekawe,wiec kat B+E jest zupełnie niepotrzebna ?,a policjanci zamiast opierać sie na Dz.U
poczytają wycinki z gazet?
Czyli jeśli coś, jest zabronione , to nie wolno tego robić! chyba że się bardzo chce.......to
wtedy można!
janusz - 2009-05-30, 00:06
zbychu91 napisał/a: | Ciekawe,wiec kat B+E jest zupełnie niepotrzebna ? |
Potrzebna, pozwala samochodem do 3,5 tony ciągnąć dowolnie dużą przyczepę. Masa przyczepy ograniczona wtedy jest jedynie wpisem w dowodzie rejestracyjnym pojazdu ciągnącego. Na przykład dla Jeepa mam masę zestawu 6250kg przy DMC auta 2750. W takim układzie przyczepa może być cięższa od samochodu. Bez kategori E musi być lżejsza od masy własnej samochodu ciągnacego.
MirekM - 2009-05-30, 00:48
Za przeproszeniem, popieprzone to wszystko. W naszym kraju wydaje się przepisy, a później komentarze do tego, ponieważ z gruntu są one nieczytelne i niezrozumiałe. I wszystko zależy od interpretacji (chwilowego samopoczucia) urzędnika. Dlatego klamka zapadła. Idę od poniedziałku na kurs kategorii C, a później, żeby na przyszłość nie było niedomówień, na C+E. A co, na naukę nigdy nie za późno. Lepiej późno niż wcale.
zbychu91 - 2009-05-30, 06:58
Mirek,od razu C+E ,dużo niższe koszty niż robić oddzielnie!
Mnie już to nie dotyczy A B C D E
janusz - 2009-05-30, 07:58
Z tym ważeniem samochodów to jeszcze jedna sprawa, oprócz odpowiedniej kategorii prawa jazdy. Policja raczej nie podważa uprawnień do prowadzenia przeciążonego samochodu. Kierowca samochodu o dmc do 3,5 tony który rzeczywiście na drodze waży 4 000 kg raczej nie zostanie ukarany za "niemamie" odpowiedniego prawa jazdy w tym wypadku "C", lecz za uszkodzenie drogi i wprowadzenie niebezpieczeństwa w ruchu lądowym. W naszym, polskim ruchu drogowym jest tak, że przeciążenie samochodu oprócz kary za uszkodzenie drogi skutkuje zabraniem przez kontrolującego, dowodu rejestracyjnego pojazdu. Następnie konieczny jest przegląd stwierdzający czy to przeciążenie samochodu nie spowodowało uszkodzenia konstrukcji pojazdu.
4x4camper - 2009-05-30, 08:36
I tu jest sedno sprawy, dzięki Janusz za podsumowanie.
Jednak trzeba się liczyć z tym że NASI też wpadną na to że prawko B jest nieadekwatne do rzeczywistej wagi campera.
poz
Tolek
Rockers - 2009-05-30, 09:54
Proponuje wyienić nasze kamperki na ciągniki siodłowe, a zabudowy zrobić w naczepie, będzie przestronnie i nie przeciążymy samochodziku, gorzej ze trzeba podwyższyć kategorię prawka i uważać na drogach na ograniczenia tonażu ale jakbyśmy taką karawaną wjechali do miasta
KOCZOR - 2009-05-30, 10:10
Super. Tak właśnie myślałem... że sprawa nie może zakończyć się na prawie jazdy, a dotyczy również przeciążenia pojazdu. A to już poważniejsza sprawa.
A ja mam tylko jedno pytanie... bo jakoś nie doczytałem takiej wypowiedzi. Proszę o ujawnienie się takowych,
czy jest ktoś na forum z dużym kamperem (powyżej 6.5m) kto się zważył i mieści się w normie
Oczywiście nie chodzi mi o marzenia, a o wagę po spakowaniu się do drogi, zatankowaniu i z załogą
Rockers - 2009-05-30, 10:25
Mj ma tylko 5m i nie wiem ile waży musze kiedyś to sprawdzić myślę że amperek mieści się w granicach gorzej gdy ja wsiądę
janusz - 2009-05-30, 10:35
Rockers napisał/a: | Proponuje wyienić nasze kamperki na ciągniki siodłowe, a zabudowy zrobić w naczepie, będzie przestronnie |
Tylko odpada kawka i inne rozrywki podczas jazdy. Naczepa to też przyczepa.
Art 2. 52) naczepa - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd.
Oraz:
Art. 63.
3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz:
1) dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy,
2) konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy...
Więc kiszka w naczepie/przyczepie sie neda.
papamila - 2009-05-30, 10:46
KOCZOR napisał/a: | czy jest ktoś na forum z dużym kamperem (powyżej 6.5m) kto się zważył i mieści się w normie |
,Mamy ten komfort,
auto 6,70m waga 2850kg przy DMC 3500 daje pole manewru,
nawet po załadowaniu skutera.
Rimor Katamarano 8 na fordzie
Rockers - 2009-05-30, 11:15
NO NO myślałem właśnie że trza zrobić wszystkie kategorie C+E a przy naczepie napewno ją nie przeciążymy > a kawkę w zasie jazdy nie pić można się poparzyć co godzinkę się zatrzmać odpocząć kawki napić, papieroska zapalić i można jechac dalej
KOCZOR - 2009-05-30, 11:31
papamila napisał/a: | auto 6,70m waga 2850kg przy DMC 3500 daje pole manewru,
nawet po załadowaniu skutera. |
Jarku
Ja o chlebie, a Ty o niebie
Pisałem wyraźnie - nie pytam o marzenia (ani o golasy do wynajmu).... a o rzeczywiste fakty
Wielu z nas ma autka dopieszczane przez lata pod kątem wygody użytkowania, czyli:
1. markiza,
2. butle gazowe,
3. woda w zbiornikach,
4. bagażniki i platformy,
5. satelita, telewizor, system nagłaśniający,
6. solary i dodatkowe akumulatory,
7. poduszki powietrzne,
8. rowery i skutery,
9. klimatyzacja,
10. sprzęt turystyczny (stolik, krzesełka, grille i inne)
11. agregat,
a dodaj jeszcze 150 - 200 kg dwie osoby dorosłe, żarcie, ciuszki, pieski, pierdółki których w kamperku jest mnóstwo...
to tak na szybko z pamięci - co można wepchnąć do domku, a zdziwić się można ile to wszystko waży
Dlatego moja rada dla tych, co lubią się troszkę postresować...
Spakować się do wyjazdu zatankować i z całą rodzinką w momencie wyjazdu na urlop podjechać na wagę....
to tylko 5 minut, a jakie emocje
Skorpion - 2009-05-30, 11:51
KOCZOR napisał/a: | Dlatego moja rada dla tych, co lubią się troszkę postresować...
Spakować się do wyjazdu zatankować i z całą rodzinką w momencie wyjazdu na urlop podjechać na wagę....
to tylko 5 minut, a jakie emocje |
Rafałku i tu musze przynac , że masz słusznego podejścia do sprawy ważenie dopiero po załadowaniu wszystkiego co możliwe do podróży i na wage dopiero będzie rzeczywista waga kampiórka.
ML - 2009-05-30, 13:19
Uważam, że dążymy do wywołania wilka z lasu, ponieważ wystarczy, że przeczyta te posty nawiedzony smerf z drogówki i będziemy mieli akcję typu "znicz" podczas której każdy napotkany kamper będzie kierowany na wagę i drobiazgowo sprawdzany. Ja miałem takie trzepanie robione przez Niemców o 2-giej w nocy i uwierzcie, że to nic przyjemnego. Dla drogówki to zabawa, a dla nas nerwy i strata czasu (żeby tylko czasu). Pomyślmy o tym.
Pozdrowienia.
KOCZOR - 2009-05-30, 13:39
ML napisał/a: | Uważam, że dążymy do wywołania wilka z lasu |
Fakt, już kilkakrotnie temat był zamykany takim stwierdzeniem, ale i tak.... bumerang
ML - 2009-05-30, 17:06
KOCZOR napisał/a: | ML napisał/a: | Uważam, że dążymy do wywołania wilka z lasu |
Fakt, już kilkakrotnie temat był zamykany takim stwierdzeniem, ale i tak.... bumerang |
ale takie tematy zostawmy sobie na spotkania zlotowe, możemy tam nawet zorganizować wagę i przy okazji zlotu, na zasadzie zabawy oceniać kto ma więcej lub mniej
Uważam jednak, że na forum ogólnym tego typu tematy trzeba ostrożnie traktować, żeby czasami władze "dla naszego dobra" nam czegoś nie wymyśliły.
Pozdrowienia.
4x4camper - 2009-05-31, 09:44
Timot-wybacz ale nie masz racji.
Temat ten powinien być przyklejony w dziale - sprzedam
żeby nabywcy nie dali się wpuścić w maliny przy zakupie kampera.
To taka polska specjalność nie do końca mówić prawdę.
Efekt jest taki że autor tego tematu będąc osobą niedoinformowaną -MA PROBLEM
poz
Tolek
4x4camper - 2009-05-31, 11:15
TIMOT napisał/a: | 4x4camper - jak nabywca ma dać się wpuścić w maliny? Przecież kamper ma swoją masę własną oraz DMC. Przed zakupem kampera jedziesz na wagę i wiesz na czym stoisz. |
Jeżeli tak się stanie ,to znaczy że nasze ględzenie nie pójdzie na marne.
poz
Tolek
jacekiagatka - 2009-05-31, 11:29
Kupując kampera musisz sprawdzić tyle różnych rzeczy, że o ważeniu i sprawdzaniu mas bez podpowiedzi nie pomyślisz. Ciekowe, kto z was sprawdzał masy DMC itd. Kupując kampera i go ważył?
Zamiatanie problemu pod łóżko jest chyba w tym przypadku nienajlepsze. Szczególnie że bardzo często nasze auta jeżdzą poza granicami kraju i tam problem robi się większy i droższy.
janusz - 2009-05-31, 11:33
Myślę, że nie wiem co myśleć. Z jednej strony dyskusja ta rzeczywiście może uświadomić i nabywcy kampera, że jest problem i kontrolującym, że jest okazja złapania.
Trochę dyskusyjne moim zdaniem jest stwierdzenie, że jak my nie powiemy to nikt nie będzie wiedział i nie będzie problemu z nadwagą. Jeśli nasza Policja to przeczyta i zatrzyma delikwenta na wadze to w końcu co wielkiego stanie się. Może trochę kłopot z odzyskaniem dokumentów i sprowadzeniem samochodu do domu. W znacznie gorszej sytuacji będą ci którym ważenie trafi się za granicą. Może się trafić z nieświadomości przewinienia. Za granicą to chyba już nie przez nasze forum.
Uważam że powinniśmy tu dyskutować jak pozbyć się problemu a nie jak nie dać się złapać.
Milczenie w tajemniczy sposób nie rozwiązuje problemu.
Może należałoby przejrzeć zakamarki pojazdu i pozostawić ciężkie przedmioty zabierane na wszelki wypadek. (Np maszyny do szycia )Wymienić naczynia szklane i porcelanowe na lżejsze. Pozbyć się agregatów prądotwórczych, dodatkowych akumulatorów, 15 latarek, stalowych stołków, stołów i taboretów wymieniając je na aluminiowe. Skomplikowanych masztów do anten sat. 4 podnośników używanych do stabilizacji samochodu.
Drugie wyjście to doprowadzić do zmiany przepisów wykluczających zmiany DMC pojazdu i doprowadzić do przekwalifikowania pojazdów z 2 800 lub 3100 na 3,5T.
Może nie pchać się w rozwiązania gdzie z samej specyfiki pojazdu nie da się ominąć nadwagi, np pickupy z nadstawką, jeżeli sam pickup jest w granicy DMC.
ufff.
eler1 - 2009-05-31, 11:38
TIMOT ma rację ale admini nie reagują i to już w kilku wątkach próbowałem to napisać, że są osoby oraz programy wyszukujące słowa lub w frazy w ogólnodostępnym internecie. Może niektórzy pomyślą że to teoria spisku, ale niestety internet nie jest anonimowy a nawet są próby, aby go na bieżąco monitorować - każdy z was ma nadany numer IP po którym jesteście identyfikowani .
Ps. Kiedyś pisałem też aby stworzyć kawałek zamkniętego forum aby o tych kwestiach można było na luzaka podyskutować bez całej obstawy CBA,ABW,CBŚ-pamiętacie temat akcyzy jak tylko ruszyliśmy zainteresowanie i zalogowanie kilku osobników. Mamy teraz tego skutki że co niektórzy dostali już wezwania
jacekiagatka - 2009-05-31, 11:59
Teoria spisku to chyba za mało powiedziane, tu już są działania tajnych służb i wkrótce będą represje i zatrzymania.
janusz - 2009-05-31, 12:05
Robercie chyba trochę mylisz pojęcia. Nie pisanie na forum nie rozwiązuje problemu z nadwagą ani akcyzą.
To nie jest tak, że my jesteśmy najmądrzejsi a reszta to ciemnota, szczególnie służby.
Każdy człowiek ma prawo założyć swoje zamknięte forum i żyć w przeświadczeniu że nikt oprócz niego nie ma tam wglądu.
Fora zamknięte w żaden sposób nie zabezpieczają przed inwigilacją.
Jeśli ktoś coś ma na sumieniu lepiej żeby w ogóle nie pisał na żadnym forum albo przestał mieć nieczyste sumienie.
Jeśli masz problemy z nadwagą to zapewniam Cię, że nie z winy CamperTeam.
zbychu91 - 2009-05-31, 12:07
Nikt z Nas na pewno nie zapłaci jakiejkolwiek kary za uszkodzenie drogi!!!!!!Musielibyśmy przekroczyć dopuszczalne naciski na o oś , a to jest od 8 do 12T na oś poj pojazdu,inaczej wylicza się naciski na oś składową,lub wielokrotną................
Asaf - 2009-05-31, 12:47
TIMOT napisał/a: | ML masz w pełni rację
Ja już ruszałem ten temat i tak jak szybko go zacząłem tak szybko go usunąłem.
Widać, że są wśród nas tacy, co im wisi fakt naszego spokoju w trakcie podróży.
Ciekawe jak poczuje się założyciel tego wątku, jak właśnie przez ten wątek trafi na smerfa, który go poważy i odstawi na pobocze
Może wówczas to go czegoś nauczy |
Przepraszam weterana Timot że założyłem taki wątek a nie wiedziałem że nie powinienem.
To się już nie powtórzy.
i może trzeba wyznaczyć tematy tylko na zloty i spotkania i zakazać pisania tym , którzy w tym gronie nie bywają.
dziękuję za lekcję.
A jak mnie smerf odstawi na pobocze to zapłacę za brak wiedzy przed zakupem.
miłego dnia.
ML - 2009-05-31, 14:03
janusz napisał/a: | Z jednej strony dyskusja ta rzeczywiście może uświadomić .... kontrolującym, że jest okazja złapania. |
Ta opcja zdecydowanie mniej mi się podoba.
A może będziemy nadawać szyfrem (tak z w tym dowcipie z czytaniem książek, gdzie po kolejnej ksiąążżccee juużżż siiięę świiiaatt kooołłyysaaaałłłł) ?
Asaf napisał/a: | Przepraszam weterana Timot że założyłem taki wątek a nie wiedziałem że nie powinienem.
To się już nie powtórzy. |
No tu już Asaf poszedłeś po bandzie - nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek (łącznie z Wojtkiem) miał do ciebie pretensje o zakładanie wątków, dyskusja powinna być a jakże, ale w pewnych kwestiach wręcz są pożądane niedomówienia na forach publicznych... z wiadomych względów.
Pozdrowienia.
KOCZORKA - 2009-05-31, 15:53
1 janusz napisał/a: | Uważam że powinniśmy tu dyskutować jak pozbyć się problemu a nie jak nie dać się złapać. |
I to jest święta racja.
Nie zapominajmy, że ważą za granicami Polski, i to nie od momentu naszej dyskusji, tylko dużo wcześniej.
Prawie wszyscy wyjeżdżamy za granicę na urlopy, kiedy właśnie jesteśmy najbardziej obciążeni, bo wyjeżdżamy na dłużej.
janusz napisał/a: | Drugie wyjście to doprowadzić do zmiany przepisów wykluczających zmiany DMC pojazdu i doprowadzić do przekwalifikowania pojazdów z 2 800 lub 3100 na 3,5T. |
Nie wiem czy to jest możliwe, ale to byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Najwięcej kamperów kupujemy od Niemców, którzy przez lata użytkowania dopieszczają, doposażają swoje domeczki. Ile wtedy ważą?
Widywałam na kempingach tak wyposażone kampery, że chyba musiały ważyć z 4,5 ton.
Nasza Izolka ma dł. 7200, zupełny golasek z wagą 3250.
Dodajmy do tego 4 osoby dorosłe, każda po 80 kg = 320kg.
Rachunek prosty. Nawet jedzonka nie można zabrać, nie mówiąc o butlach, wodzie.
Jak z tym problemem radzą sobie inne nacje? To u nich ważą?
KOCZOR - 2009-05-31, 16:49
Asaf napisał/a: | Przepraszam weterana Timot że założyłem taki wątek a nie wiedziałem że nie powinienem.
To się już nie powtórzy. |
Również nie do końca zgadzam się z tym stwierdzeniem ponieważ, jak już pisałem temat powraca jak bumerang i będzie powracał.
Chyba, że w regulaminie (którego pewnie i tak niewiele osób czyta) wypiszemy punkty o których się nie pisze jawnie.
Wtedy i my i służby będziemy wiedzieli co zakazane.
A nawet jeśli, to co? Kto wyposaży naszą policję w przewoźne wagi po to tylko, żeby zajęła się tak niszowym (i nie ma co ukrywać - niegroźnym)
problemem jak lekka nadwaga kamperów? Wydaje mi się, że w Polsce policja ma inne priorytety...
Poza tym wiemy, że problem ważenia to problem "zagraniczny" na który nasza pisanina nie ma najmniejszego wpływu.
A jak niby mamy się tego ustrzec... nie pisząc nie opuszczając granic naszego przyjaznego państwa
Myślę że austriacka, niemiecka, czy inna policja ma w nosie, co my tutaj piszemy.
Problem istnieje poza naszym wpływem, a niestety nas dotyczy.
Milczenie nie załatwi problemu
Za to chętnie dowiedziałbym się na forum, na jakich drogach ważą, które powinno się omijać (chyba że ważą wszędzie),
jak sobie radzą z tym problemem kamperowcy niemieccy, czy innych nacji.
Przecież nie wierzę, że oni wszyscy utrzymują wagę swoimi wypasionymi autami.
zbychu91 - 2009-05-31, 18:27
ITD działa na drogach krajowych,choć mogą na wagę ściągnąć z każdej ,a mają otrzymać uprawnienia policyjne,policja,straż graniczna,celnicy , praktycznie wszędzie,.......
janusz - 2009-05-31, 18:44
O ile się nie mylę to ITD na razie ponad 3,5 t. Do maluczkich nie bardzo.
Do nas to policja i straż miejska ma prawa.
bonusik - 2009-05-31, 18:46
Co gorsza,"krokodyle" to osoby praktycznie "niereformowalni"....
Z miśkami można chociaż pogadać a zieloni od razu walą z grubej rury i nie ma co marzyć o taryfie ulgowej...
Cosik mi się wydaje,że mają płacony procent od wlepionych mandatów i kar....
Szkoda gadać.....
4x4camper - 2009-05-31, 20:40
Myślę że tą wiedzę można wykorzystać przy zakupie kampera u sąsiadów.
Jak zareaguje Niemiec na fakt że jego kamper który chce sprzedać jest blisko lub przekracza 3500kg.
Powodzenia w negocjacjach.
poz
Tolek
andreas p - 2009-06-01, 08:20
Timot masz racje temat jest bardzo aktualny i powinna sie toczyc rozmowa otwarta.Twierdza inaczej ci niewazeni,ale co bedzie jak stwierdza u nich "nadwage"? nie wystarczy.
papamila - 2009-06-01, 08:48
KOCZOR napisał/a: | papamila napisał/a: | auto 6,70m waga 2850kg przy DMC 3500 daje pole manewru,
nawet po załadowaniu skutera. |
Jarku
Ja o chlebie, a Ty o niebie
Pisałem wyraźnie - nie pytam o marzenia (ani o golasy do wynajmu).... a o rzeczywiste fakty |
1. markiza, 3mm
2. butle gazowe, 2x11kg pełne
3. woda w zbiornikach, ok 80l
5. telewizor, system nagłaśniający,
7. poduszki powietrzne,
10. sprzęt turystyczny (stolik, krzesełka,4x grille
paliwo ok 70l
w szafkach trochę ciuchów-
kilka par butów
kosmetyki w łazience
gary patelnie, kpl sztućców, szklanki kubki
kawa, herbata i inne drobiazgi kuchenne
pościel 2os, ręczniki
tyle tego było jak jechałem na wagę 2880kg
bez osób
Rafał
...i co powiesz? marzenia?
P.S. nie powiem, tymi jak to nazwałeś "golasami do wynajmu"
to mnie trochę ...hmm. tego
tadek - 2009-06-01, 20:53
Mój kamperek załadowany na sobotnio niedzielne wypady, pełny zbiornik 120l wody i pełny zbiornik 80l paliwa. 2 rowery, 5 krzeseł, stół, trochę napoi( różnych ), średnio napełniona lodówka, dwie pełne butle itp. Do tego ja.
3540
DMC 3500
Wersja zimowa, grube ściany i sufit, podwójna podłoga, solidna zabudowa, ogrzewanie alde - kaloryferowe. Wiedziałem, że nie będzie lekko. Nie przypuszczałem jednak, że jestem już na "barierze dźwięku"
jacekiagatka - 2009-06-01, 21:36
tadek gdzie byłeś na wadze?
KOCZOR - 2009-06-01, 21:40
papamila napisał/a: | P.S. nie powiem, tymi jak to nazwałeś "golasami do wynajmu"
to mnie trochę ...hmm. tego |
Jareczku, ależ nie bierz tego tak bardzo do siebie, może zresztą trochę przesadziłem
ale naprawdę widziałem tak wypasione kampery, że i Twoje i mój to ....no ... ten... jak by to nazwać... golasy
tadek - 2009-06-01, 21:42
W Luboniu. Wjazd przy biurowcu dawnych Zakładów Ziemniaczanych. Waga po prawej stronie, ważenie u portiera.
jacekiagatka - 2009-06-01, 21:43
kaimar - 2009-06-01, 21:57
Asaf napisał/a: |
Co mamy teraz robić ?
Lepiej nie ważyć i nie wiedzieć i z błogą nieświadomością zasuwać tu i tam. |
A co z bezpieczeństwem? Masz pojazd przeładowany o ponad tonę. Sprawdziłeś nośność opon?
ROBRE - 2009-06-29, 23:12
wczoraj zwazylem swoj kamperek i musze ze zdziwieniem stwierdzic ze mna poza waga wazyl 3060kg (calkowity ma 3100kg)
i w tym dwojka dzieci,zona, pol zbornika wody i pol paliwa (plus pojemnik gazu podczepiony jak juz podawalem pelny) i full narzedzi, lezaki stol, krzesla i wsio to co przydaje sie na 10 dniowym kampingowaniu.....
ze mna bedzie przeladowany ale i tak nie przekroczy 5% wagi, kamien z serca i duzy luzik teraz, bo przynajmiej wiem na czym stoje (albo lepiej siedze)....
PS. mam nadzieje ze waga dobrze wazyla
............................................................................................ M:::I:::O:::D:::Z:::I:::K ............................................................................................
LANDEK - 2009-08-30, 21:37
Rozmawiałem ze znajomym i ten twierdzi że w Niemczech można jeździć na kategorię B dowolnie ciężkim kamperem - jego znajomu jeździ 4 osiowym MAN-em...
Ciekawe ile jest w tym prawdy?
CORONAVIRUS - 2013-09-18, 08:22
W Wa-wie na Łopuszańskiej kończą budować spore stanowisko dla wagi stacjonarnej.
marcincin - 2014-03-03, 20:33
A nas (załogę, kampera zatankowanego wodą i on po korki, trzy butle gazowe, sprzęt narciarski i całą resztę) za darmo zważyła austryjacka policja. Akcja miała miejsce 23 lutego (niedziela) na autostradzie Monachium - Insbruck - jakieś kilkanaście kilometrów przed Insbruckiem. Cała autostrada (dwa pasy) była kierowana na bocznicę z wagami. Przez wagi przejeżdżały wszystkie samochody osobówki, busy, my. Panowie sprawdzali winety i wagę. Wszystko odbywało się w tzw. locie - prawie bez zatrzymywania. Jak zbliżałem się do wagi to zauważyłem, że policjanci się ożywili. Z tego co zdążyłem zauważyć to przejechałem chyba przez dwie płyty i jedna pokazała 3350, a druga 3450 - po wyświetleniu wyników policjant z uśmiechem nakazał jechać dalej. Biorąc średnią ze wskazań 3400 jestem zadowolony. Kiedyś odpuściłem kupno jednego kampera ponieważ miał coś kombinowane z DMC (wychodziło 350kg ładowności) - wtedy sprzedający mówił, że zrobił to tyle i tyle kilometrów po Europie i nikt go nie ważył i że przesadzam - teraz wiem, że dobrze zrobiłem odpuszczając temat.
andreas p - 2014-04-22, 08:58
jubi-tom - 2016-04-05, 21:22
Witam
Wczoraj wracałem z Włoch kamperem i w Austrii miałem 2 kontrole tego samego dnia . Jedna to dokumenty bardzo szczegółowo z winieta włącznie ale to było zaraz za granicą przy Villach a druga to na drodze do Graz i ważyli wszystkich powyżej 2.5 t.
Wjechałem na wagę i wyszło 3700kg , zrobiło mi się ciepło, wiedziałem że będzie słono bo oni się nie patyczkują. Policjant wyliczył 75 e , udało mi się zejść do 35 e :)był nadzwyczaj miły . Uwaga :poinformował ,mnie że nie mogę przekroczyć 10 % czyli 3850 kg , bo będzie mnie musiała laweta zabrać .Płaciłem już nieraz ale pierwszy raz za kampera .
Z zarobkowym jak była nadwaga o 200kg to zaczynało się od 700euro mandatu
stander - 2016-04-05, 22:04
jubi-tom napisał/a: | Uwaga :poinformował ,mnie że nie mogę przekroczyć 10 % czyli 3850 kg , bo będzie mnie musiała laweta zabrać |
To pierwszy konkretny wpis w temacie ważenia w Austrii i zachowań policji jaki pojawił sie na forum
Raczej dobra wiadomość
jubi-tom - 2016-04-05, 22:13
Zapomniałem dopisać że ważony byłem z pasażerami .
Pozdrawiam jubi-tom
zbyszekwoj - 2016-04-06, 08:52
Ducato blaszak aż tyle ważył? Co tam naładowałeś?
Nie można było wody zrzucić przed ważeniem? Jak to technicznie wygląda?
Mandus - 2016-04-06, 11:41
Z mojego doświadczenia:
jedziesz autostradą od strony z Włoch na Villach lub ze Słoweni na Graz i zaraz za granicą masz komunikat, że wszystkie auta zjazd na parking - tak mnie z przyczepą ważyli i bardzo ważne - winieta. Leci to szybko, niemal w locie jak jest w porządku.
Jak wracałem kamperem z Włoch to miałem konkretną kontrolę papierów w Austrii (bez ważenia) w miłej atmosferze, podobnie w Czechach, ale to raczej pod kontem uchodźców. Dodatkowo jadąc dalej autostradą w Austrii był nakaz zjazdu na parking pojazdów powyżej chyba 2,8t (nie pamietam dokładnie) w celu ważenia, ale olałem i nie wjechałem, bo była spora kolejka TIRów itp. nie chciało mi się tam stać, bo było późno. Byłem pusty. Słyszałem kilkakrotnie od znajomych, co zazwyczaj udawają, że nie widzą wyraźnego komunikatu i olewają ważenie i jak dotąd nie mieli żadnych konsekwencji. Sprawdziłem - udało się
Słyszałem też, że przekroczenie DMC auta do 3% raczej uchodzi i nawet nie zatrzymują (za dużo mieliby roboty). Mam na myśli pojazdy nie zarobkowe, czyli też my. Masa osobówek jest przeładowana o kilkadziesiąt KG, szczególnie jadąc na narty W naszym przypadku to około 100KG ponad normę, więc fajny margines. Przekroczenie o 30 - 50KG to na pewno nie problem podczas takiego ważenia. Ale to niesprawdzone przeze mnie informacje - i sztywno bym się ich nie trzymał - pewnie zalezy na kogo się trafi itp.
andi at - 2016-04-06, 15:59
Nie wiem czy już było wklejane
http://strona.gitd.gov.pl...gi-w-krajach-ue
jubi-tom - 2016-04-06, 23:01
Nie ma możliwości spuszczenia wody ,lub zrobienia czegokolwiek innego jak wjechanie na wagę.
Blaszak trochę waży, wersja zimowa ,ma 5 foteli z regulacją, duża lodówka, łóżko opuszczane elektrycznie ,podwójna podloga ,podwójna izolacja ,jest to zupełnie inna zabudowa ( a jeszcze nie skończona ).Wjazd jest obowiązkowy , wyświetlany jest znak 2.5t.
Załoga G - 2016-04-08, 12:14
Jak ten znak jest wyświetlany na autostradzie o ile przed zjazdem, czy jest możliwość, że go nie zobaczę bo będę wyprzedzał tira?. Opisz dokładniej jak to się odbywa
kimtop - 2016-04-08, 12:24
Przeważnie znaki są wyświetlane na bramownicach nad autostradą
MILUŚ - 2016-04-08, 13:31
Nawet na kilku tak więc trudno udać głupa ,że sie nie widziało
janus - 2016-04-08, 15:07
Zdecydowanie tak
Kilkukrotne powtórzenie znaku na bramownicach nad drogą wyklucza możliwość udawania "nie widzenia".
Wiem, bo w ubiegłym roku miałem okazję przeczytać takowy
jubi-tom - 2016-04-09, 14:55
Z trzech pasów robią się dwa , potem jeden a jeszcze do tego stoi policja przed i po zjeździe ,a nie stosowanie się pod znak "zakaz wjazdu pojazdów o masie powyżej 2,5t "będzie więcej kosztowało niż zapłacenie przekroczenia wagi.
kimtop - 2016-04-09, 16:17
A jak ominiesz to walą z karabinów maszynowych
Załoga G - 2016-04-09, 16:19
aha to zostaje tylko wyskakiwać w czasie jazdy i na wagę niech jedzie sam kierowca
wsnj - 2016-04-11, 13:46
LANDEK napisał/a: | Rozmawiałem ze znajomym i ten twierdzi że w Niemczech można jeździć na kategorię B dowolnie ciężkim kamperem - jego znajomu jeździ 4 osiowym MAN-em...
Ciekawe ile jest w tym prawdy? |
To nie jest prawda tak do konca. W Niemczech do pewnego czasu (lata wczesne 90-te) kiedy otrzymywalo sie kategorie B to automatycznie wbijano do prawa jazdy rowniez kategorie C do 7.5 tony plus bodajze ciagniki. To byl automatyczny proces. Oczywiscie kategoria C obowiazuje tylko w ramach jazd niezarobkowych (uzytek wlasny). Mam prawo PL i pytalem w wydziale komunikacji czy skoro moje prawo jazdy bylo robione w okresie kwalifikujacym sie na C + traktor to czy wbilibi mi to dzis do nowego prawka ale odpowiedz byla negatywna - to prawo odnosilo sie tylko do prawa jazdy zrobionego w Niemczech.
Czy czteroosiowy MAN wazy ponizej 7 ton? Jesli tak to mozna nim jezdzic na 'stare' B/C.
marcinPK - 2018-02-02, 16:11
właśnie przeleciałem wczoraj (czwartek) busem około południa wezwanie na ważenie wszystkich powyżej 2,5t, około 40 km za Klagenfurt na trasie z ferii we Włoszech... co teraz będzie ???
Nie do końca wiedziałem czy był to szczęśliwy traf zagapienia, chwila ciepełka czy ktoś mnie będzie ścigał... no i po powrocie do domu szybko na wagę dla sprawdzenia... 4220kg... jepp... ja pierrrr.... garnki cichy, zakupy... choć zapewne jakaś fotka w ichnim systemie ku pamięci pozostała...???
https://www.google.pl/map...29!4d14.6597099
[URL]https://www.google.pl/maps/place/Haimburg+Kontrollstelle+A2/@46.6844726,14.6551515,1771m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47701b16bd8ae8cb:0x18ebfd7ce0f3c29b!8m2!3d46.6844229!4d14.6597099[/URL]
slawwoj - 2018-02-02, 16:34
marcinPK napisał/a: | właśnie przeleciałem wczoraj (czwartek) busem około południa wezwanie na ważenie wszystkich powyżej 2,5t, około 40 km za Klagenfurt na trasie z ferii we Włoszech... co teraz będzie ???
|
Ziobro zrobi z takimi porządek.
kubanski - 2018-02-02, 17:32
marcinPK napisał/a: | wezwanie
|
Czyje?
W lipcu za Graz na nakaz zjazdu na wagę (tablica) zaciął mi się prawy kierunek ,musiałem jechać prosto.
Jeszcze żyję.
Andrzej 73 - 2018-02-02, 18:11
marcinPK napisał/a: | co teraz będzie ???
|
Spokojnie będziesz żył. Nie zabrali Wam dopływu tlenu.
Szukać też Was nie będą.
kubanski - 2018-02-02, 18:31
Pomimo że człowiek marchewką nie zrobiony,jednak chwila obawy była czy zawór wytrzyma.I nie
chodziło o wentyl w kole.
Endi - 2018-02-02, 18:43
marcinPK napisał/a: |
Nie do końca wiedziałem czy był to szczęśliwy traf zagapienia, chwila ciepełka czy ktoś mnie będzie ścigał... no i po powrocie do domu szybko na wagę dla sprawdzenia... 4220kg... jepp... ja pierrrr.... garnki cichy, zakupy... choć zapewne jakaś fotka w ichnim systemie ku pamięci pozostała...???... |
Marcin a Twoje Iveco jakie ma DMC ?
MisioKRAK - 2018-02-02, 18:49
No niestety coraz częściej ocieramy się o ważenie...
Endi - 2018-02-02, 19:13
MisioKRAK napisał/a: | No niestety coraz częściej ocieramy się o ważenie... |
Tak i ważenie na pewno się nie skończy, natomiast jeszcze częściej "ocieramy się" o poważne kłopoty, na własne życzenie
MILUŚ - 2018-02-02, 19:28
kubanski napisał/a: | .... zaciął mi się prawy kierunek ,musiałem jechać prosto..... |
a możesz bardziej łopatologicznie ?
kubanski - 2018-02-02, 19:29
Tak,świadomie nie zjechałem na wagę.
slawwoj - 2018-02-02, 19:35
Endi napisał/a: | MisioKRAK napisał/a: | No niestety coraz częściej ocieramy się o ważenie... |
Tak i ważenie na pewno się nie skończy, natomiast jeszcze częściej "ocieramy się" o poważne kłopoty, na własne życzenie |
Kolejna legenda Ct
Taka jak np. że kibel musi być od strony kierowcy albo że kamper to dla dwóch osób albo że Ford kufno wort....
kimtop - 2018-02-02, 19:52
slawwoj napisał/a: | Kolejna legenda Ct |
Nie legenda,nie legenda.
Syn ,jadąc w sierpniu do Chorwacji, był w Austrii dwa razy na wadze.
A kibel tylko od strony kierowcy
Bronek - 2018-02-02, 19:54
To nie są mity to są ideały,. do których dążyć trzeba. Jak do tego, by schudnąć samemu i odchudzić kampera..
Ideały albo mrzonki?
U mnie na tej liście tylko kibel chyba będzie.
slawwoj - 2018-02-02, 19:59
Aaaaaaaaaa i jeszcze bliźniaki są beeeee.
Endi - 2018-02-02, 20:16
Sławek pisałem to w kontekście - różnicy wagi rzeczywistej a DMC . Na razie Marcin nie podał jakie ma DMC ? Za to podał ile miał na wadze.
Bliżniaki na tyle bbeeee a od kiedy ? Mój pierwszy kamper miał bliżniaki , DMC 4,6 i sobie chwaliłem. Super się prowadził.
Aaaaaaa i kibel miał od strony kierowcy
slawwoj - 2018-02-02, 20:22
Grunt to nie przesadzacw z tym strachem przed ważeniem. Ot może się zdarzyć ale może się i nie zdarzyć.
Na tej zasadzie to należy jeździć 90, płacić abonament rtv, wódki nie pić i wiele innych.
I na złoty nie jeździć bo można nogę złamać.
Endi - 2018-02-02, 20:29
Nie piszę o strachu ważenia bo akurat to mi wisi a o absurdalnym przeważeniu kampera co w konsekwencji naraża nas na poważne kłopoty .
I o tym też już było.
MAWI - 2018-02-02, 20:56
Też tam byłem .miód i wino piłem.
goliat135 - 2018-02-02, 21:31
slawwoj napisał/a: | Grunt to nie przesadzacw z tym strachem przed ważeniem. Ot może się zdarzyć ale może się i nie zdarzyć. |
Jezdzac kilka lat temu Sprinterem (nowym ) na blizniakach, bylem kilkukrotnie kontrolowany przez krokodyli. Zachodzili w glowe jak to mozliwe, ze Sprinter na blizniakach jest zarejestrowany do 3,5T. Cale szczescie, ze zatrzymywali mnie jadacego na pusto
W EU dostawczaki na blizniakach sa 5,5Tonowe....
MisioKRAK - 2018-02-02, 21:31
No to się pomału zastanawiam czy ja aż taki idealny...hmmm - chyba narcyzem zostanę
Na szczęście mam jeszcze ten dziadowski silnik...1,9TD
Chociaż przeważony w lato byłem...80kg ale jednak...20kg może udało by się samemu zrzucić, a reszta... trzeba będzie pomyśleć...zawsze można wziąć mniej gazu, wody, jedzenia ale jednak trzeba się nad tym poważniej zastanowić...
marcinPK - 2018-02-03, 08:10
Kruca faktycznie zapomniałem Iveco dmc 3.5t... a wage mialem przeszlo 700kg za dużo... ze mną... dziećmi... zbiornikami towarami i wszelakimi gratami.... czyli mandat przyzwoity... tak teraz sobie myślę. ...
Comsio - 2018-02-03, 08:24
W nie ktorych Cantrah jest tolerancja,do 100 kg ale jest.
Na pozostałe kg trza postawić
kimtop - 2018-02-03, 09:42
marcinPK napisał/a: | czyli mandat przyzwoity... tak teraz sobie myślę. ... |
Mandat i laweta, ewentualnie doprowadzenie auta do 3,5t
andi at - 2018-02-03, 11:41
kimtop napisał/a: | marcinPK napisał/a: | czyli mandat przyzwoity... tak teraz sobie myślę. ... |
Mandat i laweta, ewentualnie doprowadzenie auta do 3,5t |
Kolega latem płacił coś 260 e kary i nie chcieli go wypościć z Austrii
W czwartek jadę do Polski i stoją . Na wjeździe wychaczyli busa vw i na wagę.Na mnie popatrzył i nic ,ale mój krótki 6 m .A na wadze stało trochę busów .Jutro jadę i ciekawe czy będą stać
kimtop - 2018-02-03, 11:56
W Drasenhofen tak ważą?
zbyszekwoj - 2018-02-03, 12:36
Bronek napisał/a: | To nie są mity to są ideały,. do których dążyć trzeba. Jak do tego, by schudnąć samemu i odchudzić kampera..
Ideały albo mrzonki?
U mnie na tej liście tylko kibel chyba będzie. |
A ja świadomie wybrałem z prawej, mniej się afiszuje jak wywalam do rowu.
krzlac - 2018-02-03, 12:50
Bronek napisał/a: | schudnąć samemu i odchudzić kampera.. |
Teraz nie mam wyboru, muszę schudnąć. Wymieniłem koła z 15(225x75) na 16(225x70).
Przybyło 4,3 kg na sztukę, czyli ok. 17 kg.
Bronek - 2018-02-03, 12:54
Dobry skuter ze skłdaną czepką w garażu lub na platformie
Przed wagą, Żona, dziecko, skrzynka piwa, konserwy, viagra i to co jest ciężkie na skuterek. I karawana jedzie dalej...
No tu kwestia brania biletu na motocykl np na autostradzie i winiety? ... gdyby zatrzymali inteligentnie. ten jednoślad.
Śnieg u nas pada , to mnie bierze..
koko - 2018-02-03, 13:05
ja mam też problemy.
Uświadomili mi to w alko po zamontowaniu poduch oddali mi auto z papierami gdzie był wpis "twoje auto teraz waży 4500 kg "
jeszcze potem to i owo dołożyłem ile teraz waży ????
Bronek - 2018-02-03, 13:11
Jedź na złom
Najwyżej zostawisz... jak zważysz.
Ten mój pirzedni był jak ptaszek z pustymi kosteczkami. Pakowałem i pakowałem a on trzymał wagę w normie. Te kamperki niewypasone z tektury mają tą zaletę.
Endi - 2018-02-03, 13:29
Zakładając poduszki, dostajesz zaświadczenie , że Twój kamper może mieć zwiekszone DMC do 4,5. Zaświadczenie jest potrzebne dla Wydziału Komunikacji jeśli chcesz mieć taki wpis w brefie.
MAWI - 2018-02-03, 13:39
Bronek napisał/a: | Te kamperki niewypasone z tektury mają tą zaletę. |
I chyba jedyna ich zaleta .Ale jaka WAŻNA.
MAWI - 2018-02-03, 13:54
koko napisał/a: | ja mam też problemy. |
I to jest właśnie kłopot. Mój poprzedni maił DMC 5,5 T. Jaki to ja byłem szczęśliwy przejeżdżając obok wag. Ale w końcowym etapie używania ,coraz częściej widziałem , że tylko do 3,5t ( np. na parkingach hipermarketów,nie żeby tam spać ale tylko na zakupy). Trafiło się prawie nowe coś do 3,5t . W realu waga 2900kg. Byłem (krótko ) szczęśliwy ,że pod Biedronkę i pod Lidla podjeżdżam jak panisko .Ale z upływem czasu 'obrastał " w gadżety ( skuter ,antena, Telewizja, rowery,kuchenki mikro itd) . I znów problem ,bo przeładowany.
I tak całe życie pod górkę.
MisioKRAK - 2018-02-03, 14:04
Gorzej bo gro parkingów zaczyna być 2,5t
zbyszekwoj - 2018-02-03, 14:08
Niektórzy wymieniaja żony na szczuplejsze i problem z wagą załatwiony. Ale zaczynają się inne problemy.
MAWI - 2018-02-03, 14:08
Niestety. Ale wiesz chyba to mniejsze zło jak się kamperem o dmc 3,5t tam wtranżolisz .Niż takim czołgiem 5,5t.
koko - 2018-02-03, 17:05
Endi napisał/a: | Zakładając poduszki, dostajesz zaświadczenie , że Twój kamper może mieć zwiekszone DMC do 4,5. Zaświadczenie jest potrzebne dla Wydziału Komunikacji jeśli chcesz mieć taki wpis w brefie. |
Pytałem o to ,mogą podnieść do 4,8t ale założą swoje felgi i opony już nie pamiętam kosztów ale były niemieckie za 300 kg nieopłacalne
izola - 2018-02-03, 18:26
zbyszekwoj napisał/a: | Niektórzy wymieniaja żony na szczuplejsze i problem z wagą załatwiony. Ale zaczynają się inne problemy. |
...w życiu trza uważać, by jedna czy druga strona nie świtnęła w barczyk...tu nie ma hahaha...
...w kamperze można zawsze coś dopasować....
SlawekEwa - 2018-02-03, 18:40
izola napisał/a: | nie świtnęła w barczyk. |
co to znaczy ?
izola - 2018-02-03, 19:07
barczyk- to ogranicznik ...by ci
zaprzężony koń w twarz nie kopnął...na śląsku i opolszczyznie ...w dawnych czasach- ogólnie znane ...Wiki też wie...
ciekawostka , może? jak wtedy Tiny był bardzo "bojowliwy" i się burzył - mówili : " " w barczyk świtnął"
kimtop - 2018-02-03, 19:51
izola napisał/a: | barczyk- to ogranicznik ...by ci |
Raczej chodzi o orczyk
goliat135 - 2018-02-04, 17:04
https://epoznan.pl/news-news-83104-Inspektorzy_WITD_przeprowadzili__kontrole_wagowe_pojazdow._Sa_mandaty
jb - 2018-02-04, 19:31
kimtop napisał/a: | W Drasenhofen tak ważą? |
Wczoraj rano -3 lutego- jechałem tamtędy, nie ważyli. Inna rzecz, że śniegu na autostradzie było tyle, że chyba nie ważenie było im w głowie
andi at - 2018-02-04, 21:10
kimtop napisał/a: | W Drasenhofen tak ważą? |
Tak
Dzisiaj wracałem i było spoko ,ale parking był zawalony tirami
HENRYCZEK - 2018-06-18, 07:56
W jaki sposób jest ważony kamper w czasie kontroli.
Waga ogólna całego,czy brane jest kryterium nacisku na poszczególne osie.
Bronek - 2018-06-18, 08:12
HENRYCZEK napisał/a: | W jaki sposób jest ważony kamper w czasie kontroli.
Waga ogólna całego,czy brane jest kryterium nacisku na poszczególne osie. |
Tu trochę teorii http://www.kacprzynski.pl/news/index/id/18
i zdanie z kontekstu Cytat: | Ponieważ organy kontrolne dysponują różnymi systemami wagowymi, nie jest możliwe przedstawienie uniwersalnej procedury mającej zastosowanie w przypadku wszystkich kontroli "wagowych |
I tuhttp://www.infor.pl/akt...prawnej-ko.html
itd... Ale, nie wnikając..... lepiej unikać.
Skuter w garażu i składana czepka zarejestrowana - jak rowery przypięta do ściany, to chyba rozwiązanie, by "na chama" jeździć przeważonym..W celu rozładunku.. Takie głupoty... Ale z 500 kg bagażu plus 2 osoby... Niech jadą za kamperem do następnego parkingu.. Wiem.... Poniosło mnie
janus - 2018-06-20, 07:41
HENRYCZEK napisał/a: | W jaki sposób jest ważony kamper w czasie kontroli.
Waga ogólna całego,czy brane jest kryterium nacisku na poszczególne osie. |
Dotychczas zawsze ważyli mnie całościowo.
Filip - 2018-06-20, 21:30
A w Norwegii ważą?
Gdzie, jak, kiedy?
MILUŚ - 2018-06-21, 09:33
Na tych kilka razy co byliśmy nie zdarzyło się.
marcincin - 2018-07-07, 22:14
Wczoraj w drodze powrotnej z cro na odcinku pomiędzy Mariborem a Gratzem kontrolowali wszystkich - wineta i waga. Przejechałem bez stresu - 590kg ładowności
piotr.sto - 2018-07-07, 23:00
marcincin napisał/a: | Wczoraj w drodze powrotnej z cro na odcinku pomiędzy Mariborem a Gratzem kontrolowali wszystkich - wineta i waga. Przejechałem bez stresu - 590kg ładowności |
No ok, ważyli... Ale gdzie? W Austrii czy Słowenii. I może jeszcze kilka słów komentarza - czy to stały punkt, czy mobilny, w którym miejscu itp.
marcincin - 2018-07-07, 23:44
piotr.sto napisał/a: |
No ok, ważyli... Ale gdzie? W Austrii czy Słowenii. I może jeszcze kilka słów komentarza - czy to stały punkt, czy mobilny, w którym miejscu itp. |
Kontrola na pierwszym MOP'ie po stronie AT - kontrola mobilna. Wczesniej na samej granicy Slo-At także wyrywkowo zatrzymywali do kontroli dokumentów.
Powsinogi - 2018-07-08, 20:25
Dziękuję za informacje.
Nie, żebyśmy jakoś dramatycznie byli przeważeni - ale poważnie rozważamy trasę do Chorwacji przez Słowację i Węgry.
rigg - 2018-07-08, 20:38
Ja jechałem w niedziele dwa tygodnie temu od Brna na Zagrzeb i miejsce ważenia na autostradzie było opustoszałe, wracałem w piątek z Włoch od Bolzano na Monachium i też nic
się nie działo...
koko - 2018-07-08, 20:43
od 8 lat nie wjeżdżam do Austrii a od 4 do Słowenii i Czech olewam ich za traktowanie turystów
Bim - 2018-07-08, 21:25
Kto następny z nadwagą?
Podajecie się na tacy,że aż miło
MAWI - 2018-07-09, 22:04
koko napisał/a: | od 8 lat nie wjeżdżam do Austrii a od 4 do Słowenii i Czech |
Ja dopiero od dwóch ,ale już nigdy........
janus - 2018-07-10, 08:08
Przypominam. Na Słowacji ważą równie często!
piotr.sto - 2018-07-10, 09:16
janus napisał/a: | Na Słowacji ważą równie często! |
Są jakieś stałe miejsca?
janus - 2018-07-10, 14:21
Jedno, na pewno na wylocie do Bańskiej Bystrzycy od strony przełęczy Donovaly. Parking. Tam już miałem" przyjemność" dwukrotnie.
A pozostałe miejsca niestety lotne. Zarówno na autostradzie do Bratysławy, jak i na lokalnych drogach np. nad Dunajem
Ft
KACPERKI 2 - 2018-07-10, 15:43
A mi się jakoś dziwnie wydaje, że omijanie wag zamiast szukanie jak zmieścić się w limitach to droga donikąd...
Niebawem niektórzy będą pisali relację z kamperowania pod domem bo nie wyjechali bo przeważeni...
... inni zaś zrobią przewodnik jak dojechać do CHR już w 5 dni jadąc non stop ale omijając potencjalne miejsca ważenia...
Wiem że temat nie łatwy i prawie wszyscy mamy problem z DMC - ale kombinujmy czego nie zabierać z przydasiek a nie jak być cwańszym bo uda się nie być zważonym
SlawekEwa - 2018-07-10, 16:29
Agat napisał/a: | zrobią przewodnik jak dojechać do CHR już w 5 dni |
Do Chin w 5 dni?
Bim - 2018-07-10, 17:35
janus napisał/a: | Tam już miałem" przyjemność" dwukrotnie. |
Ta przyjemność spotkała Cię dzięki "busiarzom" ,którzy jeżdżą przeładowani .
Wiadomo wszem i wobec ,że słowaccy policmajstry to koledzy rodem z filmu "Drogówka"
Busiarz płaci 100 juro i jedzie dalej .
Norma do rączki za przeładowanie 150-300 kg to 50 juro
Kamperom na bliźniakach też nie przepuszczą już się nauczyli.
Im więcej będziemy wałkowali ten temat na ogólnym tym dla niektórych gorzej .
Punkty stałe są na odcinkach winietkowych np Preszov Koszyce , Miedzu Niżnym a wyżnym Komarnikiem na trasie Barwinek Svidnik jest waga.
Kwestia czasu kiedy droga do Chorwacji przez Słowacje , Węgry będzie również strzeżona przez wagi mobilne jest tego z roku na rok coraz więcej nie mówiąc o mobilnych rendgenach .
Kempingowi kamperowcy niestety muszą schudnąć i mnie brać szpejów pod markizę
SlawekEwa - 2018-07-10, 19:39
Bim napisał/a: | Punkty stałe są na odcinkach winietkowych np Preszov Koszyce , Miedzu Niżnym a wyżnym Komarnikiem na trasie Barwinek Svidnik jest waga. |
Od kiedy?
mischka - 2018-07-10, 20:37
SlawekEwa napisał/a: | Agat napisał/a: | zrobią przewodnik jak dojechać do CHR już w 5 dni |
Do Chin w 5 dni? |
CHR to skrót od Chin?
Człowiek się uczy całe życie
SlawekEwa - 2018-07-10, 21:01
mischka napisał/a: |
CHR to skrót od Chin? |
Prędzej pasuje Chińskiej Republiki niż do CRO
Bim - 2018-07-10, 22:05
SlawekEwa napisał/a: | Od kiedy? |
Widziałem od 2015 roku
Specyfika tych punktów jet to że cieć ich nie pilnuje
le są mnie one nie dotyczą , widziałem ich w akcji
IAAN - 2018-07-10, 23:12
W tamtym roku chciał mnie ważyć Słowak ale wybiłem mu to z głowy ,chciał mi udowodnić że 3 ludzi waży tonę .Uwierzył na słowo że mieszczę się w dmc .W zamian za to przyczepił się do apteczki chciał poznać jej ważność moje szczęście że była ważna .brakowało też dwóch siedzeń w aucie ale uwierzył że są w garażu
KACPERKI 2 - 2018-07-11, 08:04
SlawekEwa napisał/a: | Prędzej pasuje Chińskiej Republiki niż do CRO |
OK - może i źle napisałem ale wiedząc o co chodzi rozmywacie temat.
janus - 2018-07-11, 09:29
Bim napisał/a: | janus napisał/a: | Tam już miałem" przyjemność" dwukrotnie. |
Ta przyjemność spotkała Cię dzięki "busiarzom" ,którzy jeżdżą przeładowani .
Wiadomo wszem i wobec ,że słowaccy policmajstry to koledzy rodem z filmu "Drogówka"
(...):-/ |
A to akurat prawda (autko mam busopochodne ), wiem o tym. Już kilkukrotnie zatrzymywali mnie na granicach np. Litwini, Austriacy i Słowacy myśląc, że mają do czynienia z busem, ale po "okazaniu" wnętrza (przez okno) dawali spokój
A wagę trzymam w normie, niech ważą
moskit - 2018-07-11, 10:09
A wagę trzymam w normie, niech ważą [/quote]
i tak trzymaj
Rozbudowa sieci wag w EU to niektórym da do myślenia i mocno powinni się zastanowić nad zweryfikowaniem wyposażenia lub zmianą pojazdu na spełniający zapotrzebowanie na "manie wszystkiego zwłaszcza zbędnego w kamperku"
KACPERKI 2 - 2018-07-11, 17:28
moskit napisał/a: | A wagę trzymam w normie, niech ważą |
i tak trzymaj
Rozbudowa sieci wag w EU to niektórym da do myślenia i mocno powinni się zastanowić nad zweryfikowaniem wyposażenia lub zmianą pojazdu na spełniający zapotrzebowanie na "manie wszystkiego zwłaszcza zbędnego w kamperku"[/quote]
Dokładnie tak jak napisałeś
slawwoj - 2018-07-11, 19:19
Dajcie se chłopcy luzu
janus - 2018-07-12, 13:59
No właśnie to robimy
Mamy luz na wadze
Kazik II - 2023-07-04, 20:08
Czeka mnie dłuższa droga autostradami od Szczecina przez Niemcy, Czechy, Słowację, Węgry. Ponieważ raczej będę chyba nocować na MOP-ach to muszę nabrać pełny zbiornik wody. No i pełny bak paliwa. Nie jestem na 100% pewien czy nie przekroczę o parę kg mojej DMC 3500. Na różnych stronach w temacie znajduję dane jakoby w niektórych krajach tolerowano przekroczenie o parę procent DMC. Tyle że te dane sporo się różnią. Np. w Niemcy rzekomo tolerują przekroczenie o 5% ale znowu gdzie indziej piszę że tolerancja jest 0%. Czy ktoś posiada naprawdę wiarygodne dane co do tolerowania niewielkiej nadwagi w tych krajach? Będę wyjeżdżać w niedzielę więc nie mam gdzie się zważyć "na gotowo". Szczególnie jak to jest w Niemczech - bo tam wjadę z pełnym zbiornikiem paliwa i wody.
joko - 2023-07-04, 21:39
W żadnym z wymienionych krajów problem ważenia kamperów nie istnieje na tyle, aby sobie tym głowę zawracać.
Na Węgrzech powstało kilka wag , ale ważą tylko ciężarowe i tylko powyżej 3,5t.
Nadal jedynym krajem w którym można mieć kamperem problem z nadwagą pozostaje Austria , ale tylko w 2 czy 3 stałych miejscach.
Spax - 2023-07-04, 22:01
Kazik II napisał/a: | szczególnie jak to jest w Niemczech - bo tam wjadę z pełnym zbiornikiem paliwa i wody. |
Tłumaczenie dupne, jak to google, ale sens oddaje. Proszę bardzo »»» https://www-bussgeldkatalog-net.translate.goog/ueberladung/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
joko napisał/a: | W żadnym z wymienionych krajów problem ważenia kamperów nie istnieje na tyle, aby sobie tym głowę zawracać.. |
Może ciebie nigdy nie kontrolowano. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, gdzie i jakie obowiązują przepisy i jakie kary obowiązują za ich nieprzestrzeganie.
joko - 2023-07-04, 22:59
W każdym kraju jakieś przepisy w kwestii przeładowania obowiązują , podobnie jak kary za ich nie przestrzeganie ..... tyle tylko, że w większości z nich dla kamperów w praktyce wynika z tego dokładnie nic. Jedynym krajem , gdzie może się coś w tej kwestii wydarzyć jest Austria, ale i tam jest to problem mocno wyolbrzymiony.
Przeładowanie jest problemem transportu a nie karawaningu.
Kazik II - 2023-07-04, 23:49
Czyli wynikałoby z tego, że te 100 kg za dużo w Niemczech nie stanowi raczej powodu do obaw. Generalnie najgorzej poddać się straszeniu po różnych portalach tytułami w stylu "Przeładowany kamper lub przyczepa może cię słono kosztować!!!. Kary aż do ....." i tu pojawiają jakieś mrożące krew w żyłach sumy.
LukF - 2023-07-05, 09:10
Kazik II,
Omijaj wagi w Austrii. W wątku o ważeniu ZA GRANICĄ podałem swoją listę lokalizacji wag na autostradach razem z możliwością objechania-poszukaj sobie i zapisz. Reszta krajów jest normalna tak jak PL wiec nie ma o czym gadać. Powodzenia
Kazik II - 2023-07-05, 11:06
Dzięki LukF. Austrię staram się omijać od dawna - miałem tam już nieprzyjemne przygody i z policją i w ogóle. Tam nawet za używanie rejestratora jazdy są jakieś horrendalne kary. Dlaczego - to chyba sami nie wiedzą
Komplecik - 2023-07-05, 19:12
LukF napisał/a: | Kazik II,
Omijaj wagi w Austrii. W wątku o ważeniu ZA GRANICĄ podałem swoją listę lokalizacji wag na autostradach razem z możliwością objechania-poszukaj sobie i zapisz. Reszta krajów jest normalna tak jak PL wiec nie ma o czym gadać. Powodzenia |
Łukasz ja będę przerabiał konstrukcje kampera i podnoszenie wagę do 4250kg by raz na zawsze odciąć temat ważenia, przecież jak jest zakaz wjazdu powyżej 3,5t można kamperka zostawić na przedmieściach i podejść te kilka kroków, zamiast płacić 100e kary dużo lepiej zapłacić deczko ponad 400zł za przejazd w jedną stronę przez Austrię jak dla mnie będzie dużo wygodniej i bezstresowo, bardzo lubię jeździć przez Austrię i tak zdaje się zrobię.
K.... Choć bym miał na każdym wyjeździe bulić mandaty to pier... całe 4250kg
Ty Łukasz rób jak chcesz rób jak chcesz
Rozsądnie będzie nie siać paniki, faktycznie jeśli kamper pusty waży już 3500t a po załadunku 4t z hakiem jest się nad czym zastanowić,
Jeśli większość kamperów balansuje nadwagą 200kg to ja raczej nie widzę problemu,
Już pisałem gdzieś tu i wklejałem zdjęcie mandatu, kolega w zeszłym roku za przeładowanego kampera o 550kg dostał mandat 100e i pojechał dalej.
moskit - 2023-07-06, 10:40
[quote="Komplecik"] LukF napisał/a: | Kazik II,
Rozsądnie będzie nie siać paniki, faktycznie jeśli kamper pusty waży już 3500t a po załadunku 4t z hakiem jest się nad czym zastanowić,
Jeśli większość kamperów balansuje nadwagą 200kg to ja raczej nie widzę problemu,
Już pisałem gdzieś tu i wklejałem zdjęcie mandatu, kolega w zeszłym roku za przeładowanego kampera o 550kg dostał mandat 100e i pojechał dalej.
|
Jak jesteś taki pewniak to;
Rok 2022 lato pod Rosenhaim niedostosowanie prędkości do znaków ograniczających, najechanie na pojazd, kierowca z polski pojazd wypożyczony z DE ubezpieczyciel wezwał swojego inspektora, dodatkowo przekroczone DMC , styczeń sądowy nakaz zapłacenia za szkody w obu pojazdach, wartość przeszło 138000 €
Danych nie podaje - nie mam zgody
Janusszr - 2023-07-06, 12:46
Brakuje tylko informacji, że kierowca miał zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów i był nawalony jak szpadelek.
Komplecik - 2023-07-06, 13:25
[quote="moskit"] Komplecik napisał/a: | LukF napisał/a: | Kazik II,
|
Rok 2022 lato pod Rosenhaim niedostosowanie prędkości do znaków ograniczających, najechanie na pojazd, kierowca z polski pojazd wypożyczony z DE ubezpieczyciel wezwał swojego inspektora, dodatkowo przekroczone DMC , styczeń sądowy nakaz zapłacenia za szkody w obu pojazdach, wartość przeszło 138000 €
Danych nie podaje - nie mam zgody |
Kamperem wypadek czy busem przeładowanym np. 1t
Widzisz bez kozaczenia kolega myślał że zapłaci ze 2000E za 550 nadwagi dostał 100e i pojechał dalej,
Mnie ważyli przed Wiedniem myślę że miałem ze 150kg więcej popatrzył kazał jechać dalej, za 150, 200kg a nawet deczko więcej głowy nie uwiną, natomiast motaniny powyżej 3,5t nie polecam nikomu, ale jak kto chce jak kto chce
Ja tylko 3.5t absolutnie żadne wynalazki powyżej mnie nie interesują
MILUŚ - 2023-07-06, 13:49
Komplecik napisał/a: | .... za 150, 200kg a nawet deczko więcej głowy nie uwiną... |
Nie pisz tak
W 2016 w drodze powrotnej w Mikulovie po zważeniu mieliśmy 200 kg więcej niż DMC i......
Skończyło się 70 EUR kary .
aviator - 2023-07-06, 16:53
Będę się powtarzał ale ludzie naczytają się takich opinii starych wyjadaczy i pomyślą, ze to norma. Kupią minę z 3,5t DMC i będą się bujać wiecznie przeładowanym kamperem i to jeszcze w konfiguracji 2 + 2. Wiecznie z duszą na ramieniu i wyborem: brać, wodę, paliwo, jedzenie czy rowery - bo nie wszystko na raz, nie da się... Oglądam takich różnych na pęczki na YT - i marzę aż któryś podjedzie sam z siebie na wagę - poniżej 4t-4,5t nie ma szans…. ale w przy Q&A „nie, nie jesteśmy przeładowani”, „tak wazylismy (pustego) kampera zaraz po kupnie i było w normie”. 😈
Demonizujecie tez opłaty powyżej 3,5t - teraz może nawet i słusznie gdy zniesiono opłaty na 2 odcinkach autostrad i poniżej 3,5t można akurat tam za darmo - ale da się jeździć dobrymindrogami za darmo lub/i za niewygórowane opłaty. Właśnie wróciłem z 2,5tyg wojaży po PL i rachunek z etolla za prawie 2 tys km to niecałe 130pln. W drodze nad morze zapłaciłem głównie za autostrady 120pln a będąc tam na miejscu i wracając na południe w sumie całe 10pln
2-5-10% nieuwagi czy błędu w obliczeniach Ok ale 500kg i więcej, to już powinno być karane, tym bardziej, że większość nawet nie zadba o opony ze zwiekszona nośnością o reszcie nie wspomnę, bo mocniejsza felga, wahacz, sprężyna czy tarcza tez przecież dodatkowo waży…
Tyle razy wałkowane, ze szkoda pisać ale jak zrobią kat b na 4,2t to od razu zacznie sie podnoszenie dmc i połowa tych wszystkich 3,5t kamperow zniknie zostaną tylko ci nieświadomi z fabrycznym dmc lub miny bez papierów…
Komplecik - 2023-07-06, 17:50
Nie drżę, mam świadomość tych kilku kilogramów więcej, MILUŚ owe 70e za tyle lat lekkiego przeładowania to też nie problem.
Wyraźnie mówię jeśli ktoś ma wielkiego kampera który już pusto przekracza 3.5t to może myśleć, natomiast nie wytłumaczy mi nikt że ciężarowe to ideały, nie widzę nic zdrożnego w tym że jeśli będzie można zrobić 4200t a przepisy na to pozwolą to tego nie zrobię, zrobię, teraz powyżej 3,5t jest upierdliwe i bezsensowne dla mnie, przekonujecie tych którzy i tak zostaną do 3,5t, ci którzy wybrali wielkie 5,6,7tonowe kampery nie mają problemu, Wy tak na granicy chcielibyście się przytulić do 3.5t ale sraczka nie pozwala, ale jak kto chce, jak kto chce.
Andrzej 73 - 2023-07-06, 18:23
Mam kat.C i wiele więcej i nie chciałbym kampera pow 3,5 w Europie. Co innego w USA. Ładuje na maxa kampera i może mam teraz przeładowanego z 200 kg. I co związku z tym? Pytam poważnie. Ważenie pojazdów jest i owszem , ale bardziej dotyczy transportu zawodowego niż osobowego.
Wiadomo że jak przekroczysz 500 kg to zaczyna sie robić problem ,ale nie dwieście. Ważne aby kamper nie miał wagi własnej wyższej niż 3200kg i rejestrację na 4 osoby.
Kazik II - 2023-07-06, 20:52
No to w końcu jak: lepią mandaty za te 100-150kg przeładowanie czy nie? Bo ja raczej więcej nie przewiduję.
LukF - 2023-07-06, 20:54
moskit napisał/a: |
Danych nie podaje - nie mam zgody |
Kolega Moskit uwielbia tematy z kilogramami. Szczególnie dot.kamperów. Nie napisze nawet słowa o podróżach (swoich, innych) ale o kilogramach oraz o straszeniu kilogramami bardzo chętnie.
Moskicie, kto Cię w życiu tak skrzywdził? Nie pytam o to jak kupowałeś kampera i go zwróciłeś bo za ciężki był.
Może kiedyś Ci minie i zaczniesz też pisać o dupie marynie a nie tylko o wadze (maryny)
joko - 2023-07-06, 21:31
Andrzej 73 napisał/a: | Mam kat.C i wiele więcej i nie chciałbym kampera pow 3,5 w Europie. |
Ja też nie.
Nie chodzi o opłaty drogowe tylko o poważne ograniczenie swobody poruszania. Miejsc gdzie samochodem pow.3,5t wjechać nie można jest wbrew pozorom dużo , a wokół atrakcji turystyczny bardzo dużo.
Duży ciężki kamper jest ponadto bardzo nieporęczny w wielu miejscach , a w niektórych wręcz nieprzyjemny.
Jedyny sens posiadania kampera z dużym DMC byłby wtedy , gdyby był faktyczny problem z przeładowaniem tych do 3,5t, a ponieważ taki problem nie istnieje to nic nie zyskujemy a wiele tracimy.
Jeśli na kat. B podniosą DMC z 3,5t na 4,25t to równocześnie powinny iść za tym zmiany limitów do opłat drogowych , a przede wszystkim zmiany zakazów wjazdu ze względu DMC (z 3,5 na 4,25), bo inaczej to zawracanie głowy .
joko - 2023-07-06, 21:48
Kazik II napisał/a: | No to w końcu jak: lepią mandaty za te 100-150kg przeładowanie czy nie? Bo ja raczej więcej nie przewiduję. |
Musiał byś mieć naprawdę pecha , żeby Ci się coś takiego trafiło , bo to się zdarza jednemu na tysiąc ...... ale nawet gdyby to te 50 czy 100EUR raz w życiu też chyba nie jest problemem
A jak nie przewidujesz więcej jak 150kg to w ogóle szkoda życia na takie "zmartwienia"
Wycieczka kamperkiem to ma być przyjemność bo po to one są , więc po co psuć sobie tę przyjemność negatywnymi myślami .
Jak sobie wymyślisz problemy to Ci się zdarzą , a jak będziesz miał na nie wywalone , to będą Cię omijać szerokim łukiem
Komplecik - 2023-07-06, 22:15
joko napisał/a: |
Jak sobie wymyślisz problemy to Ci się zdarzą , a jak będziesz miał na nie wywalone , to będą Cię omijać szerokim łukiem |
No tak!
Zawracanie D
Kazik II - 2023-07-06, 22:31
joko napisał/a: | Kazik II napisał/a: | No to w końcu jak: lepią mandaty za te 100-150kg przeładowanie czy nie? Bo ja raczej więcej nie przewiduję. |
A jak nie przewidujesz więcej jak 150kg to w ogóle szkoda życia na takie "zmartwienia" |
Dzięki, wprowadziłeś mnie tym samym w stan beztroskiego optymizmu, więcej martwić się nie będę.
I podążając za radą Lukf-a zacznę myśleć o d...Maryni a nie jej wadze
Komplecik - 2023-07-06, 22:39
Kazik II napisał/a: | joko napisał/a: | Kazik II napisał/a: | No to w końcu jak: lepią mandaty za te 100-150kg przeładowanie czy nie? Bo ja raczej więcej nie przewiduję. |
A jak nie przewidujesz więcej jak 150kg to w ogóle szkoda życia na takie "zmartwienia" |
Dzięki, wprowadziłeś mnie tym samym w stan beztroskiego optymizmu, więcej martwić się nie będę.
I podążając za radą Lukf-a zacznę myśleć o d...Maryni a nie jej wadze |
oj nie wiem nie wiem kontrolnie waga
MILUŚ - 2023-07-07, 08:04
joko napisał/a: | ...........
Jak sobie wymyślisz problemy to Ci się zdarzą , a jak będziesz miał na nie wywalone , to będą Cię omijać szerokim łukiem |
Prawa Murphy'ego nie oszukasz
joko - 2023-07-08, 00:15
MILUŚ napisał/a: | joko napisał/a: | ...........
Prawa Murphy'ego nie oszukasz |
Prawa Murphy'ego działają tylko na tych, którzy w nie wierzą
MILUŚ - 2023-07-08, 10:27
joko napisał/a: | ...............
Prawa Murphy'ego działają tylko na tych, którzy w nie wierzą |
tadek - 2023-07-09, 15:35
Problem z przekroczeniem DMC robi się poważny gdy uczestniczymy w zdarzeniu drogowym.
Ubezpieczyciele już się zorientowali i często żądają przeważenia kampera. Tym sposobem z osoby poszkodowanej możemy stać się współwinni lub winni ( gdyby nie był przeładowany to by wyhamował ).
Nie wspomnę też o konstrukcji i hamulcach. Dla przykładu w Ducato są 2 kategorie tarcz hamulcowych - do 3500 i powyżej 3500. Chyba nie bez powodu.
mischka - 2023-07-09, 16:04
tadek napisał/a: | Tym sposobem z osoby poszkodowanej możemy stać się współwinni lub winni ( gdyby nie był przeładowany to by wyhamował ). |
Wjeżdżając komuś w tył jesteś poszkodowany???? A gdy ktoś wjeżdża Tobie w tył bo jesteś za ciężki i hamulce nie działały jak powinny to też Twoja wina??? Przetłumacz proszę na zwykły język bo nie kumam o co Ci chodzi a bardzo bym chciał.
Spax - 2023-07-09, 21:51
mischka napisał/a: | Wjeżdżając komuś w tył jesteś poszkodowany???? |
Na ogół nie. Jednak w niektórych przypadkach – tak i to w stu procentach!
mischka napisał/a: | A gdy ktoś wjeżdża Tobie w tył bo jesteś za ciężki i hamulce nie działały jak powinny to też Twoja wina??? |
Według twojego ubezpieczyciela jesteś współwinny – poruszasz się pojazdem, nie spełniającym warunków technicznych, uprawniających do poruszania się po drodze publicznej.
––––––––––––––– ––––––––––––––
Mischka – czyt. regres ubezpieczyniowy
joko - 2023-07-09, 22:39
mischka napisał/a: | tadek napisał/a: | Tym sposobem z osoby poszkodowanej możemy stać się współwinni lub winni ( gdyby nie był przeładowany to by wyhamował ). |
Wjeżdżając komuś w tył jesteś poszkodowany???? A gdy ktoś wjeżdża Tobie w tył bo jesteś za ciężki i hamulce nie działały jak powinny to też Twoja wina??? Przetłumacz proszę na zwykły język bo nie kumam o co Ci chodzi a bardzo bym chciał. |
Też nie rozumiem.
Jak jesteś przeładowany to masz dłuższą drogę hamowania niż gdybyś nie był , czyli masz większą szansę wjechania komuś , ale jednocześnie zwiększasz szanse tych co z tyłu , że nie wjadą Tobie.
Wjeżdżając komuś jesteś tak samo winny czy jesteś przeładowany czy nie.
Ubezpieczenie OC jest wypłacane zawsze poszkodowanemu z polisy winnego bo taka jest idea tego ubezpieczenia (dlatego m.in jest to ubezpieczenie obowiązkowe) i rodzaj winy nie ma tu nic do rzeczy. Do kolizji dochodzi zawsze na skutek naruszenia jakichś przepisów (drogowych, bezpieczeństwa, itp.) i czy jest to przekroczenie DMC, nadmierna prędkość , wymuszenie pierwszeństwa , czy cokolwiek innego to z punktu widzenia wypłaty OC jest bez znaczenia.
Jedyny problem jaki tu widzę, to sama kwalifikacja kto jest winny kto poszkodowany ale ryzyko uznania naszej współwiny lub winy z powodu poruszania się pojazdem nie spełniającym warunków technicznych na skutek przekroczenia DMC jest takie samo jak z powodu dowolnej innej wady czy niesprawności o której możemy nawet nie wiedzieć.
Jedyne czym ryzykujemy to utrata odszkodowania z OC tego , który nam wjechał w sytuacji gdyby faktycznie doszło do zważenia kampera i stwierdzenia przeładowania i uznania naszej winy lub współwiny , co w praktyce jest trudne i mało realne , zwłaszcza w przypadku kampera. Przy drobnej kolizji spisuje się oświadczenie stron lub jest protokół policji i każdy jedzie w swoją stronę (na kołach lub lawecie ) , a przy poważniejszym wypadku w najlepszym przypadku zostaje na drodze sterta porozrzucanych desek i bagaży (spróbuj to potem zważyć ) a w najgorszym sprawa kto komu OC jest "małym piwem".
joko - 2023-07-09, 23:23
A propos najechania z tyłu i tego kto jest winny (i że zawsze ten z tyłu) , taki drastyczny ale niestety prawdziwy przypadek z przed około miesiąca.
Wypadek który miał miejsce na S-ce przed lotniskiem w Pyrzowicach , w którym zginęło dwóch młodych chłopaków. Prowadzili firmę ogrodniczą i jechali do klienta busem z trawą w rolkach. Pech chciał , że chwilę przed nimi na ten odcinek drogi wjechała ochotnicza straż pożarna z pobliskiej wioski, wezwana do neutralizacji plamy oleju . Panowie strażacy byli tak zaabsorbowani wezwaniem, że bez włączonych "kogutów" zatrzymali się na prawym pasie nie przed a kawałek za plamą i nie zdążyli nawet wyjść z samochodu . Kierowca i pasażer busa nie mieli najmniejszych szans ani na ominięcie ani na zahamowanie , bo na pełnej prędkości "pojechali" na tej plamie oleju i wbili się w tył wozu strażackiego z pełnymi zbiornikami wody. Z dostawczaka zostało tylko 2/3 paki ...... z kierowcy i pasażera ..... szkoda mówić
W mediach pojawiła się informacja ,że bus z pełną prędkością najechał na straż prowadzącą czynności, a prowadzący sprawę szybko znaleźli winnych ....... najwygodniejszych ..... bo martwych
Gdyby przeżyli to pewnie zostali by oskarżeni o spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym bo nie dostosowali prędkości do warunków drogowych
SlawekEwa - 2023-07-10, 07:09
joko napisał/a: | a przy poważniejszym wypadku w najlepszym przypadku zostaje na drodze sterta porozrzucanych desek i bagaży (spróbuj to potem zważyć |
tak jak tu
https://www.camperteam.pl...ghlight=#926060
mischka - 2023-07-10, 07:50
Spax napisał/a: | Mischka – czyt. regres ubezpieczyniowy |
Ja wiem jak działają ubezpieczenia, każdy powód jest dobry do niewypłacenia odszkodowania.
Jestem zdania że podany przykład ma się nijak do rzeczywistości i sieje niepotrzebną panikę.
tadek napisał/a: | gdyby nie był przeładowany to by wyhamował | a gdyby nie był przeładowany i wali komuś w tył to jest niewinny?
tadek - 2023-09-17, 00:31
Hm. Czy ja coś napisałem o wjechaniu w tył? Przecież jest wiele innych sytuacji kolizyjnych.
A wiadomość o takich zdarzeniach otrzymałem od brokera.
LukF - 2023-09-17, 10:08
tadek napisał/a: | wiadomość o takich zdarzeniach otrzymałem od brokera. |
Wiadomość niemożliwa do weryfikacji.
Coś jak jedna baba drugiej babie...
joko - 2023-09-17, 18:05
A jaką informację mógł podać broker , jak nie zgodną z interesem tego co mu płaci
tadek - 2023-09-18, 16:17
Przekonanego nie przekonasz. Ale jak u licha przekazanie mi takiej przestrogi przez wieloletniego mojego brokera może być w interesie ubezpieczyciela? No i którego, bo on jest przedstawicielem wielu?
Nie musisz się z tym zgadzać i rób jak uważasz.
Rudiger - 2023-09-18, 21:11
Na wylotówce z Białegostoku praktycznie co 2-3 dni stoją krokodyle. Ważenie i kontrola TIR. Czasami zorganizowana akcja BUS.
Ale ostatnio, a jeżdżę tą drogą codziennie, pierwszy raz widziałem ważenie kampera. Była to jakaś firmowa zabudowa, kapkę starsza. Także albo z nudów zatrzymali albo są jakieś sygnały z góry.
ep08 - 2024-05-19, 22:28
Tak przy okazji.
W Portugalii jeśli jest to kamper (zarejstrowany jako kamper, bo jest taka kategoria w dowodzie) to na B można jeździć do 4250kg.
Więc tu nikt kamperów nie waży
MILUŚ - 2024-05-19, 23:24
ep08 napisał/a: | ..............
Więc tu nikt kamperów nie waży |
Problemem jest zawsze waga kampera większa od wpisanego w DR DMC a nie posiadana kategoria PJ kierowcy . Nikt nigdy mnie ważąc w różnych krajach nie sprawdzał mojego PJ
Nawet w .....Polsce
Kazik II - 2024-05-20, 11:57
Prawo jazdy kategorii "B" uprawnia do prowadzenia pojazdów o DMC do 3,5 t. A kiedy pojazd jest przeładowany to mamy mandat za przeładowanie, bo jego DMC przecież się nie zmieniło. Tak to można wyłożyć dla uniknięcia błędnych wniosków.
ep08 - 2024-05-20, 23:34
Tak zgadza się. Mi bardziej chodziło o to, że w PT pomimo posiadania "B" można legalnie jeździć 4.25 i z tego względu nie ma ważenia jak w pewnych chorych krajach.
Wszycy wiedzą jak jest z wagą i że pewna grupa kamperów jeździ około 3800kg.
W takiej austrii albo enerdowie jest okazja do sprawdzania to kroją. Skoro w PT limit jest 4.25 to nikt tego nie sprawdza, bo po co sobie tym głowę zawracać.
mgF3 - 2024-07-29, 22:11
Witam. Czy ktoś z Was posiada przyczepkę sawiko duo???
Cyryl - 2024-07-30, 10:15
ep08 napisał/a: | ...nie ma ważenia jak w pewnych chorych krajach... |
niestety patrzymy na ten problem tylko swoimi oczami, a to jest tylko niewielki procent przeładowanych aut.
trzeba pamiętać, że większość pojazdów dostawczych jeździ przeładowanych i to nie jakieś 100-300kg.
przypomnę Iveco (3,5t DMC), któremu waga pokazała 12,3 tony.
mogę tylko zacytować zapytania na forum transportowych: jaki dostawczy kupić do ładunków 3-5 ton?
więc ważenie pojazdów dostawczych wykonujących transport jest NIEZBĘDNE, a to że czasem dostanie się rykoszetem nam kamperowcom, no cóż takie jest życie, ani sprawiedliwe, ani łagodne.
ep08 - 2024-07-31, 14:45
Niestety Kolego nie masz racji.
Ważenie busów dostawczych to zupełnie inny temat. To biznes i komercha. Ktoś na tym zarabia (i ten co waży i ten co przeładowuje).
Są kraje w których kampery kompletnie nie przeszkadzają i da się.
Zobacz sobie np. USA. Da się, da się. Tylko trzeba chcieć...
Cyryl - 2024-07-31, 20:42
ale ja w większości jeżdżę weekendowo i parę razy w roku mamy wyjazdy od tygodnia do miesiąca, więc nie jeżdżę do USA i trudno, abym orientował lub kierował się tym jak tam jest.
|
|