Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Miejsca noclegowe w Norwegii

Mokraski - 2009-05-31, 20:33
Temat postu: Miejsca noclegowe w Norwegii
Rozpoczyna się sezon wyjazdów do Norwegii. Kilka razy w podróżach po tym pięknym kraju zdarzyło mi się nocować w miejscach bardzo mało atrakcyjnych, a jak się później okazało kilka kilometrów dalej były wspaniałe miejsca noclegowe. Aby tego uniknąć proponuję żeby koledzy dzielili się w tym wątku opisami miejsc z pozycjami GPS (może nawet jakaś fotka).
Z tego co się orientuję w tym roku wyrusza parę załóg na podbój Norwegii- róbcie notatki!
Myślę, że na przyszły rok zbierze się niezła baza danych która ułatwi nam wypoczynek.

WHITEandRED - 2009-06-03, 19:54

:spoko
Mokraski - 2009-06-04, 20:47

Cytat:
Myślisz o tak zwanych miejscówkach czy kempach, parkingach i tym podobnych miejscach?

Myślę o wszystkich miejscach godnych uwagi które zrobiły na nas dobre wrażenie. Nawet campingi campingom nie równe- są lepsze i gorsze. W szczególności kładł bym nacisk na miejsca ustronne i bezpłatne. Ale jak ktoś chce polecić jakiś camping to czemu nie.

Bartek-Ayer - 2009-06-05, 07:46

Jak planujesz Norwegię to szkoda kasy na kempingi. Wyjeżdzając tam cała oszczędność to właśnie stanie gdzie się chce oraz całe papu ze sobą.
Jak czytam relacje osób które jeżdżą do Włoch i płacą po 30-40 euro za nockę na kempingu to jeszcze bardziej jestem zmotywowany na Norwegię.
W zeszłym roku przez trzy tygodnie ani razu nie skorzystałem z kempingu i w tym roku też nie planuję.
Naprawdę nie ma problemu ze stawaniem. Zatrzymujesz się tam gdzie chcesz. Wodę tankujesz na stacjach, nieczystości zrzucasz też na stacjach i kempingi są niepotrzebne.
Radzę tylko zaopatrzyć się w prawidłowo działające urządzenia do ładowania różnych gadżetów typu aparaty, telefony czy laptopy.
Generalnie na promach z których będziesz pewnie często korzystał są gniazdka w których jest 220v i wtedy można podładować takie sprzęty. Lub mieć ładowarki na 12v.
Moja druga połówka robiła nawet tak, że przed promem brała prysznic i jak miała potrzebę to na promie w łazience korzystała z gniazdka i suszyła włosy.

Jeszcze odnoście wyboru miejsca na nocleg. Naszym warunkiem jest to, aby każdego wieczora i ranka mieć super widok, ale jadąc cały czas myślisz że to miejsce jest fajne, ale może za kilka km dalej będzie jakieś lepsze. i jedziesz dalej, ale my robiliśmy tak, ze jeżeli w ciągu 10-15 km nie było nic ciekawszego po prostu wracaliśmy na to upatrzone wcześniej.

Na zachętę zaraz wrzucę kilka przypadkowych zdjęć z moimi miejscami noclegowymi z zeszłego roku.

Pozdrawiam

Bartek

Bartek-Ayer - 2009-06-05, 08:01

A oto kilka zdjęć naszych noclegów z zeszłego roku.
darboch - 2009-09-24, 13:47

Oto kilka naszych miejsc ...bez kampera z wykorzystaniem namiotu i niekiedy hytty...oczywiscie z pieknym widokiem

cdn bo mam jeszzce czym pochwalic :spoko

wbobowski - 2009-09-24, 22:54

To i ja dorzucę kilka fotek miejsc kempingowych. Ponieważ wtedy podróżowaliśmy jeszcze z Klubem Podróżnika "Horyzonty" (nie mieliśmy jeszcze kampera), są to zdjęcia z kempingów, ale jakże innych...
darboch - 2009-09-25, 08:17

i jeszcze kilka miejsc ....
kimtop - 2009-09-25, 11:15

No i wreszcie wszyscy będą stali w pięknych miejscach :lol:

Tylko jak do nich trafić?????? :?

Arturo - 2009-09-25, 13:25

kimtop napisał/a:

Wydrukować fotki z forum i pytać każdego napotkanego Norwega gdzie to jest :haha:

darboch - 2009-09-26, 07:14

kimtop napisał/a:

Myśle, że na postoj z kamperem nie bedzie problemu o podobne miejsca natomiast z namiotem juz trzeba sie troche gimnastykowac ale też można :ok

La Digue - 2009-11-01, 18:25

Witam wszystkich serdecznie.
Wtrącając się do tematu uważam, że w Norwegii są tylko piękne miejsca. Będąc trzykrotnie na północy nigdy nie nocowałem w tym samym miejscu. Zasada jest jedna , jadąc drogą trafiamy na parking, zatoczkę i mamy gwarantowany widok i bezpieczny nocleg.
Pozdrawiam

aqnieszka - 2011-03-05, 18:10

Mam (pewnie śmieszne dla Was) pytanie
Na fotkach widzę, że kampery na parkingach stoją w ilości kilku sztuk zwykle. Czy łatwo jest znaleźć takie miejsca, gdzie są inne kampery (ale nie na campingu) i nocują tam, czy jednak zwykle nocujecie na totalnym odludziu?

Chodzi mi o to, choć to pewnie głupia obawa jak chce się jechać do najbezpieczniejszego kraju świata- że jakoś nie mogę spać, jak sobie pomyślę, że wokół tylko las i las.

Oczywiście kocham takie miejsca, dlatego od zawsze marzyłam o wyjeździe do Norwegii, ale jakoś pewniej się czuję w nocy jak mam świadomość, że nie jestem tam sama, inaczej każdy drobny szelest mnie stresuje.

Co prawda jadę z chłopakiem, nie sama + z dwoma psami, ale wolę wiedzieć na co się nastawić. Nie śmiejcie się tylko z moich głupich wątpliwości, bo naprawdę zależy mi na wyjeździe i chciałabym pokonać moje lęki :)

martini44 - 2011-03-05, 18:21

Witaj na forum.... zapraszamy do działu powitania :spoko :spoko potem w dzisiejszy spokojny sobotni wieczór zapraszamy do lektury i napewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania !!!!!!!!!!!!!!!!!!
MILUŚ - 2011-03-05, 18:36

Witaj !!!!

W Norwegii śpisz jak chcesz ............. na campingu , w samotności lub u boku innych camperków . Ale wiedz ,że poza popularnymi szlakami , z dala od atrakcji czy miast raczej nastaw się na samotne noclegi.

Pawcio - 2011-03-05, 18:41

aqnieszka napisał/a:
Nie śmiejcie się tylko z moich głupich wątpliwości, bo naprawdę zależy mi na wyjeździe i chciałabym pokonać moje lęki :)

Możesz śmiało jechać i nocować prawie wszędzie.. byle nie na czyimś podwórku. Moja żona w czasie pierwszego noclegu w parku również miała podobne do Twoich wątpliwości.. ale tylko w czasie pierwszego :szeroki_usmiech . Przejrzyj koniecznie relacje z Norwegii zamieszczone na forum. One prawie wszystko Ci wyjaśnią. :spoko

WHITEandRED - 2011-03-06, 14:51

aqnieszka - 2011-03-06, 16:56

przypuszczalny rejon... ojj raczej ciężko określić, na pewno nie zależy mi na obskoczeniu typowych turystycznych atrakcji.
Dużo czytałam o Norwegii, naoglądałam się dużo zdjęć i wydaje mi się, że wszędzie jest ślicznie, więc pewnie powoli powoli będziemy dążyli od południa Norwegii ku północy. Chciałabym wszystko jak najbardziej szczegółowo zobaczyć, nie chcę pędzić z miejsca namiejsca, codziennie jeździć.
Najlepiej jeszcze jakby były góry po drodze :)

MILUŚ - 2011-03-06, 17:18

aqnieszka napisał/a:

Najlepiej jeszcze jakby były góry po drodze :)

Cała Norwegia to............ góry , morze i góry w morzu............ czyli fiordy........ :mrgreen:

aqnieszka - 2011-03-06, 17:24

i pewnie dlatego chcę tam jechać :)
darboch - 2011-03-07, 11:00

aqnieszka, ile czasu chcesz poświęcic na wyjazd ?

aqnieszka napisał/a:
Najlepiej jeszcze jakby były góry po drodze

to chyba napisałaś w formie żartu albo dużo czytałaś o innej Norwegii :-P

aqnieszka - 2011-03-08, 08:09

ile czasu hmmm nie mam ograniczeń czasowych,
może aż mi się znudzi ten styl życia ;)
zależy jak będzie z kasą, na dość długi czas będę miała zapas, ale po jakimś czasie trzeba będzie zrobić przerwę na pracę

na pewno w zimę będzie przerwa, czy też jak na północy zrobi się tak bardzo zimno to się wyniosę na południe, wolałabym uniknąć minusowych temperatur przynajmniej w dzień bo jestem strasznym zmarźlakiem

darboch - 2011-03-08, 11:02

aqnieszka napisał/a:
ile czasu hmmm nie mam ograniczeń czasowych,
może aż mi się znudzi ten styl życia

nic tylko pogratulować braku ograniczeń czasowych :ok
Masz już jakiś zarys wyjazdu ?

aga_1004 - 2011-03-09, 18:49

Podczas naszych wędrówkach po Norwegi nigdy nie byliśmy na campingu
Nawet jak w jakimś fajnym miejscu zatrzymaliśmy się na noc to za chwilę
ktoś się przytulał i rano stało parę samochodów.

Mokraski - 2011-03-10, 23:11

No to i ja coś wrzucę- parę noclegów z opisem.
aqnieszka - 2011-03-21, 11:12

Mokraski- super te noclegi. aż się chce ruszyć w drogę, aczkolwiek w moim wypadku to jeszcze troszkę potrwa :-/
darboch - 2011-03-22, 10:11

aqnieszka napisał/a:
moim wypadku to jeszcze troszkę potrwa

tzn tegoroczny wyjazd odpada ?

aqnieszka - 2011-03-22, 13:22

niee! to kwestia miesięcy, taką mam przynajmniej nadzieję...ale mi się dłuży ;)