Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zbiornik na wodę szarą - brakujący element

Macios - 2009-06-01, 12:43
Temat postu: Zbiornik na wodę szarą - brakujący element
Witam wszystkich,
mój pierwszy wyjazd kamperem tuż tuż, a tymczasem wiele rzeczy zostało do zrobienia.
Nie bardzo wiem jak poradzić sobie z niekompletnym zbiornikiem na wodę szarą - brakuje dużego, gwintowanego dekla (foto nr1) - gdzie coś takiego można dostać, ewentualnie od czego dopasować??
Kolejną sprawą jest pęknięta rura spustowa (foto nr 2), warto bawić się w spawanie, czy może lepiej dokupić nową?
Rura spustowa wychodzi na prawą stronę samochodu, natomiast po lewej stronie zbiornika jest też jakiś stary, zardzewiały kurek (foto nr 3) - czy służy on do czegokolwiek czy tylko rdzewieje?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Maciej

f68 - 2009-06-01, 13:03

zakretka do zbiornika moze w markecie bedzie pasowała od jakiegoś kanistra
peknieta rura spustowa , bez problemu kupisz mufe i nowy zawór skleisz klejem do klejenia pcv i po sprawie

ten zawór wyglada mi na zawór do płukania zbiornika albo spuszczania wody

kaimar - 2009-06-01, 13:30

Miałem taki sam problem. Dopasujesz zwykłą rurę z PC. Musisz tylko , po wymontowaniu zaworu, delikatnie wydłubać z niego resztki starej połamanej rury.
TomekW - 2009-06-01, 14:33

Toto zardzewiałe na zdjęciu 3 to fabryczna zasuwa z szybkozłączem do przyłączenia węża spustowego. W starszych Hymerach wąż był chowany w tylnym zderzaku - po wyjęciu gumowej zaślepki z boku. Spełnia to samo zadanie, co zawór na zdjęciu 2 (myślę, że ten ostatni to patent poprzedniego właściciela).
Co do nakrętki - nie wiem, czy jest gdzieś do dostania. Wygląda na większą niż w kanistrach.

JHJKi - 2009-06-01, 14:44

ja mam pod siedzeniami zbiornik na czystą wodę do którego połamała mi się nakrętka, jeżeli to podobna średnica, ok. 10 cm, to jest do dostania w elcampie
Macios - 2009-06-01, 20:33

JHJ napisał/a:
ja mam pod siedzeniami zbiornik na czystą wodę do którego połamała mi się nakrętka, jeżeli to podobna średnica, ok. 10 cm, to jest do dostania w elcampie

srednica duzo wieksza, na oko ok 25 cm. Mowie na oko bo niestety nie mam mozliwosci zmierzenia...

kimtop - 2009-06-01, 20:46

Tę dużą dziurę potraktowałbym pleksi i dobrym klejem np.distalem
darek 61 - 2009-06-01, 21:52

Macios, spróbuj nakrętkę od zbiornika 1000L.(są takie w metalowych koszach)może będzie pasowała. :spoko
janusz - 2009-06-01, 22:51

Taki dekielek powinien zrobić średnio zaawansowany tokarz z kawałka aluminium, mosiądzu lub wałka poliuretanowego.
Macios - 2009-06-02, 11:21

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. W takim razie bede probowal z beczkami i tokarzem. Szczerze mowiac mialem nadzieje ze jest mozliwosc dokupienia oryginalnego dekla :(
Raczej nie bede probowal zaklejac tego otworu na stale - czasem trzeba chyba jednak przeplukac ten zbiornik...?

Pozdrawiam Maciej

TomekW - 2009-06-02, 11:29

Macios napisał/a:
Raczej nie bede probowal zaklejac tego otworu na stale - czasem trzeba chyba jednak przeplukac ten zbiornik...?

W moim zbiorniku nie ma żadnego dekla (jest tylko zawór spustowy).
Może pomyśl o jakiejś prowizorce (guma i opaska zaciskowa?), a nakrętkę uda się jeszcze znależć? Powodzenia! :spoko