|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Instalacja solarki
piotreksylwia - 2009-06-05, 08:31 Temat postu: Instalacja solarki Niedawno kupilismy Mitsubishi L300, na dachu jest solarka,wielkośc jej jest ok 30-35cm jest do niej podłączony cieńki kabel który nie jest zainstalowany do auta.Proszę o pomoc.Pozdrawiam
erikson - 2009-06-05, 08:37
proponował bym spr miernikiem czy na koncach kabla jest jakies napiecie?,ja mam na dachu baterie ktora ma juz w sobie prostownik 12v
piotreksylwia - 2009-06-05, 08:42
Dziwi nas jedna sprawa dlaczego nie ma w aucie żadnego włącznika ? Ale dziekuje za rade
DarekK - 2009-06-05, 11:15
Normalnie panel podłączany jest do regulatora, a następnie do tego samego regulatora podłączany jest aku i (nie zawsze) alternatywne źródło ładowania. Takie rozwiązanie pozwala w miarę bezboleśnie łączyć pojedyncze panele w baterię (równolegle). Być może Twój panel ma regulator wbudowany, lub jest on ukryty gdzieś w samochodzie. Acha - nie wiem czemu, ale: podłączenie miernika pod sam solar pokazuje napięcie (dość duże ok. 18V - zależnie od oświetlenia). Podłączenie żaróweczki (21W) - nawet nie zajarzyła się. Podłączenie halogenu diodowego - świeci. Podłączenie tej samej żarówki za regulatorem - świeci. Napięcie za regulatorem - przy naładowanym aku trzyma ok 13,5 V (po odłączeniu ładowania akumulator - miał 12,8V). Ponieważ niedawno przerabiałem podobny problem u siebie - jeśli podrzucisz jakieś fotki - może uda mi się coś podpowiedzieć.
i jeszcze jedno - instalacja jest spięta na stałe i nie jest przewidziany żaden wyłącznik.
|
|