Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - FFB Tabbert problem

Baal - 2009-06-09, 11:28
Temat postu: FFB Tabbert problem
Może ktoś z kolegów wie co to jest?
roger - 2009-06-09, 15:35

Ze względu na lokalizację i widoczny na zdjęciu kawałem przekaźnika myślę że toto ustrojstwo steruje inteligentnymi ładowaniem akumulatorów, ale jak i czy steruje musisz sprawdzić organoleptycznie biorąc miernik w łapkę i symulując różne warunki pracy.... ;)

PS
Wiesz co jeśli to komora silnika to może to być "super kosmiczny" przekaźnik świec żarowych

Skorpion - 2009-06-09, 17:49

Wdlug mnie ale to byc nie musi,ze to jest wlasnie ustroistwo do ladowania akumulatorow pokladowych i zasilanie calej czesci mieszkalnej (światlo,lodówka,boiler i tym podobne ) na 12/220V.Ale niedam glowy za to .
Baal - 2009-06-09, 20:16

Podejrzewam że to będzie super wypasiony włącznik świecy płomieniowej ale mogę się mylić.Jutro bede to ustrojstwo testował z miernikiem. :shock:
pirat - 2010-01-31, 18:53

Mam identycznego kamperka ale w moim nie ma takiego ustroistwa. Podejrzewam że poprzedni właściciel coś dołożył.
WINNICZKI - 2010-01-31, 21:06

W moim jest podobne,tylko z zewnątrz ma dołożone jeszcze trzy bezpieczniki .Podejrzewam,że jest to regulator napięcia ,ale na dwa akumulatory, z uwzględnieniem solara (ładowanie) :spoko :spoko
Jerzy - 2010-01-31, 21:21

Trochę za dużo niewiadomych w tym równaniu... ;)
Sądząc po stanie płyty był tam jakiś dekiel i pewnie jakieś oznakowanie - przydałoby się foto.
Nie zaszkodziłoby też pokazać widok tego modułu od spodu - od strony wtyków i kabli... :bajer
Najbardziej przydatny byłby widok na płytę od strony montażu elementów, ale chyba za dużo wymagam... ;)

maszakow - 2010-01-31, 22:47

Dołaczam się do Jerzego - FOtkę płytki od strony komponentów prosimy, jełśi nie boisz się pogubić śrubek :)
Z tej strony widać tylko że będzie trochę scalaków i kondensatoró elektrolitycznych.
Jeśłi są jakiekolwiek opisy na pokrywach - podaj.
Zastanawiąjąca jest ta plecionka miedziana - albo obcięta, albo to ojakiś grubszy prądowy podzespół. poskłądane tak jakoś ...Bimetal jakiś ?

janusz - 2010-02-01, 00:21

To jest w Dukato, nie wiem czy w Peugeocie Citroenie też, sterownik świecy płomieniowej. To ustrojstwo tak tyka przy zapalaniu w zimie o którym gdzieś na forum pisaliśmy.
Jak zimno to ma tykać i mrugać pomarańczową kontrolką na desce.

Baal - 2010-02-01, 09:47

janusz napisał/a:
To jest w Dukato, nie wiem czy w Peugeocie Citroenie też, sterownik świecy płomieniowej. To ustrojstwo tak tyka przy zapalaniu w zimie o którym gdzieś na forum pisaliśmy.
Jak zimno to ma tykać i mrugać pomarańczową kontrolką na desce.
I tu kolega ma całkowitą racje.To mruga po odpaleniu przez dłuższy czas i powoduje ogromną ilość białego dymu z rury ale dzięki temu kamper odpalił rano przy temperaturze -20.Nie musiałem go odpalać ale czego się nie robi w celach naukowych? :wyszczerzony: