|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Na jak długo wystarcza 11 kg butla gazu
Oskar - 2009-06-15, 13:54 Temat postu: Na jak długo wystarcza 11 kg butla gazu Achoj!
Mam pytanie na jak długo średnio wystarcz butla 11kg do ogrzania kamperka a zarazem wody ,lodówki . Zakładam że praca ogrzewania pojazdu to 24h na dobę przy temperaturach na zewnątrz około 5 stopni.
Bardzo proszę o odpowiedż również na ile wytrzymują akumulatory w kamperkach
Pytam się ponieważ zależy mi na przeprowadzeniu kalkulacji jak długo mogę w Kamperze być całkowicie samowystarczalnym .
(Kamper oczywiście mały ) a wyjazd stacjonarny. (Chcę zabrać żonkę z dzieckiem w góry ale one będą głównie spędzać czas na miejscu a ja w tym czasie na wspinaczce)
Pozdrawiam Oskar
Skorpion - 2009-06-15, 15:21
Ja w swoim kampiorku ma dwie butle po 11 kg od pierwszego zlotu w Koszelowce do dnia dzisiejszego jeszcze ich nie wymienialem a pracowaly na kazdym zlocie ,gdzie uzywalem kuchenki ,podgrzewacza wody i lodowki i ogrzewania w ostatni dlugi weekend bez podlacznai do pradu zawory butli otworzylem przy wyjezdzie z wawy zalaczylem grzanie wody i lodowke w czwartek rano a wylaczylem wszytsko w neidziele po przyjezdzie do domu .Mysle ,ze jeszcze mam po polbutli . Ale przed wyjazdem na dluzsze wakacje bede musia zaopatrzyc sie w naladowane
JaWa - 2009-06-15, 16:03
Oskar napisał/a: | to 24h na dobę przy temperaturach na zewnątrz około 5 stopni. |
Wszystko zależy od tego, ile stopni chcesz mieć w środku. Pamiętam, ze był taki kamperowiec co miał w środku 28"C, wtedy butla starczała na jakieś trzy dni. Ogrzewanie powinni chodzić tylko gdy załoga jest w środku i przy temp. wew. ok. 18"C powinno Ci wystarczyć spokojnie na dwa tygodnie.
Oskar - 2009-06-15, 19:17
JaWa napisał/a: | był taki kamperowiec co miał w środku 28"C, |
No nie bez przesady to już sauna 18 stka całkowicie wystarcza,ale też znam osoby które lubią takie "ciepełko"
Ale jeśli na jednej butli dam radę 8 dni to już coś. Tylko czy wystarczy jeszcze mojej rodzince prądu? Mnie może nie być właśnie jakieś 7-8 dni i muszę zapewnić im tą energię
Dzięki za informację
Skorpion - 2009-06-15, 19:25
Cztery dni na akumulatorze wytrzymal moj kampiorek
Oskar - 2009-06-15, 20:26
Skorpion napisał/a: | Cztery dni na akumulatorze wytrzymal moj kampiorek |
Skorpion to mnie pocieszyłeś
Skorpion - 2009-06-15, 20:43
W tym czasie dzialalo ogrzewanie wody,sporadycznie pompa do zmywania i oczywiscie uzywany prysznic ,oswietlenie na krotko tv zalaczalem
darek 61 - 2009-06-15, 20:45
Zimą przy temperaturach cały czas ujemnych 5 dni na półtorej butli.Temperatura około 20 stopni.Butle z propanem(kompozytowe).Szoferka oddzielona kocem.
Elwood - 2009-06-15, 22:16
Myślę, że powinieneś zajrzeć do danych urządzenia, które służy Ci do ogrzewania kamperka i grzania wody wpisując odpowiedni model w wyszukiwarce internetowej. Otóż w zależności od temperatury na zewnątrz wielkości i izolacyjności kamperka ilości osób i częstotliwości kąpieli zużycie gazu bywa różne. Najmniej spala lodówka - ok. 15 g/h. Dużo więcej bo od 0,15 do 0,48 kg na godzinę zużywa Truma. To dane z instrukcji. Wg moich doświadczeń 11 kg butla wystartczyła mi na 24 dniowy urlop latem nie używając ogrzewania, ale już po siedmiu dniach pobytu w zeszłym roku, w cztery osoby, w majowy weekend we Francji i dogrzewaniu kamperka nocą /ok. 10 stopni na zewnątrz/ butla 11 kg była pusta. Dobrym rozwiązaniem jest to by mieć butlę zapasową np. 3 kg aby był czas na wymianę zasadniczej. Pamiętaj jednak, że zawory w butlach a co za tym idzie podłączenia są różne w różnych krajach. Z tego też względu niemożliwa jest wymiana polskiej butli np. we Francji.
Elwood - 2009-06-15, 22:23
I jeszcze jedno - bardzo cenna z punktu widzenia ekonomii grzania jest uwaga Darka o oddzieleniu szoferki od reszty kamperka. Im grubszy koc tym większa oszczędność gazu przy grzaniu
Oskar - 2009-06-16, 10:04
Achoj!
Jeszcze raz dzięki Wszystkim za informacje
Oskar
Kazik II - 2009-06-16, 12:08
Zarówno w teorii jak i w praktyce największym pożeraczem gazu jest ogrzewanie. W okresie letnim, kiedy ogrzewania w zasadzie nie używam jedna butla starcza mi na ok. 30 dni przy zasilaniu lodówki, kuchenki i bojlera. Najlepiej zawsze mieć 2 butle aby uniknąć niespodzianki a już przy wyjazdach z planowanym stałym ogrzewaniem to koniecznie!
JaWa - 2009-06-17, 10:21
Kazik II napisał/a: | Najlepiej zawsze mieć 2 butle |
A jeszcze lepiej zamontować zbiornik na gaz i po problemie, łącznie z uzupełnianiem w różnych krajach. Chyba zrobię coś takiego u siebie. Dodatkowa korzyść to miejsce bagażowe po dwóch butlach.
Oskar - 2009-06-17, 13:02
Cytat: | A jeszcze lepiej zamontować zbiornik na gaz |
A ile takie rozwiązanie kosztuje i jakiej wielkości taki zbiornik można zamontować?
Według mnie to bardzo ciekawa propozycja
Pozdrawiam Oskar
Kazik II - 2009-06-17, 13:48
No fakt, stały zbiornik jest lepszy przede wszystkim z uwagi na to, że zarówno ta zjednoczona jak i niezjednoczona Europa nie dorobiła się niestety jednej normy na butle gazowe. A tak a propos: to właściwie w jakich krajach używają takich butli jak nasze?
JaWa - 2009-06-17, 17:50
Oskar napisał/a: | A ile takie rozwiązanie kosztuje |
Nie powinno dużo kosztować, zbiornik, przewody,zegar, można dostać chyba na autozłomie. U mnie pod podłogą zmieści się duży zbiornik, spokojnie 60 - 80 litrów. Myślę, że o koszty można pytać u ludzi, którzy zakładają gaz do samochodów. .
Dziabong - 2009-06-17, 17:52
Zbiornik jest tani i nie warto kupować złomu - nowe mają homologację na 10 lat.
Ahmed - 2009-06-17, 17:59
JaWa napisał/a: | zbiornik, przewody,zegar, można dostać chyba na autozłomie. |
Czasami nawet można znaleść niewypały , granaty , i inne skorodowane fajne zabawki które też można zamocować pod podwoziem
Ale można też tak :
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=663336283
DarekK - 2009-06-17, 23:52
Ja w jednym autku mam zamontowany zbiornik coś koło 20 litrów - odpowiednik 11 kg butli - niby tyle samo - ale można dotankować kiedy się chce i ile się chce. Do drugiego właśnie wstawiają mi 40 litrowy - koszt ze zbiornikiem około 650 pln. Pamiętaj tylko że trzeba albo usunąć w zbiorniku rurkę pobierającą gaz z dna, albo zastosować dodatkowy zbiorniczek gdzie gaz będzie się rozprężał.
JaWa - 2009-06-18, 16:18
Dziabong napisał/a: | Zbiornik jest tani i nie warto kupować złomu - nowe mają homologację na 10 lat. |
A kto mówi o złomie? Po prostu na auto_złomach można kupić zbiornik za grosze z homologacją. Ktoś np. wczoraj założył sobie gaz, a dziś rozbił samochód i oddał go na złom. W tym wypadku homologacja jest ważna na 9 lat 11 miesięcy i 30 dni. Tylko po co homologacja do gazu używanego do gotowania i ogrzewania to nie bardzo wiem. W kamperach bada się szczelność układu raz na dwa lata i dostaję się odpowiednią nalepkę. W Polsce zresztą nie jest to obowiązkowe, ale dla własnego bezpieczeństwa warto to zrobić.
Dziabong - 2009-06-18, 20:18
oskp napisał/a: | JaWa napisał/a: | zbiornik, przewody,zegar, można dostać chyba na autozłomie. |
Czasami nawet można znaleść niewypały , granaty , i inne skorodowane fajne zabawki które też można zamocować pod podwoziem
Ale można też tak :
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=663336283 |
Bo mnie się auto złom z tym zawsze kojarzył, ale bywają rodzynki. Ja bym no to nie wpadł.
kazbar - 2009-06-18, 20:40
Oskar napisał/a: | Mam pytanie na jak długo średnio wystarcz butla 11kg do ogrzania kamperka a zarazem wody ,lodówki . |
Odpowiem tak:
Przed każdym wyjazdem na urlop (średnio 10-14 dni) zabieram ze sobą pełną, 11 kg. butlę z gazem propan-butan. Po powrocie odstawiam ją nie całkiem jeszcze wyczerpaną "na wszelki wypadek" do piwnicy jako "zapas nienaruszalny" na chwilę nagłego i niespodziewanego braku tegoż paliwa w moim gospodarstwie domowym (u nas w górach jeszcze średniowiecze, więc gazu z sieci jak nie ma, tak jeszcze dłuuugooo nie będzie).
Wyobraź sobie, że zapas ten wystarczy mi na co najmniej miesiąc codziennego , normalnego użytkowania domowej kuchni.
Dodam, że podczas kamerowych wojaży nie oszczędzamy ani na ogrzewaniu ani na ciepłej wodzie czy na gotowaniu wakacyjnych przysmaków.
Sam się dziwię...aż tyle tam tego jest?
Nie ma obawy. 11 kg wystarczy ci na całkiem normalny urlop.
Oskar - 2009-06-18, 20:54
Achoj!
Ale czy gaz z tradycyjnej butli a gaz LPG tak samo funkcjonuje w odbiornikach kampera?
Może to trochę głupie pytanie dla znawców ale dla mnie nie.
Czy w butli a w zbiorniku to panują te same ciśnienia czy owe odbiorniki ogrzewania itp. tak samo zadziałają w obydwu przypadkach? Czy tez trzeba coś w tych alternatywnych do siebie paliw coś pozmieniać w ich odbiornikach?
Oskar
JaWa - 2009-06-19, 15:24
Oskar napisał/a: | Czy tez trzeba coś w tych alternatywnych do siebie paliw coś pozmieniać w ich odbiornikach? |
Nic nie trzeba zmieniać, jeszcze nie dawno napełniało się butle domowe z dystrybutora, teraz nie wolno ze względu na różnicę w akcyzie pomiędzy gazem do samochodu, a do użytku domowego.
dominik - 2009-06-19, 20:58
Ja mam butlę pod podłogą, była w kamperze jak kupowałem, teraz w 5 dni na Mazurach lodówka na gaz, gotowanie, bojler i cztery noce ogrzewanie ubyło 10%, wejście do tankowania jest holenderskie ale na stacjach mają przejściówki
Ahmed - 2009-06-19, 21:05
JaWa napisał/a: | teraz nie wolno ze względu na różnicę w akcyzie pomiędzy gazem do samochodu, a do użytku domowego. |
Tak , tak , tylko że do użytku domowego jest mniejsza akcyza niż do zasilania samochodów , więc ten powód jest co najmniej nie trafiony ......
JaWa - 2009-06-20, 10:13
oskp napisał/a: | więc ten powód jest co najmniej nie trafiony ...... |
Może chodzi o bezpieczeństwo ? :Chodziło mi oto, że nie ma fizycznej różnicy między tymi gazami.
roger - 2009-06-20, 21:13
Na "złomie" kupić zbiornik z homologacją to nie lada sztuka .....ale na allegro można trafić całą instalację z wielozaworem , kontrolkami poziomu i zaworem do tankowania za normalne pieniadze w zeszłym tygodniu kupiłem 45 z rozbitej Vectry cały komplet za 300PLN hmmmm minus jeden , musiałem pojechać i sam wymontować co było mi potrzebne
airgaston - 2009-06-27, 18:36
Tez zaczynam się zastanawiać nad większym zbiornikiem pod podłogą.
A jeśli chodzi o napełnianie butli turystycznych i przenośnych to jest zakaz ale nie ze względu na różnicę w akcyzach ale z powodu polskiej pomysłowości.
Butli na propan butan nie wolno napełniać pow 80%objętości. Zbiornik LPG w aucie ma zawór odcinający a butla nie. Mój znajomy gazorek wynosił z domu na wsi butle którą "życzliwy" napełnił po brzegi bo na dłużej starczy. W domu było cieplej, wzrosło ciśnienie i kucheneczka babinie żygała gazem i to przy zamkniętych zaworach.
Nie czarujmy się ale na stacjach gazowych nie pracują mgr fizyki czy aptekarze.
To ze względów bezpieczeństwa. Ja pracuję przy gazach na codzień (jestem chłodnikiem) ale ja używam wagi przy napełnianiu.
ROBRE - 2009-06-29, 20:27
ja rowniez mam zbiornik pod podloga.... i chociaz sa tacy co sie za glowe lapia jak to widza... to we Wloszech jest full kamperow z taka instalacja....
wymiana zbiornika co 10 lat..... nie ma przegladow, ponoc.
pozdrowienia
PS. a inni robia takie cos...... i ponoc pozwolili mu zatankowac w Austrii i w Cechach....
ja to ODRADZAM ......ale kazdy wie co moze a co nie...
ROBRE - 2009-06-29, 20:29
aha....
ten zaczep czy wlew czy jak to sie nazywa wymontowal z samochodu na zlomowisku...
tak gwoli scislosci
i uzyl duzo tasmy teflonowej do uszczelnienia wszystkiego
i jak pisalem ODRADZA sie takie zastosowanie.... a fotki tylko po to zeby pokazac czego nie powinno sie robic....
a jesli juz to TYLKO na wlasna odpowiedzialnosc !
airgaston - 2009-07-02, 16:43
Spoko. znajdą się wariaci. W powietrze wylatuje się tylko raz
Mirekaszub - 2009-07-15, 11:02
Wracając do tematu wystarczalności butli 11 kg proszę kolegów o radę.
Jade do Hiszpani w 5 osób także kazdy kilogram i przestrzeń sie liczy.
Zastanawiam sie czy zabrać tylko jedną butlę.
Temperatury powinny byc wysokie także grzanie odpada i zostaje czasami lodówka, podgrzewanie wody do mycia i przygotowanie posiłków. Aczkolwiek spodziewam się że mycie bedzie na kempingach, czasami podłaczenie do pradu i lodówka też odpada.
roger - 2009-07-15, 12:41
Jeśli faktycznie przewidujesz takie korzystanie z gazu jak piszesz to 1 butla z powodzeniem ci wystarczy, nie napisałeś co prawda na ile jedziecie ...... założyłem że na miesiąc
Mirekaszub - 2009-07-15, 12:49
Tak, zgadza się na miesiąc
roger - 2009-07-15, 14:34
Więc moim zdaniem starczy i jeszcze na drugi taki wyjazd .....
wbobowski - 2009-07-15, 16:15
Przez miesiąc pobytu w grudniu 2008 w Irlandii, przy grzaniu kamperka do ok.17-18 stopni (ale głównie w nocy), przy gotowaniu i lodówce na gaz - 1 butla starczała na ok. tydzień.
andreas p - 2009-07-15, 18:20
Testowlem w takich poludniowych krajach, wystarcza ma 1 miesiac,
ROBRE - 2009-07-15, 21:28
a ja sie chcialem podpiac pod gazowy temat i spytac czy do malych butli (2-3 kg) potrzebny jest reduktor
czy moze jest mozliwosc uzywania kuchenki z butla bez reduktora....
pytam bo mi znajomy mowil ze nie trzeba.....
pozdrawiam
PS.
ponoc bez bedzie wiekszy plomien i karkowka z grila bedzie sie szybciej robic..... bo niestety jak zaladuje cale piastry miesem to troszke nie wydala z temperatura...
jak robie tylko dla rodzinki to nie ma problema ale jak sie full towarzystwa zjedzie to juz trzeba by miec wiekszy plomien...
kazbar - 2009-07-15, 21:45
ROBRE napisał/a: | a ja sie chcialem podpiac pod gazowy temat i spytac czy do malych butli (2-3 kg) potrzebny jest reduktor |
Myślę, że jest potrzebny. Ciśnienie gazu w małej czy dużej butli jest przecież takie samo!
eler1 - 2009-07-15, 21:59
są specjalne kuchenki do pracy bez reduktora
wiem bo taką posiadam
kazbar - 2009-07-15, 22:10
eler1 napisał/a: | są specjalne kuchenki do pracy bez reduktora
wiem bo taką posiadam |
W sumie... racja.
Są przecież turystyczne palniki nakręcane bezpośrednio na butlę i jakoś nie plują one płynnym gazem.
Sęk chyba w odpowiednich dyszach, które spełniają jednocześnie funkcję reduktora.
Zwracam honor Elerowi.
SlawekEwa - 2009-07-16, 07:00
Kazek Kluska napisał/a: | Ciśnienie gazu w małej czy dużej butli jest przecież takie samo! |
W małej butli podczas nabijania gazem jest zawsze odkręcony odpowietrznik i dlatego ciśnienie jest mniejsze.
roger - 2009-07-16, 09:20
Cytat: | Są przecież turystyczne palniki nakręcane bezpośrednio na butlę i jakoś nie plują one płynnym gazem. |
A dlaczego maja niby pluć .... ?????? zawór w takich butlach znajduje się na górze i jesli butla znajduje sie w położeniu gotowości do pracy (czytaj pionowo zaworem do góry lub poprzecznie w przypadku syfonu) zawsze gaz wydobywający się z zaworu będzie w stanie lotnym.
Reduktor nie zmienia stanu skupienia gazu tylko stabilizuje jego ciśnienie i wypływ, od zmiany stanu są tzw. parowniki
ROBRE - 2009-07-16, 20:48
rozumiem ze moge znajomemu powiedziec zeby nie zawracal D....
i sam sobie sciagal redukcje...
dzieki
airgaston - 2009-07-17, 21:30
Robert na szczęście w powietrze wylatuje się tylko raz
Jak nie masz reduktora to w palniku jest dysza z maleńkim otworkiem która robi za reduktor.Ale to nie jest bezpieczne.
Kiedyś moja ex teściowa gotowała na palniku nakręconym bezposrednio na butle i jełopa postawiła olbrzymi gar. Butla tak się rozgrzała i ciśnienie tak wzrosło że ciekły gaz zaczął uciekać otworami do zasysania powietrza i wszystko pięknie sie zapaliło. Co zrobiła kobiecina? Złapała palącą sie butlę i biegiem do jeziora. Szkoda że nie wyleciała w powietrze. Nagroda Darwina murowana
roger - 2009-07-18, 16:28
airgaston napisał/a: | Kiedyś moja ex teściowa gotowała na palniku nakręconym bezposrednio na butle i jełopa postawiła olbrzymi gar. |
Jareczku ty się módl żeby ona forum nie czytała bo jak czyta to tym razem z tą butlą dobiegnie do ciebie ....
ROBRE - 2009-07-23, 22:28
airgaston napisał/a: | Złapała palącą sie butlę i biegiem do jeziora. Szkoda że nie wyleciała w powietrze. Nagroda Darwina murowana |
proponuje zglosic post jako post miesiaca.....smiech byl w domu do lez....
pirat666 - 2009-12-22, 11:55
Pierwsze nasze testy na ile starczy butla w warunkach iście zimowych od -15 do -18 stopni
w kamperku ustawione na 1-2 temperatura w środku około 18-20 stopni
butla wytrzymała 2 DNI !!!
otóż wyczytałem, że maksymalne zużycie gazu dla tych piecyków jest niecałe 300g/h
więc 11kg / 48 h = 0,23 kg = 230g to chyba duże zużycie ?
ale temperatura też ekstremalna dość.
przy takich warunkach to tylko weekend wchodzi w grę bo tygodnia to raczej nie uda się przetrzymać i trzeba się doładowywać gdzieś w pobliżu.
no i zaczyna to drogo wychodzić bo propan na BP to 55 zł
SlawekEwa - 2009-12-22, 20:15
Adi napisał/a: | A w dużej jak jest?? tez jest okręcony odpowietrznik podczas nabijania gazem. |
To duża też ma odpowietrznik gdzie?
Greg - 2009-12-22, 22:21
Mam pytanie co do legalności zabrania większej ilości butli np 2 dodatkowe w bagażniku (czyli w sumie 4 sz.).
We Francji pisaliście że nie ma możliwości wymiany a jak to jest w innych krajach
(Grecja,Włochy,Hiszpania).
ROBRE - 2009-12-22, 22:36
w wloszech sie napelnia, ale...
lepiej miec komplet przejsciowek....
pozdrawiam
AMIGO - 2009-12-28, 19:30
,,ciśnienie ma takie samo :-)''
Widzę, że temat ma już brodę ale jest ciągle aktualny . To bardzo dobrze, ponieważ gazów lekceważyć naprawdę nie wolno
Pamiętamy piękne czasy, kiedy napełnialiśmy wszelkie butle na każdej stacji z LPG i jakoś nikt nie mówił wtedy, że to jest niebezpieczne. Po prostu nic szczególnego się nie działo! A wożenie butli po zatłoczonych drogach, przez miasta , itd. to niby jest bezpieczne?! Napełnianie tak naprawdę niebezpieczne stało się zapewne dopiero wtedy, gdy skutecznie zadziałało gdzieś tam odpowiednie ,,lobby'' .
Zresztą, przemierzając naszą Ojczyznę we wrześniu, zatankowałem po drodze butlę jeszcze ,,poniemiecką'', tę która przyjechała razem z moim kamperkiem z Berlina
Adi O ile się orientuję, to ciśnienia w tych butlach chyba nie są jednakowe, w póżniejszym czasie dokładnie się dowiem. Faktem jest, że używając małych butli (3 i 5 kg) nie używamy reduktora, natomiast przy dużej zazwyczaj tak (lub jest kryza z bardzo małym pOTWORKIEM)).
Sprawdżmy to dobrze, aby nie skończyć jak mój teść...
,,W powietrze wylatuje się tylko raz ''
andreas p - 2009-12-29, 06:57
Adi ma racje, reduktory nie sa do dekoracji,tylko dla naszego bezpieczenstwa.
Andrzej 73 - 2009-12-29, 10:00
Witam ,
W chwili użycia butli 1 kg. napełnionej propanem bez użycia reduktora grozi to małą eksplozją (propan ma większe ciśnienie).Więc reduktora należy używać zawsze , czy to butla 1kg czy 11kg.
Pozdrawiam
krzysioz - 2009-12-29, 11:50
Co do cisnienia gazow w butlach , to kazda z nich ma wybite cisnienie robocze i cisnienie testowe ( najczesciej 150% cisnienia roboczego) - latwo wiec sprawdzic jakie moze byc maksymalne cisnienie robocze. Raczej nie jest ono zalezne od wielkosci butli ale rodzaju gazu - do jakiego sluzy butla)
Reduktory oczywiscie sa niezbedne ale raczej sa one czescia instalacji kampera a nie czescia butli. Chyba jednak stare ( a moze sa wciaz w sprzedazy ) palniki turystyczne wcale nie posiadaly reduktora i nakrecalo sie je na butle. Wydaje mi sie ze wszystko bylo zalatwiaone jakas kryza lub dysza.
Ot i sie powymadrzalem
Oskar - 2009-12-29, 14:10
Achoj! A jak jest z reduktorami?
Jak sprawdzić ich stan techniczny i ewentualnie kiedy wymieniać?
Pozdrawiam Oskar
AMIGO - 2009-12-29, 16:32
Adi ma racje
W kwestii ciśnień i reduktorów - uchylam czapkę przepraszam niedoszłe ofiary oraz dziękuję za oświecenie.
Bogdan
Ps. Wsadziłem kij w mrowisko, ale za to jak teraz pięknie jest to wytłumaczone
Mirekmat - 2009-12-30, 12:48
Witam.
Tytułem sprawdzenia,dwa razy wypociny w tym temacie i nic.Mirek
Mirekmat - 2009-12-30, 16:39
witam.
Może teraz.W temacie reduktorów.W naszym kraju jak kto uważa natomiast u zachodnich sąsiadów obowiązkowo reduktory i węże gazowe po 10 latach od daty produkcji wymiana.Sprawność reduktorów sprawdzana jest przy każdej kontroli szczelności układu gazowego a więc co 2 lata.Temat butli. gaz w sprawnej technicznie i prawidłowo napełnionej butli ma ciśnienie 5 do 7 barów w temperaturze otoczenia + - 20 stp.C Przy wzroście temp. o 3 stp ciśnienie w duyli podnosi się o 1 bar.Nie trwa to w nieskończoność gdyż przy ciśnieniu 17 bar następuje samoczynne zadziałanie zaworu bezpieczeństwa w zaworze butli i gaz się "ulatnia"na zewnątrz niezależnie czy butla jest włączona w obieg czy stoi swobodnie.Zawór bezp. nie jest widoczny.W reduktorze jest również zawór bezp.chroniący układ gazowy w pojeżdzie.Włączniki gazu przy odbiornikach gazu są przystosowane do pracy pod ciśnieniem 30,50mbar. przy uszkodzeniu reduktora gaz byłby podany na włączniki pod ciśnieniem 5,7 barów i mógłby je uszkodzić a tym samym gaz znalazłby się w pojeżdzie.Zawór bezp. przy reduktorze wypuści w tym wypadku gaz w pomieszczeniu buti dlatego należy pozostawiać drożne otwory w podłodze.Zawory bezpieczeństwa znajdują się w zaworach butli 5 11 33 kg,natomiast przy butlach 2,3kg/niebieskich/ nie występują.Przed przyłączeniem reduktora należy wkręcić ekstra zawór bezpieczeństwa/ ten przypadek ma miejsce w małych kamperach typ VWT4 itp.
Odbiorniki gazu przykręcane bezpośrednio na butle to inna bajka gdyż są używane na zewnątrz.Generalnie nie występuje używanie butli gazowych/ w przyczepach,kamperach,jachtach,samochodach ciężarowych/bez używania reduktora. Miłego dnia wszystkim Mirek
wbobowski - 2009-12-30, 17:52
Greg napisał/a: | Mam pytanie co do legalności zabrania większej ilości butli np 2 dodatkowe w bagażniku (czyli w sumie 4 sz.).
We Francji pisaliście że nie ma możliwości wymiany a jak to jest w innych krajach
(Grecja,Włochy,Hiszpania). |
Na Grecję, Włochy w lecie 1 butla 11 kg wystarcza z dużym zapasem.
Ale wyjeżdżając do Irlandii na cały grudzień zabraliśmy 2 butle stalowe, 2 z tworz. sztucznego BP, bo byłem przekonany, że Stacje BP w Irlandii winny być codziennością. Nic bardziej mylnego, nie spotkaliśmy ani jednej stacji BP. Efektem tego po zużyciu 3 butli, musieliśmy dokupić miejscową butlę i oczywiście odpowiednią nasadkę do ich butli, zupełnie inną niż nasze i BP. Pustą butlę zwróciliśmy, kaucję odebraliśmy, a do domu wracaliśmy na 4.ej z naszych butli. Działo się to między 27.11.08 a 30.12.08
samotny wilk - 2014-07-12, 19:40
Gdzie dokupić stosowne przejściowki na polskie butle 11 kg, umożliwiające tankowanie gazu w Hiszpanii i Portugalii ? Jaka cena ?
papamila - 2014-07-13, 07:05
Andrzej 5707
napisz jaki długi wyjazd,
jaką masz lodówkę,
ile osób- grzanie wody kąpiele, i te sprawy
marszruta dzika czy kampingowa
pobyt w jednym miejscu czy objazdówka
czas wyjazdu i rodzaj ogrzewania (gazowe czy webasto)
to razem wzięte pozwoli oszacować czy gazu starczy
Zasadniczo dwie pełne butle powinny starczyć na dwumiesięczne wakacje z okładem
jak do tego dołożysz pobyty kampingowe, ciepły czas, bez ogrzewania
to naprawdę nie widzę problemu
Czasem zabranie trzeciej butli również załatwia sprawę
samotny wilk - 2014-07-14, 07:50
papamila, - wyjazd mój będzie (taki mam plan) na dość długo. To ma być zimowanie w Portugalii, ok. 2 m-ce plus ok. 1 m-c w Hiszpanii. Potem na 3 m-ce do Maroko. Słowem łącznie ok. 6-7 m-cy pobytu w czasie polskiej zimy w cieplejszych częściach Europy i w Maroko.
Koledzy pisali, że w Maroko z napełnieniem polskiej butli nie ma kłopotów. Tam napełniaja każdą butlę. Rano zabierają i wieczorem lub na następny dzień przywożą napełnioną. Ponoć problemem w Maroko jest jakość gazu. Konieczny jest filtr, którego także nie mam i nie wiem gdzie go kupić.
A w Paortgalii i Hiszpanii trzeba mieć przejściówki nakręcane na polskie butle 11 kg. Ponoć swobodnie można tankować na stacjach samobsługowych. Ale stanu faktycznego nie znam, nigdy tam nie byłem. Dlatego dopytuję.
Lodówka moja to Elektrolux na 12 i 230 V oraz na gaz (1992 r.). Taka stara, tradycyjna.
Ile osób wyjeżdża - jedna, zazwyczaj jadę sam (grzanie wody, kuchenka i lodówka).
Marszrutka w większości na "dzikusa". Ale pewnie z m-c w Portugalii lub Hiszpanii w czasie najniższych temp. skorzystam z ichnich kempingów.
Czas wyjazdu: początek październik 2014 r.; koniec - kwiecień lub nawet maj 2015 r.
Rodzaj ogrzewania: gazowe.
Wiem, że w lecie jeżdżąc po Europie 11 kg polska butla wystarczyła mi na ponad miesiąc zasilania lodówki i kuchenki. Lodówka tylko na czas rozruchu była ustawiona w pozycji na "max", tak na 3-4 godziny. Kiedy pojawia się szron w zamrażalniku przestawiam pokrętło w położenie "środkowe" i tak pracuje już cały czas. W lecie nawet kilka razy (w chłodne noce) używałem ogrzewania. Pozycja na "minimum" praktycznie się nie sprawdza w czasie lata - lodówka prawie nie chłodzi. Dlatego tej pozycji nigdy nie używam. Kilka razy używałem bojlera 10l do podgrzania wody do kąpieli.
I jeszcze jedna kwestia. Otóż mój schowek mieści jedynie 1 butlę 11 kg. Jeżeli będę chciał zabrać dodatkowo 1 lub 2 butle 11 kg, to czy wolno je przewozić w zabudowie ? Jak to jest ? Czy nie przyczepi się np. policja w czasie kontroli drogowej ?
Zupełnie ta kwestia jest dla mnie obca.
Den-tal - 2014-07-14, 23:20
Moze w takim razie rozwaz zakup butli do tankowania z zaworem odcinajacym. Sa one albo aluminiowe(Alugas wazy 6,7 kg) albo stalowe(Witkamp wazy 12 kg i chyba nawet jest produkowana w Polsce o ile sie nie myle). Do tego dokupuje sie 4 adaptery i mozna tankowac LPG w calej Europie. Taka butla musi byc przymocowana na stale( np dwoma metalowymi paskami) wedlug przepisow w wiekszosci krajow europejskich. Musisz tylko pamietac ze LPG im dalej na Poludnie tym wiecej zawiera butanu a i czasami sam butan(tanszy?) i znam kilka przypadkow gdy ludzie zatankowali sie do pelna w Hiszpani przed powrotem na Polnoc i gaz nie funcjonowal(bylo za zimno)
|
|