| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Turcja - Turcja 2009 przydatne informacje na wyjazd
Cacki - 2009-06-21, 19:42 Temat postu: Turcja 2009 przydatne informacje na wyjazd Witam w dn. 25.07-16.08 wraz z rodziną planujemy objazdówkę po Turcji przez Istambuł-Ankara-Kapadocja-Adana dalej powrót drogą nr.400 wzdłuż wybrzeża przez Izmir-Canakkale do Europy i do Polski może ktoś jechał taką trasą proszę o wskazówki i przydatne informacje z góry dziękuję zapraszamy chętnych do wspólnego wyjazdu
Ania i Andrzej - 2009-06-23, 21:57 Temat postu: Re: Witaj.
W Turcji byliśmy kamperem w ubiegłym roku i tak nam się spodobała, że powtórzyliśmy wyjazd także w tym. W ubiegłym roku wyruszyliśmy z Częstochowy przez Budapeszt, Belgrad, Nis, Sofię, Varnę, Burgas, Malko Tarnovo do Turcji, przez Kirklareli do E-80, przez Stambuł do Sile na wybrzeżu Morza Czarnego, stamtąd przez Izmit, Bursę, Edremit do Ayvaliku, skąd pojechaliśmy na północ do Assos i Troi, wróciliśmy na południe przez Izmir, Denizli do Pamukkale, skąd drogą E-87 na południe dojechaliśmy do drogi 350 na Fathiye, do drogi 400 na Kas, Finike przez Antalyę do Side. Następnie przez Beysehir, Konyę, do Krainy Pięknych Koni, skąd przez Ankarę do Akcakoca nad Morzem Czarnym, przez Stambuł do Grecji.
Turcja jest tak wspaniała, że postanowiliśmy w tym roku obejrzeć ją dokładniej. Pojechaliśmy przez Węgry, Rumunię, Bułgarię, w Turcji przez Edirnę, Stambuł, Izmit, Bursę, do miejscowości Foca na zachód od Menemen. Stamtąd pojechaliśmy do Cirali poniżej Kemer, w pobliżu Olympos, drogą 400 przez Finike, Kas, Fethiye do Ekincik poniżej jeziora Kyoycegis przez Marmaris, do końca półwyspu. Z powrotem przez Muglę, Yatagan, Milas, wzdłuż jeziora Bafa do Miletu, Prienne, Soke, Kusadasi, wzdłuż południowego wybrzeża półwyspu Cesme, przez Izmir, Balikesir, Yalova, promem do Gebze. Na Istambul Park obejrzeliśmy Kubicę, i z powrotem przez Bułgarię, Rumunię, Węgry do domu.
Zrobiliśmy tysiące zdjęć, poznaliśmy wspaniałych ludzi – Turcy są bardzo przyjaźni wobec turystów, szczególnie wobec Polaków. Są uprzejmi i chętni do pomocy. Turcja wbrew pozorom jest bardzo bezpieczna. W przyszłym roku wybieramy się tam we wrześniu i bardziej na wschód.
Napisz, co Cię konkretnie interesuje, postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
MarcoPolo - 2009-06-24, 17:46
My w tym roku dotarliśmy tylko do Istambułu , jesteśmy zachwyceni Turcją i tak jak Wy marzymy ,żeby zobaczyć więcej. Ile trzeba czasu ,żeby tak na spokojnie zobaczyc to co Wy widzieliście? Jak wyglądaj jazda drogami, bo są różne opinie o kierowcach z azjatyckiej części Turcji? Czy zatrzymywaliście się na kempingach ? pozdrawiam!
Cacki - 2009-06-27, 21:22
witaj Aniu i Andrzeju dzięki za chęć pomocy mam na początek kilka pytań jak jest z wizami czy na granicy nie na problemów czy lepiej załatwić w Polsce,jak jest z noclegami na dziko,czy są miejsca gdzie można nalać wody,jakie jest zaopatrzenie w sklepach(woda do picia,pieczywo,)jakie są ceny autostrad(Istambuł-Ankara)
jacek stec - 2009-06-27, 23:41
Podpowiedzcie czy jest w Stambule kemping,żeby przycupnąc na chwilkę i pozwiedzac miasto?
macio - 2009-06-27, 23:50
Akltualnie jesteśmy w Turcji od 21 czerwca, trasa Stambuł, Bursa, Tavsanli,Emet,Usak,Pamukalle,Saklikent,Marmaris,Knidois, aktualnie Efez.
Wizę dostaliśmy na granicy (15 EU ) bez problemu. Następny koszt to 10 EU dla celnika i bez problemu z biegu wjechaliśmy do Turcji.
Droga dojazdowa do autostrady w przebudowie ale dobra, jak wiekszość dróg w Turcji.
Wody jest wszędzie pod dostatkiem, czy to źródlane ujęcia przy drodze czy też na stacjach benzynowych.
Śpimy różnie ostatnio na kampingach,, ceny 10-20 TL, ale trzeba !!! "negocjować".
Jak narazie jestesmy zachwyceni .
lechista - 2009-06-28, 08:52
Witam
Jacek z tego co ja wiem w samym Istanbule nie ma campingu, jest sporo przed miastem
gdzies kolo lotniska. Ale ostatnio pisal Marko Polo ze jest parking kolo Blekitnego Meczetu
mozna nocowac ok. 20 LTY.
My z Koko wybieramy sie koniec sierpnia ok. 4 tygodnie , a Wy
J
Cacki - 2009-06-29, 22:24
witaj Macio dzięki za pomoc chciałem się zapytać czy wybieracie się do Kapadocji,czy na drogach są wysokie podjazdy ( mam nie za mocny silniczek),jakie są ceny autostrad,pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu
ps.może macie coś do polecenia wartego zobaczenia
Ania i Andrzej - 2009-06-30, 19:16 Temat postu: Turcja Witam. Z wizami nie miałem najmniejszych problemów. Miesięczna wiza kosztuje 15 $ lub 10 euro. Turcy są bardzo pozytywnie nastawieni do turystów, a do Polaków szczególnie. Czy celnik, czy policjant, nigdy nie spotkałem się z niechęcią czy złym traktowaniem. Są bardzo uczynni. Co do noclegów, jak nie na kampingu ( nie są specjalnie drogie - od 20 do 30 TLY czyli ok 45 do 70 zł za dobę a właściwie za noc, bo oni liczą ilość nocy) to spaliśmy na stacjach paliw których jest w Turcji więcej jak u nas, w ubiegłym roku baliśmy się rozbijać na dziko ale w tym bez żadnych obaw. Znaleźliśmy przepiękną dziką plażę przed Datca, drugie takie miejsce w Cirali w pobliżu Kemer, ale nie tak urocze. Nikt się nie "czepiał" Woda jest dostępna na stacjach paliwa, po tankowaniu umyją Ci kampera poczęstują kawą wydaje mi się że bezpłatnie choć ja zawsze coś zostawiałem - nigdy się nie obrażali. Gorzej jest z opróżnieniem kasety WC poza kampingiem, Zaopatrzenie jest bardzo dobre, dosłownie wszędzie kupisz pieczywo, wodę najczęściej nie gazowaną. Na przedmieściach miast są trochę większe sklepy samoobsługowe w których są znacznie niższe ceny niż w sklepach na kampingu czy blisko plaży. Zaopatrzenie nie różni się niczym poza cenami. Turcja jest jednak droższa. Totalnie w Turcji ne ma wieprzowiny, ale są kurczaki oraz przepyszna baranina. Ceny autostrad są bardzo umiarkowane nie pamiętam dokładnie ale z Edirne do stambułu ok 2.50 TLY. Nie wiem jaką wybrałeś trasę w Turcji, ale ja w ubiegłym roku przejechałem po Turcji ok 5000 km, w tym ponad 4000. Paliwo jest drogie - ok. 2.35 - 2.4. Drogi są w dosyć dobrym stanie, czyste szerokie poza miastami jest bardzo mały ruch. Ostrzegali mnie znajomi ze Stambułu przed radarami, nie miałem problemów. Na wjeździe do miast często są kontrole policyjno-wojskowe nigdy mnie nie zatrzymali. Należy uważać na wschodzie, turysta który spyta np o drogę może zostać zatrzymany i oskarżony o kontakty z Kurdami. Turcja to piękny kraj, ludzie przyjażnie nastawieni i bardzo życzliwi. Myślę że będziesz zadowolony z wyprawy. Szerokiej drogi. W raźie potrzeby mój nr tel. 660 745 227, znajoma ze Stambułu jest tłumaczem. Pozdrawiam.
koko - 2009-07-07, 11:43
Grzegporz wyraził chec Kalinin i Stanisław z Rzeszowa
PZDR Konrad
lechista - 2009-07-07, 13:36
Witaj
to super bedzie razniej
pozdrowienia
BJ Połomscy - 2009-07-22, 12:00
Witam. Wybieramy się z żoną i synem na początku sierpnia do Turcji. Chcemy jechac przez Ukrainę Rumunię Bułgarię. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i podpowiedzi głównie dotyczące Ukrainy-stan dróg,bezpieczeństwo itp.Planujemy wyjazd 4.08.2009 A może ktoś również wyrusza w te strony.
Cacki - 2009-07-24, 17:10
witam z tego co słyszałem to lepiej nie jechać przez Ukrainę problemy są na granicach (kolejki i celnicy) ja jadę już jutro i będę do 15.08 może się gdzieś spotkamy
BJ Połomscy - 2009-07-24, 18:35
Witam.Serdeczne dzięki za informację.Podobno o czwartej nad ranem na granicy z Ukrainą nie ma kolejek.Co do celników zjeździłem trochę Bałkany,myślę że dam radę.My docelowo jedziemy do Antalya,ponieważ uprawiamy windsurfing a tam są doskonałe warunki.Być może się spotkamy. Pozdrawiamy.
kimtop - 2009-07-25, 07:03
My jechaliśmy przez Słowację,Węgry,Rumunię (Cluj,Ploesti,Bukareszt,Constanca) i wzdłuż bułgarskiego wybrzeża.Dobre drogi,Bez problemów i kolejek na granicach.
BJ Połomscy - 2009-07-25, 08:24
Dzięki , może rzeczywiście nie ryzykowac straty czasu na granicach polsko-ukraińskiej i ukraińsko-rumuńskiej i jechac przez Słowację i Węgry.Pozdrawiam.
RYSZARD 67 - 2009-07-30, 20:44
Witam wszystkich.
W niedzielę wróciliśmy z trasy wycieczkowo-wczasowej po Turcji.
Jechaliśmy trasą:ISTANBUł-ANKARA-KAPADOCJA-ADANA-MERSIN-ALANYA-ANTALYA-
PAMUKKALE-EFEZ-TROJA-CANAKKALE.
Trasa piękna i spokojna.
RYSZARD 67 - 2009-07-30, 20:45
Wyjeżdżającym w tamte rejony służę radą.
ARCADARKA - 2009-07-30, 20:49 Temat postu: ARCADARKA witamy cię cieplusio
BJ Połomscy - 2009-07-30, 22:19
Witaj RYSZARD 67. Interesują mnie przeloty balonem nad Kapadocją.Jeżeli latałeś napisz proszę coś na ten temat Pozdrawiam.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 18:45
Nie latałem balonem. Byłem natomiast w skansenie,gdzie przeszliśmy 8 km wśród skałek
i widok tam był jak z balonu.
Przelot balonem kosztuje podobno 100-130 euro.Wejście do skansenu kosztowało 0,5 euro.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:46
Jeszcze parę zdjęć.Niektóre zdjęcia proszę bez skojarzeń oglądać
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:48
Niektóre zdjęcia proszę oglądać bez skojarzeń
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:49
Jeszcze parę zdjęć z Kapadocji.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:51
Jeszcze parę zdjęć z Kapadocji.
BJ Połomscy - 2009-07-31, 19:52
Super zdięcia i wspaniałe widoki.A czy mógłbyś napisać trochę więcej o samej trasie po Turcji-ceny paliwa ,noclegi, bezpieczeństwo itp. Będę wdzięczny.Pozdrawiam.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:53
I jeszcze.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:54
I jeszcze.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:55
I jeszcze.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 19:56
I jeszcze.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:05
Cena oleju napędowego kształtuje się w cenie 2,4-2,6lira.
1euro=2,13lira w kantorze, 1euro=2,10lira w banku.
Cała Turcja spokojna i bezpieczna,ludzie życzliwi.Spaliśmy na stacjach paliwowych i na plaży.
Nie korzystaliśmy z kempingów,nie było potrzeby.
Na całym wybrzeżu jest dosyć plaż dla Turków gdzie można zostać bezpiecznie na noc i cały dzień do woli korzystać za damo z plaży.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:11
Interesuje Cię trasa do Turcji czy w samej Turcji?
BJ Połomscy - 2009-07-31, 20:12
Widzę że spędziliście wspaniałe wakacje.
BJ Połomscy - 2009-07-31, 20:14
A właśnie, jaką drogą jechałeś do Turcji.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:17
Nie przeczę choć to była raczej wycieczka mająca na celu jak najwięcej zobaczyć.
Zrobiłem 6812km w 21 dni.Były to raczej robocze wakacje,ale co człowiek zobaczył to zobaczył.Uznaję zasadę , że dwa dni w jednym miejscu to o jeden dzień za dużo
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:29
Jechałem przez Słowację,w Sahah wjechałem na Węgry, póżniej przez Rumunię.
Z Rumuni na Serbię i póżniej na Bułgarię.Ominąłem autostradę w Serbii bo podobno Serbowie mierzą wysokość samochodu.
Koszta to 3euro w Rumuni i 6 euro w Bułgarii za drogi.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:31
Jadąc tą trasą nadłożyłem 150 km ale zaoszczędziłem około 70 euro na autostradzie w Serbii.Trasa dobra i widoki piękne.
BJ Połomscy - 2009-07-31, 20:39
Dzięki za informacje , jeżeli będę miał jakieś konkretne pytania pozwolę sobie zadzwonić.Po powrocie postaram się wkleić kilka fotek.Pozdrawiam.
RYSZARD 67 - 2009-07-31, 20:47
Chętnie służę radą wolę mówić niż pisać, a jak co to miłych wczasów i powodzenia w drodze.
Cacki - 2009-08-22, 21:23
WITAM wszystkich po 3 tygodniach objazdówki i przejechaniu 7500km po Turcji szczęśliwie wróciłem i chcę się podzielić spostrzeżeniami dla mnie ważnymi i przydatnymi po pierwze jadąc do Turcji trzeba mieć świadomość że jazda po Turcji to góry i to wysokie mi z swoim słabym sprzętem było dosyć ciężko (temperatura 43 stopnie klimy brak i jeszcze ogrzewanie włączone na maksa bo silnik się grzał na podjazdach ) takich gór nie widzałem nigdzie choć przejechałem pół Europy radzę osobą ze słabym sprzęcikiem dobrze się zastanowić przed wyjazdem ja w drodze na Docte w połowie zrezygnowałem szkoda mi było kamperka, drugie spostrzeżenie to tęperatura wody przy morzu Śrudziemnym na południu ok 30-32 stopnie a powyżej półwyspu Docta gwałtownie spada do 20-22 stopnie lepiej zostać na południu bo na pułnocy kąpiel nie jest już taka przyjemna choć woda czyściutka polecam okolice Foca dużo cempingów i piękne zatoczki jak mógłbym w czymś pomóc proszę o tel 0-509-088-088
LANDEK - 2009-08-23, 13:21
A jaki masz silnik i ile koni pod maską?
No i ile waży twój kamperek....
|
|