Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PTTC - O co chcielibyśmy zapytać.

janusz - 2009-06-29, 23:03
Temat postu: O co chcielibyśmy zapytać.
Mamy możliwość zadać kilka pytań o interpretację przepisów. Pytania możemy skierować do Komendy Głównej Policji a uzyskane odpowiedzi będziemy mogli uznawać jako oficjalne stanowisko podczas kontroli drogowych.
Jeśli macie jakieś pytania dotyczące kamperingu i przyczepingu na które odpowiedzieć mogłaby Policja proszę tu przedstawić. Zbierzemy je razem, ubierzemy w jakiś logiczny tekst i przedstawimy na piśmie. Mamy obiecane, że otrzymamy wyczerpujące odpowiedzi.

1. Trzecia tablica rejestracyjna.
2. Pasy bezpieczeństwa i miejsca do siedzenia w kamperze.
3. Dopuszczalna prędkość. kampera.
4. Parkowanie na chodniku
5. Spanie w kamperze w mieście lub na parkingu a biwakowanie.
6. Przepisy samorządowe a kodeks drogowy.
7. Tablice wyróżniające na zestawie - samochód z przyczepą powyżej 8 metrów długości
8. Czy można spać w Kamperze podczas jazdy(nie dotyczy kierowcy)
9. Holowanie na trójkącie.

SlawekEwa - 2009-06-30, 06:58

Janusz zapytaj o trzecią tablicę rejestracyjną np. na bagażnik rowerowy na hak lub platformę na skuter.
bakiM - 2009-06-30, 09:34

A mnie interesuje taka kwestia: jeśli kamper jest zarejestrowany np. na 6 osób, a na tylnych siedzeniach fabrycznie nie było zamontowanych pasów, to czy można tam przewozić osoby. Szczególnie interesuje mnie to, jak do tego podejdą policjanci za granicą...

Zapytaj również, czy dla kampera, jako pojazdu specjalnego (do 3,5 t) max. dopuszczalna prędkość wynosi 80 km/h czy jest inaczej. I czy pojazd specjalny ma jakieś przywileje np. wjazdu tam, gdzie mogą autobusy lub jakieś inne pojazdy?

Parkując na chodniku samochodem ciężarowym możesz tylko dwoma kołami zająć chodnik, pozostałe muszą zostawić chyba 1,5m wolnego chodnika dla przechodniów, a jak jest z kamperem?

Zapytaj też jak to jest ogólnie z tym spaniem w kamperze (nie biwakowaniem) w mieście lub w miejscach oznaczonych literą P. Czy istnieją przepisy samorządowe mogące wprowadzać odstępstwa od przepisów ogólnych i w jakim zakresie.

Pozdr.

janusz - 2009-06-30, 14:03

W pierwszym poście robię listę problemów do ewentualnego wyjaśnienia. Proszę o dalsze pytania.
eler1 - 2009-06-30, 15:01

janusz napisał/a:
Mamy możliwość zadać kilka pytań o interpretację przepisów. Pytania możemy skierować do Komendy Głównej Policji a uzyskane odpowiedzi będziemy mogli uznawać jako oficjalne stanowisko podczas kontroli drogowych.
Jeśli macie jakieś pytania dotyczące kamperingu i przyczepingu na które odpowiedzieć mogłaby Policja proszę tu przedstawić. Zbierzemy je razem, ubierzemy w jakiś logiczny tekst i przedstawimy na piśmie. Mamy obiecane, że otrzymamy wyczerpujące odpowiedzi.

A może zamiast pytać to lepiej jeździć :spoko

janusz - 2009-06-30, 17:21

eler1 napisał/a:

Myślę, że nie przeszkadza jedno drugiemu.
Kto pyta nie błądzi.
Podobno nieznajomość prawa szkodzi. :-P

Skorpion - 2009-06-30, 20:45

janusz napisał/a:
Kto pyta

:diabelski_usmiech alez to brzydkie slowo "pyta" fuj :diabelski_usmiech i tak przy "dzieciach" co z niejednego pieca chleb jadly oj nie ladnie a fuj

janusz - 2009-06-30, 20:52

Skorpion napisał/a:
alez to brzydkie slowo "pyta" fuj

OK niech będzie zapytowywuje.

Skorpion - 2009-06-30, 20:57

powinno byc zapytawywawuje :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech uwentualnie niech juz zostanie ta pyta :diabelski_usmiech
Sowa - 2009-06-30, 21:20

Witam,być może nie wypada mi proponować,ponieważ dotyczy to przyczepowców,ale spróbuję.
Zapytaj o tablice wyróżniające na zestawie - samochód z przyczepą powyżej 8 metrów długości.

janusz - 2009-06-30, 21:53

Sowa napisał/a:
,być może nie wypada mi proponować,ponieważ dotyczy to przyczepowców

Co nie wypada, wszystko wypada. A mało to kamperów jest dłuższych niż te 8 metrów, na ten przykład "Milka" :haha:

Sowa - 2009-06-30, 21:54

Dziękuję.Myślę,że dotyczy to nie tylko przyczepowców,dzisiaj wracając służbowo z Warzszawy widziałem we Włocławku Baja02 i jego zestaw z pontonem na przyczepie(na oko przekracza 8metrów). W każdym razie Baja wraca z urlopu do domu i ma się dobrze.Pozdrawiam kamperowców.

P.S.
Dwa sezony temu jeździłem VW Caddy z przyczepą N-126e i długość tego zestawu wynosiła 8,05m.Oczywiście kupiłem tablicę wyróżniającą.W świetle obowiązujących przepisów-śmiech na sali.

roger - 2009-07-01, 10:59

Sowa napisał/a:
Dwa sezony temu jeździłem VW Caddy z przyczepą N-126e i długość tego zestawu wynosiła 8,05m.

To nie był długi zestaw ...... 5 lat za Espacem ciągałem 7m Munsterlanda .... łoj to było długie hahaha tak długie że bałem się mierzyć igdy nie woziłem takich tabliczek :oops: hmmmm a chyba powinienem ;)

Oskar - 2009-07-01, 15:00

Achoj !
Ja mam pytanie czy można spać w Kamperze podczas jazdy(nie dotyczy kierowcy :spac: :drive: )
Pozdrawiam Oskar :spoko

bakiM - 2009-07-01, 20:33

dobre pytanie! Np. czy w alkowie można spać bez pasów.
ARCADARKA - 2009-07-01, 20:39
Temat postu: ARCADARKA
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
roger - 2009-07-01, 22:07

ARCADARKA napisał/a:
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Ty się nie ciesz kolega miał na myśli pasy od pończoch oczywiście ... ;)

PS
Nie można bez pasów :wyszczerzony: ale można bez majteczek ;)

jacek l - 2009-07-02, 03:54

eler1 napisał/a:
janusz napisał/a:

Też tak sądze, ale widzę ze socjalizm trzyma się mocno a nawet jakby wzrasta...

J.

hrys - 2009-07-02, 07:24

Sławek ja od roku jeżdżę regularnie z rowerem na haku miałem konrtole Policji nie mieli zastrzeżeń
hrys - 2009-07-02, 07:26

oczywiście z trzecią tablicą rejestracyjną- bez niej miałem kłopoty
gino - 2009-07-02, 08:36

hrys napisał/a:
oczywiście z trzecią tablicą rejestracyjną- bez niej miałem kłopoty

a skad masz 3 tablice..
dorabiales czy jest mozlwosc dostania w wydziale komunikacji...
pytam, mimo ze tez mam 3..ale..ja sobie sam zrobilem..

SlawekEwa - 2009-07-02, 20:42

gino napisał/a:
a skad masz 3 tablice..

Dorobiona, widziałem :shock:

StasioiJola - 2009-07-02, 22:51

Pytałem w wydziale komunikacji w Płocku o możliwość dostania 3 -ciej tablicy , ponieważ mam rampę na skuter i p. naczelnik stwierdziła że nie ma takiej możliwosci - bo 3 tablica na kampera nie przysługuje. Chciałem nawet zapłacić dodatkowo za zrobienie takowej, wobec czego stwierdzono , .ze używanie 3 tablic jest nielegalne i mogę zostac ukarany mandatem przez kontrolujacego policjanta.Już sam nie wiem jak to jest!!! Można czy nie mozna????? :szeroki_usmiech :spoko
Świstak - 2009-07-02, 23:54

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

Rozdział 12

Warunki dodatkowe dla pojazdu długiego i ciężkiego

§ 42. 1. Pojazd lub zespół pojazdów, którego długość przekracza 12 m albo dopuszczalna masa całkowita przekracza 16 t, z wyłączeniem autobusu i ciągnika siodłowego, oznacza się z tyłu w sposób określony w załączniku nr 10 do rozporządzenia.
2. Przepis ust. 1 stosuje się również do autobusu przegubowego klasy II i III określonej w przepisach o homologacji pojazdów.

ZAŁĄCZNIK Nr 10

WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU DŁUGIEGO I CIĘŻKIEGO

§ 1. Pojazd i zespół pojazdów, o których mowa w § 42 rozporządzenia, powinny być oznakowane tablicami wyróżniającymi, umieszczonymi z tyłu pojazdu prostopadle i symetrycznie do jego osi podłużnej.

§ 2. Tablice wyróżniające dla pojazdu samochodowego powinny składać się z ukośnych pasów umieszczonych pod kątem 45° ± 5° do pionu, o szerokości 100 mm ±2,5 mm, na przemian barwy żółtej, wykonanych z materiału odblaskowego, oraz barwy czerwonej, wykonanych z materiału fluorescencyjnego.

Zatem jeśli nic się nie zmieniło to wymiar krytyczny wynosi 12 metrów. Milka ma centymetr zapasu....

Pytanie do zadania:
Powyżej jakiej długości i jakiej wagi wymagane są tablice wyróżniające oraz światła pozycyjne/odblaskowe boczne (dodatkowo od którego rocznika światła a nie odblaski są obowiązkowe).
Jakie powinny być maksymalne odległości między światłami odblaskowymi/pozycyjnymi bocznymi i od jakiej długości pojazdu należy je stosować (według rozporządzenia jeśli pojazd przekracza 6 metrów ale może coś się zmieniło).
Rozporządzenie to określa, ale nie mam pewności czy nie było jakiejś nowelizacji...

Świstak - 2009-07-03, 00:06

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a) na przednich siedzeniach - stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r.,
b) na siedzeniach innych niż przednie samochodu osobowego, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.;
przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;
8) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:
a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
– 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3,
– 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3,
– 30 czerwca 1972 r. - pozostałych,
b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;
przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;

Czytam i się gubię....