Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

OLD CAMPER - Ubezpieczenie staruszka

bakiM - 2009-07-01, 19:58
Temat postu: Ubezpieczenie staruszka
Koledzy dziś wracam właśnie z urzędu i mam nowiuśkie tablice rej. dla swojego VW. To tyle radosnych wiadomości! Otóż w oczekiwaniu na realizację swojego numerka do urzędu obszedłem punkty lokalnych ubezpieczycieli, chcąc ubezpieczyć swoje auto rocznik 1966, czyli powyżej 40 lat. Ustawa ubezpieczeniowa w jednym pkt. kwalifikuje takie pojazdy do tego, że mogą one być ubezpieczone na okres krótszy niż 1 rok i nie mniej niż 1 miesiąc. Oprócz PZU nikt nie chciał ze mną gadać, twierdząc że nie mają oferty dla staruszków. W PZU wyszły dopiero jaja. Wg nowego rozporządzenia, czyli taryfy ubezpieczeń (pismo dla agentów) z dn. 30 kwietnia br. - owszem mogę ubezpieczyć auto na 1 mies. na takich samych zasadach jak np. zwykły samochód na próbnych numerach. Czyli nie stosuje się do tego zniżek. Konkluzja jest taka, że ubezpieczenie mojego VW poj. 1500 wynosi 211 zł/mies. za dwa mies. 320 zł, a za rok zapłaciłem 428 zł - czyli gdzie logika i ułatwienia dla starych samochodów, a przed wszystkim realizacja ustawy! Zaznaczam, że jak lew walczyłem o to, aby mieć białe a nie żółte tablice, do żółtych być może PZU ma jakąś inną ofertę, ale w ustawie są wyszczególnione różne kategorie pojazdów w tym 40 latki na zwykłych białych. Chyba napiszę w tej sprawie do rzecznika praw ubezpieczonych, bo krew we mnie się wzburzyła nie na żarty... :box

Pozdr.

rogacek - 2009-07-01, 21:03

po pierwsze nikt nie ma prawa ci odmówić policy OC. jest ona obowiązkowa i jeśli ktoś nie chce ci auta ubezpieczyć to UOK lub tym podobne.

moja rada jeśli chcesz to kup police na rok a po wakacjach ją wypowiedz i muszą ci zwrócić kase za resztę okresu.

bakiM - 2009-07-01, 21:23

Rogacek, inni mniej kumaci odmówili twierdząc, że nie mają oferty, ale jakby pomyśleli to zrobili by tak jak PZU, czyli ubezpieczenia czasowe dla zwykłego auta na próbnych tablicach. Z kim tu się kopać...

Nie masz racji, ta polisa - umowa ma pewne ustalenia m.in. zniżka 60% na rok, jeśli zmienię warunki umowy, czyli wypowiem przeliczą mi po nowemu (patrz wyżej) i wyjdzie 400 za 3 miesiące.

maga - 2009-07-01, 21:48

A zorientuj się jak i gdzie ubezpieczają inni posiadacze tzw."ogórków" czy "garbusów",poprostu zapytaj u nich na forum,jak oni załatwiają takie sprawy.

P.S.Ładny ten twój ogórek,mam słabość do tych autek.

bakiM - 2009-07-01, 21:51

żaden "ogórek" a mało który garbus ma 40 lat - akurat w tym siedzę :lol:

<to nie ogórek tylko bulik>

roger - 2009-07-01, 21:53

bakiM napisał/a:
Zaznaczam, że jak lew walczyłem o to, aby mieć białe a nie żółte tablice,

A czemu tak walczyłeś na żółtych blachach byłoby prościej z miesięcznym ubezpieczeniem

bakiM - 2009-07-01, 21:56

żółte tablice to tylko jeden przywilej a dużo problemów:
+ masz jeden przegląd techn na całe "życie"
- jest to zabytek, który podlega konserwatorowi, w praktyce jest tak, że jak chcesz cokolwiek przy nim zrobić musisz mieć zgodę konserwatora..., czyli auto jest Twoje z rządzi nim konserwator.

Pozdr.

roger - 2009-07-01, 22:03

Hmmm ale wiesz było nie było to jest zabytek i to piekny , skoro już go masz trzeba dbać o to aby był jak najdłużej taki aby mozna sie nim było zachwycać, moim zdaniem jedyny mankament takich aut to wyjazdy poza granicę Polski, reszta to plusy
maga - 2009-07-01, 22:04

bakiM napisał/a:
żaden "ogórek" a mało który garbus ma 40 lat - akurat w tym siedzę :lol:

<to nie ogórek tylko bulik>

sorry :oops: tak jest bulik,wybacz.

bakiM - 2009-07-01, 22:06

...nic mi nie mów o zabytkach, gdzieś ostatnio było w TV, :haha: jak ktoś wyremontował zamek i potem konserwator zakazał wstępu tam tam turystom, twierdząc, że usunięcie gruzu osłabiło konstrukcje zamku...
ARCADARKA - 2009-07-01, 22:09
Temat postu: ARCADARKA
bakiM napisał/a:
żółte tablice to tylko jeden przywilej a dużo problemów:
+ masz jeden przegląd techn na całe "życie"
- jest to zabytek, który podlega konserwatorowi, w praktyce jest tak, że jak chcesz cokolwiek przy nim zrobić musisz mieć zgodę konserwatora..., czyli auto jest Twoje z rządzi nim konserwator.

Pozdr.

wiesz bakimM , że już się przewietrzyłem :evil:
piszesz piszesz i chyba źle się odżywiasz, najpierw zgłęb tajemnicę zabytków ruchomych , a później dotykaj klawiatury :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil a jak nie wiesz jak ubezpieczyć kampa to sobie kup motorynkę

ARCADARKA - 2009-07-01, 22:12
bakiM napisał/a:
...nic mi nie mów o zabytkach, gdzieś ostatnio było w TV, :haha: jak ktoś wyremontował zamek i potem konserwator zakazał wstępu tam tam turystom, twierdząc, że usunięcie gruzu osłabiło konstrukcje zamku...

nie dotykaj klawiatury :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

bakiM - 2009-07-01, 22:12

...a dzięki Darku za dobre rady. No to po temacie...
ARCADARKA - 2009-07-01, 22:15
bakiM napisał/a:
...a dzięki Darku za dobre rady. No to po temacie...

nie denerwuj się proszę , nie chcę cię obrazić ale najpierw zdobądź wiedzę na ten temat , a potem przekładaj je na klawisze
pozdrowionka :bigok

bakiM - 2009-07-01, 22:20

Darku siedzę w tej materii 9 latek! Pozdrowionka!
ARCADARKA - 2009-07-01, 22:21
bakiM napisał/a:
Darku siedzę w tej materii 9 latek! Pozdrowionka!

we Wrocławiu :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

ARCADARKA - 2009-07-01, 22:25
pozdrawiam cię cieplusio , co złego to nie ja
dobrej nocki :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

kubak - 2009-07-02, 15:42

Nasz GAZ (1955) też jest ubezpieczony w PZU jako pojazd specjalny. Mieli najkorzystniejszą ofertę. Przy 60% zniżkach płacimy ok 350 zł/rok.

Pozdrowienia na GAZIE

<<... Krystyna, krystyna ... wybacz, że Ci OC w PZU odradziłem,... głupi byłem ... >>

rogacek - 2009-07-02, 19:43

ja ubezpieczylem mojego garba w alianz 1959 rok 230zetów OC
kubak - 2009-07-02, 21:20

rogacek napisał/a:
ja ubezpieczylem mojego garba w alianz 1959 rok 230zetów OC

Jako samochód specjalny?

rogacek - 2009-07-03, 12:46

osobowy
kubak - 2009-07-03, 14:03

rogacek napisał/a:
osobowy

No właśnie. Z tego co wiem, to PZU ma najkorzystniejszą ofertę w przypadku tzw. "samochodów specjalnych".

Pozdrawiam na GAZIE ;)