Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Szwecja - Szkiery południowej Szwecji na pocztku sierpnia

terenowiec - 2009-07-13, 18:19
Temat postu: Szkiery południowej Szwecji na pocztku sierpnia
Podjęliśmy decyzję, że spróbujemy nowej formy wypoczynku, jaką jest kamperowanie. Plan jest taki, by zdobyć gdzieś kampera (wypożyczyć) i ruszyć na początku sierpnia do Szwecji. Dokładniej, to zamierzamy zwiedzić część południowej Szwecji od Ystad w stronę Sztokholmu, podziwiając jej szkiery (malownicze zatoczki i wysepki). Oprócz podziwiania z okien pojazdu zamierzamy tu i ówdzie wodować naszą małą łódż i płynąć tam, gdzie kamper dojechać nie może.
Jeżeli jest ktoś z Was, kto myśli o czymś podobnym, lub ma jakieś doświadczenie szkierowo, szwedzko motorowodne, to zapraszamy, lub chętnie posłuchamy.

Tadeusz - 2009-07-13, 18:43

Kapitalny pomysł. Szczególnie dla kogoś kto lubi fotografować.
Chyba troszkę pozazdroszczę tej wyprawy. Życzę aby doszła do skutku i była bardzo udana. :wyszczerzony: :spoko

Pawcio - 2009-07-19, 22:44

Skandynawia jest śliczna i fotogeniczna. Z łódki (małej) jeszcze jej nie widziałem, ale mogę się domyślać, że wygląda kapitalnie. Komunikacja z ludźmi jest bezproblemowa. Są bardzo życzliwi w stosunku do Polaków.
To, czego należy Wam życzyć, to przedewszystkim pogody.

Powodzenia!

PS
Poniżej dwiefotki z rejonów, w które się wybieracie.

terenowiec - 2009-07-27, 07:08

Czy orientujecie się może, jak blisko udaje się kamperem podjechać do morskiego wybrzeża? Czy zjechanie dużym pontonem z kółkami - tak jak taczką będzie możliwe? Czy takich miejsc jest mało? Nigdzie na temat takich szczegółów nie mogę znaleźć informacji.
Pawcio - 2009-07-28, 18:45

W wielu miejscach widziałem mariny (powyższe zdjęcia były zrobione w pobliżu takowej) na których były zacumowane jachty. Na niektórych była możliwość wodowania łodzi- tak więc podejrzewam, że nie będziesz miał problemu ze spuszczeniem swojej łajby na wodę.
Często właściciele marin nie mają nic przeciwko temu, aby przenocować u nich kamperkiem.
My za 150 koron mieliśmy na marinie do dyspozycji świetlicę, łazienkę z prysznicem, miejsce do grillowania/ognisko no i oczywiście miejscówkę na rybki. :ok

Oby tylko pogoda Wam dopisała!