Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - jakimi fotelami mozna zastapic orginaly w dukato ...

ROBRE - 2009-07-13, 21:56
Temat postu: jakimi fotelami mozna zastapic orginaly w dukato ...
witam...
wiem ze juz bylo o roznych fotelach,prowadnicach, obrotnicach ale moze by tak wziac to wszystko w jeden temat ?
wiec...... :diabelski_usmiech
jakimi fotelami mozna zastapic orginaly w Ducato ...
i od razu chcialem spytac czy z peugeota 806 mozna wziac do Ducato I ...
bo maja i obrotnice i podlokietniki i podglowki..... :lol:
pozdrawiam

PS. moze napiszecie kto czym zastapil orginaly i jakie trzeba bylo zrobic przerobki...?

gebi6 - 2009-07-13, 22:45

My też myśleliśmy o tych fotelach z 806,ale coś mi sie zdaje ,ze do Fiata będą zaniskie.Fakt,że o fotelach już było ale to jest temat ciągle aktualny ,więc może warto jeszcze wymienić doświadczenia?

:kwiatek

janusz - 2009-07-13, 22:50

Ja co prawda do Forda, ale to niewielka różnica, zamontowałem do Chryslera 300M pełen komfort w amerykańskim wydaniu. W poprzednim , we Fiacie miałem elektrycznie regulowane najprawdopodobniej z Toyoty jakiejś. Skóra z siedziskiem z perforowanego weluru. Bardzo fajne były.
pirat666 - 2009-07-13, 23:23

Ja poproszę jeszcze o jakieś fotki to da mi szerszy obraz
gino - 2009-07-14, 07:39

ja wrzucilem od HONDY CONCERTO..

bez bajerow..ale w trasie zdecydowanie wygodniejsze od oryginalnych..
koszt 90pln za 2szt /allegro

do montazu wymagane odciecie 3 uchwytow..
montaz trwal ok 1h..
foteczki tutaj;
http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=645

MariuszB - 2009-07-14, 10:29

Ja montowałem kiedyś fotele w Ducato od jakiegoś Opla. Welur, delikatne kubełki. Sprawę miałem o tyle ułatwioną, że fotele miały odrazu szyny od Ducato. Trochę trzeba było przerobić, bo nie pasowały pod obrotnicę ale ok. 2 godziny (nie jestem tak szybki jak Gino :chytry ) roboty i było gotowe.
Fabryczne fotele w starszych Ducato są blee...

kimtop - 2009-07-14, 12:27

Ja miałem fotele od Voyagera.Prowadnice pasowały bez przeróbek.
ROBRE - 2009-07-14, 12:28

gebi6 napisał/a:
My też myśleliśmy o tych fotelach z 806,

ja znalazlem fotki wlocha ktory zamontowal sobie fotele z 806 ale zdaje sie ze to Ford jest...

a pisze on ... ze musial zmieniac zaczepy poniewaz orginalne byly wezsze, zostawiajac orginalne szyny.....
i teraz ma obrotowe,z podlokietnikami, z zaglowkami , to pasazera ma pod spodem kasetke a fotel kierowcy ma regulowana wysokosc oraz regulacje na dolna czesc kregoslupa.... :wyszczerzony:
piknie

ROBRE - 2009-07-14, 12:32

kimtop napisał/a:
Ja miałem fotele od Voyagera.Prowadnice pasowały bez przeróbek.

szwagier mial Voyagera i ostatnio sprzedal...a foteliki ,fakt,mial pikne...skora, pogrzewane, elektrycznie regulowane.....
ale co ? mialem temu murzynowi co kupil wstawic moje stare od Ducato a tamte zabrac :diabelski_usmiech

maszakow - 2009-07-18, 23:24

Zdaje się że odpowiednik tego Ducato to Peugeot J5 - to chyba rozszerzy krąg poszukiwań.
papamila - 2009-07-19, 01:26

W pierwszym kamperku, Ducato II (95-2005)
wstawiłem od Forda Windstara, pasowały bez przeróbek

maszakow - 2009-07-19, 18:29

Tyle że z avatara widać że Robre ma Ducato I :)
bonusik - 2009-07-19, 18:31

Do swojego Ducato wmontowałem fotele od Omegi B.
Pasowały bez problemu na prowadnice i mimo moich obaw siedzi się na nich bardzo wygodnie :ok

ROBRE - 2009-07-20, 23:51

i juz jest pare alternatyw do szukania na zlomie
dzieki

ROBRE - 2009-07-24, 20:25

kupiłem dzisiaj za 50 €....
Obrotnice 2 szt (ta od strony kierowcy z urządzeniem podnoszącym)
i doły foteli..(maja te zaczepy) z Lancia Z
tylko teraz tak sobie myślę...możne trzeba było wziąć z fotelami..... :? :-/
były trochę zużyte ale zawsze w lepszym stanie niż moje :lol:

i teraz tak mysle co by tu wymyslec .....możne mądrzejsi podpowiedzą ??
pozdrawiam

bakiM - 2009-09-06, 00:28

Ja mam u siebie fotele od MB 124. Ale jeśli ktoś jest wysoki to grube oparcia ograniczają max. odsunięcie do tyłu.

Pozdr.

pabloo - 2009-11-28, 15:58

Witam
Ja mam zamienione fotele od Windstara czy coś podobnego, cena 200zł za 2 szt. Przeróbek wymagał tylko fotel kierowcy bo jest elektryczny i ma węższe szyny - dałem dwie poprzeczki z profilu stalowego i działa - jest tylko ciut wyżej. Prawy po zdjęciu oryginałów pasował bez przeróbek. Co do Twoich foteli - jeśli nic nie masz pod nimi to sprawa stosunkowo łatwa - możesz montować jak się da ew dorzucić jakiś profil poprzeczny coby łatwiej było przymocować. Jeśli są "skrzynki" można je zdemontować, i rzeźbić "na sucho" z mocowaniem fotela, potem wstawić całość i przykręcić. U mnie pod lewym jest akumulator, pod prawym elektroblok, więc nie mogłem modzić ze skrzynką pod fotelem (obniżenie lewego). Jak będę w kamperku zrobię zdjęcia.
Pozdrawiam
Pabloo

darek 61 - 2009-11-29, 16:15

obrotowe seat alhambra
kacper012 - 2010-01-06, 16:00

Chłopaki,

Widzę, że sporo macie doświadczeń już z tymi fotelami. Mam Forda Transita 2008. Chcę tam z przodu wstawić fotele obrotowe tak, żeby jak najmniej przeróbek było z nimi (szczególnie pedałów nie chciałbym przerabiać - wzrost 183cm :) . Na co zwracać uwagę - pod jakim kątem pomierzyć fotele?

Podobają mi się stare fotele z Renault Espace....

eler1 - 2010-01-06, 18:46

kacper012 napisał/a:
Chłopaki,

Widzę, że sporo macie doświadczeń już z tymi fotelami. Mam Forda Transita 2008. Chcę tam z przodu wstawić fotele obrotowe tak, żeby jak najmniej przeróbek było z nimi (szczególnie pedałów nie chciałbym przerabiać - wzrost 183cm :)
nie musisz ich wymieniać załóż tylko obrotnice, które można spokojnie kupić :spoko
singielka - 2010-01-06, 19:06

Z mazdy MPV rowniez pasuja
kacper012 - 2010-01-07, 08:38

A obrotnice od jakichkolwiek innych foteli? Czy są jakieś modele mniej lub bardziej problematyczne?
kimtop - 2010-01-07, 14:43

kacper012 napisał/a:
A obrotnice od jakichkolwiek innych foteli?

Najlepiej oryginalne od Forda