Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wentylator Trumawent TEB1 kaput

airgaston - 2009-07-21, 20:57
Temat postu: Wentylator Trumawent TEB1 kaput
Witajcie.
Zająłem się dzisiaj wentylatorem przy piecyku trumy, Milczy jak zaklęty. Wymontowałem piecyk i toto zawieszone z tyłu na obudowie. Rozkręciłem wyczyściłem i..... nie działa.
Przyjrzałem sie dokładnie silniczkowi i okazuje sie że szczotki stoja na dębowo i na dodatek drucik z niej urwał sie. Czy jest jakaś szansa dostania jakiejś używki lub może szukać jakieś szczotki od jakiegoś elektrosprzętu np szlifierki kątowej i podpiłować?
Silnik z dmuchawy TEB1 12V. Jakieś pomysły?
Roger pomocy! Ty masz duże doświadczenie.

Baal - 2009-07-21, 21:56

Idż do pierwszego leprzego elektryka samochodowego.Napewno ma jakieś szczotki a i komutator warto przetoczyć.
airgaston - 2009-07-22, 16:31

Niestety silniczek jest zrobiony metodą współczesną czyli nierozbieralny. Z części zapasowych które występuja jako dostępne jest..... nowa kompletna dmuchawa za ok 150EUR netto. Pięknie :placze2
ROBRE - 2009-07-22, 20:59

witam...
nie martw sie... na pewno dasz sobie rade :lol:
a jakbys nie mial to wklejam rysunek techniczny :lol:
a nuz ci sie przyda

pozdrawiam

PS. i prawda jest ze kupiles jeden z ostatnich egzemplarzy kratki we Wloszech.... :szeroki_usmiech
juz ich nie robia jak mowiles i kaza zakladac te nowsze :wyszczerzony:
ale poki co my mamy....... :spoko

darboch - 2011-05-27, 17:34

Podepnę sie tu z pytaniem....2 tyg temu rozebrałem i wyczyściłem trumavent z truma 3002...wszystko pięknie,ładnie do momentu ponownego montazu dziś...może to i banalne ale nie wiem gdzie podłączyć wtyczkę która wychodzi z silniczka wentylatora :gwm ...poprostu nie widzę tam żadnej wtyczki która by do niej pasowała a w końcu chyba musi gdzies być....chyba już nie ogarniam tego :(
ARCADARKA - 2011-05-27, 20:27

hm,,,,,,,,,,,,,,,,,,napisz konkretnie czego potrzebujesz ,może pomogę,ale może poczekamy na Rogera
darboch - 2011-05-27, 20:32

Konkretnie nie wiem gdzie podłączyć tą wtyczkę która wychodzi z silniczka wentylatora :lol:
Z tego co widze mam TEB 2

łoś - 2011-05-27, 21:32

Wiem, że to musztarda po obiedzie, ale ja miałem takich przygód kilka i teraz zanim coś rozepnę to robię fotki.
darboch napisał/a:
.2 tyg temu rozebrałem

W tym czasie dużo można zapomnieć.
Nawet proste rzeczy tak zapamiętuję.

darboch - 2011-05-27, 22:35

No właśnie...tego nie zrobiłem i to jest błąd ale jakby ktoś mial jakiś schemat albo zdjęcie podłączenia tego cholernego wentylatora to będę wdzięczny :szeroki_usmiech
ARCADARKA - 2011-05-27, 23:00

Starszy model wentylatora ,bez automata :bigok :bigok :bigok
łoś - 2011-05-27, 23:20

ARCADARKA napisał/a:
P221009_12.10[01].JPG

Darek, jesteś jeszcze genialny w kodowaniu foto.
:spoko

darboch - 2011-05-27, 23:27

ARCADARKA napisał/a:
Starszy model wentylatora ,bez automata :bigok :bigok :bigok

to nie ten model;]

Andrzej Psz - 2011-05-28, 00:59
Temat postu: Re: Wentylator Trumawent TEB1 kaput
airgaston napisał/a:
Witajcie.
Zająłem się dzisiaj wentylatorem przy piecyku trumy, Milczy jak zaklęty. Wymontowałem piecyk i toto zawieszone z tyłu na obudowie. Rozkręciłem wyczyściłem i..... nie działa.
Przyjrzałem sie dokładnie silniczkowi i okazuje sie że szczotki stoja na dębowo i na dodatek drucik z niej urwał sie. Czy jest jakaś szansa dostania jakiejś używki lub może szukać jakieś szczotki od jakiegoś elektrosprzętu np szlifierki kątowej i podpiłować?
Silnik z dmuchawy TEB1 12V. Jakieś pomysły?
Roger pomocy! Ty masz duże doświadczenie.

Truma ma orginalne szzotki i to idzie bardzo szybko wymienic.
Pozdrowienia

darboch - 2011-06-09, 18:07

Podbijam temat bo dalej nie wiem gdzie mam podłączyć tą wtyczkę która wychodzi z silniczka wentylatora,mam TEB2 :(